Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jako nesportovní člověk (i s nesportovním dítětem
) radím, vyprdněte se na sporty a dejte ho na výtvarku.
@Tamtama tó je tezke, pokud se ten kluk neumi hybat a uz ted se mu smeji v telocviku. Holcicka s vytvarkou klidne skolni dochazku prezije, ale klukovsky kolektiv je zameren na pohyb, adrenalin, soutezivost…kluk, ktery zakopne o vlastni nohu, kdyz se rozebehne si v takovem kolektivu tezko hleda sve postaveni a kamarady.
Kdyz je maly a daji se jeho dovednosti jeste vytrenovat, tak bych se o to snazila a nevzdavala to, i pro budouci fyzicky vyvoj a zdravotni stranku.
@mado píše:
@Tamtama
Kdyz je maly a daji se jeho dovednosti jeste vytrenovat, tak bych se o to snazila a nevzdavala to, i pro budouci fyzicky vyvoj a zdravotni stranku.
Souhlasím. Vzpomínám si, jak v jednom rozhovoru Jarda Jágr (jasně, je to extrém, ale tak trochu pro ilustraci) vykládal, jak si všichni mysleli, že mu stačil talent a že to má „od Boha“, ale že v dětství byl paradoxně méně šikovný, než ostatní kluci z hokejového týmu a to, že vynikal, bylo z velké části dáno tím, že to měl vydřené.
Z člověka sice nemusí nutně být Jágr, ale to, že jsem nemehlo neznamená, že to musím vzdát předem. Já jsem na sport taky nemehlo, míčové hry katastrofa, nejde mi ani bowling nebo billiard, když jdeme s kamarády večer ven. plavu tak, že plavu, ale styl a techniku to moc nemá. Ale můžu (a dělám to ráda) jezdit na kole, bruslích, bežkách, můžu běhat, plavu taky ráda, sice tím svým nestylem, ale zas mi nedělá problém přeplavat přehradu.
Je pravda, že školní tělocvik zaměřený převážně na kolektivní aktivity mě moc nebavil, ale i tam se pro mě něco našlo. Uměla jsem dobře šplhat a díky i díky mně jsme získávali velmi pěkná umístění v soutěžích ve šplhu.
@GregoryViolet ja si myslim, ze sport je nutnost a neni od veci vypracovat si jako navyk z detstvi, ze soprtovat je stejne dulezite, jako si cistit zuby. V posledbnich letech pribyva sedavych zamestnani, syn dost pravdepodobne bude delat jednoz nich.
Nicmene nemusi nutne delat kolektivni sport a chodit na nejake treninky. Zjistete, co ho bavi a sportujte s nim. Ja jset treba tedka zacala se syny behat.
Já zase sport za nutnost nepovažuju. Kolektivní sport mi nejde, míčové hry, šplh, skok, cokoliv se dělalo v tělocviku, to mi nešlo, ani běhat neumím, neudýchám to už od malička, na kole ani lyžích jezdit neumím, plavat sice umím, ale hlavu pod vodu nedám, na podzim mě mamka tahala na kolečkové brusle, ale že by mě to bavilo, to zas ne.
U syna nepočítám s tím, že by zapadal do klučičího kolektivu, má vyloženě holčičí povahu. Je malý, ale pochybuju, že bych mohla vytrénovat jeho dovednosti, když, co se týče sportu, žádné nemá. ![]()
@Tamtama nejde o vrcholove sportovani, ale o to, ze sport je soucasti jakehokoli chlapskeho kolektivu, od skolky, pres spolecne fotbalky, nohejbaly, vyjizdky na kole a lyzich na vysoke skole az po srandazapasy na dovolenych, pracovnich setkanich..
Tam vsude je clovek vyrazen a jak jsem psala vyse, holky muzou pubertu prezit v keramice ci batikovanim, u chlapu je hormonalne dan ten pohyb, dravost, soutezivost, holka, ktera neumi na kole, lyzich nebo plavat si to obhaji lip, nez kluk, ten bude totalne za mimone a ve skole, kdy ty deti chteji nevycnivat a byt na tom stejne jako vrstevnici, ho to bude nejspis stvat a i kdyz nikdy neni pozde zacit, tak v detstvi se to da naucit nejsnaze, bezny rekreacni pohyb.
