Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
K tomu dávání syna otci dokud nebude soud ty mu ho nemusíš dávat a zároveň on ti ho nemusí vracet ale bylo by fajn si zažádat o předběžné opatření mělo by to být do 7+14dnů max. A pak můžete čekat na sout dal, on taky třeba může trvat i rok. A to je si myslím nepřístojné aby ho otec tak dlouho neviděl.
K tomu příspěvku asi moc neporadím ale myslím že by se tím nikdo neměl zabývat pokud tě někdo neudá že tam nebydlíš a nezačnou to řešit.
ahojte holky. asi mam stesti ze se muzu se svym byvalym domluvit na svereni pece meho maleho.chtela jsem se zeptat,ty co mate zkusenosti,zadost uz je podana na soude, byvaly je ochotny semnou zajit na socialku, ze souhlasi se sverenim do me pece. ale co mne ceka do soudu?pry chodi socialka do bytu a po sousedech atd. jenze jak jsem psala trvaly pobyt jsem napsala ale s malym jsem ted u sestry. jak jim to mam vysvetlit, ze tam nebydlim a beru pridavky, to asi praskne. ![]()
tak jim řekneš že dočasně bydlíš u sestry protože potřebuješ pomoc s péčí jsi tam jakoby na návštěvě. Kdyby se v tom chtěl někdo štourat ale pochybuju že to budou řešit. A kdy se budeš stěhovat k sobě máš tam podnájemníky nebo proč tam nebydlíš?
A nemysím že vždy se sociálka chodí koukat domů. To snad není podmínka.
no prave, mam tam najemnika.a budu tam moct jit az za tri mesice.a bojim se, at mi nevezmou pridavky na bydleni.
no a teda ta socka chodi vzdy se divat jak bydlis a jak mas zaopatrene dite?
@petra 13 píše:
no a teda ta socka chodi vzdy se divat jak bydlis a jak mas zaopatrene dite?
Chodí se vždy dívat domů. Potřebují překročit práh bytu a vidět, v jakém prostřetí bude dítě vyrůstat. Jestli má svůj pokojíček případně aspoň svůj kout,hračky, hygienické potřeby. Jestli má všeho dostatek.
Jak jsou „otravní“, záleží na konkrétní sociální pracovnici. Ale pokud není závažnější podezření nebo tak, tak skutečně jen nahlédnou do bytu a prohlédnou, jestli je udržován v pořádku a čistotě, jestli má dítě dostatek oblečení a hraček..
Pokud jste domluveni a bývalý souhlasí, tak není problém, ani když budeš bydlet u sestry. Ale musí tam mít dítě aspoň kout a nemůže třeba bydlet 7 lidí v prokouřeném bytě 2 plus jedna. Schválně to ženu do extrémů, ale právě extrémy jsou to, co by mohlo změnit názor a posudek sociální pracovnice a tím i postoj soudce o svěření dítěte do péče.
U nezletilého dítěte může soud změnit péči i bez návrhu, pokud se mu něco nezdá, i snížit a zvýšit výživné. Tzn. že kdyby byly překážky vážné, proč by tam dítě nemohlo bydlet, mohou projednávat jinou variantu i když ji Ty ani otec nenavrhnete(péče otce, ústavní výchova). Ale mluvím o extrémních situacích, byt sestry nevadí, pokud tam máte určité zázemí.
A po sousedech se ptají jen, když mají nějaké podezření - např. ze lži, z týrání dítěte..
Jinak většinou nikde nesondují.
Já si myslím, že není problém rozumné sociální pracovnici vysvětlit, že žijete přechodně u sestry a proč.
Pokud tam má dítě zázemí, fakt o nic nejde. Oni se chtějí podívat tam, kde bude dítě žít a vyrůstat, ne kde je hlášeno k trvalému pobytu.
Ještě jsem zapomněla dodat, že v normálních rozvádějících se rodinách(to platí i u neprovdané matky, která se rozešla s partnerem a žádá dítě do péče), kde není žádné podezření ze zanedbání dětí, z týrání nebo čehokoliv jiného, jsou návštěvy sociální pracovnice z OSPOD domluvené a plánované, aby maminka byla doma.
Neplánované jsou u problémových rodin a tam, kde by mohlo být nějaké jiné podezření. Takže není se čeho bát. Pokud v tom není ještě zakopaný jiný pes, tak si myslím, že tato situace jde rozumně vysvětlit.
Omlouvám se, že nabourávám diskuzi, ale potřebovala bych poradit. Jsem studentka, nemám žádné příjmy, jen rodičák na 3 roky přes otce dítěte, malému je 5 týdnů, žiji v bytě po rodičích v domě babičky (naši si koupili svůj domek, babiččin dům je 2generační). Bývalý přítel pracuje 12ky, má volno cca 2 dny v týdnu. A chce malého do své péče. Řekl, že udělá vše pro to, aby byl s ním. Je to moje vymodlené dítě. Jakou má šanci, že malého dostane? V RL je uveden, malý má jeho příjmení. Bohužel náš vztah dopadl jak dopadl až po porodu…
diky moc. stejne nez se vsechno vyridi, tak budu asi zpatky doma, ale aspon vim naco se mam pripravit.
