Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Efino, super! Jeste jsem neslysela tak strucne a jasne vysvetleni PROC, ktery musi snad kazdej prijmout:) a ze jsem to resila cely posledni rok
Diky Jana
Ahoj,
ty argumenty jsou super.
A pro případ, kdy si někdo mele svou, ať mu říkáte, co říkáte, se mně osvědčilo jediné:
„Já jsem matka dítěte, já za něj zodpovídám, a proto to budu dělat podle svého a Ty to budeš respektovat. Až např. dítě dostane průjem z Tvého máslového krému, Ty u toho nebudeš, Ty to řešit nebudeš a jediný, kdo odskáče Tvou radost z toho, jak mu chutnalo, bude mé dítě a v druhé řadě já!“
No, jasně je to trochu hnusný, ale na druhé straně, co říci zabedněncům, na které ani trpělivé vysvětlování nestačí.
Musím říct, že od té doby co jsem tento těžkotonážní kalibr musela použít mám definitivně pokoj.
Ahoj a pevné nervy
Evča
Evčo,
argument „Já jsem matka dítěte, já za něj zodpovídám, a proto to budu dělat podle svého a Ty to budeš respektovat.“ není podle mého názoru hnusný, ale prostě realistický. S prarodičema z obou stran jsme si to vysvětlili, když byl synovi měsíc. Ale protože se jednalo o prevenci, hned jsem dodávala, že si ráda poslechnu i jejich názor, POKUD mi ho nebudou nutit.
Janina
Jsem ráda, že se někomu některá hláška bude hodit.
Já chápu, že je pro starší generaci poté, co vychovali pár dětí, opravdu těžké přijmout o generaci či dvě mladší matku jako toho, kdo má mít navrch.
Proto se mi opravdu vyplatilo se staršími vždy jednat v úctě.
Nám také bude zatěžko nechat naše 18-leté ratolesti rozhodovat plně za svůj život. Budou to přece stále „naše malé děti“. Tak si myslím,ž e to bude ![]()
Takže s nimi na jednu stranu soucítím, ale na druhou stranu se nenechám nikam natlačit.
Občas je dobré i zapochlebovat - zjistit něco, co dělali na jejich dobu moderně = vyzdvihnout jejich pokrokovost. Mohlo by je trknout, že když byli pokrokoví tehdy, proč ze sebe dělat fosilii…
Proč nebýt pokrokovým i nadále = zajímat se o novinky z oblasti pediatrie a naučit se opět novinky přijímat…
Tak držím palce, ať máme všichni pokrokové rodiče a prarodiče ![]()
E.
Evčo, tak to je dobré, že ti tohle zabírá, u nás neplatí ani tohle
. Řečma jakkoliv tonážníma, po dobrém ani po zlém jsme si respekt nezískali…Naše krásné a šikovné děti jsou podle rodičů zaostalé a v zájmu „zdravého rozumu“ se nám vměšují do všeho, o čem se dozvědí a nesouhlasí s tím. My to řešíme tak, že k nim skoro nejezdíme, neboť nás to tam nebaví, ten jejich rentgenující a věčně posuzující odsuzující zdravej rozum. Nemám slov, nepřijali jméno dcery, roztrhali fotku syna z porodnice, prostě pro ně nejsme dost na úrovni a děti jen kazíme a děláme z nich ubožáky. Přitom ubožáka dělali celý dětství oni ze mne svojí bezcitnou výchovou. No a tuhle výchovu by rádi aplikovali i na vnoučky, což my zrovna neděláme
…Jiný řešení než tam nejezdit jsem za deset let nenašla
. No jo, musím být trpělivá…Čau Petra
ahojky, holky nosím to v sobě už 5 dní,ale ne - musí to ze mě ven - prostě moje tchýně je fakt děsná ![]()
To co te´d udělala, prostě nemůžu rozdejchat.
Chodím 2×týdně na výpomoc do práce a v té době hlídá švagrová. To je fajn holka, mam ji moc ráda.
Vrátila jsem se z práce domů - a švagrová mi říká: „Byli tu naši“..tak jsem jí řekla, jestli jim udělala kafe atd. Odpolko ríkám manžovi,jestli o tom věděl - nevěděl, já taky ne - takže přijeli na kontrolu domácnosti a vnoučka? Nebo jak mám tohle pochopit? No píšu páté přes deváté, ale ještě jsem to nerozdejchala.
