Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mno..jestli se to nahodou neresi zas moc v dnesni dobe…vsak priroda si poradi…co mam kamaradky po svete nikde se to neresi..protoze se to v 99% procentech spravi samo. jen u nas se zase do deti reze ci se jim neco trha…pokud ma dirku na curani nic bych neresila..nase mala uz to mela srostly temer cely nekolikrat a vzdy se to samo zase rozlepilo.
Chtěla bych se přidat k názoru mikityy. U naší malé jsem se dnes vylekala, jestli se jí náhodou nezačala dole slepavot. Naštěstí snad ne… ŤUK ŤUK ŤUK. Hned jsem začala procházet internet, co se kde píše. Jelikož nebydlím v Česku, tak jsem prozkoumala co se píše i na britských nebo amerických stránkách. Je zajímavé, že na zahraničních strákách všude píšou, že to není třeba nijak léčit a že to s nástupem puberty samo povolí (rozlepí se) díky nárůstu estrogenu v těle dívek. Řeší se to pouze, pokud začne být problém s čůráním, nebo když moč zatíká do pochvy a zadržuje se tam a mohl by vzniknout zánět. Těm co angličtina nedělá problém mohou zadat do vyhledávače „labial adhesions“ a přečíst co o tom kde píšou. Prvně to léčí estrogenovým krémem a když to nepomůže, tak až poté chirurgicky.
Je mi moc líto holčiček, které museli bolestivý zákrok podstoupit a doufám, že už to nebudou muset prožívat znovu.
Mikitoo, jen jsem se tě chtěla zeptat, jestli jsi tvojí malé pipku nějak mazala, nebo jsi to prostě nechala být a jen jsi jí běžně omývala?
Ammanndo: nemazu ani nic neroztahuju..jen bezna hygiena. mazu jen kdyz se zapari apod. niveou SOS cream
Díky za odpověď Mikitoo. Já používám na všechno (celé tělo) kokosový olej. Používáme látkovky a zadeček mažu při každém přebalení.
Ach jo, tak jsem dolouskala tohle téma a nejsem nadšená. Dnes jsem si uvědomila, že se to týká i mých osmiměsíčních holčiček:-(. Obou. Slepují se jim malé a velké pysky. Začíná to u poševního vchodu a směrem nahoru to ustupuje, takže jsem tomu nevěnovala tolik pozornosti, i když už jsem párkrát přemýšlela, proč se mi najednou zdá, že je mají menší a menší. Došla jsem k závěru, že je to tím, že prcinu mají větší a větší (by mě zajímalo, co mi zatemnilo zdravý rozum)… Kulový. Se starší dcerou tohle neznám, nemyslím si že bych byla nějaké prase co nemyje děti, utírám ubrouskama a pokud nekoupu, stejně strčím zadek do umyvadla pod vodu = péče úplně stejná jako u starší… Začnu mazat olejem a zkusím to rozrušit a holt budu muset v týdnu konzultovat v poradně s pediatrem. To mám radost. Ona se na mě vždycky dívá, jak kdybych byla mimozemšťan…:-(
@KajaF tak já u starší a mladší také stejnou hygienu a mladší to potrefilo v půl roce.Ale mě pak řekl doktor, že k tomu přispělo i časté cévkování a vyšetření kvůli ledvinám.
@KajaF Konzultovala bych to co nejdřív. Nesouhlasím s názorem, že se to vyřeší samo. Srůsty mohou vést k různým zánětům, které mohou mít mnohem vážnější následky, než se na první pohled zdá.
@Makinaa007 Jdem ve čtvrtek plánovaně k doktorce, tak to s ní určitě proberu mezi dalšími věcmi. Ta se na mě fakt bude dívat jak na magora, ona je taková zvláštní. Jen nechápu, proč když jim pokaždé kontroluje řitní otvor, nekoukne i na pohlaví. Zas takové zdržení by to nebylo a my bychom se nemusely děsit při čtení zkušeností na netu. Mmch, co jsem našla fotografie tohoto problému, tak rozhodně nezastávám názor nechat být. Může to být dost hnusné. Včera a dnes jsem při každém přebalování promazávala Infadolanem na šťourátku do ucha a trochu to povolilo, ale vypadá to, že jsou místa kde to samo nepustí. Respektive možná by i pustilo, ale já nemám to srdce víc přitlačit a dočkat se pláče. Když začnou kňoukat, přestanu a zkouším to zas u dalšího přebalování. A holt jsem začala přebalovat po hodině a půl, abych je kontrolovala a myla co nejvíc…
@KajaF Sama jí to nerozdělávej. Doktoři na to mají takový grif, že ji to nebude bolet, je to vteřina ani o ničem neví. Navíc jí vezme stěry, protože ty srůsty mohou způsobovat různé bakterie. Rozhodně lepší je jít hned, než čekat, až bude mít pipku úplně srostlou a uvnitř plno hnisu.
