Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mě to je sympatické, ale nepřijde mi to jako reálné, uvidíme, co se z toho vyklube.
Jinak ale s těmi úkoly s ním naprostou souhlasím, hlavně ty co se musí dělat ze dne na den… ![]()
Souhlasím s ním, že existují důležitější, zajímavější věci než úkoly a ty by měly být dobrovolné, alespoň v prvních ročnících. A už vůbec by se neměly hodnotit nebo za jejich neplnění dávat důtky.
Já zase myslim, že domací ukoly by deti dostávat mely, práve k procvičení..opakování. Syn se ted učí vyjmenovaná slova, má problém pochopit a odlišit např. nabil pušku X nabyl vědomosti, apod…Učitelka je to samozřejme učí, ale potrebuje si to zafixovat- a to jedine tak, že to bude procvičovat a já se mu v tom budu individuálne věnovat. Nesouhlasim samozřejme s tim, aby deti dostávaly ukoly, u kterých by trávily hodiny denně…Ale to se u nás na škole jeste nestalo, u nás to jsou ukoly okolo 15-20 minut trikrát do týdne. A to dětem neublíží, práve naopak-pomuže a jeste je to pripraví do života v tom, že povinnoti v živote jsou proste jeho součástí..
@EvulinkaB18 píše:Řešíte cizí dítě a cizího tatínka. Dělám se synem úkoly rád. Nevidím nic divného na tom, dohodnout se v případě pochybností o správnosti nebo přetěžování dítěte s učitelkou osobně a taky ji trochu respektovat, prostě spolupracovat se školou. Ono být za katedrou vyžaduje někdy dost pevné nervy a smysl pro humor. A samozřejmě ne každý učitelka je na svém místě, ale to je asi všude. Jednostranně někoho odsoudit a prosazovat jen svůj názor není zrovna znakem moudrosti.
Sledujete nekdo na fb stránku Táta parťák? Já ne, ale dnes mi tam pres známou vyskočila jeho stránka a jeho článek o tom, jak Domácí ukoly nejsou povinne…
https://www.facebook.com/tatapartak/?…Souhlasíte? Co si o tom myslíte? Já osobne s nim nesouhlasím a nelíbí se mi, jak prezentuje svou výchovu a své děti, které jsou stredobodem vesmiru a které nemusí „NIC“…
@Johnny7 píše: Řešíte cizí dítě a cizího tatínka. Dělám se synem úkoly rád. Nevidím nic divného na tom, dohodnout se v případě pochybností o správnosti nebo přetěžování dítěte s učitelkou osobně a taky ji trochu respektovat, prostě spolupracovat se školou. Ono být za katedrou vyžaduje někdy dost pevné nervy a smysl pro humor. A samozřejmě ne každý učitel/ka je na svém místě v pohodě, ale to je asi všude. Jednostranně někoho odsoudit a prosazovat jen svůj názor není zrovna znakem moudrosti.
@Johnny7 jo. To mas pravdu. Ale tatka zrovna diskuzi nepripoustel. Trval na zmene systemu, ktery mela skola zavedena. O prubehu vyuky a DU se mohl informovat predem. Podporu od ostatnich rodicu jsem nezaznamenala. Takze pouze udelal humbuk, dosahl sveho a pak dite prehodil na jinou skolu. Neslo to bez toho humbuku? Kdyz se mi nelibi skolni system, budu hledat jiny, ne? A pokud nas bude vic, muzeme pozadovat zmenu nebo lepe, diskutovat o ni a hledat shodu v nasich zajmech.
@lolink píše:
@Johnny7 jo. To mas pravdu. Ale tatka zrovna diskuzi nepripoustel. Trval na zmene systemu, ktery mela skola zavedena. O prubehu vyuky a DU se mohl informovat predem. Podporu od ostatnich rodicu jsem nezaznamenala. Takze pouze udelal humbuk, dosahl sveho a pak dite prehodil na jinou skolu. Neslo to bez toho humbuku? Kdyz se mi nelibi skolni system, budu hledat jiny, ne? A pokud nas bude vic, muzeme pozadovat zmenu nebo lepe, diskutovat o ni a hledat shodu v nasich zajmech.
Jenže pokud chceš pro dítě alternativní školu, tak narazíš na dva problémy. Buď musíš platit peníze za soukromou, což je pro mnoho rodin nereálné. Nebo ti dítě do státní vysněné školy nevezmou, protože není v jejich spádové oblasti.
@EvulinkaB18 Nesleduji, ale viděla jsem dva jeho příspěvky - ten dnešní a jeden o jeho zlatíčku Gábince, co ve školce nechce spinkat. Propleskala bych je všechny tři. Ráda bych ty jeho haranty viděla tak kolem 15 let věku. Třeba až jim řekne ukliď, zameť… a oni mu řeknou, že se jim nechce a že to není právně vymahatelné…
Ale tak hlavně, že posvátný čas pro rodinu věnoval rodině a ne hádání se o domácí úkoly s učiteli, ředitelem, právníky,… Taťka k pohledání.
@lucenka ano. Ale skolne u nas je 7000 za rok. To dam. A taky muzes ucit dite doma. Anebo volat po tmene systemu jako tatka.
@lucenka Na vsech statnich skolach neni dite pretezovano. Nevim, kde se tu vzal ten nazor, ze statni skola je neco spatneho. Ne kazdy ma na to platit lyceum. Ale volby jsou. Kdo chce vymluvu najit, vzdy ji najde. A spukroma skola rozhodne neni zarukou toho, ze tve dite bude dobre pripraveno na dalsi studium.
@lolink píše:
Onen tatínek může dítě klidně vyučovat doma, když mu vadí škola. Náš syn chodí do školy rád, má tam dobré kamarády a kamarádky, je to pohoda. Třídní a ředitelka rozumné baby, tak moc neřeším.
@Johnny7 mam stejny nazor. Tam by ten spatny system minul dite uplne a socializace taky ![]()
@jdukolem dle meho jsou ukoly nutne k procvicovani. Nerikam, ze dite ma prijit ze skoly a dalsi 4 hodiny se ucit. Ale psat se bez cviceni nenauci. Dalsi plus vidim v tom, ze dite musi plnit sve povinnosti. Taky bych radsi misto domacich praci a vareni behala s ditetem po lese, ale to je asi nenakrmi. Misto toho tatka, ktery se ohani tim, ze jeho volny cas s detmi je posvatny, travi hodiny casu studovanim prava a skolniho radu. Tak jo. Od takovyho cloveka si necham poradit, jak vychovavat dite. Vsimnete si i jeho sebevedomi v tom, co dela. Ja nevim, jak vy, ale ja si kazdym krokem ve vychove tak jista nejsem. Tohle ale vede deti maximalne k tomu, ze vse se da nejak ojebat. Jo a risa delat ukoly nemusi. Ostatni deti ve tride, co jsem pochopila, ano.