Ahoj Desty, kdyz nepises nic blizsiho. A nemeli proste zrovna cas a chut. Treba chteli mluvit se svagrovou a rovnou videt i deti. Tak jim to prislo jako dobrej napad? Proc jsi se nezeptala svagrove?
Aluso, oni k nam nikdy nejedou - na vanoce jsme je zvali - jako uz nekolikrat - a prijeli, mezi dverma nam dali misku s cukrovim a nekecam - se sebrali a jeli.
já chápu, nikdy jsem s nima nevycházela,ale fakt se snažím. Ale tohle prostě je už dost silná káva.
Ahoj,
myslím, že si chtěli užít vnoučka bez Vašeho případného kázání co ano co ne, prostě v klídku. Není to sice vhodné, ale aspoň jsi se jim vyhnula, oni projevili zájem o vnoučka a švagrová je určitě ohlídala, aby nedělali nic nekalého. ![]()
Je to divné, ale ber to z té lepší stránky. ![]()
Na kontrolu domácnosti snad proboha nepřijeli. To by jinak zvládli o Vánocích, ne?
E.
Čau holky,
Jsem MOC ráda že v tom nejsem sama!!! Když to tady tak pročítám, myslím že jsou ty ježibaby snad naklonované ![]()
Já už od tchýně slyšela např.: jak se žehlí, věší a skládá prádlo aby vznikly úhledné komínky, že nám jde cítit plíseň ve skříni protože máme doma vlhko z akvária
,nemyslím si že máme doma nepořádek,její řeči mě uráží, samozřejmě jsme z manželem nesvéprávní starat se o našeho syna (6měsíců), přišla mi uklidit domácnost, stěhovat nábytek! neohlášeně! v našem případě ani vzdákenost 50km není bezpečná!! ![]()
Už jsem se vypsala, a je mi hned líp
naštěstí manžel je mi velkou oporou a neostýchá se jí říct ať se vzpamatuje že není doma, ale ona je naprosto splachovací.....
Kattyy
Čau holky,
taky si při:,–(ím
…
Vzájemně se snažíme si vycházet vstříc s mojí tchyní, ale pořád se ten vztah tchyně x snacha nevymaže.
Při narození každé z dcer přijela neohlášeně na návštěvu. Při první jsem se tvářila dost kysele a ptala jsem se (snažila jsem se co nejpříjemněji), proč nezavolala dopředu, ale bylo z toho půl roku dusno.
Teď, když se narodila druhá holčička, jsem s tím už skoro počítala, ale stejně mě překvapilo, když druhej den po příjezdu z porodnice nám zaklepala na dveře a vyhukla na mě: „Ha ha! Já jsem schválně nevolala!“ a súsměvem vešla na návštěvu
. Tentokrát byl doma i manžel, takže si popovídali a já jsem to už tak neřešila, ale stejně to nechápu, jestli to měly být kontroly, nebo co tím myslí.......
Jinak u nás byla snad dohromady 3×. Tohle mě nějak nejde pochopit.
Jídlo a tatranky pro roční dítko - nebudu se rozčilovat - určitě tu pár příspěvků z přechozích měsíců mám
.
Zatím a hodně sil přeje Bubu
Jo jen si ulev, stejně si tím moc nepomůžeme. Buď ráda, že k vám jezdí tak málo. U nás je imrvére. Ještě ke všemu má mužskej z dřívějška 15 letou holku a to je nevýslovné mučení. Kam se hrabe tchýně a to mi holky věřte. To je normální očistec na zemi a proti té nesmím ani hlesnout. Fuuuj, blééé. Tak se drž věrka
Ahoj holky,
tak jsem se zrovna před chvilkou dozvěděla, že tchýně nakonec nepřijede, aby tu mohla se mnou a dcerkou strávit 3 dny… (manža s tchánem jedou na služební cestu). No spadl mi kámen ze srdce, fakt mi nevyhovuje dělba našeho pidibytu 2+1 s rodiči - a ještě horší je to v kuchyni.
