Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Megane,
nechápu Tvé navážení se do Giraffe11. Nás, kdyby tchýně navštěvovala denně v podvečer tak bych si poradila úplně jednoduše. Řekla bych to manželovi, spolu bychom se domluvili na tom co vyhovuje nám a tchýni bychom to řekli nebo já řekla, ale musel by být u toho manžel. Nic méně podle mého názoru … i tchýně, přesto, že přišla za svým vnukem, by měla dodržovat určitá pravidla. Měla by respektovat rodinu svého syna/dcery. V případě, že by to takto nefungovalo, tchýně by nedodržovala nic a dělala by si to po svém, teď nemám na mysli tchýni Giraffe11, tak bych zcela jasně omezila styk mého dítěte s babičkou. I když má morální právo na své vnouče,tak ne za každou cenu. Tohle se prostě nedělá. Ale jak jsem již psala, to je můj názor a není to případ Giraffe11.
Megany píše:
Giraffe11
z tvého textu jsem poznala že zbytečně z tchýně naděláš kovbojku.Co tedy chceš aby tchýně dělala když k vám přijde?Ona přišla za svým vnukem,což setkání v jejím vnukem od svého syna jí zakázat nemůžeš,na to má právo,bohužel.Z toho bych zase kovbojku nedělala že by přišla,nakvartýrovala se do obyváku a chtěla být s vnoučetem.Zbytečně si z ní děláš nepřítele.Nečetla jsem že by ti něco špatného dělala.
Příspěvek upraven 10.11.11 v 13:14
Buď klidná, nejsi vůbec divná, mě by se to také nelíbilo. Mám také ráda své soukromí a každodenní návštěvy by mě obtěžovali. Nic bych si nemohla naplánovat, a hlavně by měla tchýně přehled kde jsem, protože by se mě vyptávala, proč nemůže přijít apod. Klidně to navrhni manželovi, předpokládám, že se o jeho matce normálně bavíte, a klidně mu řekni, že by jsi si představovala frekvenci návštěv tak a tak a uveď i důvody. Určitě je rozumný a pochopí to. Pak to může matce říci sám. U nás to tak funguje, tedy většinou, když ale manžel něco tchýni neřekne nebo prostě vzhledem k situaci je to vhodnější říci hned, udělám to já. Mojí tchýni také můj názor nezajímal, několik let mě jen trpěla, což dělá do teď, ale nyní ví, že jsem schopná jí svoje říci.
Promluv si s manželem, najdi odvahu, za ten klid to opravdu stojí. Věř, že vím o čem píšu.
Držím palečky.
giraffe11 píše:
Megany: Tak jsem asi divná, ale mám ráda svoje soukromí a každodenní návštěvy mi vadí. Stačšilo by mi, kdyby jsme se viděli 2× týdně - jednou tchýně tady podruhé my tam. A takhle stejně bych to měla i se svojí mamkou. Ani manželovi by se totiž nelíbilo, kdyby u nás moje mamka vysedávala každej den. A já bych to taky nechtěla.
A rozhodně jsem nepsala, že jí chci zakazovat stýkání. Jen to chci omezit. Protože všeho s mírou. Ona je jinak celkem normální, akorát děsně vlezlá a do všeho mi mluví. A můj názor jí nezajímá.
Jak jsi přišla na to, že se manžel Giraffe11 nezastává? Proč na Giraffe11 takhle „útočíš“? Ten, kdo nemá zkušenost špatnou zkušenost s tchýní, neví o čem je řeč. Je přeci jedno jestli čekají další miminko, tady jde o nastavení pravidel a dodržování, o komunikaci mezi tchýni a synem a nebo dcerou, počet dětí tu nehraje roli. I při jednom dítěti tohle tchýně může dělat a někomu to bude vadit. Mám za sebou několik let psychického teroru od tchýně, o ustupování, držení pusy atd. takže vím o čem je řeč.
Mimochodem, tady je to místo, kde se můžeme vypovídat a hledat pochopení a radu. Ale odpověď typu " … tak nevím proč vstupuješ ještě jednou to stejné řeky a pořizuješ si druhé maličké." mě opravdu ![]()
Megany píše:
Giraffe11
tak se tě měl manžel zastávat,od čeho máš manžela?A pokud se tě nezastane tak nevím proč vstupuješ ještě jednou to stejné řeky a pořizuješ si druhé maličké.Za pár měsíců tady budeš znovu plakat že ti zase tchýně něco dělá.
Já nevím,pokud bych neměla v manželovi oporu a poznala tchýni co umí dělat tak už bych asi do druhého nešla,protože se to bude znovu opakovat.
Ale to je tvá věc.
Mojí tchýni bych klidně omezila a to pouze na 1× týdně a neměla bych s tím vůbec problém. To jen tak mimochodem. Samozřejmě se nemusí ptát jestli má babička přijít za vnoučetem, ale minimálně je slušnost se domluvit jestli není něco jiného v plánu a může přijít. Podle mě se Ti to trochu plete … milá tchýně by konečně měla pochopit, že ona není ta hlavní a již na prvním místě pro syna. Pro něj tu teď je jeho žena a děti a ti nyní tvoří jeho/svojí hlavní rodinu. Asi žiješ v rodině, kde jste všichni pospolu a máte super vztahy. To je pak štěstí. To, ale neznamená, že se tady budeš navážet do Giraffe11.
Megany píše:
Giraffe11
omezovat tchýni aby neviděla vnoučata,není pěkné,omezit jen na 2krát týdně.To se tě má zeptat jestli může jít za vnoučetem?Jste přece rodina,ona je babička tvého synaTobě by to třeba stačilo 2krát týdně,ale nezapomen že už nejste sami a ona vnouče ráda uvidí každý den.Jen proto že bys ji ráda viděla 2krát týdně nemusí na to doplácet vztah mezi vnukem a babičkou.Pak se nedivím že tě tchýně nemá ráda když se k ní takto chováš.
Díky, přišla jsem se sem vypovídat, to je to. Jasně, mohla bych to říct mamce, ale ta má na to stejný názor jako já. Chápe, že mám teď svojí rodinu a nikdy by jí nenapadlo k nám chodit každý den - možná proto, že ví jaký to je, když jí její tchýně nerespektuje…
Já už nevím, jak to mám napsat. Jde mi ale hlavně o to, aby se ozvala než přijde. Nechápu, proč volá manželovi, který věčně neni doma a neví, co mám s malým v plánu. Já k nim taky nechodím jak domů.
No a manžel,ten se ozve jak kdy. Někdy už mu to je taky nepříjemný a chce mít večer svůj klid - byť by se jen chtěl dívat na fotbal. A narovinu říkám, že on by taky nechtěl, aby tu moje mamka seděla denodeně.
Já prostě jsem taková. Nevyhledávám rodiné oslavy, sešlosti atd. Ve kterých se nakopak tchýně vyžívá, já tak společenská nejsem.
A jen tak mimochodem, u švagrový se návštěvy odehrávají v jiným světle. Tam si totiž švagrová umí dupnout a říct co chce a jak to bude… Já to neumim.
Jen jako příklad uvedu:
Stalo se loni na synovi první narozeniny. 5 dní před oslvavou mi oznámila, že objednala dort. Koukala jsem s otevřenou pusou. Neprosila jsem jí o to. Namítla jsem, že jsem dort chtěla udělat sama, že už mám vše nakoupené (což věděla!). Ona na to suše odpověděla, že teď aspoň nemusim nic dělat.
Tak tohle mi vadí, už chápete???
giraffe11 píše:
Jen jako příklad uvedu:
Stalo se loni na synovi první narozeniny. 5 dní před oslvavou mi oznámila, že objednala dort. Koukala jsem s otevřenou pusou. Neprosila jsem jí o to. Namítla jsem, že jsem dort chtěla udělat sama, že už mám vše nakoupené (což věděla!). Ona na to suše odpověděla, že teď aspoň nemusim nic dělat.
Nemáš vůbec důvod se ospravedlňovat, Megany je v této diskuzi naprosto mimo. Ona má skvělou tchýni se kterou si naprosto rozumí, denní návštěvy jí nevadí a nechápe, že svou tchýni by jsi nejraději poslala do p… místo pozvání na kafe. Raději na Megany nereaguj, ať si plácá, co chce. Dokud ti tchýně nedonese rozsudek od soudu o určení rozsahy styku s dítětem, tak jí nemusíš pouštět přes práh a natož jí dítě ukázat. Práva prarodiče jsou na nižší pozici než práva rodiče! Máš právo na soukromí a tchýně nemá žádné právo tě rušit a zasahovat ti do něj.
JanaK88 píše:giraffe11 píše:Nemáš vůbec důvod se ospravedlňovat, Megany je v této diskuzi naprosto mimo. Ona má skvělou tchýni se kterou si naprosto rozumí, denní návštěvy jí nevadí a nechápe, že svou tchýni by jsi nejraději poslala do p… místo pozvání na kafe. Raději na Megany nereaguj, ať si plácá, co chce. Dokud ti tchýně nedonese rozsudek od soudu o určení rozsahy styku s dítětem, tak jí nemusíš pouštět přes práh a natož jí dítě ukázat. Práva prarodiče jsou na nižší pozici než práva rodiče! Máš právo na soukromí a tchýně nemá žádné právo tě rušit a zasahovat ti do něj.
