Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já jsem se za kariérou nehonila, ale chtěla jsem mít něco odpracovany abych se pak měla kam vrátit, nebo aspoň lepší šanci sehnat práci, protože vím jaký je problém po rodicaku sehnat dobrou práci i s praxí natož bez. Taky jsem chtěla mít něco málo našetřeno kdyby se stalo něco s partnerem ať nemusím otáčet každou korunu a nebo někomu viset na krku i s dítětem. Dřív bylo normální mít dítě brzo, ale byla úplně jiná doba, práci měl každý jistou, taky jesle a skolku pro dítě, byla úplně jiná podpora pro rodiny.
@Anonymní píše:
Ahoj 😇 je mi 20. V téhle době začal nějaký trend, že chtějí skoro všichni dítě až kolem 30. Mám od malá starší kamarádky, kterým je už třeba 26, jsou 7let ve vztahu a akorát se honí pouze za kariérou.**** Podle mě je to strašně pozdě.. Už od minulého roku jsem se začala koukat po miminkách na ulicích a představovat si, že mám svoje a nějak mě to začlo k dítěti táhnout neskutečnou silou. (Mám přítele 5let) Sice žijeme jenom z přítelovi výplaty, ale tenhle rok jsem akorát udělala maturitu, takže můžu hurá do práce. Před 3 dny se mi objevila na testu druhá /. Začala jsem vyšilovat radostí, než šílet z toho, jakej mám posranej život. Když jsem se ale bavila s okolím, od všem (až na moji rodinu) jsem slýchala jestli jsem blázen takhle brzo myslet na dítě a že to není normální, že si akorát poseru život… Dřív to ale v tomhle věku bylo naprosto normální, otěhotnět v 18,19 a mít za sebou svatbu. Mám úžasnou rodinu, od které mám vždy 100% podporu. Navíc aji máma s tátou už mluví o tom, že se těší až budou prarodiče. Pro mě je nejvíc mít rodinu a né kariéru za kterou se budu táhnout dalších 20let. A pak se najednou rozhodnu že chci dítě ale už to nejde… Já nevím, čeká mě teď oznámit moje těhotenství, což se ani moc nebojím. Naši taky nebyli milionáři když mama otěhotněla a byli na tom ještě v horsi situaci než jsme my a pomocí rodiny to dopracovali na krasnej natáčel a 3 děti😍 já nebím no… co si myslíte vy? Bude mě hodně lidí odsuzovat? A jaký máte pohled na těhotenství v “nízkém” věku? 😇 Předem děkuji za odpovědi
a ono není nic mezi kariéristkou, co nemůže otěhotnět po 40cítce a holčinou pár dní po maturitě, co nikdy nepracovala a nic nemá
to je zas výplod. Tobě přijde mít dítko okolo 30cítky pozdě, mě zas přijde krajně nezodpovědné udělat si dítko, když dotyčná nic nemá, nemá ani den odpracovanej a spoléhá, že se přítel a rodina postará…
Nemám nic proti mladým maminkám, jen nemám ráda nezodpovědnost a očekávání, že se někdo přece postará, chtělo by to víc osobní zodpovědnosti…
Já otěhotněla plánovaně před maturitou, bydleli jsem ve svém, měla jsem to stejně jako ty. Maturovala jsem ve 4. měsíci. Okolí mě nezajímalo, nikdo ale řeči neměl a neměnila bych to. Já si totiž raději budu užívat od 40.,než mít dítě pozdě a pak se starat pomalu do důchodu. ![]()
Já myslím, že je přirozené a lepší mít dítě brzy, pokud má žena dodělanou školu, zázemí a pevný vztah. Taky si myslím, že by rozhodně bylo lepší mít aspoň rok odpracovaný, abys měla nárok na mateřskou, příp. se smlouvou na neurčito mít trochu jistotu, až po tom dítěti (dětech) budeš potřebovat do práce. Lidé se samozřejmě mají všelijak, ale po zkušenostech jsem zastáncem, aby lidé měli i nějakou finanční rezervu, protože se může stát cokoliv, dočasně může vypadnout přítelův příjem a bylo by dobré, abyste měli kam sáhnout. Ale neřekla bych, že děti znamenají zkažený život. Je to o tvých vlastních hodnotách a pokud jsi založená pro rodinu než pařby a kariéru, tak litovat nebudeš. ![]()
@kotaska91 píše:
Já otěhotněla plánovaně před maturitou, bydleli jsem ve svém, měla jsem to stejně jako ty. Maturovala jsem ve 4. měsíci. Okolí mě nezajímalo, nikdo ale řeči neměl a neměnila bych to. Já si totiž raději budu užívat od 40.,než mít dítě pozdě a pak se starat pomalu do důchodu.
