Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@elousek10 - on je to Solumedrol,,pitíčko" je to prášek s vodou, to se smíchá, naleje se to do toho grapefruitového džusu a vypije a zají se to banány. Prášek, jako takový to není. Na ataku mi dávali vždy tohle a pomohlo to. Jsem ráda, že jste v pořádku.
@elousek10 - S pohotovostí také nemám moc dobrou zkušenost. Oni, jak vědí, že spadám pod MS centrum, tak nechtějí nic řešit a minule mě poslali tam, že je to lepší.
Připadám si, jak v bludném kole.
Včera jsem si zajela pro jistotu ještě na oční pohotovost. Dnes se mám objednat na perimetrii aby se vyloučilo poškození oka a nebo ataka. Za chvíli tam mám volat na objednání. Jediné, co očařka včera viděla, tak byl Nystagmus, kolísavé intenziti, což jsem se dočetla, že mi kolísá a cuká oko. Zárověň mi řekla, že plod už je velký, že riziko poškození plodu je velmi malé v případě ataky a nutnosti užívat kortikoidy.
Takže uvidím, co na té perimetrii a pak mi nezbývá nic jiného než vypít kortikoidy v o něco vyšší dávce než 125mg a modlit se aby to zmizelo a my byli v pořádku ![]()
Udělali by jste na mém místě něco jiného? Já si opravdu nevím vůbec rady, jelikož se mi to zdá každým dnem horší a čekat jestli to zmizí (což v mém případě se nestalo nikdy) mám strach.
@klarucha - mě se to zhoršovalo tak týden, pak to začalo ustupovat. Naprosto tě chápu - je to dilema - čekat, jestli se to samo zlepší a riskovat větší zhoršení, nebo vzít medrol a doufat, že to s miminkem bude dobrý.
@Milli - Tak na perimetrii mi vyloučili oční postižení. Mám to od RS. Docent se do mě navezl, jestli mi doktor dovolil otěhotnět. Řekla jsem mu, že to nedoporučuje skoro nikomu a on mi odeskl, že si to myslí. Takovým hnusným tónem. Tak mě vydeptal ještě víc. Doporučuje mi zajít do MS centra s tou zprávou, co mi dal. Za týden znovu perimetrie. Asi jsem tam neměla ani chodit. Teď je mi ještě víc pod psa. ![]()
@klarucha - nějaká stará konzerva, ten doktor, ne? Koukni na mě - třetí dítě s požehnáním z centra. Dg. teda až po druhém porodu.
Jak dlouho už ti tahle ataka běží? Pořád se to zhoršuje?
@Milli - No řekla bych, že 60 let mu bylo určitě. Vždyť i můj gynekolog mi řekl, že má spoustu maminek s RS a že v tom nevidí žádný problém. Mě akorát mrzí to, že jsem myslela, že to už nějak překlepu a po porodu ať se děje, co se děje.
Ataku mám od středy a řekla bych, že se mi přidalo i trošku motání k těm očím.
Myslím si jednu věc, že až zajdu do MS tak mi doktor řekne:,, Vidíte, tak to máte tedy ataku a jak říkám, počkal bych a zbytečně bych nic nebral" já mu narvu 30 Kč a odejdu domů, jak jinak než bez pomoci. Místo abych byla v klidu, tak tu brečím a nevím, jak si pomoci.
Našla jsem ještě tento odkaz z Fakultní nemocnice Brno, kde je prezentace od Rs a je tam i zmíněna ataka v těhotenství a postup léčby. Tak jsem trošku klidnější, ohledně Solumedrolu. http://www.fnbrno.cz/…ravidita.pdf
@klarucha píše:
Ataku mám od středy a řekla bych, že se mi přidalo i trošku motání k těm očím.
Myslím si jednu věc, že až zajdu do MS tak mi doktor řekne:,, Vidíte, tak to máte tedy ataku a jak říkám, počkal bych a zbytečně bych nic nebral" já mu narvu 30 Kč a odejdu domů, jak jinak než bez pomoci. Místo abych byla v klidu, tak tu brečím a nevím, jak si pomoci.
Jak jsem už psala, mě se to začalo zlepšovat až tak po týdnu, max 10 dnech. Do té doby se to pomaličku zhoršovalo. To motání hlavy můžeš mít klidně od těch očí.
Do jakého centra chodíš, že se k tomu staví takhle?
A měla jsi před těhotenstvím léčbu? Já ano, pak jsem přerušila a teď, asi 6 měsíců po porodu jsem zase začala s injekcemi.
@klarucha Já bych se asi do akcí se SoluMedrolem sama moc nepouštěla. Když ti nepomůžou v RS centru, tak zkus zajet na pohotovost přímo na gynekologii do nemocnice. Koukala jsem že jsi z Pardubic, tak zkus zajet do Hradce, tam je jiné RS centrum, tak tě třeba pošlou k někomu jinému. Je to navíc kouse.Nebo zkus třeba i ty Pardubice.Je to jen takový nápad, třeba tě fakt pošlou k jinému Dr nebo ti třeba ten SoluMedrol dají, ale sama bych do toho asi nešla.
Moc držím palce, ať už se to začne lepšit.
@Milli - Byla jsem na Tysabri. To jsem brala 2,5 roku a mezitím jsem měla max.2 ataky. Od října léčbu nemám, tak se to asi podepisuje. Chodím do Pardubic do MS. Kojit můžu max. šestinedělí a pak zpět na Tysabri. Tak uvidím, třeba se to taky zlepší. Přála bych si to.
@melerovka - já mám zkušenost takovou, že jak zjistí všichni doktoři, že navštevuji nějaké MS centrum, tak mě ženou prostě tam. Počkám do úterý a pak zajedu za Dr., třeba to bude lepší. Budu v to doufat.
@klarucha A co se zkusit poradit se svým gynekologem, třeba bude mít nějakej nípad on.
Myslela jsem, že kdyby jsi dojela na gyndu do nemocnice, tak gynekolog musí pozvat někoho na konzilium nebo tak něco, třeba tě poslat na neurologii a v HK bude na 100% někdo jiný než v Pardubkách. Jinak samozřejmě dělej, jak myslíš, Hlavně, ať je to lepší. V těhotenství nejsou ataky tak časté jako po porodu. Hlavně, ať po porodu ti dají ty imunoglobulíny.
Kolikátý jsi už vlastně týden?
Moc ti přeju, ať se to s očima zlepší.
@melerovka - Pro Imunoglobulín Kiovig, si jedu do centra 17. června a budu ho mít doma v ledničce než pojedu do porodnice. V pondělí jsem 29+0 tt. Spíš zítra zkusím svého gynekologa, co mi na to řekne on. Popřípadě ten Hradec také není špatný nápad.
Já jsem četla, že v těhotenství se ataky objevují minimálně, tak musím být zase něco extra.
Spíš doufám v to zlepšení. Že třeba zítra ráno vstanu a bude to vidění lepší, ale moc děkuji.
@klarucha Tak se drz.
V utery je v HK rizikova poradna pro tehotne, kdyby neco. Kdyztak ti doporucuju Dr Boudyse. Muzes si rict ke komu ev. chces, ale treba uz to bude dobry.Drz se a pevne nervy.
@melerovka - Děkuji za info. Poznamenám si to a Tvou radu v případě nutnosti využiji.
@klarucha - tobě dají ty imunog. po porodu preventivně? Nebo to souvisí s typem léčby? Mě nic nedávali.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.