Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@rorryandrejka31 Myslíš, že by s hypotékou a už s třemi alimenty odešel v klidu na rodičák a zůstal s dítětem doma? To je přeci hloupost, tak se neboj! U nás tohle taky proběhlo, ve zlosti taky vyhrožoval, že kluka dostane on, že si to zařídí a tak. Ale jelikož má také hypotéku a dvě děti, tak jsem se toho moc nebála a brala to opravdu jako jeho zoufalost a výlev zlosti, nic víc.
@Kamila Jakub Tak to díky za radu, to jsem vůbev nevěděla. Myslela, jsem, že půjdu k právničce a ona mě poradí
Tak k právničcce samozřejmě jít můžeš, jestli na to máš peníze. Ale OSPOD tam bude mít u soudu pořád stejnou funkci - sociálka bude doporučovat, co je pro dítě dobré, protože OSPOD zasutupuje dítě a chrání jeho zájmy, ne ty ani otec. Právnička ti pomůže max v tom, že sedře chlapa z kůže skrz alimenty. Ale úpravu styku stejně upravuje sociálka. Bejvalej dělá u policajtů a vyhrožoval, že zná všechny soudce a právníky ve městě, tak že to vyhraje a kluka bude mít on. Nakonec šel samozřejmě bez právníka a o nic se nesnažil. Ale na sociálce jsem před soudem řekla, že z toho mám docela obavy aby to fakt neudělal. Tak mi paní řekla, že i kdyby to podmázl a opravdu kluka dostal do péče on nebo by byl nadmíru jeho styk s dítětem (např. na ty celé víkendy třeba i půl prázdnin, jak se to dělá u starších dětí), tak můžu podat odvolání jak já, tak i orgán OSPOD a že ona by rozhodně v zájmu dítěte za sociálku odvolání podala, že to pro tak malý dítě není vhodné, aby šlo od mámy. Pak by to šlo ke Krajskýmu a dělali by se různé psychologické posudky a tak a to už by asi nepodmázl. A pokud se k rozsudku podá odvolání, tak je nepravomocné a do rozhodnutí dalšího soudu zůstává dítě u mámy. Samozřjemě tady nemluvím o případech, kdy je ženská alkoholička nebo nemá o dítě zájem…
@Kamila Jakub Já jsem myslela, že by mně napsala právnička nějakej návrh dohody a k soudu už by se mnou nešla…pokud by on tu dohodu podepsal. Mám strach, že když půjdu na sociálku, tak on si pak vezme právníka a bude dělat naschvály. Ale zeptat se na tu sociálku jít můžu. A nevíš, kolik tak můžou být přiměřené náklady na dítě, když ještě plně kojím? Jako jen plíny, mastičky na zadek, apod? Přece tam musím dát i nějakou částku na oblečení, chodíme třeba do cvičení, pak chci chodit plavat, apod.Nebo to už nikoho nezajímá a pokud na to nemám já, tak choddit nemáme? A nevíš prosím tě, jak by to bylo, pokud budou návštěvy pod mým dohledem a on třeba bude chtít jet s malým někam na výlet a vezme i současnou přítelkyni? Takže pojedeme všichni čtyři
Můžu to odmítnout nebo na to musím přistoupit?
Holky neblbněte, děláte z otců nesvéprávné debily.
Lulu, jako nejlevnější a nejschůdnější postup je, když sebereš chlapa a půjdete na tu sociálku rovnou spolu, že chcete pomoct sepsat dohodu o zatímní úpravě a návrh na úpravu výchovy a výživy. Pokud se to povede, tak nemusíte ani jeden vyhazovat za právníka.
A proboha počítej s tím, že pokud bude mít tvůj ex kočku, tak nemáš žádné právo mu určovat, s kým otec na výlet pojede, ty žárlíš, i když už jste od sebe
Ty si taky třeba později najdeš chlapa a asi bys valila oči, kdyby ho ten tvůj bejvalej od dítěte vypakoval.
A počítej s tím, že jakmile ten tvůj ex kolem tebe zavětří právníka, může být zle a draho. Takže fakt je lepší společně na OSPOD, pokud to nevyjde, tak právníka potajmu na sepsání návrhu, případně návrhu na předběžko a neukazovat ho.
