Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tomu „povídání“ se fakt nevyhnete. Ale zas na druhou stranu, já na ně vzpomínám ráda a musím říct, že bylo fakt přínosné. Byl to moc fajn pokec s příjemným člověkem (i když to určitě bude záležet na tom, jak si s farářem sednete). ![]()
Tohle si pročti -
Hlavní podmínkou pro svatbu v kostele je to, že alespoň jeden ze snoubenců musí být pokřtěn v katolické církvi. Zároveň také oba musí uzavírat první manželství. Jsou sice možné určité výjimky, ale není to jednoduché a výsledek nejistý. Podruhé může církevní sňatek uzavřít pouze vdova či vdovec. Předpokladem je také osobní víra a rozhodnutí snoubenců uzavřít nerozlučný sňatek. Zavazujete se, že své děti budete vychovávat ve víře.
Jestliže je jeden ze snoubenců pokřtěný mimo katolickou církev nebo není křtěný, je nutné požádat o tzv. dispens, což znamená dovolení uzavřít manželství s nekatolíkem.
Poslední podmínkou je nutnost zúčastnit se přípravy na manželství. To sestává z několika setkání, kde se rozebírají různá manželská témata.
O všech náležitostech by vás měl informovat kněz, který vás bude také oddávat. Zpravidla to bývá farář spadající do místa bydliště jednoho ze snoubenců. Zajděte za ním osobně a včas, minimálně tři měsíce před svatbou.
Na ten pokec budete muset. Ale jestli pan farar v pohode, pokec bude taky v klidu. Ja na to vzpominam moc rada.
Ke zpovedi jsme nesli, na to povidani jo a bylo to hodne prinosny pro oba dva. Po roce od svatby si rikam, ze by nebylo spatny dat si tech par sezeni znova ![]()
To předmanželský sezení je vcelku v klidu, většinu času jen posloucháte, horší je, že v tom kostele vás primárně může oddat jen farář který spadá pod ten kostel, ale jde to udělat tak, že váš farář, který vás připravuje požádá o svolení vás oddat v jeho kostele-je s tím víc papírování a běhání ale jde to
To předmanželský sezení je vcelku v klidu, většinu času jen posloucháte, horší je, že v tom kostele vás primárně může oddat jen farář který spadá pod ten kostel, ale jde to udělat tak, že váš farář, který vás připravuje požádá o svolení vás oddat v jeho kostele-je s tím víc papírování a běhání ale jde to
@Lily Evans takže ke zpovědi nebudu muset? přítel at si jde, ale já na to fakt nemám dobry vzpomínky
a když by to šlo bez toho?!
Kdybyst nebyla pokřtěná, tak byste jen musela slíbit, že nebudete manželovi bránit v katolické výchově. Takhle to budete mít složitější a skutečně vás čeká předmanželská příprava. Nejspíš u toho faráře co vás bude oddávat na slovácku.
ono to bude mnohem méně děsivé, než si teď představujete. Ke zpovědi nemusíte.
Až tam budete, tak zajděte s mužem do kostela, s farářem se seznamte a řekněte mu, že teda pro vás nucená zpověď v dětství byla dost strašná a že se bojíte, že přípravy na svatbu budou podobně hrozné. Téměř jistě tím pomůžete tomu, že vám farář tím procesem pomůže projít daleko jemněji a nebude předpokládat, že víte jak to chodí.
@Ou I kdyby pokřtěná nebyla, na tu přípravu by musela.
Ale fakt to není nic strašného. Přirovnala bych to k pokecu s psychologem, při kterém člověk neřeší žádná svá traumata ani negativní zážitky.
@Agneth na přípravu jo, ale zpověď by bez křtu byla vyloučená ![]()
Já si myslím, že ten „pokec“ neutný není, ale na 100% ti to nedokážu říct. Ale tak přinejhorším tam chvíli posedíš a nezbude ti nic jiného, než něco říct ![]()
A odkud jste. My jsme meli svatbu v kostele ted v unoru a na pripravu jsme chodili tak nejak od rijna. bylo to jednou tydne v utery v Dejvicich a bylo to super (vzdy rednaska cca pul hodiny a apak skupinky asi po 16lidech + jeden manzelsky par se kterym se resilo vzdy jedno tema…ruzne hry atd., kdyz nechces nemusis rikat nic). Ale bylo to primarne pro snoubence kteri uzaviraji prvni snatek a nemaji deti…ale i tak by vas mozna vzali.
Dale manzel pokrteny v tu dobu jeste nebyl takze z jeho strany zadne dalsi pozadavky nebyli. Ty pokrtena jsi a to je neco trochu jineho. Obcas a pred dulezitymi vecmi by clovek ke zpovedi proste mel jit. A svatba je svatost a bylo by to tedy nanejvys vhodne (jestli povinne by ti rekl knez - na Moravě to bude prisnejsi nez v Čechách…).