Holky moje mala to ma taky…vim o tom uz asi od trech mesicu, ale porad jsme s mudrou cekaly, jestli ji to povoli samo…pak asi v 10-ti mesicich jsem zacala jezdit na gyndu, dostaly jsme krem Ovestin…povolilo do pulky a ted jsem zmatena…pac gyndarka tam ma i matku gyndarku a kazda mi rika neco jinyho…jedna ji to chtela rozdelit, Rebeka rvala jak tur, tak ji to nechala a rikala, ze se tomu zakroku stejne nevyhneme..at teda dal mazu, ale me prijde divny, mazat malou tema hormonama delsi dobu/mazem uz cca 2mesice/ maly je ted skoro 14 mesicu a mame prijit po novym roce, kazda mi rika neco jinyho…hledam jinyho detskyho gynekologa, ale bojim se, ze bude horsi nez tyhle dve dohromady…porad mi vyhrozujou kolapsem ledvin, ale mala to ma do pulky rozdeleni, tudiz curat ma kudy…Ovestin uz asi vyhodim, koupim nakej olejicek a budu dal hledat to nejlepsi reseni…
drzte se
To je super, že ti každá říká něco jiného.
Zdá se mi to dost dlouho nechané tak. A ten krém, sice trochu pomohl, ale mazat to tak dlouho? Já nevím, ale asi bych se poradila s jiným doktorem. Deniska měla taky slepení a já letěla hned. Mohla čůrat bez problémů, ale hned jí to bezbolestně rozrušil tyčinkou. Od té doby se to nevrací. Jen mám pocit, že se jí přilepují malé pysky k velkým. Takže mažu jako urvaná dětským olejíčkem.
Je to mazec…stejne kdyz se nad tim clovek zamysli…tak driv to nebylo, nebo se o tom nevedelo a nemluvilo a v ty puberte to tem holkam samo povolilo? Nebo je to vazne zpusobeny tema papirovejma plenkama??? ![]()
@mikitaa píše:
Mno..jestli se to nahodou neresi zas moc v dnesni dobe…vsak priroda si poradi…co mam kamaradky po svete nikde se to neresi..protoze se to v 99% procentech spravi samo. jen u nas se zase do deti reze ci se jim neco trha…pokud ma dirku na curani nic bych neresila..nase mala uz to mela srostly temer cely nekolikrat a vzdy se to samo zase rozlepilo.
Můžu se prosím zeptat, zda jsi viděla alespoň malinko poševní vchod nebo nic? A mazali jste nějakou mastičkou nebo se torozlepilo bez jakékoli pomoci? Děkuji
Ahoj, do Brna nemusite.My jsme byli dnes s malou u MUDr. Hellerove, Dlouhá 34, Olomouc. Je to detska gynekologie. Preji hodne stesti. procitam si dnes, kdo jake ma zkusenosti a musim se pridat, ze jsme do roku od nikoho neslysela zadne upozorneni.Meli by na to upozornit uz v porodnici. Vubec by me nenapadlo, e by ji mohl srust otvurek. Koupeme kazdy den.
My jsme byli na rozrušení před rokem a od té doby jí to už zas dvakrát srostlo. Prvně při neštovicích když jsem jí to nemohla moc roztahovat, pak jsem roztahovala pravidelně a po měsíci to samo povolilo.pak zas měla nějaké období vzdoru že jsem se jí tam nemohla dostat a zas srostla, to jsem se snažila snad 4 měsíce a nakonec to taky povolilo. K dr. už jít nechci, protože věřím tomu že i to poprvé by nám po pravidelném roztahování povolilo.