Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@stinga píše:![]()
![]()
já měla dítě ve 24 a vůbec jsem netušila, co to obnáší
@darekp píše:
@stinga mam to stejne, tak ve 24a myslim, ze i kdybych cekala do 30, tak se budu divit uplne stejne
Urcite, co to je mit dite je neprenesitelna zkusenost. To si fakt nikdo neumi predstavit. No, a moje mamka to dokonce poznava az ted, protoze mela stesti a ja se segrou jsme ji od narozeni spaly celou noc, ona ma 2 deti a nezna nocni vstavani. Docela byla zdesena z vlastnich vnoucat, co deti dovedou
.
Na druhou stranu ac jsem ve 30 valila na mimino oci, mela jsem aspon vlastni byt a nejake uspory, kdyby se cokoli po, aspon tohle byla jistota, kterou jsem v 16 rozhodne nemela. ![]()
Zakladatelko, teoreticky, dceru bych podrzela, ale kluk by sel makat, at zabezpeci rodinu, plati podnajem, atd. Pokud umi soulozit, bude muset umet se taky postarat o matku a dite.
Rozhodnuti potrat, anebo dite, bych nechala na dceru, ale informovala bych ji o moznych rizikach a scenarech.
@Šáruší píše:
A jeste, sestnactilete dite ani nemuze jit na rodicak, ne? Stejne musi jeho zakonny zastupce, ne?
To vubec nevim.
Nadšení by se nekonalo, ale kecy typu „zkaženej život“ neberu. Je už dost velká na to, že si to mohla uvědomit, co se může stát a mít dítě snad proboha není něco, co by mělo člověku zkazit život. Já měla první dítě ve 31 letech a druhé ve 36 a můžu říct, že lepší mít děti dřív, než takhle pozdě, člověk už je někdy unavenější a až holky vyrostou a my s mužem si budeme chtít plnit naše sny o cestování atd., tak už budeme docela kmeti. Tím nechci říct, že mít dítě v 16 je výhra, ale brát dítě jako důvod zkaženýho života, to je teda masakr. Školu si může dodělat později, když se chce, všechno jde, i při dítěti. Nebo i dálkově. Ne vždy platí, že synonymum pro úspěšný a spokojený život je vysoká škola.
Dceři bych asi jako máma sice trochu vynadala, ale ve finále ji samozřejmě podpořila.
@My Melody určitě by nějaký 16 lety kluk šel makat. To tak v pohádce.
@divine woman píše:
Obejmout, poplakat, utěšit, podpořit. Je lepší dočkat se vnoučete od 16ti leté dcery než nikdy.
@karkarka píše:
@My Melody určitě by nějaký 16 lety kluk šel makat. To tak v pohádce.
Pokud ma 18, sel by. Pokud ma 16, tak muze dodelat skolu plus brigadu a po maturite by sel makat
A vysku popri zamestnani.
@My Melody a holka taky, může klidně na brigádu až do porodu.
@Burj Chalifa píše:
myslím, že to rozhodnutí není po zralé úvaze. Tu to polodítě, i když je mu " už" 16 ještě nemá. Nedomýšlí důsledky obou variant rozhodnutí. A bezpochyby slyší úplně odlišné názory, co s tím.
Pracuji jako ucitelka na gymplu a mam doma 17leteho kluka. Ziji v zahranici. Musim priznat, ze docela reaguji na to s jakym respektem (nerespektem) pristupujes k mladym lidem a mam pocit, ze o nich hodne malo vis. Nekteri ti „mladosi“ maji doma umirajici mamy/taty o ktere se musi (a dovedou starat), zapoli s psychickymi chorobami svymi i rodicu, od 17ti uz jsou schopni bydlet sami a pri gymplu chodi o vecerech a vikendech do prace. Takze zde vubec nic nevime o povaze dcerky zakladatelky a ty davas vsechny mlade „do jednoho pytle“ s temi, kteri odpovednost nemaji a jsou zvykli ze za ne rozhoduje mocensky a bez respektu nekdo jiny (bohuzel casta vec v Cechach). Takze pro tebe: Kazdy mlady clovek v tom veku ma nazor a urcite predstavy a taky urcite plany/neplany pro svuj zivot. Pokud prijde „do tuheho“ je schopny v tomto veku zafungovat moralne a odpovedne. Stejne jako dospeli, nekteri funguji lepe, jini hur. Kdybys je nekdy pozorne poslouchala, budes velice prekvapena. Myslim v dobrem. ![]()
@My Melody píše:
Pokud ma 18, sel by. Pokud ma 16, tak muze dodelat skolu plus brigadu a po maturite by sel makatA vysku popri zamestnani.
Ne všude je možnost sehnat brigádu když je takhle mladý
nevlastní dcera shání brigádu už delší dobu a nikde jí nechtějí, všude jí řekli že má přijít až ji bude 18
@karkarka píše:
@My Melody a holka taky, může klidně na brigádu až do porodu.
To zalezi od toho, jaka by to byla prace a jake by mela tehotenstvi, pokud by slo o nejake papirovani, nahazovnai faktur do systemu a podobne, proc ne.
Proste bych neudelala to, ze je ubytuju, budu se jim starat o dite, o vsechno, naopak, vedla bych je k dospelosti, at prevezmou odpovednost za sebe a za to male.
@Ravedd píše:
Ne všude je možnost sehnat brigádu když je takhle mladýnevlastní dcera shání brigádu už delší dobu a nikde jí nechtějí, všude jí řekli že má přijít až ji bude píše: Více
Tak bychom pockali do 18 a pak by sel pan mladej tatulda do prace. ![]()
@Ravedd píše:
Ne všude je možnost sehnat brigádu když je takhle mladýnevlastní dcera shání brigádu už delší dobu a nikde jí nechtějí, všude jí řekli že má přijít až ji bude píše: Více
Tady děcka dělají brigády od 15 let. Kluk si teď sám domluvil brigádu na léto, je mu 16 let.
Nehledě na to, že ne každý musi nutně tu maturu a výšku mít a chtít.
Jak jsem psala, moje dcera je mladá maminka, má maturitu, udělala si i s dítětem dvě školy a na VŠ jí vzali taky. A teď porodila její kamarádka, ano je ji jako mé dceři teď 24 let a má „jen“ výúčák. To „jen“ berte prosim s rezervou, neni to horší. Píšu to jen pro příklad.
@Anonymní píše:
Ahoj, jak byste se zachovali, kdyby vaše dcera otěhotněla v 16? Šli byste na mateřskou za ní, nechali byste jí bydlet u vás i s přítelem, vynadali byste jí nebo jí spíš utěšili a podpořili? Co myslíte, že je správné?
Podpořila bych ji, ale na mateřskou bych za ni nešla. Bála bych se, že děťátko si udělá větší citovou vazbu k babičce, než k matce ![]()
Před pár lety jsem poslouchala rozhovor v rádiu, mluvil tam pán o tom, jak kdysi s manželkou ( 70. léta) stavěli dům. Do práce, na stavbu, do práce, na stavbu a o děti se starali prarodiče, aby jim pomohli. S dětmi má dobrý vztah, ale jakmile měly děti trápení, problém, šly za prarodičema. Když to vidí zpětně, už by to tak neudělal.
Příspěvek upraven 25.06.19 v 10:13
Zakladatelka se už asi neozvala, co?
No moje první reakce by asi byla, že bych si kecla na zadek, zapálila cigáro a zeptala se, kde nechali hlavu
a pak bych si chtěla promluvit o tom, jak to mají v plánu dál.
V tomhle věku by mě asi potrat napadl taky jako první varianta, tuplem, pokud by mlaďosi byli objektivně na rodičovství nepřipravení (je rozdíl, když do toho vlítne omylem rozumná holka a nebo třeba nějaká bláznivá pařmenka, co si myslí, že dítko hodí matce na krk a tradá na další mejdan)
Já mám kluka, tam by můj přístup asi takový - zavařil sis, takže pokud to nemáte v plánu vyřešit potratem, tak se k tomu postav čelem, po škole budeš brigádničit, aby si ji i to dítě aspoň z části zajistil, já pomůžu s kdečím, pohlídám, pomazlím, pomůžu s výbavičkou, ale živit vás nebudu).
U holky bych to vlastně viděla podobně. Na mateřskou bych šla jen v nejzazším možném případě, hlídala bych, pokud by si třeba zajistila ve škole individuál, tak aby mohla dostudovat, ale jinak bych to brala tak, že je to její (jejich) zodpovědnost ![]()
Podpořila bych je, rozhodně bych je nevyhnala z domu, ale opravdu bych se snažila být v roli podporovatele, poradce, nikoliv že bych si nechala na hlavu hodit jejich zodpovědnost a oni by si jeli na pohodu, jakoby se nechumelilo ![]()