Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No to je aspoň téma!!!!!! ![]()
Marně přemýšlím, kam bych mohla napsat o radu
.
Zrovna včera jsme byli u tchýně a:
„.....Barunka je strašně malᓨ- má 5,5 měsíce a 6,5 kg.........nic s tím nenadělám a naopak jsem ráda, že nemám špekatýho cvalíka, co by asi chtěla ona
„.........Baru, nechceš šunku? Ty tak pláčeš - máš určitě hlad“ - Barunce rostou zoubky
„.........nebo rohlík?“ - mluvila jsem před tím o tom, jak jsem přišla na zoubky, že jsem jí dala olíznout jogurt, když na mě hladově otvírala pusinku při snídani.............i když by ho děti měly jíst až od 6 měs........., tak ona na to, že „.......oni toho navykládají“ - tím oni myslí doktory atd.
Pak si Barču po:,–(í do křesla - samotnou (jsem zá:,–(ně protï soutěžím dětí, kdo dřív sedí, kdo dřív chodí - nehledě na to, jak jim to může škodit na páteř v dospělosti) a navrhuje, že už ji můžeme dávat do chodítka, protože její vnoučata tak bývala a hrozně se jim to líbilo................
Aůůůůůůůůúúúúúúúú - co mám dělat?
Manža jí nic neřekne. Musela bych ho do toho tlačit a pak by se s ní chytl, ale upozorňoval by mě na to, že z toho bude ostuda a kvůli mě. Dělá neutrální výrazy.
Jinak i proti přání její dcery začala dávat vnoučatům napřl slazený čaje, protože to dětem chutná, atd atd. Mám z toho celkem panickou hrůzu. Když si představím, že by nabízela Barči šunku a poté ji za:,–(ila do chodítka, nejraději bych tam už nejela.
Vím ale, že někdy budu děti potřebovat pohlídat. Asi to pak bude na ostří nože. Je totiž přesvědčená, že když zvládla vychovat před 30 lety 3 děti, umí to nejlíp i teď.
Já jí to neberu, ale přece si nenechám vzít moje výluč¨né právo rozhodovat jako matka o tom, co budou jíst a jak se budou chovat moje děti...........
Máte radu? Díky
Veronika
Já bych jí řekla, že za totality bylo málo dostupných informací, takže chápu, že se domnívá, že její názory jsou stále správné, ale doba pokročila, výzkum taktéž, konečně jsou zde dostupné info i ze západu, takže by jako pokroková babička, kterou zajisté chce být, měly novinky zajímat. Že jí dáš něco k nastudování a její kamarádky jak budou zírat, jak je moderní a v obraze..
Zkrátka zkusit to přes její ješitnout. Jestli není úplně hlava prázdná, tak musí uznat, že tak jako se vyvíjí rychle jiné vědy, tak i v pediatrii jsou zkrátka nové poznatky. Jestli před pár lety byla chodítka oblíbená, tak nyní jsou zatracovaná, protože obrovsky stoupl počet dětí s vybočenou páteří a ona přece nechce mít vnoučata, kterým by sama ona pomohla k předčasnému důchodu apod…
Mno a když bude hlava prázdná, tak holt říci, že ty jsi matka, chceš to po svém ať se jí to líbí nebo ne + jestli nebude akceptovat tvé postupy, tak k nim jezdit nebudeš… Ona si rozmyslí, jestli přijít o vnouče… A i kdyby ne, tak je lepší na to občasné pohlídání sehnat kamarádku s dětmi nebo hlídací paní, tak často to nebude, aby to nějak moc lezlo do peněz a ty budeš mít klid…
Tak nevím,j estli jsem poradila, v praxi to nemám vyzkoušené. Mamka i tchyně se diví, ale nové info si nechají vysvětlit a na základě doložených informací uznají, že na tom něco je, i když za nich se to např. tak vážně nebralo… Takže už nyní, i když je malé teprv 8 měsíců, obě babičky již vědí, že posazovat na nočník se bude nejdřív v roce a půl, aby na mě za chvíli nezkoušely udivené dotazy, jestli posazujeme, že my už byli v roce bez plín ![]()
Tak držím palečky ať se umoudří + manžel by měl být také víc aktivní… záleží mu na tom, aby nevznikl spor víc než na zdravých zádíčkách / zažívání apod. dítěte??? Manžel je potravinový alergik jako hrom.. a je to přesně kvůli tomu, co se rvalo miminům v době před 30 lety.. takže babička vám může i v této oblasti s jejími jídly dost zavařit.. Děti jsou nyní více náchylné, více „zchoulostivělé“, dispozice od rodičů se sklonem k alergiím častější, tak hypoalergenní výživa v prvním roce je u dětí, kde je někdo z rodiny alergický, nesmírně důležitá.. Na to pamatuj, na to by měl myslet i manžel… a nějaké to dusno s tchýní za vybojování svých postupů určitě stojí!!!