Ale…jako mala jsem se ke zpovedi bala (nebyl to otresny zazitek, vzdycky jsem meli skveleho kneze ale proste stydela jsem se). Postupem casu jak jsem dospela se to velmi zlepsilo (tim chci rict ze co byl pred prvnim svatym prijmanim otresny zazitek, uz ted byt nemusi). Hlavne zalezi na knezi. Nekdo voli nekoho koho zna, ja mam radeji anonymitu… ale v Praze je spoustu možností. Když zajdeš k františkánům (nevím odkud jsi a jaké jsou možnosti) tak určitě vyjdes s usměvem a dobrým pocitem.
A posledni vec. Ta budka není potřeba. muzes jit ke zpovedi dkekoliv kde budete mit soukromi (na Jungmanove namesti, nebo na nemesti miru se zpovida denne a mate pro sebe celou normalni misnustku…ale slo by to i venku, kdekoliv…
@Mercury píše:
A odkud jste. My jsme meli svatbu v kostele ted v unoru a na pripravu jsme chodili tak nejak od rijna. bylo to jednou tydne v utery v Dejvicich a bylo to super (vzdy rednaska cca pul hodiny a apak skupinky asi po 16lidech + jeden manzelsky par se kterym se resilo vzdy jedno tema…ruzne hry atd., kdyz nechces nemusis rikat nic). Ale bylo to primarne pro snoubence kteri uzaviraji prvni snatek a nemaji deti…ale i tak by vas mozna vzali.Dale manzel pokrteny v tu dobu jeste nebyl takze z jeho strany zadne dalsi pozadavky nebyli. Ty pokrtena jsi a to je neco trochu jineho. Obcas a pred dulezitymi vecmi by clovek ke zpovedi proste mel jit. A svatba je svatost a bylo by to tedy nanejvys vhodne (jestli povinne by ti rekl knez - na Moravě to bude prisnejsi nez v Čechách…).
Ale…jako mala jsem se ke zpovedi bala (nebyl to otresny zazitek, vzdycky jsem meli skveleho kneze ale proste stydela jsem se). Postupem casu jak jsem dospela se to velmi zlepsilo (tim chci rict ze co byl pred prvnim svatym prijmanim otresny zazitek, uz ted byt nemusi). Hlavne zalezi na knezi. Nekdo voli nekoho koho zna, ja mam radeji anonymitu… ale v Praze je spoustu možností. Když zajdeš k františkánům (nevím odkud jsi a jaké jsou možnosti) tak určitě vyjdes s usměvem a dobrým pocitem.
A posledni vec. Ta budka není potřeba. muzes jit ke zpovedi dkekoliv kde budete mit soukromi (na Jungmanove namesti, nebo na nemesti miru se zpovida denne a mate pro sebe celou normalni misnustku…ale slo by to i venku, kdekoliv…
No, mě spíš děsí, že budu muset přiznat každý pich
za prvé si na všechno ani nevzpomenu
a pak chudák farář, doted zpovídal jenom zbožné babičky ![]()
Raději anonymně, nikdo o našich úmyslech ještě neví… Máme skoro dvouletou dceru a chtěli bychom se konečně vzít,
tedy přítel s tím už asi popáté přijel od rodičů, že by bylo dobré, abychom se konečně vzali.No, a mě tak nějak ukecal, o svatbě jsme sice už uvažovali, ale mě se do toho zatím moc nechtělo, mezi náma to klape, tchýni od začátku říkám maminko a hodně si rozumíme. holka je zdravá, tak proč něco měnit, že?
a on sám si občas zajde do kostela i ve všední den doma, nějak mě nenutí, nehádáme se kvůli tomu, dcerka je sice pokřtěná, ale jinak mě do ničeho nenutí
u rodičů ještě i ministruje, takže kromě jeho rodiny, do něho už mluvil i farář, že bychom se konečně měli vzít. Já proti nejsem, stejně k tomu muselo jednou dojít
A ted ten dotaz, je jasné, že svatba bude u nich, a že bude v kostele, Žení se jediný syn, na slovácku to prý obvykle mají i s krojama, ale tohle neřeším, jako dítě jsem absolvovala křest, to si naštěstí nepamatuju, první svaté přijímání, no to byl trapas a docela hnusný zážitek, hlavně, když jsme museli jít všecky děcka ke zpovědi, jednou mi to fakt stačilo
a ted přítel přijde, že bychom měli jít znova, on chodí pravidelně, to nás bez té budky farář neoddá? a co tam mám tak vyprávět? vždyt ho ze mě
šlehne
Nedá se nějaká výjimka? ještě, že to bude u nich 

Jenže přítel je docela dost věřící, pochází ze slovácka, takže tam do kostela v neděli jde skoro celá ves
zatím jsme se doma o tom jenom bavili, svatbu bychom chtěli na jaře, a doufám, že když přítel říká, že budem muset někam chodit na nějaké povídání, tak mě jenom straší