Těhotná 16letá dcera, jak se zachovat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31260
25.6.19 08:34
@stinga píše: :potlesk: :potlesk: :potlesk:
já měla dítě ve 24 a vůbec jsem netušila, co to obnáší
@darekp píše:
@stinga mam to stejne, tak ve 24 :) a myslim, ze i kdybych cekala do 30, tak se budu divit uplne stejne :D

Urcite, co to je mit dite je neprenesitelna zkusenost. To si fakt nikdo neumi predstavit. No, a moje mamka to dokonce poznava az ted, protoze mela stesti a ja se segrou jsme ji od narozeni spaly celou noc, ona ma 2 deti a nezna nocni vstavani. Docela byla zdesena z vlastnich vnoucat, co deti dovedou :mrgreen:.

Na druhou stranu ac jsem ve 30 valila na mimino oci, mela jsem aspon vlastni byt a nejake uspory, kdyby se cokoli po, aspon tohle byla jistota, kterou jsem v 16 rozhodne nemela. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
My Melody
25.6.19 08:36

Zakladatelko, teoreticky, dceru bych podrzela, ale kluk by sel makat, at zabezpeci rodinu, plati podnajem, atd. Pokud umi soulozit, bude muset umet se taky postarat o matku a dite.

Rozhodnuti potrat, anebo dite, bych nechala na dceru, ale informovala bych ji o moznych rizikach a scenarech.

• Citovat
  • Upravit
149644
25.6.19 08:37
@Šáruší píše:
A jeste, sestnactilete dite ani nemuze jit na rodicak, ne? Stejne musi jeho zakonny zastupce, ne?

To vubec nevim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
25.6.19 08:42

Nadšení by se nekonalo, ale kecy typu „zkaženej život“ neberu. Je už dost velká na to, že si to mohla uvědomit, co se může stát a mít dítě snad proboha není něco, co by mělo člověku zkazit život. Já měla první dítě ve 31 letech a druhé ve 36 a můžu říct, že lepší mít děti dřív, než takhle pozdě, člověk už je někdy unavenější a až holky vyrostou a my s mužem si budeme chtít plnit naše sny o cestování atd., tak už budeme docela kmeti. Tím nechci říct, že mít dítě v 16 je výhra, ale brát dítě jako důvod zkaženýho života, to je teda masakr. Školu si může dodělat později, když se chce, všechno jde, i při dítěti. Nebo i dálkově. Ne vždy platí, že synonymum pro úspěšný a spokojený život je vysoká škola.
Dceři bych asi jako máma sice trochu vynadala, ale ve finále ji samozřejmě podpořila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15195
25.6.19 09:06

@My Melody určitě by nějaký 16 lety kluk šel makat. To tak v pohádce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2875
25.6.19 09:15
@divine woman píše:
Obejmout, poplakat, utěšit, podpořit. Je lepší dočkat se vnoučete od 16ti leté dcery než nikdy.
:srdce: :hug:
Hezke. Trochu z jineho soudku. Pred rokem jsem prisla o miminko. Rovnou jsem rekla tehdy 16ti letemu synovi, ze kdyby nahodou privedl nechtene nejakou slecnu do jineho stavu, rozhodne si nepreju aby uvazovali o potratu a nerekli mi to. Protoze je budu namlouvat na opak a rada jim pomuzu. Smal se, ze to ma dobre. :mrgreen: Jo a ja si zase ujasnila priority v tom smeru, jak pises…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
My Melody
25.6.19 09:28
@karkarka píše:
@My Melody určitě by nějaký 16 lety kluk šel makat. To tak v pohádce.

Pokud ma 18, sel by. Pokud ma 16, tak muze dodelat skolu plus brigadu a po maturite by sel makat :) A vysku popri zamestnani.

• Citovat
  • Upravit
15195
25.6.19 09:29

@My Melody a holka taky, může klidně na brigádu až do porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2875
25.6.19 09:29
@Burj Chalifa píše:
myslím, že to rozhodnutí není po zralé úvaze. Tu to polodítě, i když je mu " už" 16 ještě nemá. Nedomýšlí důsledky obou variant rozhodnutí. A bezpochyby slyší úplně odlišné názory, co s tím.

Pracuji jako ucitelka na gymplu a mam doma 17leteho kluka. Ziji v zahranici. Musim priznat, ze docela reaguji na to s jakym respektem (nerespektem) pristupujes k mladym lidem a mam pocit, ze o nich hodne malo vis. Nekteri ti „mladosi“ maji doma umirajici mamy/taty o ktere se musi (a dovedou starat), zapoli s psychickymi chorobami svymi i rodicu, od 17ti uz jsou schopni bydlet sami a pri gymplu chodi o vecerech a vikendech do prace. Takze zde vubec nic nevime o povaze dcerky zakladatelky a ty davas vsechny mlade „do jednoho pytle“ s temi, kteri odpovednost nemaji a jsou zvykli ze za ne rozhoduje mocensky a bez respektu nekdo jiny (bohuzel casta vec v Cechach). Takze pro tebe: Kazdy mlady clovek v tom veku ma nazor a urcite predstavy a taky urcite plany/neplany pro svuj zivot. Pokud prijde „do tuheho“ je schopny v tomto veku zafungovat moralne a odpovedne. Stejne jako dospeli, nekteri funguji lepe, jini hur. Kdybys je nekdy pozorne poslouchala, budes velice prekvapena. Myslim v dobrem. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4511
25.6.19 09:32
@My Melody píše:
Pokud ma 18, sel by. Pokud ma 16, tak muze dodelat skolu plus brigadu a po maturite by sel makat :) A vysku popri zamestnani.

Ne všude je možnost sehnat brigádu když je takhle mladý 8o nevlastní dcera shání brigádu už delší dobu a nikde jí nechtějí, všude jí řekli že má přijít až ji bude 18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
My Melody
25.6.19 09:32
@karkarka píše:
@My Melody a holka taky, může klidně na brigádu až do porodu.

To zalezi od toho, jaka by to byla prace a jake by mela tehotenstvi, pokud by slo o nejake papirovani, nahazovnai faktur do systemu a podobne, proc ne.
Proste bych neudelala to, ze je ubytuju, budu se jim starat o dite, o vsechno, naopak, vedla bych je k dospelosti, at prevezmou odpovednost za sebe a za to male.

• Citovat
  • Upravit
My Melody
25.6.19 09:34
@Ravedd píše:
Ne všude je možnost sehnat brigádu když je takhle mladý 8o nevlastní dcera shání brigádu už delší dobu a nikde jí nechtějí, všude jí řekli že má přijít až ji bude píše: Více

Tak bychom pockali do 18 a pak by sel pan mladej tatulda do prace. ;)

• Citovat
  • Upravit
149644
25.6.19 09:44
@Ravedd píše:
Ne všude je možnost sehnat brigádu když je takhle mladý 8o nevlastní dcera shání brigádu už delší dobu a nikde jí nechtějí, všude jí řekli že má přijít až ji bude píše: Více

Tady děcka dělají brigády od 15 let. Kluk si teď sám domluvil brigádu na léto, je mu 16 let.
Nehledě na to, že ne každý musi nutně tu maturu a výšku mít a chtít.
Jak jsem psala, moje dcera je mladá maminka, má maturitu, udělala si i s dítětem dvě školy a na VŠ jí vzali taky. A teď porodila její kamarádka, ano je ji jako mé dceři teď 24 let a má „jen“ výúčák. To „jen“ berte prosim s rezervou, neni to horší. Píšu to jen pro příklad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.6.19 09:56
@Anonymní píše:
Ahoj, jak byste se zachovali, kdyby vaše dcera otěhotněla v 16? Šli byste na mateřskou za ní, nechali byste jí bydlet u vás i s přítelem, vynadali byste jí nebo jí spíš utěšili a podpořili? Co myslíte, že je správné?

Podpořila bych ji, ale na mateřskou bych za ni nešla. Bála bych se, že děťátko si udělá větší citovou vazbu k babičce, než k matce :think:
Před pár lety jsem poslouchala rozhovor v rádiu, mluvil tam pán o tom, jak kdysi s manželkou ( 70. léta) stavěli dům. Do práce, na stavbu, do práce, na stavbu a o děti se starali prarodiče, aby jim pomohli. S dětmi má dobrý vztah, ale jakmile měly děti trápení, problém, šly za prarodičema. Když to vidí zpětně, už by to tak neudělal.

Příspěvek upraven 25.06.19 v 10:13

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
25.6.19 10:08

Zakladatelka se už asi neozvala, co?
No moje první reakce by asi byla, že bych si kecla na zadek, zapálila cigáro a zeptala se, kde nechali hlavu :lol: a pak bych si chtěla promluvit o tom, jak to mají v plánu dál.

V tomhle věku by mě asi potrat napadl taky jako první varianta, tuplem, pokud by mlaďosi byli objektivně na rodičovství nepřipravení (je rozdíl, když do toho vlítne omylem rozumná holka a nebo třeba nějaká bláznivá pařmenka, co si myslí, že dítko hodí matce na krk a tradá na další mejdan)

Já mám kluka, tam by můj přístup asi takový - zavařil sis, takže pokud to nemáte v plánu vyřešit potratem, tak se k tomu postav čelem, po škole budeš brigádničit, aby si ji i to dítě aspoň z části zajistil, já pomůžu s kdečím, pohlídám, pomazlím, pomůžu s výbavičkou, ale živit vás nebudu).
U holky bych to vlastně viděla podobně. Na mateřskou bych šla jen v nejzazším možném případě, hlídala bych, pokud by si třeba zajistila ve škole individuál, tak aby mohla dostudovat, ale jinak bych to brala tak, že je to její (jejich) zodpovědnost :nevim:
Podpořila bych je, rozhodně bych je nevyhnala z domu, ale opravdu bych se snažila být v roli podporovatele, poradce, nikoliv že bych si nechala na hlavu hodit jejich zodpovědnost a oni by si jeli na pohodu, jakoby se nechumelilo :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová