Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nebuď, jasně člověka by to nenapadlo, že se tohle může stát. spíš je zásadní chyba že ti to fakt neřekli v porodnici a lékařka, vážně.
psala jsi, že jsi o tom teď něco četla, takže už asi víš že to teda může ošetřit lékařka a nebo tě pošlou na dětskou gynekologii. Chápu, že jsi z toho špatná ale nejsi ani první ani poslední maminka co to bude řešit a řekla bych že tohle lékaři řeší celkem často.
Podle popisu to neni synechie. Existuji detske gynekologie, kde muzete zajit.My taky na jednu chodime kvuli synechiim a jestli to uklidni taky mi nikdo nerekl ze se to ma promastovat, rozdelavat a mamka s tetou na me koukaly jak puk a to obe mely 2deti a vsechny holky.muze to byt jen hormonama kamaradky dcerka mela taky nejak problem s pysky byli na. gynde a tam ji uklidnila ze jeste se vse vyvine ze nekdy hormony musi udelat jeste sve..takze klid treba to vubec neni synechie a stopro to neni vase vina…my bohovali od 8m do 3,5 let ted to vypada ze konecne uz nebude potreba na gyndu a to jsme mazali a rozdělovali poctive
A i kdyby byla neni to zas takova hruza..5s a je po vsem a cim mimi mensi tim lepsi
Ahoj děvčata, moc vám děkuji za podporu…
když se mi maličká v noci probudila, vzala jsem dětský uchošťour, olejíček a jemně to,,projela" a zdá se, že to povolilo, už vidím vše tak, jak by to mělo být, zřejmě jsme na to přišli včas, teď už aspoň vím, že nesmím podcenit prevenci, jdeme příští týden na očkování, takže Dr. řeknu, ať se podívá a něco mi k tomu řekne…
máte pravdu, nikde se o tom nemluví! Dokonce i moje matka, která má věčné připomínky kvůli všemu, mi k tomuto tématu nic neřekla. V porodnici není čas, doktoři nemají čas, tak vlastně zlatě, že existují tyto weby…
Péče o genitál dívek - prevence vzniku srůstu a zánětu genitálu u dívekNe vždy a včas jsou maminky dostatečně a podrobně informovány, jak správně pečovat o dívčí rodidla. Pokud nejsou zevní rodidla při každodenní hygieně správně ošetřována, dochází k slepení protilehlých okrajů sliznice poševního vchodu nebo celých malých stydkých pysků. Trvá-li tento stav déle, malé stydké pysky se postupně slepí, obvykle směrem od zadečku nahoru a následně může dojít i k pevnému kožovitému srůstu. Varovným znamením srůstu (synechii) většího rozsahu je, že dívka čurá směrem dopředu, tzv. přečurává nočník.
V rýze mezi malým a velkým stydkým pyskem se nachází mazlavé smegma, které je potřeba každý den odstranit. Nejvhodnější je doba po koupání, k setření je možné použít tyčinku na čištění uší namočenou do dětského olejíčku.
Možné průvodní jevy srůstu:
pálení a svědění zevních rodideltlak v podbřiškuproblémy při močení tzv. přečurávání nočníkuneustále vlhké spodní prádlodojde-li k infekci - negativní vliv má i vlhké prostředí (zpocená kůže, mokré pleny), dostaví se teploty
Srůsty u děvčátek ve věku 1 - 6 let
V období věku 1 - 6 let je nebezpečí srůstu nejvyšší, neboť pohlavní orgány ještě nejsou pod vlivem estrogenů. Novorozence, u nichž je hormon přítomen z matčina těla a starší dívky, u kterých se hormon již začíná produkovat, tento problém nepostihuje.
Drobnější srůsty se odstraňují odtržením, což malý pacient pocítí jako mírné štípnutí. Po zákroku se genitál ošetřuje doporučenou mastí a pomocí doporučeného cvičení je třeba zabránit jejich opětovnému spojení.
Srůst, který je odhalen až později, se odstraňuje již chirurgicky v narkóze. Po zákroku je maminka poučena o péči o genitál, kterou provádí do školního věku, a to alespoň 1× týdně.
Aby nedošlo k opětovnému srůstu, je potřeba vytvořit izolační vrstvu mezi oběma stranami poševního vchodu. K promazávání a následné izolaci je vhodné použití krémů, jako je např. Bepanthen, Infadolan, Calcium pantothenicum, Dermazulen.
Prevence vzniku srůstu a zánětu genitálu u dívek
Důležitá je správná hygiena zevních rodidel, při koupání od sebe oddálíme stydké pysky a místo poševního vchodu zbavíme nahromaděného smegmatu. Rodidla zbavíme zbytků stolice, moče a výměšků nejlépe pod tekoucí vodou. Rodidla omýváme vždy směrem zepředu - dozadu, tedy směrem ke konečníku. K mytí nepoužíváme žínky, které bývají živnou půdou pro bakterie, genitál omýváme pouze rukou nebo jednorázovými dětskými ubrousky pro intimní hygienu. Pozor na mýdlo, které vytváří kyselé prostředí a pokožku dráždí. Vhodnější jsou speciální mycí emulze pro dětskou hygienu. Při praní dětského prádla přidáváme ještě navíc další program pro máchání. Dětské pleny často vyměňujeme, volíme takové, které nedráždí zevní rodidla.
Důsledná hygiena je i prevencí zánětů a infekcí. Objeví-li se přesto v takzvaném klidovém období děvčátek (mezi novorozeneckým obdobím a pubertou) výtok, je třeba navštívit lékaře a zánět léčit. Při neléčeném zánětu mohou nastat komplikace zánětu močových cest.
Chce to se toho nebát a prostě dle návodu jemně roztáhnout umýt dětským gelem na intimní místa, potom vzit vatičku na špejli a dětský olejiček.
Prosím o obnovení diskuse. Alespoň na chviličku. Jsem už opravdu zoufalá a prosím
maminky děvčátek o radu. Dcerka na srůstání pipky trpí též a hodně. Byla jsem řádně poučena hned v porodnici, řádně mažeme od samého začátku a o to víc i po dvou proběhnutých zákrocích (ambulantní, lokální umrtvení), ale už je to tu zas a to jsme byli na zákroku v dubnu. Jsou jí čerstvě 3 roky. Dětská lékařka mi říká, že holt některá děvčátka mají smůlu a trpí na to i přes důkladnou hygienu. Dětská gynekoložka mi pořád zdůrazňuje, že prostě „musím, musím a musím“ jí to tam pečlivě roztahovat - i na sílu, když se brání. „Copak nepřeperete tříleté dítě?“ zeptala se mě. Ne, nepřeperu. Dokážete si maminky představit ten vyrvál u nás doma? Je na svůj věk fyzicky velká a já ji opravdu sama nezmůžu, neudržím. Manžel mi řekl, že on se toho účastnit nehodlá, protože má pocit, že ji „znásilňujeme“ a já to cítím stejně. Jako jeden jí silou roztahuje nohy a druhý ji má roztahovat pipku? A ona řve a řve a řve. Mazali jsme Bepanthenem, dětským olejíčkem, Cicatridinou, navíc jsme roztahovali, přesto to zase srůstá. A čím je starší, tím mám pocit, že rychleji. Snažím se jí naučit, ať se zkouší kontrolovat sama, ale nechce, odmítá. Dnes jsme ve fázi, že už si prostě na pipku nenechá šáhnout, smotá se do klubíčka a řve, ani se ji ještě nedotknu.
Když jsem s ní byla v dubnu na tom druhém zákroku, bylo v čekárně asi 5 dalších holčiček. A všechny plakaly už v čekárně, protože slyšely ten pláč v ordinaci. Je mi z toho špatně už teď. V ordinaci byl samotný zákrok šup, šup - paní doktorka je šikovná, ale malou drželi 3 lidé a ten řev! Navíc další den čůrat byl utrpení.