Výživné se odvozuje zejména od příjmu povinného, podílu na péči, věku dítěte, dalších vyživovacích povinností, dále majetkových poměrů, příjmů matky a případně společně posuzovaných osob v domácnostech rodičů, dále se přihlíží k neobvyklým potřebám oprávněného dítěte, tj. nemá cenu prokazovat sunar, plavčo a pod., ale pokud má nějakou dražší dietu, pomůcky při postižení, dojíždění na častá vyšetření, tak to se dokládá. Občas se přihlíží i k potenciálním příjmům povinného, pokud se bez vážného důvodu vzdal výhodnějšího zaměstnání.
@Táta Pavel Nemyslela jsem, že mu budu určovat s kým pojede na výlet
. Ale beze mně jet malej na celej den nemůže, takže bych musela jet s nima…a to teda fakt nejsu zvědavá, takže toto bych odmítla.
Rozhodně z otců nedělám debily!!! Naopak se opravdu snažím a neustále toho našeho uháním, aby za klukem občas zašel a nebo si vzal kočár po obědě, dokud v něm malej spí. Už se o to snažím přes půl roku a marně. Snažím se ho zapojit na prohlídky k doktorce, ptala jsem se ho na názor na očkování, na daňový zvýhodnění na dítě, jestli se nějak domluvíme… vše zbytečné, protože bez odezvy. Debila z nikoho nedělám, rozhodně nejsem z těch, co by styk s dítětem zakazovali nebo nějak bojkotovali. Jak bych byla ráda, aby si občas přišel s klukem pohrát nebo si vzít kočár a já si dala „dvacet“. Ale rozhodně taky nejsem zastánce toho, aby čtyřměsíční dítě jezdilo např. 2× do týdne s otcem pryč na celé odpoledne natožpak aby si taklhe malé dítě bral na celý víkend. Jsem proti, aby se děti používali jako zbraně a jako věc sloužící k naschválům a ubližování. Ale odsud podsud. Když jsem si představila, že po dvou měsících co kluka neviděl si ho vezme na víkend, bylo mi docela úzko, když si představím to mrně pryč, nemyslím si, že by z toho malej skákal radostí.
Naštěstí na OSPODu mají stejný názor a u takhle malých dětí to nedávají. Co jsem před půl rokem tady zjišťovala, tak to tak funguje ve více městech, nejen u nás. A jinak pokud budete mít v rozsudku dohodu, že bude mít kluka např. středa + sobota od 14 -17 hodin a styk bude probíhat za přítomnosti matky dle jejího uvážení, tak když on pak příjde s tím, že si kluka vezmou na výlet v sobotu ve dvě a v pět ho vrátí, tak už bude na tobě, jestli s nima pojedeš nebo ne. Pokud ho bude chtít na celou sobotu, že pojedou na výlet, tak je na tobě jestli s nima pojedeš a navíc i na tobě, jestli jim ho na celý den dáš. A TÍMTO Z NĚJ NEDĚLÁM DEBILA!!!
A ono časem až se u vás situace uklidní a malej už bude mít trochu rozum a on ti nabídne, jestli si ho může vzít na celý den a jestli chceš jet taky, tak bych to rozhodně hned nezatracovala a třeba to zkusila. Malýmu to určitě pomůže, když budete ze začátku trávit čas společně, uvidí, že „toho pána“ znáš a určitě u něj pak sám bude víc v klidu, než když s ním bude bývat sám už od začátku a nikdy vás neuvidí společně. Toť můj názor. Mimčo máte fakt ještě malý a máte ho spolu, takže asi budete muset umět trávit čas ve třech-čtyřech, pokud on ho teda bude chtít vídat a později si ho brát.
Koukám do svého návrhu ze září 2012, tak krom nákladů na bydlení jsem tam psala náklady na syna měsíčně cca 3500Kč - náklady spojené s nákupem plen, oblečení a hlavně umělého kojeneckého mléka - to malýmu bylo 6 měsíců. Ty tam napiš vše, i částku za plavání, cvičení, jestli má nějáké dlouhodobé léky (taky jsem u soudu řekla, že některý měsíc jsou náklady vyšší, např. když kupuju léky - soudkyně se ptala jaky, tak jsem řekla, že běžný - paralen, kapky do nosu, kapky na prdíky atd. To mě spražila, že to nejsou pravidelné výdaje a že o tom se bavit nebudeme. Vůbec ji nebralo, že když má dítě chřipku, tak dneska v lékárně necháš klidně pětikilo…
@Kamila Jakub Ona ztím teda s ničím takovým zatím nepřišel. Ale myslím si, že za mylým nechodí proto, že mu to ta jeho nová zakazuje, aby náhodou nebyl chvílu se mnou
.Proto asi říká, že si ho bude brát, až bude větší. Protože nebudu kojit, tak nejsem pro dítě „důležitá“ a nemusím u toho být. Jenže to jsem mu řekla hned, že když na něho nebude zvyklej, že mu ho prostě samotnýho nedám. Tak mě napadlo, že by si slečnu mohl přivést sebou a to bych teda asi nedala
. A samotnýho ho s ním teda fakt nepustím, vždyť ho neumí ani přebalit
. Já jsem ani nic s úřadama řešit nechtěla, na penězích jsme se dohodli, na kontaktu taky (že on to nevyužívá, jeho problém), ale jak mě začal vykládat, že si ho vezme na hory a hotovo, tak mě teda docela vyděsil
, to bych se zbláznila
.
@Kamila Jakub A nejde třeba dát do té dohody výživné a třeba polovinu na mimořádné výdaje?
S těma nákladama nevím. Na to se zkus zeptat. Já chtěla do něj 3000 měsíčně (raději jsem řekla víc než míň, věděla jsem, že tolik nedostanu, když už má dvě děti). OSPOD doporučil 2500Kč a soudkyně řekla 2500Kč… Takže podle OSPODU, tak se domluv tam a uvidíš. Mě to ta ženská předem řekla, když zhodnotila jeho příjmy a moje příjmy a výdaje, tak že ona za sebe tam doporučí 2500. Bavila jsem se s ní tenkrát jestli tam jde napsat třeba + na polovinu vyjímečných nákladů (větších položek), např. nová autosedačka místo vajíčka, golfovej kočár, pozdějí třeba kolo atd. Tak to mi řekla, u soudu se řeší výživné (nutné náklady na výživu a hygienu a základní potřeby). Takové větší náklady by se měli řešit že mu pak dám účtenku a on mi půlku jen tak dá, když to bude na konkrétní věc, ale to se nikdy samozřejmě nestane… Taky to jde asi nějak potom přes soud, že chceš polovinu na takovýhle mimořádné velké věci, ale já to zatím nijak neřešila.
Jo, vlastně ona mi tenkrát řekla, že doporučí 1800 - 2000. Bejvalej má příjem 30 tisíc čistého a má dvě děti na které platí po třech tisících. Řekla mi, že ti jsou starší, tak musí být dodržen poměr. To se mi nelíbilo, nemůžu za to, že bývalá se ho bojí a ze strachu že by třeba chtěl bojovat o jedno dítě do péče mu odkývla 6000 a nežádá po x letech žádné zvýšení, protože se ho bojí. Ptala jsem se jí, jestli pokud dá soud na její doporučení a dá 1800, jestli se proti tomu můžu odvolat nebo musím akceptovat to co doporučila sociálka. Řekla mi, že se odvolat samozřejmě můžu a kolik bych si představovala. Do návrhu jsem napsala ty tři, jí jsem řekla, že pod 2,5 nepůjdu a budu se odvolávat, že on má 30-6(alíky na dvě děti)=24 tisíc čistého měsíčně a je na to sám a já mám rodičák 7 tisíc a jsem na to dva. Takže min. 2,5, že jinak se budu odvolávat ke krajskýmu, kde se prý dodržují tabulky na určení výše alimentů - tam by mu vycházelo kolem 3,2 nebo taknějak. A ona pak doporučila těch 2,5, myslím že proto, že jsem se ozvala a řekla, že jinak se budu odvolávat - pro ni by to byla další práce a další soud, tak si myslím raději napsala tu moji spodní hranici ![]()