Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@semisova Moc a moc děkuji za reakci. Je pro mě opravdu úlevou vědět, že nejsem jediná, kdo se dcerčiným srůstáním tak moc trápí. Já už si též nasazovala čelovku, že budu kontrolovat, jak usne (kdysi bylo krátké období, kdy jsem jí tak stříhala nehty na nohou), jenže ona si tu pipku chrání i ve spaní. Prostě má už reflex, kdy, aniž by se probudila, schová si jí do dlaní a kňourá ![]()
Jdu na to cestou sebe kontroly. Sedne si s pokrčenýma nožičkama, doširoka je roztáhne a ukazováčky si roztahuje pysky. Jenže holt na blbým místě. Nedokážu j přimět, aby roztahovala níž. Dobrý je to, že tam alespoň vidím a má tam momentálně 1/3 až 1/2 dírky slepené. Jsem domluvená na zítřek k dětské, říkala, že jí to zkusí rozlepit, pokud ji budu držet a udržím. Jinak zase gynekologie. Já tyto zákroky nenávidím. Musím ji držet sama - sestřička mi nepomůže - ani na dětským ani na gynekologii (zda nesmí, nevím) - ale je to teda masakr fixovat 18kg dítě tak, aby měla nohy od sebe a rukama nemohla hýbat - do toho mi šíleně řve do ucha. Mám strach, aby mě kvůli tomu nezačala odmítat či mi přestala důvěřovat.
Možná jsem prostě jen citlivka a až moc si to zabírám ![]()
Ještě jednou moc děkuji za reakci
Zcela chápu moje dcera má 7 a potkáme se s tím pořád.. Taky mám vždycky po návštěvě dr. Strach aby neměla nějaké trauma.. Ale snad ne chudák můj malej
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli máte nějaká zkušenost po přerušení synechie u dr. u dítěte pálení při čůrání? u nás to pálení trvá celý den a je to hrůza 😔..Není to poprvé a dr mi nic neřekli a to jsme byli už u 3 dr..jsem z toho už vážně zoufalá 😔 Dcera brzy 5 let… Děkuji
Je to normální má ti prostě čerstvé maso.. Lze na to koupit mast
@Barbora009 my byly s dcerkou taky na přerušení, teď v listopadu. Do té doby jsem neměla páru, že něco takového existuje… Na 3 lete prohlídce vše OK, na 5 lete totální synechie. Taky ji to první den stipalo, dostali jsme mast a mazeme každý den… Doufám, že už se to nevrátí zpět…
Nase 17m holcicka ma postupne se zvetsujici srust, pediatr nam doporucil natirat olejickem. Od doby co chodi se ale nenecha prebalit vleze, natoz si nechat mazat pochvu olejickem. Byla jsem zoufala a bojim se zakroku, nechci aby tohle zazila.
Dneska jsem to zkusila jinak a byla jsem prekvapena ze dcera v klidu drzela.
Vlezla jsem si si s ni do vany, ona mi sedela v kline, nohy jsem ji nenucene zahakla o me stehna a jemne roztahla. Celou dobu jsem ji sprchovala teplou vodou a dukladne a jemne rukou umyla pochvu. Pak jsme vylezly, osusily se a zase mi hupsla do klina. Dala jsem naproti zrcatko abych videla co delam, a normalne rukou a mandlovym olejem jsem ji srust masirovala. Drzela, nic ji nevadilo. Pokud i vase holka nevydrzi lezet a nenecha se osetrit, doporucuju zkusit tohle. Drzim palce
Edit po nekolika mesicich: synechie se zlepsila, ted natirame zase tycinkou a olejickem na gauci, ale mam pocit ze nejvic pomaha nekolikrat denne oplachnout pochvu pod umyvadlem a taky parkrat denne vetrat bez pliny.
Ahoj. Tak zřejmě máme tento problém. Dcerka, bezmála tři roky, přes den bez plen. Už hrozně dlouho se nenechá pořádně utřít ráno, když sundavam plinku. Ale vysvětluji tak nakonec se podaří. Všimla jsem si teď ráno, když byla v klidu že má zřejmě synechie, dole kousek. Průhledná. Potíže s močením nemá.
Mě hlavou víří otázka, zda je nutné to řešit. Pokud děvče problém nemá, viz. zánět, odchod moči.. Není to podobné jako u chlapců předkožka, která se později také vlivem hormonů uvolní? V zahraničí se toto prý u dívek neřeší a čeká se na rozvolnění hormony. Já nechci dcerku vystavovat takové zkušenosti, jak popsaly zde mnohé maminky. Navíc je dost nespolupracující a nedokážu si představit, že by nožky povolila u lékaře. Natož pak k nějakému zákroku.
Chci se zeptat kdo z vás má aktuální zkušenosti. Jakou mast používat, aby se nezhoršilo? Co pinďa mast? Nebo jiné? Co dělat vím, jen tu mast, olejíček.
Děkuji za případné zkušenosti
J.
@Anonymní píše: Více
Dobrý den, chtěla bych vás uklidnit — pokud holčička nemá žádné potíže, není potřeba nic aktivně řešit. Moje dcera má synechii přibližně přes třetinu otvoru. Už nemažeme, protože je větší a nenechá si to moc ošetřovat. Žádné potíže ale nemá a když to občas zkontroluji, nijak se to nezvětšuje. Odplenkovali jsme ji také krátce před třetím rokem a myslím, že i to pomohlo. Myslím, že u některých holčiček je to přirozený vývoj a není potřeba to nijak řešit, pokud nemají žádné potíže.
@NinJang Děkuji za odpověď
Já jsem z toho nesvá, protože dcerka doteď byla v pořádku. Právě jak nemá plenku a po čůrání se utírá sama, tak si myslím že to je tím. Přeci jen když jsme ji čistili při přebalování my, tak jsme ji pročistili pořádně a zřejmě i tím synechie nevznikla. Mám obavu aby se nerozšířila dále. Opravdu si tam nenechá sáhnout od té doby co nenosí plenky. Zatím dávám olejíček co mám doma a jak se dostanu do lékárny poptám se zda je něco vhodnějšího. K Mudr. se mi zatím nechce, malá v čekárně vždy něco chytí i když jdeme třeba jen na nějakou kontrolu. ![]()
Chápu vás, já jsem si tím taky prošla a byla jsem nejistá. Náš MUDr. dokonce doporučil i „naříznutí“ u dětské gynekoložky, ale to jsem odmítla. Pak jsem pročítala zahraniční články a trochu se uklidnila, i když jsem samozřejmě měla strach, abych jí nějak neublížila. A to už jsou dva roky, co nás tam doktor posílal. 🤦🏻♀️
Ještě dělám to, že po každém kakání do nočníku nebo na toalete ji vezmu a opláchnu vaginu i zadeček pod umyvadlem at je čistá.