Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, neporadím, já mám úúúúplně stejnou tchýni. jediný rozdíl je v tom, že vaše váš pohlídá děti, ta moje nehlídala za 19měs. ani jednou, a nemá vůbec žádný zájem o dceru, jen chodí a všechno kritizuje a kritizuje.
Takže znova… děkuju za moji tchýni je milionová. Denně tady čtu nějakej problém s tchýni. Já už mám pocit že ta naše je snad jediná normální ženská
k dotazu osobně bych se na ní vyprdla jsou to vaše finance vaše starost. Nemusíte se nikomu zpovídat kam vám jde kdejaká koruna. Horší to je z dětmi. Pokud přijdou a jsou z reakce zklamané tak já bych se jim to snažila vysvětlit stylem že i kdyby koloběžka stála milión oni si ji zaslouží že babička to tak nemyslela. Mě se váš přístup líbí. Dáváte věcem druhou šanci. Žádné plýtvání. Tomu já fandím. Ať si tchýně trhne nohou. Řekněte jí rovnou až vás jednou zase vytočí do ruda, že vy tak chudí nejste jako ona a dopřejete si co budete chtít. Tečka
![]()
Pustila bych to z hlavy. Dceři bych řekla, že babi neví, kolik to stálo, že kvůli tomu tatínek není pořád v práci, že normálně pracuje.
Já mám s tchyní tvrdou školu a tohle je pro mě fakt prkotina. Ta moje jela v mnohem vyšším levelu. Ale chápu, že i tohle je pruda. Tak pokud se nenaučíš pouštět jedním uchem tam a druhým hned ven, tak asi nezbyde, než si s tchyni nějak v klidu asertivně promluvit. A pokud to nezabere, tak až potom bych řešila jiný postup.
Ale věř, že flegmatismus a nebraní si řečí osobně pomáhá nejvíc ![]()
I kdybys utrácela za ty nejdražší módní výstřelky a chodila si sama po všech čertech, tvojí tchyni ani nikomu jinému kromě tvého muže do toho nic není. Nemusíš se nijak obhajovat ani před námi, ani před senou a už vůbec ne před ní.
Dneska s tchýní vycházím úplně v poho. Když byly děti malé vadilo mi, že je chce furt hlídat, v podstatě jsem nemusela mít OČR neb babička ochotně naběhla a ještě byla nadšená, že si je užije. Já žárlila a občas jsem jí je prostě nedala, věřím ale, že dost holek by bylo rádo za hlídací babičku.
To ještě nakoupila a navařila, nelezla mi do skříní, nekritizovala mě, kupovala dárky podle domluvy, založila dětem spoření (dnes jsou v pubertě a mají už kolem 300 000), já ji tenkrát neměla ráda.
Lidé jsou různí.
@Lenka002 píše:
Dneska s tchýní vycházím úplně v poho. Když byly děti malé vadilo mi, že je chce furt hlídat, v podstatě jsem nemusela mít OČR neb babička ochotně naběhla a ještě byla nadšená, že si je užije. Já žárlila a občas jsem jí je prostě nedala, věřím ale, že dost holek by bylo rádo za hlídací babičku.
To ještě nakoupila a navařila, nelezla mi do skříní, nekritizovala mě, kupovala dárky podle domluvy, založila dětem spoření (dnes jsou v pubertě a mají už kolem 300 000), já ji tenkrát neměla ráda.
Lidé jsou různí.
TVL
A pak se někdo diví těm pokřiveným vztahům snacha X tchyně, když někomu vadí i to, že se tchyně chová ukázkově…
@AnastazieB píše:
TVLA pak se někdo diví těm pokřiveným vztahům snacha X tchyně, když někomu vadí i to, že se tchyně chová ukázkově…
Mně je z toho taky někdy smutno, když to čtu. Některé ženské mužovu maminku nemusí jen proto, že je to tchýně. Já svou maminku nemám, tak nemám srovnání. Mužova maminka nám hodně pomáhala s prvním dítkem, teď už bohužel nemá sílu. Někdy mě od ní také některé věci mrzely, ale i s vlatní mamčou jsme občas mívaly neshody, je to prostě normální, ale tchýně si neskutečně vážím, protože za vnoučaty by dýchala. I když dnes mě třeba zamrzela výrokem, že syna 10 let posíláme na tábor, ptž se ho chceme zbavit. Jede poprvé za život a i tak budu trnout hrůzou, ale vím, že to nemyslí špatně. Prostě se o něj bojí.
@Lenka002 píše:
Lidé jsou různí.
Ahoj holky, já vím, že mám asi banální téma, ale chci se zeptat, jestli by vás to taky mrzelo, nebo jestli jsem blázen. Ano, je fakt, že jsem trochu citlivá, hlavně teď, protože mám starosti s rodinou, prací.., prostě je toho na mě víc a nějak si to moc beru. Jde o to, že s přítelem půl roku chodíme, prakticky spolu bydlíme, i když ještě nejsme úplně sestěhovaný. Pereme si občas každý sám u sebe, občas spolu. Chtěla jsem mu vyprat jeho oblíbený tričko a on že ne, že ho dá vyprat a vyžehlit svojí mamce. To mi přišlo fakt hloupý, co si asi bude myslet, že spolu prakticky už žijeme a má mu prát ona? Tak jsem to řekla, jestli to není blbý, a on, že mu to nepřijde a že to řešit nebude. Mě to z nějakýho neznámýho důvodu mrzí, připadám si k ničemu, že mu ani to blbý triko vyprat nemůžu. Přitom to není žádný mamánek. Podle mě se o něj bojí, že bych mu ho zničila, tím víc si připadám jako blbec. A prý že kdybychom spolu chodili dlouho, že mě chápe, ale takhle neví, co řeším. Takže si ještě víc připadám jako blbec, který na něco tlačí. Já vím, že mi asi napíšete, ať to neřeším, chtěla jsem se hlavně vypsat, protože si připadám totálně trapně. Jednak, že jsem mu chtěla pomoct, jednak, že se vnucuju.
No mně hlavně přijde divné, že si ho není schopen vyprat sám, když má vlastní domácnost.
@Sany80s píše:
No mně hlavně přijde divné, že si ho není schopen vyprat sám, když má vlastní domácnost.
No ono jde o to, že to tričko je fakt hezký, tak se asi bál, že ho zničí a nežehlí si obecně, nemá ani žehličku. Tu mám já ve svým bytě, proto jsem se nabídla, že ho vyžehlím a vyperu. Zakladatelka
@Anonymní píše:
No ono jde o to, že to tričko je fakt hezký, tak se asi bál, že ho zničí a nežehlí si obecně, nemá ani žehličku. Tu mám já ve svým bytě, proto jsem se nabídla, že ho vyžehlím a vyperu. Zakladatelka
Tak má ústa, aby se maminky zeptal, jak na to.
Proč se ženy pokládají za tak nezajímavé tvory, že se snaží muže získávat na praní a žehlení?
@Anonymní píše:
Ahoj holky, já vím, že mám asi banální téma, ale chci se zeptat, jestli by vás to taky mrzelo, nebo jestli jsem blázen. Ano, je fakt, že jsem trochu citlivá, hlavně teď, protože mám starosti s rodinou, prací.., prostě je toho na mě víc a nějak si to moc beru. Jde o to, že s přítelem půl roku chodíme, prakticky spolu bydlíme, i když ještě nejsme úplně sestěhovaný. Pereme si občas každý sám u sebe, občas spolu. Chtěla jsem mu vyprat jeho oblíbený tričko a on že ne, že ho dá vyprat a vyžehlit svojí mamce. To mi přišlo fakt hloupý, co si asi bude myslet, že spolu prakticky už žijeme a má mu prát ona? Tak jsem to řekla, jestli to není blbý, a on, že mu to nepřijde a že to řešit nebude. Mě to z nějakýho neznámýho důvodu mrzí, připadám si k ničemu, že mu ani to blbý triko vyprat nemůžu. Přitom to není žádný mamánek. Podle mě se o něj bojí, že bych mu ho zničila, tím víc si připadám jako blbec. A prý že kdybychom spolu chodili dlouho, že mě chápe, ale takhle neví, co řeším. Takže si ještě víc připadám jako blbec, který na něco tlačí. Já vím, že mi asi napíšete, ať to neřeším, chtěla jsem se hlavně vypsat, protože si připadám totálně trapně. Jednak, že jsem mu chtěla pomoct, jednak, že se vnucuju.
Jestli mu pere maminka, tak se nediv. Já teda začala prát vše, až když jsme se sestěhovali. Do té doby si pral sám.
@Anonymní píše:
On neumí ani žehlit?
![]()
@Russet píše:
Jestli mu pere maminka, tak se nediv. Já teda začala prát vše, až když jsme se sestěhovali. Do té doby si pral sám.
To já právě ne, když jsem byla s jedním přítelem v podobný situaci (on svoje bydlení, já taky, bývala jsem často u něj), neměla jsem problém mu vyprat, když byl v práci a já měla volno. A s jeho věcmi jsem si prala i ty svoje, který jsem měla u něj. Žádný problém. Zakladatelka