Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@veria píše:
My sv Martina taky nijak neslavime, to je povinné?myslím ze to nijak dlouhou tradici tady nemá, přijde mi to ulitle, jak najednou všichni „slaví“. Holt vinaři potřebují udat nekvalitní mladé víno a restaurace vydelat na svatomartinskych menickach
„slaví“ se to proto, aby byl další důvod se nacpat až k zalknutí. K tomu se nabalila vína. Nikdo neví, kdo to byl a co učinil, ale to nevadí, jídlo především. Husí hru nehraju.
@veria píše:
My sv Martina taky nijak neslavime, to je povinné?myslím ze to nijak dlouhou tradici tady nemá, přijde mi to ulitle, jak najednou všichni „slaví“. Holt vinaři potřebují udat nekvalitní mladé víno a restaurace vydelat na svatomartinskych menickach
Nijak dlouhou tradici?
Máš pravdu, je to svátek, který se, podle dostupných pramenů, traduje zhruba od 7. století - to je fakt nedávno…
Něco k tomu si můžeš přečíst např. tady: http://www.spektrumzdravi.cz/…nesmi-chybet
No a v některých obcích jsou hody zrovna na Martina.
Tak kdo chce, husičku si upeče, kdo nechce nebo nemá rád, tak neupeče.
U nás byla domácí, dva druhy zelí, dva druhy knedlíků, i to vínko bylo.
Ano, já jsem si přečetla ze sv Martin byl asketicky poustevník, který ani nejedl husy, ani nepil víno. Takže žádný svatek obzerstvi se s tím původně nepoji. To si vymysleli chovatele hus a výrobci vina, aby prodali. Možná se to na někde venkově slaví už dávno ale ve městech je to záležitost posledních par let, max 10.
@veria píše:
Ano, já jsem si přečetla ze sv Martin byl asketicky poustevník, který ani nejedl husy, ani nepil víno. Takže žádný svatek obzerstvi se s tím původně nepoji. To si vymysleli chovatele hus a výrobci vina, aby prodali. Možná se to na někde venkově slaví už dávno ale ve městech je to záležitost posledních par let, max 10.
A Vánoce slavíš? A pokud ano, tak proč? Ježíšek se nenarodil ani v prosinci, ani v bohatství. Pravděpodobně se narodil 7 let př. n. l. někdy v listopadu, kdy proběhla konjukce Jupitera a Saturnu - té popisované betlémské hvězdy s chvostem a to v chlévě na seně. Takže podle toho, co říkáš o svátku Sv. Martina, by ses na celé Vánoce měla vybodnout a dát si kus chleba
a jít do práce.
Tak teda za celé dětství ani dospívání sem u nikoho tenhle svátek slavit neviděla
Najednou se z toho stane den kdy se lidi cpou husou a zalívají nic moc vínem
Dřív Vánoce taky neznamenali tuny žrádla ![]()
@Markéta80 píše:
Tak teda za celé dětství ani dospívání sem u nikoho tenhle svátek slavit nevidělaNajednou se z toho stane den kdy se lidi cpou husou a zalívají nic moc vínem
Dřív Vánoce taky neznamenali tuny žrádla
Tak komunisti vymýtili slavení kdejakého svátku.
@Markéta80 nic moc vínem? Slyšela jsi někdy výraz mladé víno? A víš, co to znamená? A nebo naopak - jsi odborník, že dokážeš určit, které mladé víno je či bude top a které nic moc?
Příspěvek upraven 13.11.17 v 12:16
Husu jsme neměli, byla kachna se zelím a bram. knedlíkem. Ten nekupuji, dělám. Potom br. salát s majonézou i bez, kuřecí řízky a ještě pečené vepřové.
@veria píše:
tak ono se na to ve městech pozapomnělo, tak jako na jiné tradice a je jen dobře, že se vrací zpět. A tedy dát si kousek husy mi nepřijde jako nějaké obžerství ![]()
jinak my letos prvně neslavili v tradičním duchu, takže nebyla kachna ani víno ani lampionový průvod a dost mi to chybělo ![]()