Narazila jsem na tuhle debatu a brečela jsem smíchy u vtipů (asi na 2. stránce)… jo, holt už je mi dobře. ![]()
Já si s manželovými rodiči tykám, oslovuju je mami, tati, bydlíme od sebe cca 100 km, navštěvujeme se velmi často. Ale čím déle je znám, tím míň je „můžu“. Často mě rozhodí drobnosti, neumím se přizpůsobit jejich smyslu pro humor a po delším setrvání v jejich blízkosti mi to leze silně na nervy a jsem nepříjemná. Pak si to vyčítám a mrzí mě to
Máme jiné životní hodnoty a priority, jiný styl jídelníčku, jiný způsob péče o domácnost.
Snažím se (někdy opravdu moc) vycházet s rodiči pěkně a mile, zatím nedošlo k nějakému konfliktu, i když už jsme si názory párkrát vyměnili. Myslím, že je hodně důležité zapojit do tchýňo-snaších konfliktů manžela, který by měl stát na straně své ženy. Ale na druhou stranu do toho netahat děti, které by měly babičku milovat, jako takovou tu rozmazlovací osůbku, co jim výjimečně dovolí víc než maminka (v přiměřených mezích). Z vlastní zkušenosti vím, že postupně na to dítě příjde samo, která osoba je mu bližší a dává mu víc (taky jsem milovala babičku, protože jsem u ní nemusela nic dělat a později jsem přišla na to, že maminčiny úkoly jsou vlastně správné).
Tak hodně štěstí s tchýněmi, plno trpělivosti a pevné nervy.
Hanka
Ahoj holky. Ja mam nastesti dobre vztahy s prarodici, ale kdyz byla prvni dcera cerstve z porodnice, tak jsem mela par poznamek ze strany tchyni ohledne toho, ze holku malo oblekam a mam v byte zimu a hlavne nejvetsi hrozbu - OTEVRENE OKNO CELY ROK!!! (ventilacku). No, jsem proste proti nabalovani deti a radej je primerene otuzuji, takze v zime nedavam 2cepice, ale jen jednu a nemam pretopeno v byte.
No a tchyne mi porad naznacovala ze je diteti urcite zima.
Ja jsem se jen usmivala, ale ve chvili kdy na mne zkusila, ze ona to takhle nedelala, a to ma 3 deti… tak jsem na to odpovedela: „A muze se nektere ze tvych deti pochlubit dobrym zdravim?“… Ja vedela ze nemuze.
Mivaji chronickou rymu a jine potize. Ona to vi take. Ona je porad take nachlazena.
Tak mi od te doby dala pokoj a realizovala sve oblekaci a pretapeci manyry u sve dcery, ktera mela deti zaroven se mnou. Svagrova mela nazory jako tchyne, takze to nebyl problem a nicili uspesne imunitu jejich detem. Uplynuly 4 roky. Mam uz 2 deti, svagrova take. Jeji deti jsou nemocne 2krat do mesice a moje, presto ze starsi chodi do skolky a tam je porad nekdo nemocny, meli jen plane nestovice a starsi mela 3krat lehke virove onemocneni (z toho 2krat ze skolky a jednou od tatinka z prace) a mladsi se jednou nakazila od starsi. Ani jednou nenastydli. Svagrove deti nesnesou chlad, hned maji rymu. Ono neni divu, kdyz doma topi tak, ze je tam 26stupnu a deti jsou pritom v ponozkach, backorach a dlouhych rukavech, maji porad spocene vlasky… Ja doma v detskem pokoji a loznici mam uz 4 roky tak 18stupnu, pokud neni leto. Proste jsem neslevila a mam deti otuzile a zdrave. Nedavno mi volala tchyne a stezovala se mi ze jsou svagrove deti porad nemocne.
Pripomela jsem ji to, jak se mi obe smaly a vtipkovali, ze detem ublizuji, ze mi umrznou.
Chvili se odmlcela a pak rekla… „Vzdyt ona uz tam nema zas tak pretopeno…“ Jo, jo… ale vlak uz ujel… navic porad ma…
Holky,
když si pročítám vaše příběhy, vztahy s tchýněmi, tak jsem moc ráda za tu svou. Je opravdu super.
Hano12, zkus si o všem promluvit s manželem… snad se vám společnými silami podaří vztah trošičku urovnat.
Hezký den.