Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Andrejko, protoze tchnyne varit neumi a mysli si, ze navarim a privezu a cele svatky se budu venovat jim, navic na ne nemam ani nervy ani naladu… zatim pa
Jani, správně jsi udělala. Ať si jídlo třeba vycucá z prstu
Když je chytrá ve všem ostatním, tak ať si zařídí i štědrý den ![]()
Andrejko, měla jsi jí říct, že jsi spadla a že tě mohla upozornit, že zase umývala schody. Že ses tam natáhla.
Foxinka píše:
Andrejko, měla jsi jí říct, že jsi spadla a že tě mohla upozornit, že zase umývala schody. Že ses tam natáhla.
Foxinko,no jo, když ona je furt zalezlá s čoklem, tak myslíš, že ji to mám říct? Ona je umývá pokaždé v jinou dobu. Dneska mi přišla návštěva a ona okamžitě vylezla, aby se podívala, kdo ke mně přišel,takové má neurvalé způsoby…
Foxinka píše:
Jani, správně jsi udělala. Ať si jídlo třeba vycucá z prstuKdyž je chytrá ve všem ostatním, tak ať si zařídí i štědrý den
Foxinko, ja budu rada, kdyz ve svem blicim obdobi uvarim pro svou rodinu a jeste mam se starat o nejakou cuzu co neumi varit a nahodou by si mohla ponicit nehty, navic ona ma hawaii, ja musim makat na plny uvazek, doma jedno male zvire, domacnost zahrada a take je mi dost spatne…
janik73 píše:Foxinka píše:Foxinko, ja budu rada, kdyz ve svem blicim obdobi uvarim pro svou rodinu a jeste mam se starat o nejakou cuzu co neumi varit a nahodou by si mohla ponicit nehty, navic ona ma hawaii, ja musim makat na plny uvazek, doma jedno male zvire, domacnost zahrada a take je mi dost spatne…
Jani, správně jsi udělala. Ať si jídlo třeba vycucá z prstuKdyž je chytrá ve všem ostatním, tak ať si zařídí i štědrý den
Vykašli se na dámu a starej se o svou rodinku
To oni by ti měli přijet pomoci, abys mohla mít nohy na gauči a koukat na pohádky ![]()
Foxinka píše:janik73 píše:Vykašli se na dámu a starej se o svou rodinkuFoxinka píše:Foxinko, ja budu rada, kdyz ve svem blicim obdobi uvarim pro svou rodinu a jeste mam se starat o nejakou cuzu co neumi varit a nahodou by si mohla ponicit nehty, navic ona ma hawaii, ja musim makat na plny uvazek, doma jedno male zvire, domacnost zahrada a take je mi dost spatne…
To oni by ti měli přijet pomoci, abys mohla mít nohy na gauči a koukat na pohádky
Přesně tak
![]()
Foxinka píše:janik73 píše:Vykašli se na dámu a starej se o svou rodinkuFoxinka píše:Foxinko, ja budu rada, kdyz ve svem blicim obdobi uvarim pro svou rodinu a jeste mam se starat o nejakou cuzu co neumi varit a nahodou by si mohla ponicit nehty, navic ona ma hawaii, ja musim makat na plny uvazek, doma jedno male zvire, domacnost zahrada a take je mi dost spatne…
To oni by ti měli přijet pomoci, abys mohla mít nohy na gauči a koukat na pohádky
tak to bych musela dat za dvere parez a vypnout mobil a zvonek… s detmi je to jine a pristi rok to bude jeste narocnejsi nebot to budou doma dve tryskomysi, ja vanoce miluji, zato nesnasim velikonoce… navic jsem vanoce milovala vzdycky… ![]()
Ahoj holky, ja to tu nestiham vsechno ucist, ale podelim se s vama o tohle. Dneska jsme byli za babickou, ale moc me to nepotesilo, zas uz na toho myho zlatyho prcka vyrukovala ‚moje detatko‘, me to hrozne stve, i kdyz je pravda, ze tady to nektere babicky tak rikaji, ale mne to vadi. Je to moje dite a hotovo. Ja s tchyni mivala pred svatbou dobry vztah, jenomze pak se zacala do nasich veci moc vmesovat a po svatbe mi vykladala, jak ma se svym synem vnitrnostni (ani ne pupecni, ale vnitrnostni) snuru a ze s tim nic nenadelam. To mi vadi nejvic, ze neumi uznat moji i svoji spravnou pozici. Jasne, je to manzelova mama a to ji nikdo nevezme, a samozrejme mama je dulezita na cely zivot. Ale mela by uznat, ze je spravne, abychom si na prvnim miste byli ja a manzel. Jak to nejaka manzelska poradkyne jednou nekde psala: mama nasleduje hned potom, ale potom. Ja myslim, ze prave konflikty s tchyni casto vznikaji prave z neuznanych pozic. Proto opusti muz otce i matku a pripoji se ke sve manzelce a budou ti dva jedno. To je znamy citat z bible. No, v posledni dobe se bohuzel to oddeleni od rodicu doporucuje zas az moc radikalne, takove dobre, zili jsme si spolu, ale ted sbohem. Tak to taky asi neni dobre, to je jasne, ze se pak tchyne lekaji. Ono kazdy mame sve rodice, pokud rodina dobre fungovala, myslim hodne radi a jejich role v nasem zivote je urcite trvala. Ja myslim, ze jim jejich misto muze klidne zustat, jen se musi pred ne proste dostat partner, musi se stat nekym, kdo je pro nas jeste dulezitejsi, a tohle by dobri moudri rodice meli respektovat. A pak ma podle me sanci to fungovat…
A obdobne by bylo dobre prijmout, ze bez rodicu dite byt nemuze, aspon teoreticky, nekdy se to holt stane, ale to pak ma dite opravdu zavazne zivotni problemy, protoze pro dite jsou rodice prakticky vsechno. Zatimco babicka, dedecek, pripadne jeste prababicka ci pradedecek, to je obohaceni deti, je to takova ziva kronika, ukazuje to detem, ze se pochazi odnekud zhluboka atd. Ale rozhodne si nemuzou myslet, ze jsou duleziti, ci skoro, jako rodice. A porad se snazit vnoucatum ruzne podlejzat, jako ty jsi prece vzdycky vzorny chlapecek-holcicka, ty preci nikdy nezlobis, pripadne dokonce kdyz ti mama vynada, tak prijd za babickou, atd. to je jen ke zlu vsech. dedeckove byvaji nastesti moudrejsi.
Takze podle me pokud by vsichni navzajem uznali prislusne role, tak by to mohlo fungovat a ojedinele to tak je. Skoda, ze jen ojedinele.
Máš naprostou pravdu.
Jde o uvědomění si rolí, bohužel v mém případě tvhýně svou roli chápe jako nejlepší a jediná v životě svého syna a já jen zpoditelka její vnučky. ![]()
mamma-napsala jsi to správně. Jenže když je bud.tchýně vdova a má syna jedináčka,pořád bude bojovat za první místo u něj.Že ona je ta hlavní a o všem může rozhodovat.Jenže když by tohle manželka jejího syna řekla že by manželka měla být na prvním místě,nebo přítelkyně,tu tchýni to zajímat nebude.Jsou tchýně které to pochopí a některé ne.Měly by to tchýně uznat,ale člověk by jim to mohl říkat 24h.denně a ony si stejně udělají podle svého a pořád budou chtít být na tom prvním místě a ty hlavní.Od bývalého s jeho mamkou kdysi jak jsem s ním chodila jsem vycházela dobře,ale tady ta co jsem ji poznala je pravý opak.
Foxinka píše:
Máš naprostou pravdu.Jde o uvědomění si rolí, bohužel v mém případě tvhýně svou roli chápe jako nejlepší a jediná v životě svého syna a já jen zpoditelka její vnučky.
tak to je presne, baba chce byt jednicka a nema na to…
Důvodem proč většina dcer nemá problémy se svojí matkou (nejde ovšem o všechny) je tím, že se spolu baví už průběžně o dětech a protože jsou spolu víc, tak ví co jedné z nich vadí víc a co druhé a pokud nechtějí mít problémy, tak se budou snažit vyhnout se těmto sporům.
Moje máma ví, jaký mám názor na to, jak by se lékaři měli chovat (otázka porodů apod.) a přestože se mnou nesouhlasí, tak ví, že je to moje věc a ona místo mě rodit nebude. Ve chvíli, kdyby mi začala tchýně doporučovat, jak rodit (aniž ví, že třeba jsou zdravotní omezení) nebo že si myslí, že jsem hysterka, protože vyžaduji ohleduplnou péči, tak to skončí pěknou hádkou a dítě uvidí minimálně. Dcery se se svými matkami musely naučit vycházet, protože spolu dlouho žily. Tchýně se fasuje…
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Jani,tak to jsi udělala dobře
,přece Vám tchyně nebude plánovat Vánoce, pokud vím,tak se rodiny navštěvují až 25.-26.12., na štědrý den má být rodina spolu. Proč Vám to tak organizuje…,to je fakt hrozné. Je to dobře,že se nedáš,takto bys později skákala, jak si pískne. Přece máš svoji vlastní rodinu a té se musíš věnovat a ne vařit pro svého švagra. Já letím teď k malému,tak zatím papa, a ještě se ozvu