Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Moje nejlepší kamarádka se bude podruhé vdávat, tak se díváme na internet na nějaké vhodné šaty pro nevěstu. Ale vůbec netušíme, co by se tak mohlo hodit ![]()
Pro přiblížení nevěsty - 35 let, 167 cm, postava hrušky, tedy širší boky.
Šaty by se případně mohly třeba využít i na jiné společenské události, jako divadlo, ples,…, pokud by to bylo vhodné.
Máte zkušenost, nebo nějaký tip, co by se tak mohlo hodit, aby to zase bylo i dost slavnostní? ![]()
Ahoj, řešila jsem to samé, před pár lety. Nakonec jsme se rozhodli, mít klasiku. Tedy bílé šaty (tudíž si je asi hned tak znovu neobleču).Ale byly netradiční tím, že měly asymetrickou délku, vepředu ke kolenům, vzadu delší. K tomu červené lodičky na vysokém podpatku. Červenou jsme měli na více místech. Já květiny, manžel ponožky, tkaničky, detaily na obleku (ten byl tmavě modrý), výzdobu atd.
Koupila jsem je na netu v bazárku, vyšly na 1500Kč. Značka tuším Chi chi London. Satén, tyl a krajka. Bylo mi 35, 160cm. Pro oba to byla druhá svatba, ale chtěli jsme si to užít se vším všudy. Na jiné slavnostní příležitosti mám jiné šaty.
@andelka83 píše:
Ahoj, řešila jsem to samé, před pár lety. Nakonec jsme se rozhodli, mít klasiku. Tedy bílé šaty (tudíž si je asi hned tak znovu neobleču).Ale byly netradiční tím, že měly asymetrickou délku, vepředu ke kolenům, vzadu delší. K tomu červené lodičky na vysokém podpatku. Červenou jsme měli na více místech. Já květiny, manžel ponožky, tkaničky, detaily na obleku (ten byl tmavě modrý), výzdobu atd.
Koupila jsem je na netu v bazárku, vyšly na 1500Kč. Značka tuším Chi chi London. Satén, tyl a krajka. Bylo mi 35, 160cm. Pro oba to byla druhá svatba, ale chtěli jsme si to užít se vším všudy. Na jiné slavnostní příležitosti mám jiné šaty.
Super, děkuji moc za odpověď. Právě nevíme, zda je nějaká barva nevhodná - třeba zda je vhodné mít opět bílé šaty, nebo je vše úplně jedno, že to může být prakticky vše jako na první svatbě ![]()
Ano, vše muže mít jako na první svatbe nebo ještě hezci - nebo snad tento zenich je horší, než ten první a nestoji za to? ![]()
@Semtex Ne, to určitě ne, jen vím, že se kolikrát říkalo, že není vhodné být na druhé svatbě v bílém, ale zase, co si budeme povídat, podle nějakých zvyků byla nevěsta v bílém, protože byla panna, což se dnes asi taky už moc nenosí ![]()
@Paprika.Cervena píše:
Super, děkuji moc za odpověď. Právě nevíme, zda je nějaká barva nevhodná - třeba zda je vhodné mít opět bílé šaty, nebo je vše úplně jedno, že to může být prakticky vše jako na první svatbě
Může to být jako na první. Teda já jsem nechtěla, aby to bylo stejné. Tehdy jsem měla velkou róbu, korzetové šaty s širokou sukní, se spodničkou, závoj, a růžovou barvu, no bylo mi 24. O 11 let později už jsem byla přece jen jiný člověk. Takže šaty úplně jiné (dokonce podruhé jsem měla čistě bílé, kdežto poprvé smetanové, krémové). Přišlo mi teda blbý mít podruhé závoj. Vymyslela jsem si květinovou ozdobu, jakoby čelenko/věneček.
@Paprika.Cervena píše:
@Semtex Ne, to určitě ne, jen vím, že se kolikrát říkalo, že není vhodné být na druhé svatbě v bílém, ale zase, co si budeme povídat, podle nějakých zvyků byla nevěsta v bílém, protože byla panna, což se dnes asi taky už moc nenosí
No asi tak
stejně jako se dela rozlucka se svobodou, i když ten par spolu už třeba několik let žije ![]()
@Paprika.Cervena píše:
@andelka83 Tak to muselo být krásné![]()
Bylo. A naše. Jen malá rodinná svatba, bylo nás jen 14. Ale bylo to naprosto skvělý. A to se ženich původně už nechtěl ženit. Ale jakmile se rozhodl, velmi se angažoval, aby to bylo takové, jak oba chceme. Spoustu věcí jsme vypustili, na něčem jiném si naopak dali záležet. Rádi vzpomínáme, a manžel by si to hned zopakoval.
@Paprika.Cervena píše:
Moje nejlepší kamarádka se bude podruhé vdávat, tak se díváme na internet na nějaké vhodné šaty pro nevěstu. Ale vůbec netušíme, co by se tak mohlo hodit![]()
Pro přiblížení nevěsty - 35 let, 167 cm, postava hrušky, tedy širší boky.
Šaty by se případně mohly třeba využít i na jiné společenské události, jako divadlo, ples,…, pokud by to bylo vhodné.
Máte zkušenost, nebo nějaký tip, co by se tak mohlo hodit, aby to zase bylo i dost slavnostní?
Já jsem si nechala ušít stříbrnou objemnou sukni s vysokým pasem a k tomu jsem měla bílou košili. Sice to byla první svatba, ale klasický svatební šaty jsem nechtěla. Původně jsem chtěla sukni kávovou, ale nenašla jsem odpovídající satén.
@andelka83 Tak to věřím, u nich je představa dost podobná, jen nejbližší rodina a přátelé, takže do 20 lidí
Kamarádka měla na své druhé svatbě bílé…myslímklasicke svatebni konkrétně smetanové šaty. Korzetové, s velkou sukni se spodničkou..z půjčovny. Za mě bych si klidně vzala klasické svatební..proč ne. Nad kostýmem nebo něcim decentnějším bych asi uvažovala ve vyšším věku nebo kdyby svatba byla třeba jen novomanzele a svědci ale pokud to má být klasičtější svatba s hosty hostinou tak určitě vhodné klasické svatební šaty jsou
Kamarádka měla při druhé svatbě ve 32 letech normálně bílé svatební šaty. Byly tedy decentnější než při její první svatbě, ale to asi i proto, že byla těhotná
Ať si kamarádka vybere šaty, jaké se jí líbí, bez ohledu na to, kolikátá je to svatba ![]()
@Paprika.Cervena píše:
@Semtex Ne, to určitě ne, jen vím, že se kolikrát říkalo, že není vhodné být na druhé svatbě v bílém, ale zase, co si budeme povídat, podle nějakých zvyků byla nevěsta v bílém, protože byla panna, což se dnes asi taky už moc nenosí
Tohle je navic totalni mytus, nevesty se i u nas tradicne vdavaly v ruznych barvach, koukni se na kroje…bila je v podstate relativne moderni zalezitost, tusim prisla do mody po svatbe kralovny Viktorie ci ktere…takze tim bych si hlavu fakt nelamala
Symbolem panenstvi byl spis venecek, tomu bych se asi na neveste v pokrocilem veku a poctu manzelstvi trochu tlemila, ale jako at si to kazdy udela, jak chce ![]()