Superdávka, budeme mít nárok?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
33663
31.10.25 11:33
@Kikisik..651 píše: Více

Tak proč nebudete mít střídavku? Takhle jsi pěkně v háji. Jestli se otec nechce starat, tak musí víc platit. I když ti dítě vezmou do školky, tak bude často nemocné, ty budeš doma na OČR, a budeš v tom háji prostě pořád. Chlap dělá na směny? Rodina ti nemůže půjčit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.10.25 12:30

@arinecka já by chtěla střídavku, ale jsou důvody kvůli kterým on nemůže je mít. Ohledně OČR vím, ale mně by teoreticky stačil nejaky poloviční úvazek prez den.
A rodina je jen ze strany otce. Oni o děti nejeví zájem vůbec.
Ačkoliv nerada by řešila nejaky dávky, ale kdoví kdy praskne trpělivost u majitele bytů, a neprodlouzi mám smlouvu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15508
31.10.25 13:33

Tebe ale ty důvody vůbec nemusí zajímat. :roll: Ať si to zařídí. Ty si to taky zařídit musíš 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35852
31.10.25 14:05

Tak když nechce stridavku tak ať pořádně zaplatí. Proč by to mělo jít z kapes daňových poplatníků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.10.25 14:36

@JancaS84 já su úplně stejný daňový poplatník. V dotáze píšu, že práci mám, ale jen poloviční úvazek.
Nejsem vyžirka, nikdy jsem nebrala žádné přídavky na děti a celkové dávky.
Za nedlouho bude vrácení daní, a tým si udělám rezervu na další rok v případě nedoplatku( což už by nemělo být, proto že zálohy jsou 2× vyšší než minulý rok). Řešit z otcem dětí vyšší alimenty budu, ale teď to není vhodná chvyle na soud.. a jsem ráda že to podepsal dohodou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.11.25 12:54

Tak zakladatelka trošku trolí, ale já mám storku ze života:

Tchýně pobírá příspěvek na bydlení, neboť má důchod 25.000 a nájem v městském pražském bytě 23.000 včetně energií.
Teď teda bude přecházet na superdávku. Auto nemá, úspory nemá (kde by je vzala?), no ale tak někdy v květnu jsem ji zkontrolovala v katastru a, můj ty Tondo kolenatej, ona má TŘI nemovitosti!

A teď se držte: Nemovitost číslo jedna jsou dva metry čtvereční pozemku… wait for it… pod vodárnou kdesi v Horních Brtolicích.

Nemovitost číslo dvě, se posmějete, další metr a půl čtvereční hned vedle.

Nemovitost číslo tři: Tady to vypadá slibně, celých 12 metrů čtverečních. Bohužel jde o příkop podél silnice o rozměrech 40 cm šířky, vmáčknutý mezi dva obecní pozemky opět Brtolice.

Myslela jsem, že mne omyjou. Rekreovat se tam rozhodně nebude, natož bydlet, nicméně JSOU to nemovitosti. Při pátrání, kde se tohle, doprkýnka, vzalo, si vzpomněla (přece jen, je jí skoro 90 let), že kdysi cosi zdědila.

Ok, zahájili jsme jednání s obcí. A teď se budete chechtat dvojnásob: koupit to nechtějí, protože proč taky, když už to stejně užívají a zakázat jim to jaksi nejde? Mají na všem věcné břemeno. Tak jsme jim to chtěli darovat. No… a nepochodili jsme. Komplikace s darovací smlouvou a kdesi cosi. Prostě jednání už od května stojí, furt se na něco vymlouvají a já už tu tchýninu žádost fakt musím podat, protože platit jí dvacku měsíčně nájem, no na to FAKT nemáme. Soudit se s nimi? To je na roky. A uvědomujete si směšnost toho sporu, že jo?

Úřad práce mi absolutně není schopen říct, jak TOHLE budou posuzovat…

V nejhorším převedeme všechny tyhle latifundie na manžela, my žádný dávky nebereme a brát nehodláme, ale chápete tu absurditu, že jo?

• Citovat
  • Upravit
21866
10.11.25 12:57

Kus příkopu není nemovitost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42119
10.11.25 13:03
@Anonymní píše: Více

Kus příkopu není nemovitost k bydlení či rekreaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42119
10.11.25 13:15

Horní Brtolice jsem v seznamu obcí nenašla. Kde leží?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24827
10.11.25 13:28

myslí se tím nemovitosti k bydlení / rekreaci, tedy byty, domy, chaty… mám za to, že pár metrů příkopy či tři metry travního porostu nebudou mít na dávku vliv… to přece nemůže sloužit k bydlení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.11.25 13:29
@Havlova píše: Více

Horní Brtolice jsou vymyšlené (název použila Zdena Frýbová v jednom svém románu). Nechci úplně udávat nějakou lokaci, když jsem anonymní, to asi chápeš. Každopádně je to obec o cca tisíci obyvatelích hooodně daleko od Prahy.

Pro ostatní: pozemek samozřejmě JE nemovitost. Není to „nemovitost sloužící k bydlení,” rekreace je pak otázka, ten příkop je veden jako „zahrada” a na té se už rekreovat teoreticky můžeš.
Otázkou právního výkladu je, zda ztráta nároku na dávku spočívá v „nemovitosti,” kdy ale zároveň podmínka vylučovací říká, že můžeš mít nemovitosti dvě (a to „jednu pro bydlení a jednu pro rekreaci” je rozvedením, vysvětlením podmínky), nebo zda ztráta nároku na dávku spočívá v „nemovitosti k bydlení či rekreaci v počtu vyšším než dvě,” zatímco pozemků můžeš vlastnit půl Moravy. Pak ovšem vyvstává otázka, proč zákonodárce místo „nemovitost,” rovnou nenadefinoval „dům či byt.” Zjevně tam ty pozemky zahrnout chtěl.
A na to jsem zadala ÚP o závazné výkladové stanovisko … a teda zatím nic.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.11.25 13:29
@Lucy75 píše: Více

No, ty máš za to, já mám za to, ale úřad práce mi tenhle výklad jaksi potvrdit nechce…

• Citovat
  • Upravit
42119
10.11.25 13:32

To, co jsem sem dala bylo přímo ze stránek úřadu práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24827
10.11.25 13:34

zřejmě sami zatím neví, lidi budou mít problémy i s různými typy vozidel, bude se to různě přepisovat apod… zesílila bych na tvém místě tlak na Obec s tím darem, vysvětlila na rovinu situaci… prodat takový kousek je nesmysl, tak aspoň darovat a zbavit se toho…
ono i smlouvy a zápis do KN něco stojí… já teď za zaměření hloupých 30m2 od souseda platila 8000, dvojka je pak ještě za návrh na vklad.. ale pořád se vám to z jedné dávky vrátí.. takové pozemky co tvá máma vlastní, jsou spíš za trest jak k užitku :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24827
10.11.25 13:41

tohle píše Copilot, udělala bych ten majetkový test a uvidíš…

Žadatel o superdávku může vlastnit nemovitosti, ale jejich typ a hodnota ovlivňují nárok na dávku. Travní porost se do majetkového testu počítá.

🏠 Co se počítá do majetkového testu superdávky
Od října 2025 se při žádosti o tzv. superdávku (sjednocení příspěvku na bydlení, přídavku na dítě, doplatku na bydlení a příspěvku na živobytí) posuzuje nejen příjem, ale i majetek žadatele. Úřad práce zkoumá:

Nemovitý majetek: pozemky, domy, byty, rekreační objekty, garáže, zahrady, travní porosty, ornou půdu apod.

Movitý majetek: auta, cennosti, vybavení domácnosti (pokud má vysokou hodnotu)

Finanční majetek: bankovní účty, investice, kryptoměny

Další aktiva: podíly ve firmách, pohledávky

📋 Kolik nemovitostí může žadatel vlastnit?
Počet nemovitostí není omezen, ale jejich typ, využití a tržní hodnota rozhodují o tom, zda má žadatel nárok na dávku.

Například:

Vlastnictví bytu, ve kterém žadatel bydlí, se obvykle toleruje.

Další nemovitosti (např. druhý byt, chata, pole, louka) se posuzují jako potenciální zdroj příjmu nebo majetek, který lze zpeněžit.

Travní porost je evidován jako druh pozemku v katastru nemovitostí a počítá se do majetkového testu.

⚖️ Jak se majetek hodnotí? Úřad práce zjišťuje aktuální tržní hodnotu nemovitostí.

Pokud žadatel vlastní majetek, který by mohl prodat nebo pronajmout a tím si zajistit dostatečný příjem, může být žádost o superdávku zamítnuta.

Výjimky mohou platit pro nemovitosti, které nelze reálně zpeněžit (např. spoluvlastnický podíl, pozemek bez přístupu).

🧾 Doporučení
Při žádosti o superdávku doporučuji uvést všechny nemovitosti včetně pozemků jako travní porost.

Pokud si nejste jisti, zda konkrétní majetek ovlivní nárok, můžete využít orientační kalkulačku MPSV nebo se obrátit na Úřad práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat