Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte holky,
pevně doufám, ze mě za dotaz neukamenujete, ale potřebuji se anonymně vypovídat.
Jsem mamka 16leteho kluka, který už od malička je prostě ve spoustě věcí jiný.
Velmi málo „mužských“ koníčku, málo kamarádů, jen samé kamarádky. Celkově taková bolístka, snad horší než já a to je co říct???
Vlasy delší, oblečení velmi velmi unisex, spíše dámské. Miluji ho a chtěla bych ho nějak podpořit, jenže vždy, když dojede od svého otce (nežijeme spolu) je velmi uzavřený a trvá vždy aspoň 3 dny než se rozmluví. Je mě úplně jasné, že jeho otec nechce, aby jeho dítě vypadalo jak vypadá a určitě si často neodpustí blbé poznámky. Bojím se, že si může myslet, že tento postoj je i můj takový a vytvoří se mezi náma děsná bariéra.
Bojím se toto téma otevřít že se třeba nějak zasekne.
No a otázka
jak by jste to řešili kdyby vás syn byl „jiný“ a znáte někoho takového??? Klidně můžete i do zpráv, budu velmi vděčná za každou radu
Příspěvek upraven 01.05.20 v 14:58
No problém má otec, ne syn. A otec by si velmi rychle měl srovnat svůj vztah se svým otcem a sám se sebou, nebo vztah se svým synem defintivně pokazí.
Holt to táta musí kousnout a spíš oceňovat kvality syna než hledat co mu na něm vadí.
Promluv si s otcem soukromě.
@MisuleMar píše:
Ahojte holky,
pevně doufám, ze mě za dotaz neukamenujete, ale potřebuji se anonymně vypovídat.
Jsem mamka 16leteho kluka, který už od malička je prostě ve spoustě věcí jiný.
Velmi málo „mužských“ koníčku, málo kamarádů, jen samé kamarádky. Celkově taková bolístka, snad horší než já a to je co říct???
Vlasy delší, oblečení velmi velmi unisex, spíše dámské. Miluji ho a chtěla bych ho nějak podpořit, jenže vždy, když dojede od svého otce (nežijeme spolu) je velmi uzavřený a trvá vždy aspoň 3 dny než se rozmluví. Je mě úplně jasné, že jeho otec nechce, aby jeho dítě vypadalo jak vypadá a určitě si často neodpustí blbé poznámky. Bojím se, že si může myslet, že tento postoj je i můj takový a vytvoří se mezi náma děsná bariéra.
Bojím se toto téma otevřít že se třeba nějak zasekne.
No a otázkajak by jste to řešili kdyby vás syn byl „jiný“ a znáte někoho takového??? Klidně můžete i do zpráv, budu velmi vděčná za každou raduPříspěvek upraven 01.05.20 v 14:58
Musí nutně k otci chodit? Podpořit ho přece můžeš a určitě to i děláš. Takových machů je.
Já bych k takovému otci nechodila. V 16 letech by mě za ním už jistě za vlasy nevláčel. Ať tam nechodí, když mu to přináší jen utrpení.
Vůbec bych neměla problém takové téma se synem otevřít. Jsi jeho matka, kdo jiný už by měl s ním mluvit o jeho problémech? Ať už o problémech s otcem nebo případně i sám se sebou. Ničeho se neboj a prostě to téma někdy po návrat od otce nadhoď: „Hele, zdáš se mi dneska a vůbec vždycky po návratu od táty takovej zaraženej. Děje se něco?…“
@Ekaterina Na to sem se ho již několikrát ptala a vždycky odpověděl, že se nic neděje, že je vše v pohodě
@MisuleMar píše:
@Ekaterina Na to sem se ho již několikrát ptala a vždycky odpověděl, že se nic neděje, že je vše v pohodě
To je jasný, že ti nic neřekne. Je mu šestnáct, přece nebude fňukat u mámy. Promluv s tátou.
@Lalelale K otci jezdi aby nám nedělal problémy (myšleno mě a synovi). Už několikrát sem mu říkala, že tam nemusí, ale vždycky odpověděl nějak podobně no
Když sem mluvila s ex, jediné co mě řekl, že není zvědavej na to, aby jeho kluk nosil nalakovany nehty a rifle jak holka.
A tak už je mi 16 ne? Neumí s otcem mluvit? Klidně i hádat? Puberta nebyla? Za 16 leté dítě už bych asi nic moc neřešila.
@MisuleMar
Tak napiš synovi dopis. Máš jistotu, že se ti neuzavre při první větě a sama můžeš zformulovat to co chceš říct, aniž bys pronesla něco čeho bys třeba litovala. Napiš mu, že cítíš, že se o těchto věcech moc bavit nechce a tak si zvolila nejlepší formu jak si to říct aniž byste šli do přímé konfrontace a že budeš ráda, když ti odepiše zpět…
@KalamityJohn píše:
To je jasný, že ti nic neřekne. Je mu šestnáct, přece nebude fňukat u mámy. Promluv s tátou.
jaký fňukání? To je fňukání mluvit s někým o svých problémech? Mám pubrtální děti a o jejich problémech normálně mluvíme. Jasně, že mi řeknou jen co sami chtějí, ale vědí, že pokud mají problém, můžou přijít. Nikdy by mě nenapadlo nazvat komunikaci s dítětem o jeho problémech „fňukáním“ a doufám, že ty to svým dětem (pokud nějaký máš) taky neděláš!
@Ekaterina píše:
jaký fňukání? To je fňukání mluvit s někým o svých problémech? Mám pubrtální děti a o jejich problémech normálně mluvíme. Jasně, že mi řeknou jen co sami chtějí, ale vědí, že pokud mají problém, můžou přijít. Nikdy by mě nenapadlo nazvat komunikaci s dítětem o jeho problémech „fňukáním“ a doufám, že ty to svým dětem (pokud nějaký máš) taky neděláš!
Zklidni se. Není každej kluk mamánek.
@MisuleMar píše:
@Lalelale K otci jezdi aby nám nedělal problémy (myšleno mě a synovi). Už několikrát sem mu říkala, že tam nemusí, ale vždycky odpověděl nějak podobně noKdyž sem mluvila s ex, jediné co mě řekl, že není zvědavej na to, aby jeho kluk nosil nalakovany nehty a rifle jak holka.
Klukovi je 16, opravdu vám ještě otec může dělat problémy? Jinak chápu to tak, že chlap je blbec, kterého ani jeden moc nemusíte. Možná bych synovi v jeho věku už na rovinu řekla, že otec se chová jako hulvát, že se za jeho chování velmi stydíš, ale bohužel s tím nic neuděláš, a že pokud tam nechce jezdit, tak je to jenom jeho rozhodnutí. Ale že pokud tam pojede, ať se nenechá ničím rozhodit. Beztak tohle jednání povede jen k tomu, že si kluk příště vezme ještě obtáhlejší rifle fotříkovi navzdory
@Ekaterina píše:
přesně tak, pokud někdo neumí o problémech mluvit, tak to je to úplně nejhorší a povede to jen k mnohem horším problémům, když se někdo zoufale snaží se s něčím vypořádat sám, dusí to v sobe…