Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hystericky, prudici otec (beznejsi stav u dnesnich mamin).
Minimalne na ZS jsem pro, aby meli DU.
@ProfZav v dnesni dobe asi nejmene konfliktni a dobry pristup. Mas muj obdiv, ja bych neucila, kdyz vidim, co se dnes ze strany rodicu deje…
@EvulinkaB18 Tátu parťáka jsem už zaregistrovala a jeho názory a styl výchovy mi nevadí, naopak cením snahu zkusit vychovávat jinak, než zákazy, příkazy a buzerací. Netuším jestli to jde s každým dítětem, ale mě to se straší dcerou vyšlo… Co se týká domácích úkolů, určitě bych je nezavrhovala, ale úkol by měl být především pro dítě, ne pro rodiče, nemusel by být každý den a zabrat plno času.
Takyse mi článek nelíbí, vychová ze svého dítěte spratka bez jakýchkoliv povinností…Takovýhle cirkusy kvuli domácímu úkolu, ve škole z něj musí mít radost…
Dneska jsem to četla a docela mě to vytočilo
nejvíc mě dostalo poklonkování jeho názorů ve smyslu, že když mají děti kroužky a domů se vrací pozdě večer, tak nemají čas ty úkoly dělat. Asi všichni tihle obhajovatelé budou mít z dětí profisportovce, hudebníky nebo jiné umělce, které díky svému nadání mají školu až na druhé koleji
@Esufi píše:
Dneska jsem to četla a docela mě to vytočilonejvíc mě dostalo poklonkování jeho názorů ve smyslu, že když mají děti kroužky a domů se vrací pozdě večer, tak nemají čas ty úkoly dělat. Asi všichni tihle obhajovatelé budou mít z dětí profisportovce, hudebníky nebo jiné umělce, které díky svému nadání mají školu až na druhé koleji
No jenže normální pracující člověk už opravdu na ty úkoly s dítětem přes týden nemá čas… Tedy pokud si chce užít i chvíli hraní s dítětem. Třeba když to vezmu podle sebe, tak v Praze jsem se dostala domů cca v 17:15 a to bez zastavení v obchodě. Dítě usíná v 8. Takže tam nějak čas na každodenní úkol moc nevidím ![]()
A ano přijde mi v první třídě důležitější, aby dítě mělo koníčko, mohlo si hrát venku s kamarády, než úhledný krasopis.
@lolink Díky
My jsme relativne mala skola na temer vesnici, tady je svet jeste celkem normalni. Ale zase resime jine veci, treba mobily, z toho rostu já ![]()
@lucenka takže je to o vašem čase, nikoliv čase dítěte, které nikdy v tom nízkém věku neskončí později jak ve 14 hod. Kde je pak? čeká na vás než vy se dokodrcáte z práce? Nemá-li čas 5 minut na domácí úkol, kdy se tedy připravuje do školy, opakuje látku? Jen o víkendu?
A ne, v rámci domácích úkolů opravdu nejde jen o první třídu - ten pán má pocit, že úkoly jsou dobrovolné a mají být dobrovolné obecně.
Také jsem na to narazila. Kdyby se pán raději věnoval dítěti, udělal by lépe. Myslím, že úkoly v rozumné míře neškodí ani v první třídě. Samozřejmě to nesmí být úkoly na hodinu.
Hlavní problém spíš spatřuji v tom, že pracující rodiče většinou na ty děti nemají čas. Děti mají mnoho kroužků, aby nezevlovali doma. Pán se ohání tím, že děti mají lítat venku…ve většině případů děti sedí doma s tabletem.
Pokud chce provéct změnu ve školském systému, musí na to jít jinak. Jeho chování připomíná zakomplexovaného egoistu.
Už se těším na první třídní schůzky a podobné exoty na nich!
Dítě přijde do školy a chlubí se Mařence, heč, já nemusím dělat úkoly, táta mi to zařídil. Mařenka chudák chce taky…
Já ten příspěvek ani nedočetla, proletěla bych monitorem a propleskla ho!
V jednom jeho příspěvku o zodpovědnosti jsem se dočetla, že zdravení lidí nechává plně v kompetenci dítěte…pozdraví nebo nepozdraví…jeho věc. Tak snad každý se snažíme dětem předat základy slušného chování, ne?
@lucenka píše:
No jenže normální pracující člověk už opravdu na ty úkoly s dítětem přes týden nemá čas… Tedy pokud si chce užít i chvíli hraní s dítětem. Třeba když to vezmu podle sebe, tak v Praze jsem se dostala domů cca v 17:15 a to bez zastavení v obchodě. Dítě usíná v 8. Takže tam nějak čas na každodenní úkol moc nevidímA ano přijde mi v první třídě důležitější, aby dítě mělo koníčko, mohlo si hrát venku s kamarády, než úhledný krasopis.
No právě, pracující rodiče namají čas. Ale to dítě za to nemůže. Dřív s tím problém nebyl, jen doba je jiná. Lidi se pořád za něčím honí, babičky (aspoň co máme my a v okolí) už nejsou hlídací a opečovávací. Lidi si berou hypotéky a pak řeší, jak budou splácet a že matka musí co nejdříve do práce. Návrat po 17h domů z práce se zřejmě v dohlednu měnit nebude, ale potřeby dítěte ano. Učivo bude stále těžší a účast rodiče bude nutná. Tahle situace se nevyřeší tím, že dospěláci nemaj čas, tak děti nebudou dělat úkoly. Ale tím, že se změní situace na trhu práce, kdy matky budou mít možnosti kratších úvazků atd. Jenže všechen ten bordel odnáší to dítě. Samozřejmě, že ono si to neuvědomuje a je mu vlastně fuk ale v celkovém principu je to problém.
Holky, Risa mel za pololeti od pani ucitelky 18 ukolu. Neudelal 4. To at se na me nikdo nezlobi, ale to neni pretezovani ditete…
@Esufi píše:
@lucenka takže je to o vašem čase, nikoliv čase dítěte, které nikdy v tom nízkém věku neskončí později jak ve 14 hod. Kde je pak? čeká na vás než vy se dokodrcáte z práce? Nemá-li čas 5 minut na domácí úkol, kdy se tedy připravuje do školy, opakuje látku? Jen o víkendu?
A ne, v rámci domácích úkolů opravdu nejde jen o první třídu - ten pán má pocit, že úkoly jsou dobrovolné a mají být dobrovolné obecně.
nejsem v ČR… dítě mi v první třídě ze školy přijde ve 4 domů. A úkoly tu nedostává. Jediné, co se po něm chce, tak je večerní čtení. Ale nemusí nic psát, počítat.
A ano úkoly by podle mého měly být dobrovolné, tak jako to má @ProfZav Její přístup se mi líbí a škoda, že není takových učitelů víc.
Tátu parťáka neznám a tento příspěvek je jediný, co jsem doposud četla, ale moc se mi líbí. Taky jsem nikdy nechápala DÚ a taky jsem je nikdy moc nedělala, měla jsem ale štěstí na učitele a rodiče, kteří se tím nijak extrémně nezabývali. Kupodivu to na můj další život nemělo negativní vliv, normálně chápu, že je občas potřeba něco dělat, vystudovala jsem, jsem celkem normálně úspěšná a spokojená v práci i osobním životě. Doufám, že až dcera půjde do školy, natrefíme na soudný učitele a nebudu muset řešit takový tahanice jako Táta parťák.
@lucenka no pokud je vaše dítko ve škole do čtyř, tak chápu, že je čas leda na to se najíst, vykoupat, přečíst kousek z knížky a spát. V ČR jsou děcka doma/v druhžině/na hlídání/doma velmi brzo, zvlášť na prvním stupni. Ale upřímně řečeno si neumím představit, jak se při režimu ve škole do 16 hod. stihne za rok za dva chystat na zkoušení nebo písemky v týdnu.
@Esufi píše:
@lucenka no pokud je vaše dítko ve škole do čtyř, tak chápu, že je čas leda na to se najíst, vykoupat, přečíst kousek z knížky a spát. V ČR jsou děcka doma/v druhžině/na hlídání/doma velmi brzo, zvlášť na prvním stupni. Ale upřímně řečeno si neumím představit, jak se při režimu ve škole do 16 hod. stihne za rok za dva chystat na zkoušení nebo písemky v týdnu.
no tak v ČR by vyl v družině taky minimálně do 4 spíš o pěti. A sám na hřiště v jeho věku ještě nepůjde. Takže zcela logicky se jde v těch 5 a pak už na úkoly nějak čas není.
Já tedy úkoly od cca třetí třídy psala ve škole, naučila se mamky podpis. Doma jsem se nikdy neučila a problém se školou jsem neměla.
Tak třeba se na zkoušky zvládne naučit ve škole v hodinách
a samozřejmě větší děti už třeba chodí spát později, takže se mohou připravovat připravovat třeba v 8.