E.
Hihi, holky, to je tady pakárna, některé příspěvky jsou fakt strašidelné ![]()
Rodiče mého přitelé jsou nesmírně milí, laskaví, dobrosrdeční lidé, kteří svá vnoučata milují a rozdali by se pro ně. Jezdím k nim ráda, jsou to mimořádně skvělí lidé. JENŽE ![]()
Už mají jednu, teď tříletou, vnučku, která u nich od 1,5 roku tráví každý všední den, neboť její matka pracuje. A malá tam denně sní několik žvýkaček (které samozřejmě všechny spolkne), sní nějaký ten oplatek nebo bonbonky, pořádně se nenaobědvá, protože je už najezená sladkostí a nemá hlad, na pití dostává VÝHRADNĚ kakao a sladké limonády typu 2 litry za 8 kč (cukr+voda+nějaké barvivo), ze kterých i mně se dělá špatně, nečistí si před spaním zuby, u televize sedí zkroucená jako paragraf ( na páteř asi pěkný nápor ), rádio nebo televizi má puštěnou tak hlasitě, až mě brní v uších… ![]()
No asi bych mohla ještě pokračovat, určitě by se ještě něco našlo.
Já, jelikož mám podstatně JINÉ názory na stravovací a jiné návyky, to tam budu mít těžké, ale už se těším, jak tam budu bojovat. Na pití neslazený čaj + voda, ke svačince bílý jogurt apod, a hlavně žádné žvýkačky, protože nevidím důvod, proč by mělo 2leté dítě žvýkat atd atd.
Vím, že pokud dám najevo svůj nesouhlas, budou to respektovat, ale stejně budou zkoušet podstrčit malé tu bonbonek, tu žvýkajdu..
Jsem odhodlaná jim malou nenechávat nikdy samotnou beze mně, aspoň do 3 let, tak snad mi to vydrží ![]()
A taky mi skorotchán řekl, ať malou zkusím dát do chodítka, že se ji tam bude určitě líbit..
Takže, i když jsou moji tchánovci jinak bezva, v tomhle jsem jejich úhlavní nepřítel ![]()
Jo, ještě chci dodat, tak jak radila Efina, že pokud se budou snažit dělat něco, co si nepřeji, jsem ochotna pohrozit jim, že své návštěvy omezíme na minimum. Myslím, že taková hrozba by měla pomoci ![]()
Radka+Stellinka 8měs.
Ahoj Radu,
ja Ti nevim, ale obavam se, ze za takovy rok a pul nebude uhlavni nepritel Tvuj tchan ci tchyne, ale Tvoje holcicka. Zkus totiz tomu dvouletemu decku vysvetlit, ze ono nesmi tu limonadu, co pije jeho sestrenice, ze ono nesmi tentyz bonbon pred jidlem, ze se nesmi divat na tu pohadku, na kterou prave hledi ona atd… atd.. atd… Ja byt Tebou bych se na takovy boj moc netesila. Obavam se, ze i kdyz jim malou nenechas samotnou, ceka Te pekny mazec, protoze bojovat proti rozmazlovani ze strany tchanu neni ani z poloviny tak tezke, jak bojovat proti ovlivnovani ze strany vrstevniku. Pokud se proti tomu vubec bojovat da.
Jana
Sakryš Zerdo, no to je fakt, až tak dalece jsem to jaksi nedomyslela ![]()
Ale přece nebudu dítěti dávat v roce sladké limonádičky s „krásně“ oranžovou barvou, jen protože je dostává její starší sestřenice?? To jedině přes moji mrtvolu ![]()
Budu se jí zkrátka za každou cenu od toho ochránit, i když je mi jasné, že dřív nebo později k tomu dojde.
No, nebude to jednoduché, ale v některých věcech neustoupím a klidně tam na nějakou dobu omezím návštěvy, i když mi to bude hlavně v létě líto, protože tam je jinak pro děti pravý ráj - všelijaká domací zvířátka, která doma nemá, „plantáže“ jahod, malin a ostružin…
No snad to nějak dopadne ![]()
Ahojky,
Radu
Pisu totiz z vlastni zkusenosti, muj syn ma taktez milujici prarodice a navic o ctyri mesice mladsiho bratrance a osmiletou sestrenici, se kterymi de facto vyrusta. Ja mela taky ve vsem hned jasno, taktez zadne sladkosti, zadne slazene vody apod…
POTIM KREV!!!
Jak to resim? Vzala jsem to energicky do vlastnich rukou a…
Cokoladu a sladkosti jim neseberu , pokud muj syn spi nebo je jinak z dosahu.
Colu, Sprite atd. museji pit z nepruhlednych hrnku, flaska se schovava pod uterku.
Televizi bez diskuzi vypinam (pochopitelne, nejakou tu ctvrthodinu toleruji - jeden animovany film s vlackem plus sem tam neco, rvat to nesmi)
Jestli jsem zla teta a zla svagrova?
Jsem.
Je mi to vetsinou fuk, clovek musi byt tak trochu splachovaci.
Ovsem musim uznat, ze je to tezke a uspechy tak na 60 az 70 procent, vic ani nahodou.
Pochopitelne muj syn v neuveritelne kratkem case poznal, co je to cokolada a sladke limonady a pokud to vidi, dozaduje se toho. Snazim se ho od toho co nejvic izolovat… Ale, jak jsem rekla.
Preji hodne stesti,
snad Ti moje tipy za nejaky cas prijdou vhod.
Jana
Jani, řešíš to tedy opravdu radikálně, to je dobře.
Já nesnáším rozmazlování typu „nechceš polívku? Nevadí, tak si vem kakao“ atd atd. Tchyňka je v tomhle moc liberální, jsou prostě tak hodní, až taky potím krev. Jsou to typičtí rozmazlovací prarodiče, klidně, ať si rozmazlují, ale v mezích normy, od - do.
Já mám takové „staromódní“ názory, jako že pokud má např. dítě obědvat, tak u toho bude sedět u stolu a ne pobíhat po bytě a občas přiběhnout pro nějaké sousto. Nesnáším, když řve televize a taky jim ji pořád zeslabuji. Už jsem jim několikrát dopředu naznačila, že žvýkačky NE.
S těmi limonádami to bude těžké, u nich se totiž téměř nic jiného (!!!) než ty hnusné šity nepije, takže je to pořád vystavené na lince… No hrůza.
Díky za tipy ![]()
Taky se jen tak lehce nedám ![]()
Ahoj, Radka
Já nemám přímo problém s tchyní, ale s přítelkyní mého otce. Když jsem jim přišla oznámit, že jsem těhotná, tak na mě akorát bafla, tam budeme chodit na zahradu, když žádnou nemáme (u otce zahrada je). Teď když už jsou holčičky na světě, tak se může přetrhnout. Je jim 13 měsíců. Mě vadí to, že taťka říká, že je to jejich babička. Já ani můj muž si to nepřejeme a já jsem asi strašný ňouma, že se neumím ozvat, ale rozhodně to nebude jejich babička. Mám jim to říct, pěkně zvostra a stát si za tím, že to jsou jednou moje děti a já si je s manželem vychovám podle svého? Taky mi vadí, že já mám ekzém (asi i hodně kvůli přístupu mých rodičů, kteří si v té době klidně pořídili papouška a psa a přitom jsem měla opravdu ošklivý průběh ekzému) a holkám se trošku objevuje, já řeknu, že nechci zvířata atd. a oni my začnou tvrdit, že doktoři už neví co by a tak říkají tohle. Ale myslím, že to jsou moje děti a asi bych si měla dupnout a říct jim, co si myslím a buď to budou respektovat nebo ne.
Radu, prosím, můžeš mi říct, proč žvýkačky tak radikálně NE? Našla jsi na netu něco co by mne od nich dokázalo odradit? Mně jeden můj známý řekl jenom že až zjistím jaký je to šit, tak se na ně už ani nepodívám… ![]()
Taky Radka
Ahoj Radko, proti žvýkačkám u větších dětí zas tak moc nemám, ať si žvýkají, je to koneckonců IN, ale jak jsem již napsala výše, nemám ráda, když malé děti žvýkají, protože to většinou taky spolknou, a zkrátka nevidím důvod, proč by měl 2letý prcek žvýkat, může dostat přece cokoli jiného a zdravějšího na zub.
Mám doma knížku, je o různých zajímavých věcech, co všechno se uměle výrabí ( např. jahody do jogurtu!!! ), je tam něco nelichotivého i o žvýkačkách, ale já tu knížku zrovna nemůžu najít
Ach jo.
Radka
Holky, díky za radu.
Jedna byla o tom, že mám říct tchyni (asmozřejmě ohleduplně), aby byla pokroková..................JENŽE ONA JE!!!! Právě že po svým. Chodí v moderním oblečení, je „in“, ale ty názory na mimča má právě pořád stejný. ¨Je přesně ten případ, kdy řekne že „ti doktoři toho navykládají“
![]()
Když jsem byla ještě s Barčou těhu a říkala jsem svůj názor na to, že když budu chodit pravidelně spát, mimčo bude mít se mnou stejněj pravidelnej metabolismus a po porodu by de facto mohlo v noci taky spinkat. Podotýkám, že se to u nás povedlo
, jenže tehdy na mě vyhukla: „Prosímtě a ty takové blbosti jako věříš, jo?“ Řekla jsem, že jo.
No a tak je to i se zádama (chodítko na ně nemá vliv - co by asi maminky měly dělat jinýho, když mají práci, než dát dítě do chodítka?), s jídlem - to už jsem psala. Ach jo.
Jsem úplně zoufalá. Nevím, jak na ni. Po porodu za mnou chodila do porodnice každý den. Měla jsem hodně návštěv¨a byla jsem z nich hrozně unavená, tak jsem pak všechny poprosila, a´t mi pak dají týden doma „volno“.
No a tchyně se mnou od té doby komunikuje spíš jen okrajově. Ze začátku jsem se snažila psát SMS, zvát ji na návštěvu, ale před manžou řekla, že ji nikdo nezve…, pak přišla na přepadovku. Ta se jí povedla - neměla jsem neuklizený, ale čert to vem. Spíš mě vadí, že má prostě svoji hlavu a nikdo jí nic nevysvětlí. Právě, že se jí bojí říct něco i její děti
.
Druhá rada byla, ať bojuju i natvrdo a asi to bude jediná moje možnost. Už jsem manžovi řekla, že na hlídání k ní půjde jedině, až bude chodit a jíst většinu z dospělých jídel. Samozřejmě mi řekl, že ona to tak s tou šunkou určitě nemyslela. To mě vytáčí, tohle. Prostě mi nepřijde vtipný ani ze srandy dávat 5,5měsíční holčičce šunku........
V.
Veroniko, bojuj klidně natvrdo, a nenech se tchyní manipulovat, to co ona dělala se svými dětmi, nebudeš dělat se svým dítětem ty, a stůj si za svým. Je zvláštní, že ty naše matky ( no moje ne, tak je se mnou v tomhle zajedno
) nám pořád něco chtějí vnucovat.
Já jsem rozhodnutá bojovat, ale ne válčit, chci vše řešit relativně v klidu, ale o to důrazněji , bez afektu, bez emocí.
I když ve Tvém případě to bude asi složitější a možná, že ty budeš muset přestat bojovat a začít válčit. ![]()
Ale za zdraví našich prcků to určitě stojí, ne?
Klidně ji tam dávej hlídat, až opravdu bude sama jíst většinu dospěláckých jídel, do té doby tam buď jen s ní.
S tou šunkou to určitě nemyslela v žertu, myslím, že by jí ji dala okusit, „vždyť taková šunčička je tááák dobroučká…“ ![]()
Nedej se! ![]()
Radka
Radu, holky,
taky je mi jasné, že i když mám pokrokovou tchyni i mamku, tak prostě ve všem nebudem zajedno… Ty sladkosti apod., v tom bude největší problém můj táta… bude si snažit získat dítě tou nejlehčí cestou.. a to jsou právě věci, které maminka zakazuje a on je bude potajmu dávat, aby byl s vnučkou za spiklence.. Takže také tak do těch 3 let hlídat sami nebudou.. nebo jen za přísného dozoru mojí mamky, která snad u vnučky dokáže pravidla dodržet ( u jejich pejska ne, cpou ho blbostmi - máma moc ne, ale táta jo a ona to s ním nevybojovala.. u dítěte snad bude důslednější…)
Jinak já asi striktně nebudu moci nasazadit, že cukrovinky a slazené nápoje NIKDY.. spíš bych tak stanovila jeden den v týdnu, kdy na toto bude prostor… aby dítě vědělo, že někdy ano, ale ne kdykoliv bude chtít… Naštěstí se u babiček nebude potkávat příliš s dětmi = špatné vzory nepotáhnout…
Tak jsem zvědavá, jak nám ty ideály dlouho vydržejí… ![]()
Doufám, že dlouho…
Eva a Eliška 8m
Koukám, super debata ![]()
Může tady nějaká dobrá duše poradit čistě prakticky jak na to ? Jak zpracovat tchýni, aby se neurazila a zároveň respekovala to, že 6 měsíční dítě na nočník dávat nebudeme, že ho nemínímě krmit bonbony horem dolem a že se mi holt nelíbí to, když ho tahají stylem zalomený záda vzad ???
Jsem z toho na hlavu fakt !!!!! Všechno marný, řeknem, že chceme být jeden jediný víkend sami, v neděli odpoledne přijede tchýně na kole, že to prý nemohla vydržet !!!!
NiKi