Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Haha, kdyby to trvalo celkem 10,5 hodiny, tak si hvizdam! 10,5 trva let Praha - Atlanta. Vstavali jsme ve 4 rano, odjizdeli v 5 autem do Breclavi na pendolino do Prahy. Z nadrazi busem na letiste. Letadlo odleta 12:40. Let trva 10,5 hodiny. V Atlante zhruba 2 hodiny a pak dalsi letadlo do West Palm Beach. Taky zhruba 2 hodiny. Pak cekame jeste i na letisti, protoze si nikdo neuvedomil, ze mame prijet, tak jsme jim museli volat a nezbyvalo nez cekat. Ale to uz jsme byli prilis unaveni, abysme nekomu nadavali ![]()
Takze tys byla v Bostonu? Tam jsme jednou leteli, v Mainu byla nejaka vystava. To uz jsem byla tehule. Sli jsme se podivat na carodejnice do Salemu ![]()
Já jsem byla v Plymouthu - první americké město
Jezdily tam celé zástupy se podívat na první kámen, na který šlápli první Pilgrimové, když mi to poprvé místní obyvatelé ukazovali, divili se, že nevýskám radostí nad tím historickým objektem, haha. Když pak můj tehdejší přítel přiletěl do Prahy a viděl ty naše historické objekty (chrám sv. Víta apod.), padl na zadek…
když tu holky mluvíte o tom létání do USA a zpět, časových posunech…před 3 lety jsme letěli za sestrou, která tam bydlí, byl to náš první let, naše angličtina nic moc a tak jsme si raději našli spoj, kdy jsme měli přestup ve Švýcarsku. Ale i tak, když nepočítám čas strávený na zemi jsme tam letěli 12 hodin. Do L.A. totiž přímé linky z ČR nelétají a byly to teda hoňky, byla jsem nervní, jestli stihneme letadlo, jestli neuletí další spoj, bylo to snad na minuty vzhledem k tomu, že z ČR bylo zpoždění, ale cesta tam byla celkem dobrá, na to, že to bylo poprvé, tak jsme byli plní dojmů a všechno jsme si v letadle (když jsme ve Švýcarsku stihli spoj, trefili se do gatu
a už byli klidní) prohlíželi a užívali, ale zpátky už to bylo horší a to jsme letěli o hodinu míň a čas vůbec neubíhal a to taky počítám jen čas čistý, bez časových posunů. Ale jinak se mi to vcelku líbilo a vzpomínáme na to rádi. Je to asi jediná chvíle, kdy se o člověka někdo stará
, ale ono taky záleží na stevardech a letuškách, když jsme totiž letěli tam, tak nám pití vůbec nenosili, jen jednou a pak si lidi začali chodit přímo k nim dozadu letadla, ale my jsme ještě nevěděli co můžem a nemůžem, zato když jsme letěli zpět, tak to jsme byli přejedení a přepití ![]()
Tak holky mějte se príma, já až budu mít zase nějaké info, tak se ozvu, u nás se totiž jinak vůbec nic neděje ![]()
Zajimave lety
Ja uz to beru jen jako pretrpet a nazdar. Piti uz se ted podava zadarmo jen k veceri (myslim alkohol a myslim DELTA airlines), jinak se musi platit… ![]()
Fakt je ta Amerika daleko…
SASULO - ty se prosim te, stav i kdyz zrovna nemas zadne novinky. Jen tak… budu rada. Market urcite taky, ze?
MARKET - zrovna si vas jdu pustit, ale pred tim si jdu jeste nalit - Baileys - mnam ![]()
Sasulo - však tady můžeš i když se zrovna nic neděje
My se tady nebavíme jen o dětech…
Zanet - tak to jsem ráda, že nás někdy posloucháš
Mě teď shodou okolností Viktorka taky zrovna pustila naši hudbu. Dneska máme vítání občánků s Aničkou.
