Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Táta Pavel Jaké důkazy? Jak mám mít důkazy na to, že o něj nemá zájem? Nebo teda tvrdí že má, ale nemá čas za synem chodit, Prý si ho bude brát, až bude větší, třeba na hory apo.. Že teď prý furt spí, tak se mu nechce si ho vzít ani na procházku a navíc, když ho limituju třema hodinama (kojím). A výživné posílá na účet.
Synovi byly dva měsíce, když jsem jeho tátu (nebyli jsme manželé) vypakovala z bytu. Odstěhoval se, ale taky mu tím všechno došlo a sliboval pak hory doly, chodil sem skoro každý den - ale spíš než za klukem sem chodil za mnou a chtěl mě přesvědčit, abych ho vzala zpět. Po dvou měsících pochopil, že je to definitivní a obrátil - začal vyhrožovat válkou. Byla jsem taky na nervy, pro kočár si nechodil a za klukem taky nechodil, vždycky napsal ráno, že ve dvě odpoledne chce kluka, kočár a autosedačku. Nikdy ale nepřijel, jen deptal. Pak začal vyhrožovat tím, že si v pátek ve tři přijede pro kluka a doveze mi ho v neděli večer, že na něj má stejnej nárok jako já. Kluka jsem přikrmovala i umělým mlíkem, protože jsem měla málo - on to věděl, takže řekl, že dva dny kluk vydrží na umělým. To mě totálně rozhodilo, syn ho skoro tři měsíce neviděl a měl s ním strávit víkend bůh ví kde. To mě nakoplo, zašla jsem hned na sociálku. Tam mi ženský řekli, že neexistuje, že mu s takovou kluka vůbec dávat nemám, pokud vyhrožuje. Samozřejmě na něj má právo stejný jako já, ale ne ho takhle odvézt a aby kluk byl s „cizím“ a beze mě. S psychologickýho hlediska je to pro dítě moc špatně. O kojení ani nemluvím. Takže na sociálce byli na mojí straně. Ihned jsem podala návrh na soud, aby vše bylo na papíře a stanovený jak ho bude vídat a ne aby jsme se takhle furt dohadovali a já žila v nejistotě a ve stresu. Za měsíc jsme měli soud - na kluka platí 2500Kč a návrh na úpravu styku si ani nepodal, řekl, že mimino si brát nebude a pak bude mít syn jinýho tátu, tak že na to kašle aby dělal pátý kolo u vozu. Takže syna už přes půl roku neviděl. I kdyby si ale návrh podal, tak mi ze sociálky řekli, že u dětí do tří let se styk s dítětem upravuje tak, že táta chodí většinou za dítětem domů (2× 2 hodiny týdně), pokud ven, tak za přítomnosti matky - ta může říct podle situace, že to dítě už zvládne samo, tak že můžou jít sami, a hlavně se děti do tří let nedávají tátům přes noc. Moc se mi ulevilo, když to bylo za náma. Sice mě mrzí, že ho nevídá, ale co nadělám. V penězích i ve styku s dítětem je jasno a je klid.
@lulu11 píše:
@Táta Pavel Jaké důkazy? Jak mám mít důkazy na to, že o něj nemá zájem? Nebo teda tvrdí že má, ale nemá čas za synem chodit, Prý si ho bude brát, až bude větší, třeba na hory apo.. Že teď prý furt spí, tak se mu nechce si ho vzít ani na procházku a navíc, když ho limituju třema hodinama (kojím). A výživné posílá na účet.
doporučuji poslat mu mail, vybídnout ho k návštěvě, nabídnout nějakou pravidelnost v kontaktu, aby ti i písemně potvrdil, že zájem není. Čím širší kontakt mu nabídneš a on odmítne, tím průkaznější.
@Táta Pavel Na návštěvách jsme se domluvily, že bude za malým chodit 2krát týdně, nebo si vezme na ty 2hodiny na procházku…nepřišel ani jednou…Tak leda mu teda můžu zkusit napsat…jenže myslím, že mně stejně zavolá, takže písemnej důkaz mít nebudu. A i kdyby napsal, určitě nenapíše, že nechce…ale že třeba teď nemůže…To říká vždycky, když třeba jdeme něco vyřizovat…a dnes právě vyrukoval s tím, že až bude větší, tak si ho vezme třeba na hory, nebo na výlet, ale na ty dvě hodiny…dokonce mně řekl, že můžu přece mlíko odsrříkat a on mu ho může dát sám…To bych mu musela ten email psát dvakrát v týdnu a musel by vždy odepsat, že nemůže ![]()
@Kamila Jakub Tak tos mě teda uklidnila
. Já právě taky doufám, že žádnej souce mu ho snad nemůže dát na víkend, i kdybych už třeba nekojila, ale pokud na něj nebude zvyklej, tak si to nedovedu představit. A jak si má zvyknout, když teď se mu nijak nevěnuje
. Právě jsem dostala strach, aby mu neruplo v bedně, nevzal si malýho na procházku a nepřivezl ho třeba až večer nebo za týden. Asi bych na ten soud jít měla. Nechcu mu dělat naschvály, ale zárověň se bojím o kluka. Když ho občas vidí a chce si malýho pochovat, tak se třeba rozbrečí, to tatínka asi nebaví, jenže nedokáže pochopit, že to není tím, že je mimino, ale tím, že neví, kdo to je. Takže si myslí, že až malýmu budou dva roky, skočí mu do nároče a budou mít skvělej vztah.
