Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
ahoj.jsem tu nová a tak vás všechny zdravím.
čtu vaše příspěvky a mrazí mě.mám taky takové problémy a už nevím kudy kam.před 4-mi roky jsem se odstěhovala 300km daleko za svým přítelem,otěhotněla a narodil se nám chlapeček františek.rok byl náš vztah relativně v pohodě,ale pak začal být přítel agresivní,pokud nebylo po jeho.příklad: on jezdil každý rok na sraz od školy na celý víkend do doks a já nemohla sama ani na návštěvu k rodičům.když jsem protestovala lítali u nás talíře..hrnky..apod.a to vždy když jsem měla na ruce malého františka.myslím že kdyby se trefil,tak by to bylo hodně špatný.pak další dva roky scény..křičení..sprosté nadávky.. za ty tři roky jsem 2× odešla a on si pro nás vždy přijel a přesvědčil že už to bude jiné
bohužel nebylo!!pak jsem zažila šok
.když jsem mu uklízela a třídila papíry.tam jsem se dozvěděla že fanoušek je jeho páté dítě a já jeho pátá přítelkyně.všechny od něj odešli ze stejných důvodů jako já.jedné držel nůž u břicha když byla těhotná a chtěla od něj odejít.druhou honil v noci po ulici s nožem a pak si podřezal žíly,když pro něj jeho žena jela do nemocnice,tak při zpáteční cestě ji strhl volant,protože od něj chtěla odejít a za to byl půl roku zavřený..když ho pustili z vězení musel docházet na psychiatrii,to měl soudně nařízené.ani s jedním dítětem se neschází a nezajímá se o ně.před rokem jsem odešla definitivně,když napadl mého 18-ti letého syna.zavolala jsem policii a za její asistence jsem si mohla vzít své osobní a fanouška věci a rok mi poskytla ubytování kamarádka.za celý rok malému nepřinesl ani jeden jogurt..stál před barákem a když jsem mu nepujčila fanouška tak hulákal,že jsem pí..atd,že mě dostane,že mě zničí.chodil na socialku a říkal tam,že fanouška týrám a že na něj křičím.podotýkám že jsem mu fanouška ze začátku pujčovala a i se snažila aby vše bylo pro prcka v pohodě,ale když jsem ho třeba přivedla před barák a on otevřel,tak jsem řekla,že si pro něj večer v šest přijdu a on vzal fanouška,vystrčil ho zpátky před barák a řekl že mu nebudu určovat,kdy ho vrátí a zabouchl dveře.ten malej tam stál s tříkolkou v ruce a brečel.vubec nevěděl co se stalo.takhle to udělal víckrát,jenom to odnášel ten malej.pak jsem mu ho zase jednou pujčila,protože jsem musela odjed a když jsem byla 200km daleko tak mi zavolal,že jestli si pro něj nepřijedu,tak pujde na policii a nahlásí,že jsem ho tam nechala a utekla.od té doby je to asi 4 měsíce fanouška neviděl.malej se na něj neptá a vůbec o něm nemluví.fanouškovi budou v prosinci 4 roky.musím ale upřesnit že přítel není zapsaný v rodném listě,jelikož při narození fanouška nás ještě nestačili rozvést.ustecké soudy pracují rychle.tak jsem neporušila žádný zákon a dávat sem mu ho nemusela.popření otcovství jsme u usteckého soudu podávali 9.ledna 2009.ted 13.6.po čtyrech letech máme stání.můj přítel čeká jen na to,až tam bude oficialně určený otcem a pak to začne.chce žádat fanouška do své péče.vyhrožuje mi tím už rok.od té doby co jsem odešla a on pochopil,že se už nevrátím.v březnu mi umřela maminka a já se přestěhovala s fanouškem zpátky domů.jsme 300km daleko a nikdo nás neponižuje a nenapadá.fanouška mi tady od září vezmou do školky.proč to píšu.má lepší bydlení,bydlí ve svém velkém baráku…má větší příjem,protože podniká..já jsem taky v rodiném domku,ale máme tam jem kuchynku,obývák a fanoušek dětský pokojík.podle socialky je bydlení v pohodě.myslíte že mi může fanouška vzít..že mu ho soud může dát.on mi pořád píše at už se s malým rozloučím,že ho mít nebudu.píše to s takovou jistotou,že mě i ted když o tom píšu mrazí.dokáže být hodně zlý a jít přes mrtvoly,on totiž neumí prohrávat.já nespím,noci probrečím,držím malého za ručičku a vím že bych to nezvládla,kdyby nebyl u mě.on je to poslední co mám.doufám že mi prominete chyby,píši rychle,než se mi prcek vzbudí.děkuji moc za každou radu,co mám ,nebo bych měla udělat a přeji všem krásný víkend.petra ![]()
Fanny, dej si na ospod, kde žiješ návrh na svěření do tvé péče. vše tohle jim řekni, neboj se toho. řekni vše, co tě napadne, co si pamatuješ. zdánlivě kraviny, ono v souvislostech to jen kraviny nebudou. sepíšou to s tebou, pošlou na soud a jemu, jestli je známá adresa. jinak ho budou muset najít. to chce asi taky čas.
jestli není v RL, tak dobře. jestli se toho bude dožadovat, tak je to špatné. já bych se bála i jeho stínu. to jsou zkušenosti… vše před tebou pečlivě tajil, že? člověka mrazí
obklop se rodinou, kamarády, ať stojí při tobě, at ti třeba některé věci odsvědčí, ať tě jakoby „kontrolují“. jde o to, že až rozjedeš soud, taková povaha,jako tvůj ex se asi bude „dožadovat svého“. aby ti taky nějak neublížil, nebom alému. nechci tě strašit, ale mě taky ex sledoval (neubližoval mi tak jak si popisovala), ale to stačí.
možná bude stát za to, podat i předběžné opatření, aby byl malý ve tvé péči. o tom se rozhoduje rychleji a budeš mít jistotu. bohužel ale stnoví návštěvy otce, tak se připrav,jak budeš ochotná mu ho dát. je velký, takže to nebude asi v tvé přítomnosti, ale vzhledem k jeho minulosti by to mohlo být pod dohledem úřednic z ospod.
já mám teda blbé zkušenosti s ospod, ale věřím, že natrefíš na rozumnějsí pracovnice a pomůžou ti. držím palce a napiš, jak se to vyvíjí.
ahojky.no právě,že už čeká na 13.6.kde ho určí otcem a pak mi řekl,že si malého hned odveze,že má stejné práva.myslíš že je možné že ho sebere a odveze 300km daleko?to přece nejde,když ho mám celou dobu v péči já.musí přece něco existovat,než bude soud komu františka svěří do péče.děkuji moc za rady a přeji hezký den.petra
@fanny2008 píše:
ahojky.no právě,že už čeká na 13.6.kde ho určí otcem a pak mi řekl,že si malého hned odveze,že má stejné práva.myslíš že je možné že ho sebere a odveze 300km daleko?to přece nejde,když ho mám celou dobu v péči já.musí přece něco existovat,než bude soud komu františka svěří do péče.děkuji moc za rady a přeji hezký den.petra
já mám za to že až soud rozhodne o zapsání otce do rodného listu tak se zároveň řeší to komu bude dítě svěřeno do péče + alimenty. A můžeš žádat i 3roky zpětně. Syna mu do té doby nedávej a všechnu komunikaci s ním si schovávej.
Ahoj Petro, kdyby se tohle všechno najednou neřešilo, podej návrh na předběžný opatření o svěření malého tobě. malého ex nedávej ani na chvíli, bála bych se, že ho čapne a odveze. vem si právníka. samozřejmě to něco stojí (nevím,jak si na tom finančně), ale v takto vyhrocených spoerech je to víc než dobré. dobrý právník ti pomůže a třeba i ochrání. počítej s tím, že on ho mít bude. aby s tebou nezametli.
jestliže je malý jen s tebou, tak na všechno říkej, že je ana tebe vázaný a bez tebe by utrpěl sok, ztráta blízké (nejbližší) osoby dítětěti způsobuje trauma atd. na to by soud měl slyšet. v žádnémpřípadě tam nechoď sama. potřebuješ oporu a někoho,kdo vás dva ochrání. malého tam neber. ať ho hlídá někdo, na koho je spolehnutí. jestli bude ve školce, informuj učitelky, ať klidně zavolají policii, lépe - ať mu neotevírají a malého neukazují. práva má, ale on mu je soud pěkně vymezí, při té jeho historii. vše toto jim řekni, jak se choval, koho všechno napadl a jak. držím palce a dej vědě, jak jste na tom. klidně se ptej dál. je mi jasný, že máš strach ![]()
Jestli ti můžu poradit,od synovo pediatra si nech vystavit jakési potvrzení,že syn je na Tebe velmi foxovaný,tudíž s tebou být musí..Mě to u soudu docela dost pomohlo..Pokud budeš chtít znát nějaké právnické kličky a pod,napiš do SZ,ráda poradím..Nejsem sice advokát,ale soudů už mám za sebou kvanta a advokátka mi dost poradila,tak budu ráda,že to předám dál a pomůžu.. Pevné nervy přeju ![]()
Holky nutne potrebuju vzor toho predbezka chci utect do azylaku ale musim tohle zitra podat na soud pomuzete mi prosim a poslete mi to na muj mail ktery je vejs? diky
Ahoj holky,
chtěla bych se rozvést, protože můj manžel je alkoholik a o rodinu a děti se nestará, ale mám celkem obavy z toho, že můj manžel je veden na úřadu práce a nepobírá žádnou podporu, ale vydělává si na černo a byla jsem celkem překvapená kolik to bylo na domácnost přispěl minimem i když ví, že skoro celý můj plat jde na poplatky za půjčky a hypotéku, spoření a pojistky. Z platu mi zůstává asi 2000kč a z toho si musím koupit naftu do auta, protože do práce dojíždím. Chtěla jsem, aby mi na děti přispíval 2000kč. On samozřejmě nesouhlasí a to ani s rozvodem. Bydlíme ve společném domě já nemám kam s dětmi odejít a nemám na to ani finance. Nerada bych dopadla tak, že bych musela ještě živit manžela. To, že si vydělává na černo mi nechce nikdo dosvědčit. Můžete mi někdo poradit jak se mám v této situaci zachovat? Půjčky jsou psané na mě a bylo mi řečeno, že sice po rozvodu by měl manžel platit polovinu, ale když nebude banka bude stíhat mě, protože je to na mě psané. předem děkuji za radu
Zdravim vsechny,
Jako i vy mam problem. Mam 5 ti leteho syna ve sve peci. Jeho otec ho vida jeden tyden a jeden vykend v mesici. Nyni sem vdana a cekam druhe dite. Posledni pulrok zjistuju, ze ho na strane otce proti me navadi. Napr. Poridila si druhe dite, protize te nema rada. On ) manzel) ti nema co poroucet. U nas se mas lip. Nebide to tvuj sourozenec a posledni kapka byla, kdyz mi syn rekl, ze mu navykladali aby na me byl hňusnej a zlobil me. Uzsem z toho vseho psychicky na dne. Mam sanci dostat syna vyhradne do me pece? Muzu s nim zajit k psychologovi aby mi potvrdil, ze mu to rikaji. Nevim co delat. Mate s ti nektera zkusenost? ![]()
K psychologovi určitě zajdi a rovnou to i nahlaš na sociálce, aby to bylo někde oficiálně uvedené a rozhodně rozjeď nové soudní řízení, protože tohle je ovlinování dítěte a tím pádem ho psychicky „narušuje“. Držím palce, ať je vše brzy vyřešené a to ve prospěch syna ![]()
Dobrý den, mám 15ti letou sestru která bydlí s našim otcem a jeho přítelkýni a nechce už nadále s něma bydlet, já žiju s přítelem a jelikož se budeme stěhovat do neveho bytu rádi bychom si ji vzaly do vlastní péče. Dalo by se to vyřešit po dobrém po dohodě s otcem a nebo by musela zasáhnout sociálka??? Předem děkuji za odpoved ![]()
Holky, nevíte, jak je to se svěřením do péče, když jsme nebyli manželé? Otec je uveden v rodném listě, nikdy s námi nežil a platí výživné. U soudu jdme nebyli, takže vše probíhalo jen naší dohodou. Může se stát, že by třeba bývalý kluka někam odvezl a já bych nic nenadělala. Nebo třeba stačí, když sepíšem nějakou spolu?
Právně máte společnou neupravenou péči, stejná práva vůči dítěti. Takže ano může ho odvézt a „ty nic nenaděláš“. Můžete spolu sepsat dohodu, ale je nevymahatelná, pokud jí jakýmkoliv způsobem bude porušovat, např. kluka odveze, zase s tím nic neuděláš. Na druhou stranu tu dohodu můžete sepsat a nechat soudem jenom potvrdit a překlopit do rozsudku, to je pak velmi rychlé a budete mít tzv. právní jistotu. Po zkušenostech bych dohodu sepsala a nechala soudně potvrdit, dokud jste s otcem ve shodě, pro Tvůj klid a jistotu.
Než se s ním pokusíš dohodnout o přípravě dohody pro schválení soudem, chvilku počkej a opatři si důkazy o jeho dosavadní péči o dítě a o tom, jak platí výživné. Pokud ti ho dává na ruku, tak je to dobromyslný trouba.
anonim. za tri roky je daleko.ted se starej co nejdriv o peci ,teda svereni pece. pokud mas ted zazemi .neni problem. hlavne. konej. ja jdu zitra na socku. budu chytrejsi tak ti jeste urcite napisu.chlapi maji velke ale. ale jak se maji starat sami a jde do tuheho , tak jsou malinci.neboj to zvladnes. mne to ceka zitra, na vse se zeptam a dam vedet, drzse holka.