Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
já zase řeším opačný problém s tchýní-nedostatek zájmu z její strany. S manželem jsme svoji 4 roky a nikdy se nestalo, aby tchyně třeba jen tak sama zavolala jak se máme (vždy volá manžel). Naší malé je šest měsíců a tychně, přestože bydlíme v jednom městě, jí viděla všehovšudy třikrát, ani jednou mi nenabídla pomoc (uvařit, pohlídat, povozit). Přitom je už tři roky nezaměstnaná, takže čas by měla. A o tom, že nám ani nepomohla s hypotékou na byt, kterou při mé mateřské horkotěžko splácíme, zvlášť když je finančně díky prodeji bytu v OV „za vodou“, ani nemluvím. Jasně, není to její povinnost, ale štve mě, že naši nás podporují jak můžou…A ona? Je jí to evidentně jedno
Manžel to uzavřel s tím, že se nebude ničeho doprošovat-ani zájmu ani peněz ![]()
Silvie
Holciny,
po precteni vasich zkusenosti s tchynemi se mi nesmirne ulevilo. Ta moje je oproti nekterym uplne BAJECNA
Uz k ni nebudu mit namitky, byt mi take do vseho mluvi, denne telefonuje domu, chce doma uklizet…apod. ![]()
Drzim vam vsem palecky, at to s tou vasi nejak vydrzite,
Jani
Prominte mi, asi jsem tu zpravu poslala nekolikrat ![]()
Jdu si cist v diskuznim foru dalsi prispevky o strasnych tchynich
, je to nejlepsi terapie ![]()
tak si říkám, že bychom si měli vzít poučení a snažit se vychovat naše syny tak, aby nás milovali, ale byli samostatní, sebevědomí a hlavně si přehodit to „podivné“ kolečko v hlavě syn=majetek…strašně si přeju neskončit jako „prototyp“ tchyně a být rozebírána na jakémkoliv fóru ![]()
já šla na svoji tchýni (která ani zdaleka nedosahuje hrůzostrašnosti zmiňovaných) metodou „lásky“, která je ale asi jenom pro tvrdé povahy. Ptala se jí na její názor, nehádat se (mlčení), a drtila ji vytrvale ukázkovou láskou - kytky pro radost, malé dárečky, pusy na rozloučenou a ta žena, která vždycky měla problém jak vyjít se svou matkou i sestrami je teď ultra mega tchýně - a to jsem jí syna odloudila v devatenácti (svatba ztřeštěných trenažerů
)
Ahoj holky,
ja mam zase problem opacny. Nemam si nac stezovat, tchani jsou ke mne a mym detem zlati, zato dost terorizuji meho manzela. Ma porad na talirku, jak se malo stara o deti, jak si nenajde peknou praci, jak chodi porad vecer ven (jednou az dvakrat tydne jde s kamarady na pivo a je vzdycky do pulnoci doma). Proste jeho starsi bratr je o mnoho lepsi, vdecnejsi a vubec. Nevim co mam delat a jak to resit, protoze oni jsou jinak fakt strasne hodni a obetavi. Nejhorsi je, ze (uz) nenadavaji jemu, nebot to si on nenecha a vzdycky se pohadaji, ale stezuji si na nej mne. Dost me to stve.
Jana
Ahoj holky,
ja mam zase problem opacny. Nemam si nac stezovat, tchani jsou ke mne a mym detem zlati, zato dost terorizuji meho manzela. Ma porad na talirku, jak se malo stara o deti, jak si nenajde peknou praci, jak chodi porad vecer ven (jednou az dvakrat tydne jde s kamarady na pivo a je vzdycky do pulnoci doma). Proste jeho starsi bratr je o mnoho lepsi, vdecnejsi a vubec. Nevim co mam delat a jak to resit, protoze oni jsou jinak fakt strasne hodni a obetavi. Nejhorsi je, ze (uz) nenadavaji jemu, nebot to si on nenecha a vzdycky se pohadaji, ale stezuji si na nej mne. Dost me to stve.
Jana
Ja som pred nedávnom písala aká je svokra super, aj je .Je starostlivá, ale už mi tá obeta a starostlivosť preteká cez uši. Ja chcem bývať sama a o výchove a o všetkom aj sama rozhodovať.Manželovi som navrhla,aby sme si oddelili poschodie a spom takto sa osamostatnili. Aj ma pochopil, ale neni sú lóve.Sakra, kde prísť k balíku???? Svokra má vedľa nás v dvojdome nasťahovanú jej sestru, ktorá je tiež na dôchodku.Ona má 2 dcéry, jedna je vo Švajčiarsku a tam je aj jej jediný vnuj a druhá býva sama, má už cez 40 rokov a čo sa manžel pametá, nemala žiadneho priateľa. Žije sama, deti tiež nemá. Takže to len zhrniem- stále sedia u nás a radia, hlavne ona. Ako keby vychovala 10 detí.
. To sú neni debaty, ahoj ako sa máte, v práci bilo tak a tak, to je samé, toto rob takto a to by si mala inak, … Vie ma to rozhodiť, ale zahryznem si do jazyka. Manžel povedal, že sa stým nedá nič robiť. Na to by som sa pozrela!!!!!
Včera bola zas u nás( Prídu aj 4 krát za deň- keďže svokra nezamkýna), malej idú zúbky, tak slintá. A od toho má vysušenu bradu a okolie úst. Natieram jej to samozrejme. Ale ona prišla a hneď:" natri jej to, ná to suché, a to jej treba utierať, urob to. "Vo mne to už vrelo, tak som šla za manželom predýchať to, a hneď čo som sa otočila, už jej pusu natierala sama s krémom na ZADOČEK. Vraj aspom s niečim aby to mala natreté. ACH JAJ! No je normálna? Keby sa ma spýtala, kde mám na to krém, ale ona nie. Využila okamih keĎ SOM TAM NEBOLA A UROBILA SI PO SVOJOM. ![]()
A takýchto vpádov do NÁŠHO ŽIVOTA zažívam dosť. Dúfam, že manžel pochopí, že toto nieje správna cesta.
jaj už mi je lešie, keď som to dostala von ![]()
Baby, ako to mám riešiť??????
Kačička a Nelka7m
Kačičko,
jediné řešení,které vidím,je,říct na rovinu tchýni co se ti nelíbí i když se třeba urazí.Ale budete mít jasno.Já mám tchýni vcelku normální,řekla bych,že ji mám dokonce ráda,ale kdyby dělala něco proti mé vůli,řekla bych jí to
.Ale to u nás asi nahrozí,myslím,že by se neodvážila.A tak si občas postěžuje manželovi,že nevařím,nežehlím,neuklízím a blá blá,nic si z toho neděláme a život jde dál
.
Tak to jsem ráda, že nejsem sama.
Kde je tchýně? Sedí v kině svině! ![]()
Ale jsem zvědává kdo mě trumfne!
A to je nevlastní matka mého manžela!
Když jsem poprvé chtěně-otěhotněla, tak reagovala: Chudák Vlasta! A tvářila se kysele celé těhotenství měla hloupá narážky a bývalé přítelkyně atd.
Když jsem otěhotněla podruhé, tak mi řekla, že dvě děti snad stačí a že kdyby to byly náhodou dvojčata(mažel je má v rodině) tak prý mám jít na potrat. ![]()
Celé těh. jsem moc nepřibírala, celkem 3kg! A ona mi na to vždy řekla: Stejně si tlustá, tak nemáš proč ještě přibírat! ![]()
Děti od nich neviděli žádný dárek už tři roky!
Vzali si od nás auto, že nám ho do půl roka zaplatí a po třičtvrtě roku, co ho používali nám ho vrátili a to jsme jim platili i pojistku!
Jejich 16 letý syn si doma může sušit trávu, jen když jí část dá!
A to bych mohla pokračovat! Takže to auto byla poslední kapka a už se s nimi nechci nikdy sejít!
Ahoj Nikol
Ahoj Nikol,
hrozne jsme se pobavila u tveho vyroku o tchyni, moc dobry. Ja musim rict, ze manzelovi rodice jsou ke me moc hodni. Mame trimesicni holcicku, kterou maji moc radi a porad by ji neco kupovali, coz mi vadilo trochu v tehotenstvi, protoye jsem mela strach, at se neco jeste nestane.
Jinak mi tchyne taky radi, ona nam radi spise obema, coz ji bud odpovim, ze tak to delat nebudu nebo koulim ocima. Mam je ale moc rada. Manzel vzdycky rika jednim uchem sem, druhym tam. Nejhorsi je, ze fakt vim, ze to mysli dobre.
Navic mi ona sama rekla, ze doufa, ze se nezlobim, kdyz mi neco rika, ze chce taky rict svuj nazor a mam to proste vypoustet, coz se mi teda az tak nedari. Dokonce nam malou uz jednou hlidali, kdyz jsem musela jit k lekari. Takze ja si nemuzu vubec na nic stezovat. Asi jsem to vyhrala, jak to tady ctu. Tak se drzte.
Ahoj Katka
Víte kolik zubů by měla mít tchýně?
Já bych mohla taky tchýni klidně darovat. Chtěla si vzít malého k sobě, (bydlí cca30km) když byl ještě kojenej a protože jsem to nedovolila, prohlásili, že dítě může mít každej cikán a my se z něj můžeme po…, tak že už ho chtít nebudou. No malému bude 9let a byl u nich 3×,vždy to zkončilo faskem. Na narozeniny nám přijdou popřát přes plot a mají hrozně naspěch. Tak už jsem s nimi přerušila veškeré kontakty. Manžela jejich chování velmi mrzelo, ale myslím, že už se s tím celkem vyrovnal.
Mohla bych o jejich chování napsat knihu, no myslím, že toho máme asi skoro všechny dost. ![]()
Pa Aimee
Mě se to teda netýká, ale tuhle znáte? ![]()
Tchýně
Někdo zvoní, nadávám,
nemám ruce volné,
právě tchyni vyndávám
z kyseliny solné.
Pár gumových rukavic
marně šmátrá po dně,
nezbylo z ní vůbec nic
i když jí bylo hodně.
[Karel Plíhal]
Peta a spol od PSTM
Jsem jadna z mála co si na tchýni nemůžou stěžovat ani v nejmenším, rozuměla jsem si s ní mnohem víc než s mámou, ale bohužel už nám umřela a opravdu chybí nám i dětem.
Ani v nejmenším nemůžu to samé říct o své mámě, nemá mého manžela ani trochu ráda a od samého začátku to dává jasně najevo, už to došlo tak daleko, že se nemůžou ani potkat, aby se hned nepohádali a k našim jezdim jen já s dětmi a i to byl dost velký problém vysvětlit manžovi, že děti babi potřebujou ať je jaká chce a jednou si na ní udělají svůj názor.
Přeji nám všem ať jsme jednou pohodové tchýně a nevznikají kvůli nám takovéhle diskuse, občas je to fakt síla.
Verča
Ahoj! Já to řeším tak, že když má tchýně nějákou rýpavou náladu a vymýšlí co je na mě špatnýho tak ji tak na dva tři dny odstavím od malího . To máš pak vidět jak sem hodná holka. A můj manžel je ve všm se mnou, takže nemá zastání.