Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@markytka3 píše:
to je zase naivni vyplod, ocividne vubec nemas tucha, ze fakt je neco jineho uzivat si jako bezdetna 20tka a jako 40tnice s odrostlyma detma. to je nebe a dudy. nikdy nepoznas ten uplne free bezstarostny pocit napr. z cestovani… ve 40ti ma clovek uz nejaky majetek, zavazky, deti, ktere chce vidat… jak uz bylo zminovano vyse, jde 100+1 zivotni cesta, dulezite je najit si tu svou…![]()
@Petule030 ale ono to neni jen o parbe a kariere - ale taky o sebevzdelani, cestovani, sbirani zkusenosti, vyzralosti jedince, samostatnosti… a opravdu neznam moc kamosek, co mely brzy dite, ze by se v budoucnu profesne uplatnily - proste jim v tomto smeru ujel vlak a taky vetsinou nedostaly prilezitost na lepsi pracovni pozici, bo nikdo nestoji o cloveka bez praxe s vidinou castych ocr, takze spadaji do sedeho prumeru (mozna je to nekde jinak, ale v me socialni bubline, vesmes holky dopadly takto)
Příspěvek upraven 26.05.21 v 13:23
tohle bych i podepsala. I to cestovani je jine a zazitky. ve 20 stopem pres Evropu, spani pod sirakem nebo kde se zrovna povedlo zapadnout do mistni komunity. ve 40.. haha.. uplne vidim jak s tatikem stopujeme s krosnama a bereme si na to mesic volna, ktery ani nemame a pojidat celou dobu pastiku z domova. Ty zazitky jsou jine.
Z hlediska reprodukcni biologie je nejvhodnejsi mit dite ve dvaceti trech letech. Takze za me to je v pohode. Z meho hlediska jsi mohla aspon dva roky pracovat, at mas narok na materskou a nejakou praxi. Hodne stesti.
@markytka3 zas musis brat v potaz, ze nekoho to cestovani, poznavani kultut proste nelaka. Me spis vadi ten nazor “ nemej dite, jsi mlada a blba” a “ melas mit dite driv, jsi stara karieristka”.
Pritom tu denne cteme spoustu pribehu. Nekdo najde vhodneho partnera ve 20, jina ve 32, dalsi zabezpeci rodice a muze mit dite v 25. Dalsi zdedi dum po babicce a maji vystarano, dalsi jde z detskeho domova a tezce musi drit, dalsi ma partnera, ktery zacne chlastat, jiné zas slibuje chlap dite 10 let a milion dalsich skutecnosti.
Urcite jde spouste veci predchazet pouzivanim hlavy, ale nekdy to fakt nevymyslis.
Podle mě je důležité hlavně mít bydlení, nějakou praxi, něco málo našetřeno v případě výpadku příjmu.
Je jedno jestli je člověku 20 nebo 40, myslím, že pokud máš dostudováno a třeba rok, dva práce za sebou (aby ses měla kam vrátit a měla mateřskou), tak proč ne ve 20.
@hospodki píše:
tohle bych i podepsala. I to cestovani je jine a zazitky. ve 20 stopem pres Evropu, spani pod sirakem nebo kde se zrovna povedlo zapadnout do mistni komunity. ve 40.. haha.. uplne vidim jak s tatikem stopujeme s krosnama a bereme si na to mesic volna, ktery ani nemame a pojidat celou dobu pastiku z domova. Ty zazitky jsou jine.
Tak já bych třeba nestopovala ani ve 20 ani ve 40. Nijak mi nechybí, že jsem do 30 necestovala sama. Naopak si užívám cestování s dítětem a těším se, jak mu v jeho 18 dolním cestovatelský sen a budu u toho moct být, protože ještě na to nebudu stará.