to je zase naivni vyplod, ocividne vubec nemas tucha, ze fakt je neco jineho uzivat si jako bezdetna 20tka a jako 40tnice s odrostlyma detma. to je nebe a dudy. nikdy nepoznas ten uplne free bezstarostny pocit napr. z cestovani… ve 40ti ma clovek uz nejaky majetek, zavazky, deti, ktere chce vidat… jak uz bylo zminovano vyse, jde 100+1 zivotni cesta, dulezite je najit si tu svou… ![]()
@Petule030 ale ono to neni jen o parbe a kariere - ale taky o sebevzdelani, cestovani, sbirani zkusenosti, vyzralosti jedince, samostatnosti… a opravdu neznam moc kamosek, co mely brzy dite, ze by se v budoucnu profesne uplatnily - proste jim v tomto smeru ujel vlak a taky vetsinou nedostaly prilezitost na lepsi pracovni pozici, bo nikdo nestoji o cloveka bez praxe s vidinou castych ocr, takze spadaji do sedeho prumeru (mozna je to nekde jinak, ale v me socialni bubline, vesmes holky dopadly takto)
Příspěvek upraven 26.05.21 v 13:23
Už jsi těhotná, takže vyřešeno. Pokud jste miminko chtěli, pak není důvod k tomuhle příspěvku - není důvod tvoje těhotenství nijak obhajovat. Prostě čekáš s partnerem dítě a hotovo, konec.
Já osobně to mám jinak. Vystudovala jsem, začala chodit do práce, svatba a po roce jsme se rozhodli, že miminko. Měli jsme vlastní vybavený byt, naspořené finance, já nárok na mateřskou a smlouvu na dobu neurčitou a něco jsme procestovali.Taky jsme za sebou měli pár těžkých okamžiků, které nás stmelily a utvrdily v tom, že se na sebe vzájemně můžeme spolehnout a jsme schopní vyřešit ledasco jen spolu, takže nepotřebuje eza zadkem maminlu s tatínkem. Dítě, pokud chceš, aby bylo opravdu zaopatřené a zabezpečené je drahý špás a já si neumím představit, jak bychom to v mých dvaceti a manželových šestadvaceti utáhli. Kor v téhle nejisté době s jistotou růstu prakticky všech cen.
@markytka3 píše:
to je zase naivni vyplod, ocividne vubec nemas tucha, ze fakt je neco jineho uzivat si jako bezdetna 20tka a jako 40tnice s odrostlyma detma. to je nebe a dudy. nikdy nepoznas ten uplne free bezstarostny pocit napr. z cestovani… ve 40ti ma clovek uz nejaky majetek, zavazky, deti, ktere chce vidat… jak uz bylo zminovano vyse, jde 100+1 zivotni cesta, dulezite je najit si tu svou…
a nebo má taky ve 40 na krku odrostlý 20 letý děcko co je těhotný a předpokládá že budoucí babička a tatínek se nadšeně postarají a budou skákat dva metr vysoko
@markytka3 každý má představu svého života jinou, někdo si chce užívat a chodit po pařbách, někdo ne a stejně je to i s mým názorem, každý má jiný a druhým ho neberu ![]()
Je mi jedno jak to mají ostatní, ale ja bych nesnesla byt závislá na chlapovi ve všech směrech. Mas po škole, nemáš práci, nemáš narok na ppm, navic dite jsem si dělala ja a manžel, ne přítel a chtěla jsem aby nás rodiče nemuseli podporovat. Naše dítě, naše zodpovědnost.. takze nejdriv škola, práce, nějaký finanční polštář a vlastní zázemí… ale každý to ma jinak.
Nečiň druhým to, co nechceš, aby oni činili tobě. Takže v rámci tohoto hesla by ses hlavně sama měla přestat chovat ignorantsky a odsuzovat matky co si posunuly početí dítěte na pozdější dobu. Každý ať si udělá, jak sám uzná za vhodné. Nikdy jsem nikoho nesoudila podle věku, kdy si pořídil dítě. Nepřísluší mi se starat o cizí životy. Soudím jen podle toho jaký člověk je, a u tebe musím říct, že bys měla hlavně ještě vyspět, abys mohla jít svému dítěti dobrým příkladem. Mít dítě totiž není jenom o tom být těhotná…
@Anonymní píše:
Ahoj 😇 je mi 20. V téhle době začal nějaký trend, že chtějí skoro všichni dítě až kolem 30. Mám od malá starší kamarádky, kterým je už třeba 26, jsou 7let ve vztahu a akorát se honí pouze za kariérou. Podle mě je to strašně pozdě.. Už od minulého roku jsem se začala koukat po miminkách na ulicích a představovat si, že mám svoje a nějak mě to začlo k dítěti táhnout neskutečnou silou. (Mám přítele 5let) Sice žijeme jenom z přítelovi výplaty, ale tenhle rok jsem akorát udělala maturitu, takže můžu hurá do práce. Před 3 dny se mi objevila na testu druhá /. Začala jsem vyšilovat radostí, než šílet z toho, jakej mám posranej život. Když jsem se ale bavila s okolím, od všem (až na moji rodinu) jsem slýchala jestli jsem blázen takhle brzo myslet na dítě a že to není normální, že si akorát poseru život… Dřív to ale v tomhle věku bylo naprosto normální, otěhotnět v 18,19 a mít za sebou svatbu. Mám úžasnou rodinu, od které mám vždy 100% podporu. Navíc aji máma s tátou už mluví o tom, že se těší až budou prarodiče. Pro mě je nejvíc mít rodinu a né kariéru za kterou se budu táhnout dalších 20let. A pak se najednou rozhodnu že chci dítě ale už to nejde… Já nevím, čeká mě teď oznámit moje těhotenství, což se ani moc nebojím. Naši taky nebyli milionáři když mama otěhotněla a byli na tom ještě v horsi situaci než jsme my a pomocí rodiny to dopracovali na krasnej natáčel a 3 děti😍 já nebím no… co si myslíte vy? Bude mě hodně lidí odsuzovat? A jaký máte pohled na těhotenství v “nízkém” věku? 😇 Předem děkuji za odpovědi
Nemáš dítě ani z čeho živit a ptáš se? Nic sis neužila, sotva jsi vylezla že školy. Za mě fakt nesmysl.. Pokud chceš jet o výplaty k výplatě, hura do toho dneska je trend se nejdřív zajistit a užívat si, což neznamená, že musíš mít dítě v 35.. Sama mám první ve 23, třetí ve 38 a musím říct, že teď si to užívám mnohem víc
ale tak ty jsi přesvědčena, že to tak chceš, tak projev dospělost a kašli na to, co si okolí mysli, ne?
@kotaska91 píše:
@markytka3 každý má představu svého života jinou, někdo si chce užívat a chodit po pařbách, někdo ne a stejně je to i s mým názorem, každý má jiný a druhým ho neberu
ale uzivani si svobodneho zivota fakt neni jen o parbach, o tom je ten tvuj, byt velmi zuzeny, nazor., mas male deti, pockej jak do jejich dospelosti ti ubude sil, ze na nejake uzivani nebudes mit naladu… kazdy jsme jiny, ale za mne je nezapomenutelny pocit, sebrat se kdykoliv a jet na druhy konec sveta, poznavat lidi, kultury, procestovat evropu jen s batohem, vsude potkavat vrstevniky, povidat si s nima, celit nastraham velkosveta
s jedinou povinnosti byt do konce zari doma, aby clovek v rijnu zasedl do univerzitnich skamen
… kdyz uz jsme u toho, na co ty se ve 40ti tesis, ze si budes uzivat?
Odsuzovat za mladi ne, ale osobne bych do toho nesla dokud bych nemela alespon dva roky praxe a zazemi. Prici se mi povesit nekomu na krk bez jakekoliv praxe a penez. kdybych sla po maturite makat, tak klidne mit dite ve 22 neni problem.
Každý ať si to dělá, jak uzná za vhodné, jak to jemu vyhovuje. Ostatním do toho nic není.
Můj názor je ten, že je dobré po škole alespoň pár let pracovat v oboru, nebo alespoň pracovat. Člověk získá nové rozhledy, trochu praxe, naučí se skloubit osobní a pracovní život, naučí se chodit do práce, hospodařit s penězi, může cestovat, vyrážet za zábavou… Jako bonus si může našetřit něco do začátku, stát se nezávislým na ostatních. Neumím si představit, že bych hned po škole otěhotněla, byla doma s jedním, dvěma nebo více dětmi a pak po letech, třeba ve třiceti teprve vstoupila na pracovní trh. To musí být hrozný.
Rozhodně nelituju toho, že jsem si pořídila dítě „až“ v osmadvaceti. Naprosto mi to vyhovuje. Užila jsem si ten mladý single život a když přišel čas, našla si partnera a založila rodinu.