@Anonymní píše:
Omlouvám se, že nabourávám diskuzi, ale potřebovala bych poradit. Jsem studentka, nemám žádné příjmy, jen rodičák na 3 roky přes otce dítěte, malému je 5 týdnů, žiji v bytě po rodičích v domě babičky (naši si koupili svůj domek, babiččin dům je 2generační). Bývalý přítel pracuje 12ky, má volno cca 2 dny v týdnu. A chce malého do své péče. Řekl, že udělá vše pro to, aby byl s ním. Je to moje vymodlené dítě. Jakou má šanci, že malého dostane? V RL je uveden, malý má jeho příjmení. Bohužel náš vztah dopadl jak dopadl až po porodu…
Tak pokud narazíš na normální sociální pracovnici a normálního soudce, kteří nemají mozek vymydlený střídavou péčí a dalšími modernami, tak kojence, zvlášť kojeného, nedostane ani přes noc.
V úvahu v tomto věku připadají jen návštěvy ve Tvé přítomnosti, vždyť je to miminko. Časem, jak poroste, tak se to samozdřejmě může změnit v normální styk s dítětem, třeba jeden den v týdnu a jeden den o víkendu..
Fakt záleží na situaci, na tom, jak se vy 2 domluvíte a na názoru konkrétního soudce a sociální pracovnice, která bude dítě zastupovat. Někde mají vymydlené mozky a někde respektují, že dítě do 3 let má být odděleno od matky co nejméně, respektují kojení atd.
Ale myslím, že i kdybys narazila na nějaké vymydlence a nekojila bys, tak kojence do své péče nedostane. Není to o tom, aby se starala např. babička(jeho matka).
Kdybyste se domluvili, tak by stačilo prohlásit, že jste na styku s dítětem dohodnuti a dál by to nikdo neřešil.
Pokud se budete dohadovat, tak to může dopadnout jakkoliv.
Ale na druhou stranu si myslím, že kdyby to dopadlo i jinak, než bys předpokládala(dítě na noc), tak by ho tatínek „rychle vracel“. Hodně chlapů jen vyhrožuje, ale potom stejně nemá zájem.
Ale tuto variantu nepředpokládám. U nás by se to nestalo. Otec má samozdřejmě právo na styk s dítětem, ale pravděpodobně by byla zvolena jiná forma styku.
@petra 13 píše:
diky moc. stejne nez se vsechno vyridi, tak budu asi zpatky doma, ale aspon vim naco se mam pripravit.
Moje zkušenosti z praxe v oboru jsou takové, že soudy jsou fakt přetížené. Než se případ dostane k soudu, trvá to minimálně 2 nebo 3 měsíce, i když by to mělo být dřív. Ale při dnešní rozvodovosti to prostě nejde urychlit. Přednost někdy dostávají ty případy, kde matka předesílá, že jsou s otcem dohodnuti a nechtějí se „přít“..
Co se týče návštěvy sociální pracovnice, ta může být třeba ten den nebo druhý, co za ní přijdeš sepsat, co potřebuješ.
Záleží na jejím času a vytíženosti. Pokud je vše OK, už se většinou nevrací. Pokud se něco nezdá, vrací se neplánovaně a nečekaně.
tak to jsi natom podobne jako my vsechny.resim ted to same. jak rikaji ostatni, nejlepsi zpusob domluvit se s otcem. ale pokud je tak malinky a kojis tak nema sanci. porad v praci a kde by dal maleho ? do auta? nebo s sebou do prace?a ty mas prece materskou. jenze je fakt, ze ma stejne pravo na dite jako ty. kdyz je v rl.zajit na socialku .a domluvit si o predbezne opatrni ditete do tvoji pece. to by byl opravdu chlap magor aby si myslel ze to zvladne s tak malyym. pokud mas dobre zazemi.si myslim ze mu ho nedaji.a jeste si muzes zajit na socialku. kde maji bezplatneho pravnika a poradce a tam ti poradi vse co a jak.necekej doma a konej akci.
Omlouvám se za narušení diskuse a za anonym.
Mám problém bylo u nás DN ale bohužel jsem to nikde nenáhlasila.Od otce jsem odešla péče a styku už jsou soudem vyřešené.Bohužel nikdo nebral v úvahu že otec je agresivní.OSPOD je při něm.Ani je nezajímá názor z manž.poradny kde paní říká že otec je agresivní,nevyzrálej.
Ted se opět stalo,že mne napadl což jsem ohlásila na policii.
A co mě ted zajímá je že jsem zjistila že otec ohrožuje dítě na životě.Toto nechám řešit i policii a zápisem.(omlouvám se ale nechci zde rozepisovat čím)
Jak mám pak dál pokračovat?O dítě mám vždy velký stach když ho předávám otci.
Děkuji za rady a snad to není moc zmatené.
@Jana206 a petra 13 - díky za rady, ale co když by se chtěl o dítě tahat třeba za 3 roky? Malej půjde do školky, já budu shánět nějaký zaměstnání…narozdíl od něj, on bude mít stálou práci, třeba ani nebude už bydlet u táty (o čemž teda pochybuju, protože by shnil v bordelu). Tohohle se bojím, že jednou…jednou mi ho vezme ![]()