Jen jako příklad uvedu:
giraffe11 píše:
Díky, přišla jsem se sem vypovídat, to je to. Jasně, mohla bych to říct mamce, ale ta má na to stejný názor jako já. Chápe, že mám teď svojí rodinu a nikdy by jí nenapadlo k nám chodit každý den - možná proto, že ví jaký to je, když jí její tchýně nerespektuje…
Já už nevím, jak to mám napsat. Jde mi ale hlavně o to, aby se ozvala než přijde. Nechápu, proč volá manželovi, který věčně neni doma a neví, co mám s malým v plánu. Já k nim taky nechodím jak domů.
No a manžel,ten se ozve jak kdy. Někdy už mu to je taky nepříjemný a chce mít večer svůj klid - byť by se jen chtěl dívat na fotbal. A narovinu říkám, že on by taky nechtěl, aby tu moje mamka seděla denodeně.
Já prostě jsem taková. Nevyhledávám rodiné oslavy, sešlosti atd. Ve kterých se nakopak tchýně vyžívá, já tak společenská nejsem.
A jen tak mimochodem, u švagrový se návštěvy odehrávají v jiným světle. Tam si totiž švagrová umí dupnout a říct co chce a jak to bude… Já to neumim.
Ahoj, já ti rozumím
. Řeknu to takto, nám se jednou ukázala tchýně mezi dveřmi bez ohlášení. Dál už ovšem nešla a díky tomu přestala chodit úplně. Jsme lidi a ne neandrtálci, abychom k někomu lezli bez pozvání a ohlášení se, no ne
?
Yoanna-tak jak to tedy bylo?Domluvili jste se že se nebudete vidívat s tchýní nebo se tchýně rozhodla sama?
Nikoltea píše:
Yoanna-tak jak to tedy bylo?Domluvili jste se že se nebudete vidívat s tchýní nebo se tchýně rozhodla sama?
Shoda z jedné i z druhé strany.
Yoanna píše:Nikoltea píše:Shoda z jedné i z druhé strany.
Není nad shodu z obou stran
To se mě nemůže stát.
Yoanna: Tohle ti závidím, já jí to prostě říct nedokážu. Štve mě to. Dneska večer o tom promluvím s manželem. Včera přišla samozřejmě zase. Za posledních 14 dní tu nebyla jen jednou - minulý pátek a to z toho důvodu, že jeli na chalupu. Dneska taky jedou, takže nepřijde.
Ale jako už mi to fakt vadí. Dřív chodila jen občas a bylo to bez problémů. No holt se už musim odhodlat k činům…
Díky za vyslechnutí ![]()
Dobrý den milé snachy.Četla jsem některé diskuze a nešlo sem zareagovat.Tak sem se musela zaregistrovat abych mohla zareagovat.
Je mi 57 let a už jsem též babičkou,od svého syna,dcera zatim ještě rodinu nemá. Můžu vám milé dámy říct to co jsem tady četla tak lituju ty vaše tchýně.Když se mi narodila první vnučka od mého syna byla jsem ráda že už jsem babičkou,nešlo nepřijít za vnučkou a nebýt s ní.Miminka jsou prostě roztomilé a vzácné.Respektuju mladých soukromí a oni respektujou mě že chci vidět své vnoučata a aby si snacha trošku odpočinula a udělala své věci tak jsme se domluvily že jí některé dny vypomohu a půjdu s malou na procházku.Vůbec jim nevadí že k nim přijdu a mám radost z malé.
Ale vy se všechny chováte jak studený psí čumák.
Kdybych přišla na to že moje snacha tady ze sebe dělá chudinku tak jsem s ní raz dva hotová.Zkuste se podívat první na sebe jak vy se chováte k nim,protože ne vždy je chyba na straně tchýně.Aby mě mladí omezovali nezlobte se na mě milé dámy ale to je přehnané.Protože pak to nejvíc odnesou vaše děti,vašim dětem nebude vadit když uvidí babičku často a vám jo.Vaše děti mají a budou mít babičku rádi a budou z ní mít radost.Jenže tady každá píšete jak je vám protivná a jak nechcete aby k vám chodila,což lituju nejen tchýně,ale i ty vaše děti.
Najděte si k tchýní přátelský přístup a bude vám hned lépe.Zkuste se na ně dívat i optimisticky.
Naštěstí mám se snachou dobrý vztah kde se ani jedna neomezujeme a za vnučkou si můžu přijít kdykoliv.Úřední hodiny mi naštěstí ještě snacha neurčila ![]()
Ale jsem ráda že se ke mě snacha nechová tak jak vy k tchýním.
S přáním hezkého dne.Jednou budete taky tchýně.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat