Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Milli - Tak to děkuji za upozornění. Hned, jak budu v Ms. Tak se na to zeptám.
@klarucha Myslim,ze to tak neni, ty imunoglibuliny IVIG se maji podat preventivne po porodu, aby se zabranilo atace v sestinedeli.Tak jak ti to rekli v tom RS centru..A kojit se s nima muze. Nemuze se s kortkoidama. S timhle jo, ale nevim, jak moc se to dava, protoze je to strasne draha lecba.Ale preptej se na to, v tom centru to budou vedet nejlip.
@melerovka pokud je to tak, tak ji to nedají. Bude to spíš pro rizikové pacientky nebo pro vyvolené
. Usuzuji dle toho, že máme ve skupině ženu co dostala dva měsíce na otěhotnění. Pak už by ji to zamítli a měla silnější ataku po porodu asi do dvou měsíců - teď nevím přesně..Nic takového ji po porodu nenabídli a to jezdí do Prahy. ![]()
@29 Ono je to asi slozity, vsechny ty veci jsou doporuceny.Ja mam kamaradku, proto me to tak zajimalo a tu moji 2. kamaradku taky.Te to v HK dali. Zatim na tom s RS neni jeste tak spatne. Nevim na cem to zalezi. Mozna taky na porodnici a doporuceni neurologa. Hlavne, at se Klarucha zepta ve svojem RS centru.Ja nejsem doktor a neurolog uz vubec ne.
@melerovka JJ, však mě to taky zajímá jestli ji to dají. A za zeptání nic.
@29 Ono je to fakt slozity. Proto si myslim, ze cim vetsi nemocnice, tim vetsi sance na modernejsi lecbu. Vetsinou jsou tam doktori vic a hlavne driv v obraze.Ty fakultni nemocnice jsou na tohle asi nejlepsi, protoze tam se vede a vyzlumu venuji. Myslim ze, kdyz ji k tomu neurolog napise doporuceni, tak ji to daji.Teda doufam, nechci si zkazit mineni o nasem zdravotnictvi, protoze si myslim, ze to neni tak spatne.
Holky moc vam drzim palce s temi miminky. Urcite to neni uplne jednoduche.
@melerovka já mám ty hrůzostrašné zkušenosti z Fakultní nemocnice
.
@melerovka, @29
Určitě se na to zeptám. Dnes jsem se po necelých 5 měsících objednala na kontrolu. Tak jsem objednaná na 17.4., tak si to všechno sepíšu a zeptám se.
Oni mi právě řekli, že po porodu je to nutnost to podat, že to v MS centru vyzvedne manžel a zanese to do porodnice aby mi to nasadili. Ještě to teda všechno ověřím. Taky záleží, kdo tam bude. Točím se mezi třemi lékaři a jeden to a druhý zase to… ![]()
@klarucha tak to me mile prekvapuje, ze ti to daji s sebou.Taky to muzes vyzvednout chvili predem a vzit to treba s sebou uz k porodu nebo ne? Myslim, ze jsi psala, ze mas termin v srpnu, tak do te doby to urcite nejak vyresite.Ja to znam, ze co lekat, tak to nazor, ale to je vsude.Jen narazit na toho dobreho, co neleci, jak za krale klacka.Tak drzim palce. @29 tak asi zalezi na nemocnici.yJa mam dobre, alespon z te nasi.Ja mam sice jine nemoci, ale fakt dobre.
@melerovka píše:
@29 Ono je to fakt slozity. Proto si myslim, ze cim vetsi nemocnice, tim vetsi sance na modernejsi lecbu. Vetsinou jsou tam doktori vic a hlavne driv v obraze.Ty fakultni nemocnice jsou na tohle asi nejlepsi, protoze tam se vede a vyzlumu venuji.
Já mám opačnou zkušenost. Chodím do nejmladšího RS centra v malé krajské nemocnici a připadám si jako prominentní pacient
. Ale ono je to především o přístupu doktorů, dobrý i ti ne moc vyhovující se najdou všude.
A rozhodně neplatí, že čím větší nemocnice, tím větší šance na moderní léčbu. Naopak. Nemocnice dostává na začátku roku rozpočet od pojišťovny a musí se do něj vejít. Takže je větší šance dostat léčbu v průběhu roku u menšího RS centra. To mám ověřené na vlastní kůži - v jedné fakultce mi řekli, že s mým stavem nemá ani cenu podávat žádost o léčbu, v té „mojí“ to nebyl problém a když nastalo cukání pojišťovny (letos po nějakých škrtech), tak mi to tam dr. vyjednal.
@Milli jo tak urcite mas v necem pravdu.Ja mam jinou zkusenost, ale s jinou nemoci.Ono ty pojistovny jsou problem. Letos to je vubec s pojistovnou napytel.
Ty RS centra jsou asi neco jineho. Hlavne, ze to Klaruse daji.Je jedno kde.
Oni maji taky nemocnice ruzne granty, tak taky neco financuji z toho.Ale jak rikam, hlavni je, ze ty leky nakonec dostanete.
@melerovka - přesně tak. Hlavní je dostat léčbu. Lepší léčit zavčas a preventivně.
Ahojky… ja mela v tehu brneni chodidel… az necitlivost… brala jsem prednison 5… dr rikala ze SM mi dat v tehu nemuze ze musime pockat az se mimi narodi ![]()
po porodu jsem dostala kiovig (nejsem si jista nazvem), kapalo to temer 4 hodiny… prvni den jsem nemela malou ani u sebe ![]()
dostala jsem to u dr a mela v lednici, kdyz jsem sla do porodky tak jsem to brala sebou a rovnou odevzdala sestram… no a pak jsem na to byla jeste 2× vzdycky po mesici…
kojit jsem mela „dovolene“ 3 mesice… ale nakonec se to nejak samo ukoncilo po sestinedeli… no a uz nevim presne ale 3-4 mesice po porodu prisla silna ataka… no a po ni dalsi a dalsi… celkove uz 4 od narozeni
mala ma 16mesicu… je mi 25, RS mam 11 let a do otehotneni jsem mela tak 5atak… no… zhorsilo se mi to hodne…
ted zobu kazdy den gilenyi ale zatim to nema moc uspech…
@xlenushkax drz se.. Ted beru SM, ale v nizsich davkach, aby to neuskodilo miminku. Po narozeni bych mela kojit tak 6-8 nedel a pak jsem domluvena na Gylenii, tak snad se to vse ustali a bude to v pohode. ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.