Jinak kdybyste se holky nudily, tak jsem dala nějaké fotky sem: http://www.flickr.com/…67472617@N00 Tak zhruba vypovídají o tom, co poslední dobou děláme ![]()
Zanet - tož kde jsi?
Musím ti napsat, jak nám jde angličitna. Chodíme 4 týdny, Viktorka už umí 8 zvířat, pár částí těla, pár dopravních prostředků, a nějaké slovesa, ale ty zatím neříká, spíše rozumí. Je to neuvěřitelné, jak rychle se v tomto věku dokáže učit. A nejlepší je, že ta angličtina je fakt jednodušší, než čeština, teprve teď to chápu. Zatímco česky skoro žádné zvíře neřekne opravdu správně (třeba pejsek jo, ale králík nebo ovečka ne), tak v angličtině je to všechno 1-2 slabičné, takže to říká úplně správně. A nejlepší, je, když kombinuje jazyk - před pár dny ukazovala manželovi králíka na obrázku a říká mu „To je ňáký rabbit“.
(Ňáký - nějaký). Jsme se málem potrhali smíchy.
Jezis, zas mam Acko, co?
mne nejak nechodi upozorneni nebo co… uz jsem tu, teste se! ![]()
MARKET - haha, mamka mi rikala, ze jsme taky dostali pozvanku na vitani obcanku s Giovim
skoro ve dvou letech… to bych ho chtela videt, jak tam vydrzi sedet v klidu. Bohuzel jsme to zmeskali, Obecni urad o mnoho prisel ![]()
Anglictina je fakt supr lehka, presne jak rikas, jednoslabicnych slov maji moc. Giovi taky proto prevazne mluvi anglicky. Uz sklada vic slov dohromady, takze nedavno, kdyz nasli s Dannym zabu, tak mu pry rekl: SHOW MOMMY nebo rika MORE BEAR, jakoze se chce jeste divat na svou oblibenou show Little bear. A s Dannym chodi FI (=Fish - na ryby), rika HORSIE uplne krasne (konik), CAT, DODI (=doggie - pejsek), no nekdy mam co delat, abych vymyslela, co rika, musim premyslet v obou jazycich… nenudime se ![]()
Jdu kouknout na fotky…
Ty brdo, Viktorka je pekne vlasata
A hezky si s Anickou hraje, to je hezke! Anicka roste jako z vody! Teda a takovou skluzavku bych si chtela taky parkrat sjet. Kde jsou Tosovice?
Na vitani obcanku ti to moooc slusi! Teda normalne taky samo, ale tady vic ![]()
Priste zkusim taky vyhrabnout nejakou fotku. Ted jdu jeste hledat neco pro manzela k vanocum a pak spinkat, vcera jsem toho moc nenaspala. Sdilime s Giovim rymu a me chyta jeste kasel, tak me to budilo celou noc. Doufam, ze dnes bude lip.
Krasny den a hodne uspechu v anglictine. Pak si s Giovim pokecaji ![]()
Ahoj Zanet,
tak jsem tu teď nějak dlouho nebyla zase já…
Jak ses ptala, tak Tošovice jsou u Fulneku, to asi víš, kde je?
Jak jdou přípravy na Vánoce? Viktorka už to letos celkem vnímá, těší se na Mikuláše. Ve čtvrtek jdeme na mikulášský karneval a v sobotu na nadílku, tak jsem zvědavá. Ježíška moc nechápe, ale to je tím, že je to moc daleko časově. Včera s ní byl manžel poprvé v kině na Madagaskar 2, byla z toho celkem vykulená, ale líbilo se jí to a vydržela skoro celý film (odešli 20min před koncem)…
No, flakas to, jen co je pravda
Ale budou vanoce, tak ti odpoustim ![]()
Na vanoce se pripravujeme pilne - uz mame stromecek a prubezne dozdobujeme. Taky se nam tu prechodne ochladilo, v noci ma byt pod 10 stupnu, brrrrrr! ![]()
Teda, Giovi už je tak velký! No se Santou mu to sluší. Momochodem Santovi na Floridě musí být celkem vedro, ne? I když 10 v noci je nic moc. Tedy je teď tak kol 4 přes den, tež nic moc. Už ať je zase léto.
