Svatomartinská husa

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30628
11.11.17 21:12

@boball A já zase nejím knedlíky, jen bramborové. S červeným zelím a pečeným masem…slint :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
11.11.17 21:13
@lamicina píše:
Průvod byl super, děti se seznámily s legendou o Martinovi, vyráběly lucerničky a řešily cestou úkoly a fakt tam byl Martin na koni i když teda hnědým. :lol:

My byli v průvodu s lampionama včera a u nás byl bělouš a ohňostroj :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1349
11.11.17 21:14
@slzajda píše:
Ty víš víc než já 8o

vzdit jsi psala ze jste si to delali na obed s pritelem tak nemas rodinu ale pritele ale to je ve finale jedno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15088
11.11.17 21:15

@laducha ty jsi jako můj syn, ten říká houskovému toneníknedlík. Já mám taky raději bramborovej, k masu mi připadá jíst houskovej jako hřích. Celý se to napije, oblemstá. K omáčce třeba svíčkové mi chutná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
217
11.11.17 21:15
@lamicina píše:
http://www.brydova.cz/…ke-rohlicky/
ta upravená verze buď používáme ten nebo dcera donesla ještě z kroužku vaření jeden, ten si ale nepamatuju z hlavy. No a měly by se „zasněžit“ moučkovým cukrem jako od sv. Martina. Průvod byl super, děti se seznámily s legendou o Martinovi, vyráběly lucerničky a řešily cestou úkoly a fakt tam byl Martin na koni i když teda hnědým. :lol:

děkuji za recept :kytka:
To je moc pěkné, když se drží tradice. Legenda o Martinovi není lidem moc známá, přesto je zajímavá. Na tehdejší dobu se dožil 80 roků

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15088
11.11.17 21:16

Tohle je moc hezké téma :srdce: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30628
11.11.17 21:21
@boball píše:
Celý se to napije, oblemstá. K omáčce třeba svíčkové mi chutná.

Proto je nejím, jen jeden plátek ke svíčkové, k té se nic jiného nehodí. A musí být kus od té omáčky :mrgreen:
K rajské těstoviny, ke koprovce brambory.

Škoda, že u nás žádná akce na Martina není, šla bych s dcerou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
217
11.11.17 21:22
@Ennny píše:
@slzajda jojo děti se těšili na konika, sice přálo počasí ale lidi tam bylo víc jak na rozsviceni stromu na Vánoce hruuza koupila jsem jím akorát pernikoveho konika a po hodině a půl jsme zmrzli jeli domů, ale zase nějaká změna ;)

to je škoda, že se takové pěkné tradice, zvrhnou v podivný jarmark, stánky, tlačenice, to mě vadí. Kdyby na stáncích bylo k prodeji něco tématického, ale vždyť to znáte všichni. Perníkový koník to je pro děti radost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
217
11.11.17 21:24
@boball píše:
Tohle je moc hezké téma :srdce: :D

je, je tady pohoda a dozvěděla jsem se, že někde se drží pěkná tradice, mám recept na rohlíčky, je klid, pohoda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15088
11.11.17 21:25

@laducha tady kousek ve vedlejší vesnici to bylo, ale kluk byl zrovna z babičkou na muzikále, tak jsme nešli, ale taky mne to trochu mrzí. Bývá to prý moc pěkné. Bydlím tady 27 let a letos jsem o tom slyšela poprvé :zed: TAky si dávám omáčku do hlubokého, jinak to není ono :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
217
11.11.17 21:26
@B4RC3LON4 píše:
vzdit jsi psala ze jste si to delali na obed s pritelem tak nemas rodinu ale pritele ale to je ve finale jedno

to jsem nepsala, :mrgreen: jen, to, že byl pěkný den, pohoda :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1349
11.11.17 21:30
@slzajda píše:
to jsem nepsala, :mrgreen: jen, to, že byl pěkný den, pohoda :kytka:

tak kdoto psal teda?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
217
11.11.17 21:31
@laducha píše:
Proto je nejím, jen jeden plátek ke svíčkové, k té se nic jiného nehodí. A musí být kus od té omáčky :mrgreen:
K rajské těstoviny, ke koprovce brambory.Škoda, že u nás žádná akce na Martina není, šla bych s dcerou.

knedlíky také nejím, ale to neznamená, že je vůbec nejím, občas k něčemu 2 kolečka bramborového, ten je dobrý, nerozmáčí se v podivnou hmotu.

Tradice, ty by se měly vrátit, máme jich mnoho, škoda, že se nedrží tak poctivě, jako třeba v Rakousku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
217
11.11.17 21:34
@B4RC3LON4 píše:
tak kdoto psal teda?

já určitě ne, první strana 20:45 ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
217
11.11.17 21:40

Svatý Martin je patronem, hus, vojáků, koní, vinařů. Dlouho jsem hledala proč Martin a husa?

Legenda říká, že husa skončila na pekáči za trest, protože svým kejháním rušila bohoslužbu. Existuje také druhá verze, podle které se sv. Martin před svou volbou biskupem schoval k husám, jak jsem již uvedl a ty ho svým kejháním prozradily. Ať už je pravdou cokoliv, podzimní vykrmená mladá husa již ke sv. Martinu zkrátka patří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová