Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den.
Potřebují poradit, prosím. Volala mi socialka, že se tchýně byla stěžovat jako babička, že jí upíráme styk se synem, její vnukem. Stěžovala jsi i jménem tchána (jsou rozvedení), což není pravda. S ním se pravidelně stýkáme. Jde jen o ní. A proč se s ní nestýkáme? Bydleli jsme v její bytě. Když jsme nedělali to, co chtěla ona, zvýšila nám nájem o 100%, vzali naám auto, které jsme měli od ní půjčené. To nám nijak nevadilo. Zařídili jsme se. Nájem platili jak jsi ona řekla teda o těch 100% navíc a auto si pořídili na splátky. S vnukem se pořád vídala. I přesto všechno nátlak z její strany byl opravdu nesnesitelný jak na manžela, tak na mne. Nakonec nás vyhodila z jejího bytu, a to ani nedokázala říct do očí, ale oznámila nám to prostředníctvem mailu.
Tak jsme se odstěhovali do iného podnájmu a řekli jsme si s manželem, že se s ní bavit nebudem a nebudeme se ani vídat. Opravadu nás naštvala. Pak teda začala zase, že chce vidět kluka a manžel jí řekl, že se může zastavit. Ani jednou se nezastavila.
A teď se byla stěžovat sociálce jako že ona je tá chudinka babička, ketré je upíráno vidět kluka. Přitom jí manžel nesčetněkrát říkal ať se zastaví, zazvoní, když chce vidět kluka. Paní ze sociálky nám volala ať se domluvíme, ať jí zavoláme a ještě jednou jí to nabídneme. Tak jsem jí volala, tá mne vynadala, a že se se mnou bavit nebude. Manžel jí volal. Průběh stejný s tím, že usmířovat se nechce a že chce pouze vnuka a chce ho mít sama. Tak vidím že se nedomluvíme, protože tím jak se chová jsi opravdu neumím představit, že bychom jí syna dali. Hlavně pro syna je to prakticky cizí žena. Ona říká, že to dělá v zájmu vnuka, ale kdyby to tak bylo, tak se snaží vztahy urovnat a přijde.
Co se týká pomluv, lhaní to ani nemusím psát. To proběhlo pokaždé, když s ní manžel mluvil. Dokonce ho naváděla, že ho podvádím a ať si udělá DNA testy na kluka. Na svatbě nám řekla, že se stejně rozvedeme. Úplný nesmysl.
Tak by mně zajímalo jaké má šance u soudu, protože na sociálce se určitě nedomluvíme. Mne nevadí, ať si chodí ke klukovi, když ho chce vídat, ale nechci (ani manžel)jí dávat našeho syna. Není na ní spolehnutí a hlavně se s ní nedá mluvit. Skáče do řečí, tvrdí jsi tu svou a nakonec řekne, že se s náma bavit nebude a poliží telefon. Nechci se dožít situace, kdy nám plačící syn bude trhán z ruky, protože musí k babičce, kterou nezná. Máme nějakou šanci si to u soudu prosadit? Děkují všem za radu, názor.
Prarodice sice maji pravni narok na sve vnuky, ale zdaleka ne tak primy jako rodice treb po rozvodu. idealni by bylo, abyste meli nejake dukazy o tom, ze jste ji styk s vnukem nabidli, ale toho nevyuzila (mail, svedci, sms).
a nechala bych ji, at si to da k soudu. myslim, ze to neudela, akorat vyhrozuje. z meho pohledu je pravo rodicu jasne nadrazeno prarodicum a pokud s manzelem v tomhle souhlasite, je to vase vec. (vetsinou se vyhovuje, kdyz se rodice rozvedou, pripadne jeden zemre a rodice druheho prijdou o kontakt, ktery predtim uz byl zvykem)
@mimimi1 No, ideálně kdybyste mohli nějak prokázat, že jste ji nabízeli, ať se zastaví, to by ji dost zhoršilo pozici… takže bych ji to od teď nabízela mailem.
Jinak žalobu podat může, ale výsledek těžko odhadovat.
Já vím, že má nárok na vnuka. To jí nikdo nebere, ale s manželem nechceme aby s ním byla sama. A věřte, nevyhrožuje. Ona to udělá. Je šílená. My jsme s manželem s ní na nervy již přes rok. Jen by mě zajímalo zda-li soud jí to může odsouhlasit, aby s ním byla sama i přesto všechno, že nám zasahuje do rodinného jinak ideálního života. Vytváří mezi námi dusno a to není v zájmu dítěte.
@mimimi1 kolik je klukovi u soudu může svědčit i dítě od 12let, dítě mladší 12let na žádost soudu musí k psychologovi a jinak záleží co řekne psycholog pokud nedoporučí styk tak tchyně nemá šanci, kámoška to řešila nedávno
@j.a.n.i1 Jinak svědkem je tchán, ketrý byl u toho, když jsme jí nabízeli usmíření a ptali se jí jak si to představuje. Odmítla nás.
Já myslím že ne. Dítě je malé, návštěvy se obvykle odehrávají napřed v rodinném kruhu, dítě si tvoří vztah a až pak je s prarodičem samotné.
Pokud budete spolupracovat se sociálkou, budete mít důkazy, že vy jste vstřícní a nabízíte, ale ona odmítá, tak si myslím, že šanci mít nebude. A i tak, si myslím, že to bývá tak jeden den za měsíc (ještě méně, než u rodiče, když se rozejdou)
Mozna nejlepsi si nechat poradit primo na te socialce. nelicit to tam nijak dramaticky, at nejsi za hysterku, co nesnasi tchyni (uplne nejlepsi by bylo, kdyby tam sel manzel, jako jeji syn, to bude mit vetsi vahu). ale v klidu popsat situaci, ze ji je navsteva vnuka opakovane nabizena a ze toho nevyuziva. uvidite, co vam reknou, jak postupovat.
ve 2,5 letech nikdo nemuze chtit, abyste dali dite samotne, pokud vy nechcete.
@mimimi1 syn je malý takže pochybuji že by soud vyhrála, máte svědectví třeba tchána atp jak se chová atd a pokud se máte dle sociálky domluvit sami tak vy můžete chtít na OSPODU sepsat žádost kdy může tchyně vidět vnuka třeba každou sobotu od 14 do 16hod za vaší přítomnosti pokud s tím nebude souhlasit tak mínus pro ní u soudu
Nechala bych jí tak. Ať si to k soudu dá a doložila bych tam důkazy, že jste jí styk s vnukem nabídli a ona nechtěla. Třeba sms nebo mail, klidně bych si nahrála i telefonní hovor. Myslím, že moc šancí nemá. Pokud k ní dítě není nijak extrémně citově vázané
@mimimi1
myslím, že její šance jsou dost malé prorazit to soudní cestou. Njespíš by stejně vysoudila v tak nízkém věku styk za vaší asistence a nijak často. Ono hlavně jde o právo a zájem dítěte ne tolik o právo rodičů a prarodičů. Krom toho jí asi i přitíží to, že s tchánem komunikujete, neupíráte styk atd. velmi jednoduše může vypadat jako stěžovatelka.