Zítra jdeme na karneval, tak jsem zvědavá, jak se to Viktorce bude líbit.
A to máte stromeček celkem brzy, ne? My až tak den dva před Štědrým dnem. Asi nemáte živý, že?
jj, Santa mel pred sebou vetrak
Stromecek je normalni mit tak brzo. Je zivy, nejaka jedle a vydrzi strasne dlouho. Tady maji spesl stojany, do kterych se leje voda, tim padem ten strom vydrzi dyl.
Za co jdete na karneval?
Za medvídka. Tchýně to zrovna došila a donesla ukázat, tak jsme jí to oblíkli a je v tom naprosto úžasná
Hodím ti tu pak fotky, nebo na flickr, jako obvykle. Anička půjde za tygříka, ale v tom chodí i normálně, je zvyklá, dokonce si nás v tom na jedné akci vyfotili a pak zveřejnili v časopise Horník, a horníci k tomu měli psát vtipné komentáře. KDyž jsem to viděla, máolem jsem padla… ![]()
tak to je fakt sranda s tema hornikama. Jasne, chci videt medvidka i tygrika! Supni pak znovu link na flikr (ja to vzdycky projedu vsechno ![]()
My mame dnes playdate - prijde si k nam hrat Gioviho kamos
Jeho chuva
je moje nova kamaradka. Je Francouzka a bude mit v unoru miminko.
Ja si s tema Americankama proste nejak nerozumim. Tuhle jsem potkala dve Francouzky v parku a rozumely jsme si okamzite… cim to je ![]()
Ahoj,
tak karneval byl super. Sice 1,5 hodiny byl program ZUŠ, ale Viktorce se to celkem líbilo. Fotky jsem ještě nestáhla do kompu, ale snad zítra.
Já se ti ani nedivím, že si s Američankama nerozumíš, já jsem v USA neměla skoro žádné kamarádky, jen kamaráda, jehož otev pocházel z Iráku a kamarádku, o které všichni říkali, že je divná
A pak ostatní exchange studenty a svého tehdejšího přítele, který teda byl Amík, ale ty holky tam mi přišly příliš americké. Jako ve stylu „Oh my God! It is so cute!“ - chápeš, jako takové vše přehnané. Prostě evropská kultura je jiná. I když ono se to i v Americe liší stát od státu. Myslím, že MAssachussets nemůžeme srovnávat s Floridou… MA bylo extrémně puritánské… Prvních pár měsíců jsem americké kultuře typu „džíny, tenisky, půl litru kafe, snídaně v Dunkin Donuts, pizza na oběd a spousta hulení“ odolávala. Pak jsem podlehla a domů jsem přijela o 16kg těžší a celkem proměněná. Jen co jsem se naladila zase na českou notu, uvědomila jsem si, že ty amíky prostě nemusím a že ten můj nestojí za to, abych se pro něj vzdala celé své kultury. Prostě se mi líbí, že moji kamarádi taky vyrostli na Krtečkovi a že Večerníček, na který se Viktorka dívá, je stejný, jako ten, na který jsem se dívala já i mamka a že ten karneval, na kterém dneska řádila, byl ve stejném místě, jako ten, na kterém jsem v jejím věku řádila já. Ale asi kdybych v USA potkala svého muže, taky bych tam zůstala. Prostě ten tehdejší nebyl dostatečná motivace. Někdy, když se dívám na US filmy, tak mi některé výše zmíněné věci chybí (snídaně z Dunkin Donuts
) a věčně krásné počasí v Mass. Ale pak vycházím od mamky ze vchodu a cítím stejnou vůni stroml a pekárny, jako od dětství a jsem doma a prostě to je pro mě nějak moc důležité.
Jéžiš to jsem se rozepsala, co? No, Anička mezitím usla v houpačce vedle mě, jdu s manželem slavit jeho narozky. Tak ahoj.