@Kamila Jakub A u toho soudu se řešilo svěření do péče a výživné a ten styk až u dalšího soudu?
@lulu11 píše:
@Táta Pavel Na návštěvách jsme se domluvily, že bude za malým chodit 2krát týdně, nebo si vezme na ty 2hodiny na procházku…nepřišel ani jednou…Tak leda mu teda můžu zkusit napsat…jenže myslím, že mně stejně zavolá, takže písemnej důkaz mít nebudu. A i kdyby napsal, určitě nenapíše, že nechce…ale že třeba teď nemůže…To říká vždycky, když třeba jdeme něco vyřizovat…a dnes právě vyrukoval s tím, že až bude větší, tak si ho vezme třeba na hory, nebo na výlet, ale na ty dvě hodiny…dokonce mně řekl, že můžu přece mlíko odsrříkat a on mu ho může dát sám…To bych mu musela ten email psát dvakrát v týdnu a musel by vždy odepsat, že nemůže
Tak piš 2× týdně. A odmítej to řešit telefonem. nemám čas, napiš mi maila, odpovím ti.
@lulu11 píše:
@Kamila Jakub Tak tos mě teda uklidnila. Já právě taky doufám, že žádnej souce mu ho snad nemůže dát na víkend, i kdybych už třeba nekojila, ale pokud na něj nebude zvyklej, tak si to nedovedu představit. A jak si má zvyknout, když teď se mu nijak nevěnuje
. Právě jsem dostala strach, aby mu neruplo v bedně, nevzal si malýho na procházku a nepřivezl ho třeba až večer nebo za týden. Asi bych na ten soud jít měla. Nechcu mu dělat naschvály, ale zárověň se bojím o kluka. Když ho občas vidí a chce si malýho pochovat, tak se třeba rozbrečí, to tatínka asi nebaví, jenže nedokáže pochopit, že to není tím, že je mimino, ale tím, že neví, kdo to je. Takže si myslí, že až malýmu budou dva roky, skočí mu do nároče a budou mít skvělej vztah.
No a právě aby soud nenapálil delší kontakt najednou, ale postupné, dost rychlé přivykání, je potřeba mít ty doklady o minimálním kontaktu. Tím chráníš dítě.
@Táta Pavel To myslíš, že nějakej soud by mu dal dítě hned na víkend? Ajo, jako kdyby tvrdil, že se s ním vídá, že? Hm, tak to budu muset teda zkusit přes ten email, to je fakt. A co když nebude reagovat vůbec?
Ahoj holky mohla bych se kvám přidat? odešla jsem od partnera s kterým máme rok a pul stareho chlapečka! příští týden jdu za právničkou sepsat navrh na vyživné na dítě a vyžvná neprovdané matce! mám strach aby mi partner malého nechtěl naschvál vzít aby mi ublížil! bydlím s malým u maminky v bytě takže s bydlením problémy nemám! chlap už platí alimenty na tři děti z předešlého vztahu! má hypotéku a dluhy, kvůli kterým jsem od něj odešla, protože jsem ho vždy ze všech problému vysekala a on nakonec neplatil nic takže nás dostal akorát do problémů pořád jsme se hadali a to nebylo dobré pro malého protože se za hvíli začal bat byl na mě hodně sprostej i na malého křičel. takže takto se dál nedalo žít. své bývalé teda kvůli dětem nikdy problémy nedělal! mě taky nikdy nevyhrožoval tím že by malého chtěl, ale mám prostě strach ví jak na malém visím asi jako každá máma. odešla jsem teda teprv minulý tyden takže zatím mám vyřízená jen aby ho vymazali se společn posuzovaných osob a ja si pak mohla zažádat o přídavek na dítě atd. vůbec se mi od té doby neozval když jsem odcházela tak mi teda řekl at si rovnou vyřídím alimenty at už se nevracím! opravdu to u nás bylo poslední půrok tak vyhrocený že to nemělo cenu.od té doby co jsme odešli se vůbec neozval tak se spíš bojím aby to nebylo ticho před bouří! moje mamka říkala že by ho stejně ani nedostal, tak snad vše proběhne vklidu!
@lulu11 píše:
@Táta Pavel To myslíš, že nějakej soud by mu dal dítě hned na víkend? Ajo, jako kdyby tvrdil, že se s ním vídá, že? Hm, tak to budu muset teda zkusit přes ten email, to je fakt. A co když nebude reagovat vůbec?
Jo, některý střelci mu to můžou tak napálit. Třeba i předběžkem. Když nebude odpovídat, je to taky použitelná informace o nezájmu, ale zkus ho naučit si mailovat.
@rorryandrejka31 Doporučuji si jako duševní cvičení připustit, že by o dítě mohl mít zájem i z jiného důvodu než ti ublížit, třeba že ho má rád. Já vím, nemusíš to tak cítit, ale nauč se s tímto jeho případným teoretickým motivem pracovat. Pokud na malém visíš a bojíš se, že by téhle závislosti mohl zneužít, tak přejdi okamžitě do ofenzívy - písemně mu nabízej, ať si synka převezme, ideálně tu nabídku udělej vždy tak, aby sis byla jistá, že ji odmítne. Jednak on neucítí odpor - a těžko bude prokopávat otevřené dveře, jednak oslabíš jeho pocit, že ti tudy může ublížit a jednak budeš mít doklad pro soud o své vstřícnosti a jeho nezájmu. Zkus to nějakou dobu vydržet, i kdyby si synka nějakou dobu bral, podle toho, co píšeš, to moc dlouho nevydrží.
S právničkou bych hlavně kromě výživného sepsal návrh na svěření do péče.
@lulu11 Na soud nechoď, prvně jdi na OSPOD (orgán sociálně právní ochrany děti - sociálka). Tam si zjisti ke které paní patříš (podle příjmení nebo ulice) a s ní sepiš Návrh na úpravu poměrů k nezletilému dítěti. Tam napíšete všechno, jak dlouho jste spolu byli všichni tři, jak dlouho jsi sama, kde jsi s malým, tvoje příjmy, tvoje měsíční náklady na bydlení, na jídlo, ostatní náklady (pojistky, telefon…), jídlo pro dítě, všechno ostatní pro dítě atd. (to měj trochu v hlavě připravený, budete tam psát konkrétní sumy, např. jídlo pro sebe 3000Kč měsíčně, dítě jídlo 500Kč (já psala 3500kč, protože byl malej na UM a už jsem přikromavala), atd. Dál tam bude, kolik ti a jak platí chlap, jaké alimenty si představuješ, jak se vídá s klukem a taky tvoje představa, jak bude kluka vídat (já psala, že ke styku s dítětem bych uvedla, že otci ve styku nebráním, ale že on nemá zájem. Dál jsem psala, že jelikož je mládě malý a není zvyklý, tak si přeji mít možnost, být během styku s otcem a dítětem přítomna dle vlastního uvážení (to mi poradila sama soc. pracovnice.) No ta ten papír pak podáš na soudě na podatelně. Oni pak vyzvou otce aby napsal úplně ty stejné info o sobě a svoje názory a to stejné bude psát i soc. pracovnice (co doporučuje - jak upravit styk a kolik alimenty). U soudu se pak soudce hlavně řídí tím, co doporučí sociálka. Pokud OSPOD doporučí styk s dítětem 2× týdně na dvě hodiny v přítomnosti dítěte, jelikož je to v jeho zájmu psychického vývoje ablablabla, tak soudce to přiklepne tak a ne že on sám si rozhodne, že otec ho bude mívat 5×týdně. Soudce v otázce styku s dítětem souhlasí z 99 procent s OSPOD. Takže je důležité, aby ti sedla ta paní na sociálce, která ti bude přidělena a se kterou to celý podstoupíš. Pokud ona řekne, že dítě je psychicky připravené trávit víkendy mimo domov a s otcem, tak soudce přiklepne víkendy… A jinak k těm důkazům - taky mě to každej doporučoval, tak já jak blbka schovávala všechny sms, kdy jsem mu psala, že odpo za ním může přijít si hrát nebo že si po obědě může vzít kočár. Zcela zbytečně, u soudu to absolutně nikoho nezajímalo. Prostě za klukem nechodil, tečka. On teda řekl, že je to pravda, protože je zaměstnaný a má už dvě starší děti, které ho potřebují, tak nemá čas na mimino.Ale těžko by mohl tvrdit, že si kluka bere (jak by odpověděl na to, co dítě jí a kdy, jak a kdy spí, co už umí, s čím si hraje… nic z toho neví, tak by těžko uhrál to, že za klukem spořádeně chodí.)