Já už fakt nevím, co dělat. Po dnešní snaze malou promazat a „roztáhnout“ jsem ve fázi, že se na celou synechii vykašlu, však ona se rozlepí působením hormonů sama. Na druhou stranu mám strach z následků ve formě možných zánětů a tak.
Maminky, je tu některá, která též tak bojuje nebo bojovala? Kdy toto celé skončí?
@Kelliee píše:
Prosím o obnovení diskuse. Alespoň na chviličku. Jsem už opravdu zoufalá a prosím
maminky děvčátek o radu. Dcerka na srůstání pipky trpí též a hodně. Byla jsem řádně poučena hned v porodnici, řádně mažeme od samého začátku a o to víc i po dvou proběhnutých zákrocích (ambulantní, lokální umrtvení), ale už je to tu zas a to jsme byli na zákroku v dubnu. Jsou jí čerstvě 3 roky. Dětská lékařka mi říká, že holt některá děvčátka mají smůlu a trpí na to i přes důkladnou hygienu. Dětská gynekoložka mi pořád zdůrazňuje, že prostě „musím, musím a musím“ jí to tam pečlivě roztahovat - i na sílu, když se brání. „Copak nepřeperete tříleté dítě?“ zeptala se mě. Ne, nepřeperu. Dokážete si maminky představit ten vyrvál u nás doma? Je na svůj věk fyzicky velká a já ji opravdu sama nezmůžu, neudržím. Manžel mi řekl, že on se toho účastnit nehodlá, protože má pocit, že ji „znásilňujeme“ a já to cítím stejně. Jako jeden jí silou roztahuje nohy a druhý ji má roztahovat pipku? A ona řve a řve a řve. Mazali jsme Bepanthenem, dětským olejíčkem, Cicatridinou, navíc jsme roztahovali, přesto to zase srůstá. A čím je starší, tím mám pocit, že rychleji. Snažím se jí naučit, ať se zkouší kontrolovat sama, ale nechce, odmítá. Dnes jsme ve fázi, že už si prostě na pipku nenechá šáhnout, smotá se do klubíčka a řve, ani se ji ještě nedotknu.
Když jsem s ní byla v dubnu na tom druhém zákroku, bylo v čekárně asi 5 dalších holčiček. A všechny plakaly už v čekárně, protože slyšely ten pláč v ordinaci. Je mi z toho špatně už teď. V ordinaci byl samotný zákrok šup, šup - paní doktorka je šikovná, ale malou drželi 3 lidé a ten řev! Navíc další den čůrat byl utrpení.
Já už fakt nevím, co dělat. Po dnešní snaze malou promazat a „roztáhnout“ jsem ve fázi, že se na celou synechii vykašlu, však ona se rozlepí působením hormonů sama. Na druhou stranu mám strach z následků ve formě možných zánětů a tak.
Maminky, je tu některá, která též tak bojuje nebo bojovala? Kdy toto celé skončí?
Naše byla na rozrušení. Pan doktor byl velmi citlivý. A že je naše malá fakt citlivka.Asi bych ji motivovala k samokontrole a odměnila něčím být tebou. Lepší než na sílu
@GabinkaCh Děkuji moc za reakci. Po rozrušení bylo vše v pořádku, kontrolovali a mazali jsme ji bez problémů. Nechala se. Stačí víkend u babičky nebo s manželem a začíná se to přichycovat zas. Prarodiče ji kontrolovat odmítají (klasika - prý mně to také nedělali, za nich to nebylo) a manžel ji kontrolovat sám též odmítá. V momentě, kdy se jí začínají pysky trochu přichytávat se už začíná bránit, tuším, že to nějakým způsobem cítí. Motivuji, mluvím s ní o tom, snažím se jí učit, jak na to sama, ale zas nás čeká zákrok. Paní doktorka k ní citlivá je a je opravdu šikovná. Já se však cítím jako špatná matka (špindíra), dost mě lékařka kvůli tomu hubuje, mám pocit, že mi nevěří, že o dceřinu hygienu pečuji doporučovaným způsobem.
@Kelliee My sne boli na rozruseni asi 4×. A viem ako sa citis. Nasa si tiez nedala sahnout. Fakt to u nas tiez probihali ako znasilneni. Mazat je blbost. Zbytocne ju stresujes. U bas si to zacala roztahovat sama, ja koukala. To je jedine funkcne. Samo, ze to sulila, rakze cca 1× tyzdenne sne zabojovali a ja som to roztrhla. Ked je to ba zacatku, tak to jde bezbolestne. A ne, nechat to nemuzes. Zacbe si curat do vaginy a bude mat zanety a hlavne ta blanka zkozivatie a musi sa to potom rezat a to uz je bolestive. A ak ste vybrali cerneho Petra, tak je to nadlho. Dcere stacilo par dni u babky a mala to zrastene na 0,5cm. A na 7 a este stale to trochu zrasta.
@Basha3
Moc a moc děkuji za reakci. Já už též přišla na to, že ji to musím naučit dělat samu, Jenže nevím jak. Šáhnout na sebe nedá a (i když tuší, co po ni chci), roztahuje si vesměs stydké pysky u klitorisu. Nejedná je o ten správný pohyb na tom správném místě. Lékařka mi opakuje a zdůrazňuje, že prostě musím a že vše jde, když se chce. Je mi z toho mizerně a to tam musíme znovu. Je srostlá tak 0,5cm od spodku, ráda bych jí to zkusila roztáhnout sama, dokud je to tak málo, ale nenechá mě. Takže zase pojedeme ![]()
@Kelliee úplně soucítim, prošla jsem si to s dcerou 3×… poprvé v 9 mes, pak v 2,5 letech a potřetí ve 4 letech… to poslední už bylo nejošklivější, měla to slepene pevněji, po zakroku držela curani cele odpoledne a noc a vycurala se až ráno do vany
dříve to ani nechtěla zkusit. U nás to bylo podobne jako u vás. Čím byla starší nenechala nás dolu ani podívat. Připadala jsem si divne ale jedine co šlo, dávala jsem ji spat když jsem hodlala mazat a roztahovat s nahatym spodkem a když usnula chvíli jsem pockala a s baterkou kontrolovala. Od roka a půl byla přes den i noc bez pleny. Přiznám, ze s tím jak stárla jsem intervaly prodlužovala a vše ok až třeba na kontrolu jednou měsíčně a bum ho! srust. Jednou si jeden rozrusila sama, spadla z kola a jak měla roztazeny nozky tak se ji to oddělilo. Krev na kalhotkách a řev.
Když byla slepena měla i problémy. Stěžovala si, po curani ze ji tam dole páli. Podle doktorky ji do pochvy mohla stekat moč a nemohla vytekat ven. Rozrusit prý bylo třeba, kdyby přišel zánět výtok nelze jak aplikovat čípek nebo mast, dcera měla cely poševní vchod slepeny…
V těch 4 letech už ji to vysvětlovala i doktorka, ze jestli k ni nechce chodit častěji musí se o to starat sama a mě to nechá jen kontrolovat. Už byla asi stará dost a pochopila to, vždy po vane 1-2 x týdne si sedla před zrcatko a musela si zkontrolovat, jestli má vidět dírku.
Podle doktorky bylo důležité hlídat to do 6-7 let, ale poslední půl rok mi přijde ze se ji dírka změnila a nemá tendenci se chtit slepit. Takže to nechávám na ni a tak jednou mes když se kontroluje nechá mě kouknout taky. Sahat jsem nikdy nemohla. Vše si mohla delat jen ona. To asi pomohlo.
Jinak nejvic to chce hlídat prave po rozrušení. Vznikají tam trhlinky a ty mají tendenci se znovu slepit. My mazali dermazulenem, vazelina s přídavkem hermanku. Bohužel už snad není na trhu. Jinak dceři je nyní 6,5 let…
@RenattaSedla no jsem fakt vyděšená :´(( což mohli mi to říct, ale pitomá jsem především já, že jsem si nic k tomu nenašla