@mado jak chceš naučit pohybu dítě, které odmítá byť jen popoběhnout nebo sednout na koloodrážedlo? ![]()
@mado píše:
@Tamtama tó je tezke, pokud se ten kluk neumi hybat a uz ted se mu smeji v telocviku. Holcicka s vytvarkou klidne skolni dochazku prezije, ale klukovsky kolektiv je zameren na pohyb, adrenalin, soutezivost…kluk, ktery zakopne o vlastni nohu, kdyz se rozebehne si v takovem kolektivu tezko hleda sve postaveni a kamarady.Kdyz je maly a daji se jeho dovednosti jeste vytrenovat, tak bych se o to snazila a nevzdavala to, i pro budouci fyzicky vyvoj a zdravotni stranku.
Pokud by byl nemotorný (kdysi to byl dokonce ofiko lékařský název - nemotorné dítě), tak tam vpodstatě nic nevytrénuješ a ještě v tom dítěti utlučeš sebevědomí kterého asi beztak nemá na rozdávání.
@Tamtama píše:
@mado jak chceš naučit pohybu dítě, které odmítá byť jen popoběhnout nebo sednout na koloodrážedlo?
Jiste takove deti existuji, ale chtela bych vedet, ze jsem pro sportovni vyvoj udelala vse, co bylo v mych silach. Ze muj duvtip ve snaze dite motivovat ke sportu byl zcela vycerpan. Pak ano, pak at si placa hkinu na keramice, hlavne, kdyz bude sookojehe. Ale rada lidi by dite nijak vice ke sportu nevedlo, pokud by videlo, ze samo nechce. A to je dle meho nazoru spatne.
@GregoryViolet
A co folklórní soubor? Ten byste mohli mít někde poblízku…
@Cuddy píše:
Jiste takove deti existuji, ale chtela bych vedet, ze jsem pro sportovni vyvoj udelala vse, co bylo v mych silach. Ze muj duvtip ve snaze dite motivovat ke sportu byl zcela vycerpan. Pak ano, pak at si placa hkinu na keramice, hlavne, kdyz bude sookojehe. Ale rada lidi by dite nijak vice ke sportu nevedlo, pokud by videlo, ze samo nechce. A to je dle meho nazoru spatne.
A musí to být sport? Nestačí pohyb? Některá děcka kupodivu baví turistika, a jsou kluci kteří půjdou radši tancovat, než sportovat. Přece je důležité aby se děcko hýbalo ne?
@Sexynohy Ale ano, jde o pohyb, jakykoli. Nakonec ve folklornim souboru se dite pohybuje mnohem vic nez treba u stolniho tenisu, coz sport beze sporu je. Ma snaha motivovat dite ke sportu/pohybu by jiste vedla i pres tyto aktivity. Za pohyb jiz ale nepovazuji zminenou a zde doporucovanou keramiku.
@Cuddy píše:
@Sexynohy Ale ano, jde o pohyb, jakykoli. Nakonec ve folklornim souboru se dite pohybuje mnohem vic nez treba u stolniho tenisu, coz sport beze sporu je. Ma snaha motivovat dite ke sportu/pohybu by jiste vedla i pres tyto aktivity. Za pohyb jiz ale nepovazuji zminenou a zde doporucovanou keramiku.
Tak o tom žádná ![]()
@Cuddy tak někdo nepotřebuje dítě za každou cenu motivovat ke sportu. Tak žádný sport dělat nebude, no, on se svět nezboří.
@mado píše:
@Tamtama nejde o vrcholove sportovani, ale o to, ze sport je soucasti jakehokoli chlapskeho kolektivu, od skolky, pres spolecne fotbalky, nohejbaly, vyjizdky na kole a lyzich na vysoke skole az po srandazapasy na dovolenych, pracovnich setkanich..Tam vsude je clovek vyrazen a jak jsem psala vyse, holky muzou pubertu prezit v keramice ci batikovanim, u chlapu je hormonalne dan ten pohyb, dravost, soutezivost, holka, ktera neumi na kole, lyzich nebo plavat si to obhaji lip, nez kluk, ten bude totalne za mimone a ve skole, kdy ty deti chteji nevycnivat a byt na tom stejne jako vrstevnici, ho to bude nejspis stvat a i kdyz nikdy neni pozde zacit, tak v detstvi se to da naucit nejsnaze, bezny rekreacni pohyb.
můj chlap nedělal nic z tebou výše popsaného a z kolektivu vyřazen nebyl.
Spostu věcí začal ělat až později se mnou, respektive s klukem (lyžování).