Chodím léta na brigády, není to sice práce, ale brigáda.. takže přispívám svými penězi do naší domácnosti. Závislá na rodičích nejsem. Spíš to bylo myšleno tak, že od nich mám veškerou psychickou podporu než finanční. Zároveň jsem nechtěla urazit nikoho komu je 30 apod. Bylo to spíše myšleno obrazně. Každý má na toto názor svůj a já ho nikomu neberu, ale já jsem zastánce názoru toho, že je lepší mít dítě dřív. Každý svého štěstí strůjce. Myslím si, že vykládat o tom, že nemám nic zažito je pěkná blbost, když nevidíte do něčího života. Jak jsem psala od mala se bavím se staršíma. Takže kluby, ikdyž se za to teď stydím, jsem začala obecházet už od 12, různý zábavy apod… protestovala jsem celkem dost částí světa a všechna tady ta zábava už mě nějak nebere. Radši si sednu do lesa k ohni s nejbližšíma a tím to hasne. A to ani nemluvím o jiných situacích. Každopádně děkuji všem za vaše odpovědi a za vaše názory. 😇
@Anonymní píše:
Chodím léta na brigády, není to sice práce, ale brigáda.. takže přispívám svými penězi do naší domácnosti. Závislá na rodičích nejsem. Spíš to bylo myšleno tak, že od nich mám veškerou psychickou podporu než finanční. Zároveň jsem nechtěla urazit nikoho komu je 30 apod. Bylo to spíše myšleno obrazně. Každý má na toto názor svůj a já ho nikomu neberu, ale já jsem zastánce názoru toho, že je lepší mít dítě dřív. Každý svého štěstí strůjce. Myslím si, že vykládat o tom, že nemám nic zažito je pěkná blbost, když nevidíte do něčího života. Jak jsem psala od mala se bavím se staršíma. Takže kluby, ikdyž se za to teď stydím, jsem začala obecházet už od 12, různý zábavy apod… protestovala jsem celkem dost částí světa a všechna tady ta zábava už mě nějak nebere. Radši si sednu do lesa k ohni s nejbližšíma a tím to hasne. A to ani nemluvím o jiných situacích. Každopádně děkuji všem za vaše odpovědi a za vaše názory. 😇
takže na příteli? nebo by jsi dokázala uživit sebe a dítě?
Kdyby jsi psala, že je rozumnější mít dítě, když pro něj máš vytvořeny podmínky a ty podmínky vytvořeny máš, ok, řekla bych, že jsi rozumná mladá holka. Pokud ale u rození dítka řešíš jen věk a čím dřív tím líp, tak bohužel, moc rozumné mi to nepřijde. Zejména s ohledem na míru rozvodů a rozchodů u nás, váš věk, počet (ne)odpracovaných let, tvoji pracovní (ne)praxi…ale to je takový evergreen, starší už vědí, o čem to je, ale mládí si poradit nenechá, protože proč by mělo, u nich to přece bude určitě jiné ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj 😇 je mi 20. V téhle době začal nějaký trend, že chtějí skoro všichni dítě až kolem 30. Mám od malá starší kamarádky, kterým je už třeba 26, jsou 7let ve vztahu a akorát se honí pouze za kariérou. Podle mě je to strašně pozdě.. Už od minulého roku jsem se začala koukat po miminkách na ulicích a představovat si, že mám svoje a nějak mě to začlo k dítěti táhnout neskutečnou silou. (Mám přítele 5let) Sice žijeme jenom z přítelovi výplaty, ale tenhle rok jsem akorát udělala maturitu, takže můžu hurá do práce. Před 3 dny se mi objevila na testu druhá /. Začala jsem vyšilovat radostí, než šílet z toho, jakej mám posranej život. Když jsem se ale bavila s okolím, od všem (až na moji rodinu) jsem slýchala jestli jsem blázen takhle brzo myslet na dítě a že to není normální, že si akorát poseru život… Dřív to ale v tomhle věku bylo naprosto normální, otěhotnět v 18,19 a mít za sebou svatbu. Mám úžasnou rodinu, od které mám vždy 100% podporu. Navíc aji máma s tátou už mluví o tom, že se těší až budou prarodiče. Pro mě je nejvíc mít rodinu a né kariéru za kterou se budu táhnout dalších 20let. A pak se najednou rozhodnu že chci dítě ale už to nejde… Já nevím, čeká mě teď oznámit moje těhotenství, což se ani moc nebojím. Naši taky nebyli milionáři když mama otěhotněla a byli na tom ještě v horsi situaci než jsme my a pomocí rodiny to dopracovali na krasnej natáčel a 3 děti😍 já nebím no… co si myslíte vy? Bude mě hodně lidí odsuzovat? A jaký máte pohled na těhotenství v “nízkém” věku? 😇 Předem děkuji za odpovědi
Já chtěla dítě už v 18,ale nebylo s kým… No a když bylo, tak to nešlo z hlediska financí. Nakonec jsem se vdala a otěhotněla v 22 a opravdu nemám pocit, že bych si zkazila život. ![]()
Každý ať má dítě kdy chce. Já sama jsem chtěla otěhotnět nejpozději do 25 let. No člověk míní život mění.
Vím, že už jsi těhotná, proto, co teď napíšu, je už jak se říká „s křížkem po funuse“, ale mohla sis fakt alespoň ten jeden rok odpracovat. Vždyť je jedno jestli těhotníš ve 20, 21 nebo 22. Stále budeš mladá maminka. Měla bys nárok na mateřskou. A upřímně práce se ti nebude taky hledat nejlíp. To už tu někdo zmiňoval praxe 0, malé dítě, když k tomu připočteš výsledek koronakrize, bude hledání pracovního místa jako hledání jehly v kupce sena. Jako práci někde ve výrobě s 2-3-směnným provozem nebo v marketu najdeš asi vždy, ale pokud budeš chtít práci v oboru, na který máš maturitu bude fakt dost obtížné. Já sama jsem po mateřské hledala práci půl roku a to jsem měla před MD 4 roky odpracováno a situace na trhu práce s nejnižší nezaměstnaností v historii. Mám maturitu v ekonomickém oboru.
No nicméně, teď už je pozdě na nějaké coby-kdyby, těhotná jsi, pokud jsi ty šťastná a spokojená, tvůj partner taky, tak neřeš okolí, užívej si těhotenství, mateřství, dítě
A neřeš co bude za 3 roky ![]()
@Šarlota4 píše:
@markytka3 zas musis brat v potaz, ze nekoho to cestovani, poznavani kultut proste nelaka. Me spis vadi ten nazor “ nemej dite, jsi mlada a blba” a “ melas mit dite driv, jsi stara karieristka”.
Pritom tu denne cteme spoustu pribehu. Nekdo najde vhodneho partnera ve 20, jina ve 32, dalsi zabezpeci rodice a muze mit dite v 25. Dalsi zdedi dum po babicce a maji vystarano, dalsi jde z detskeho domova a tezce musi drit, dalsi ma partnera, ktery zacne chlastat, jiné zas slibuje chlap dite 10 let a milion dalsich skutecnosti.
Urcite jde spouste veci predchazet pouzivanim hlavy, ale nekdy to fakt nevymyslis.
vsak ja to beru v potaz a pisi, z meho pohledu. co jsi napsala, plne se vsim souhlasim… ntb. kdyz to vezmem i statisticky, kolik paru, co melo dite v 18-20 let, zustalo spolu az do tech 40+? z me generace znam takove 2 pary (cely zivot drou jak mezci, ziji s rodici v dome a jejich vseobecny rozhled neni moc valny, jeden par je spolu velmi stastny, druhy to pytlikuje, jak se da bo za tech 25 let, co jsou spolu jsou uz dost zahackovani…)
Pokud ještě někam nastoupíš do práce a nějakou dobu tam zvládneš odpracovat, mohla bys mít i nárok na mateřskou - úspěšné studium se počítá do potřebné doby pojištění pro nárok na PPM.
Ja osobne bych si teda radej poridila miminko klidne v tech 20, protoze pak dite odroste a mas teprve kolem 30, vic penez, vic rozumu a muzes vesele trajdat az do duchodu..
ja to tak nevidela, takze jsem mezi 20 a 30 makala jak mourovata, trajdala jsem si lowcostove a k diteti se dokopala ve 30 a ted mam vidinu toho, ze dite odroste a ja budu stara raketa bez energie trajdat ![]()
@markytka3 souhlasim. Nedavno jsme na tohle tema vedli s prateli debatu. Tihle lide maji obcas dost ohranicene obzory. Netusi jake maji moznosti, jak se zije jinde, netusi jaka maji prava a povinnosti. Ale ani tak jim to nemam za zle, nekdo je tak proste spokojeny a neni tim horsi. Dalsi vec je otazka vrozenych dispozic. Kazdy jsme se narodil s jinymi schopnostmi, inteligenci, povahou apod. Blby je, ze obecne je takovych lidi hodne a tahne to celou spolecnost dolu. Pak to vidime na nasi vzdelanosti, smýšlení, politicke scene, ekonomice. Na vsem. Ale tak diky bohu si kazdy muzem vcelku delat co chcem.
@Lendeš píše:
Pokud ještě někam nastoupíš do práce a nějakou dobu tam zvládneš odpracovat, mohla bys mít i nárok na mateřskou - úspěšné studium se počítá do potřebné doby pojištění pro nárok na PPM.
No v současné situaci, nevím kolik zaměstnavatelů zaměstná těhuli ![]()
Ano, existuje varianta, že těhotenství zatají, ale řekla bych že by to nebyl dobrý začátek…