Těhotenství a roztroušená skleróza

Napsat příspěvek
Velikost písma:
29
10219
18.9.12 18:32

Za dva roky bude určitě něco lepšího. Vývoj co se týče léčby a RS jde hodně dopředu a hlavně rychle. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
13.10.12 10:22

těhu

Lucynto, povedlo se vám to?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
13.10.12 10:38

těhotenství

Ahoj, jsem tady nová a moc bych potřebovala poradit. Mám taky RS, již 16 let, první dítě jsem měla po pěti letech RS a po porodu to bylo hrozné, ataky, přeléčování …ale zvládla jsem to bez výrazných následků. Nyní po dalších deseti letech jsem zjistila, že jsem opět těhotná. Hrozně se bojím, co nastane po porodu a nevím co dál, jestli si to nechat nebo to dát pryč. Osobně bych to raději ukončila, ale syn (10ti letý se strašně těší) a taky nevím, jestli bych dokázala jít na potrat. Jsem zoufalá, nevím co dál, prosím, máte-li někdo v RSce více dětí, prosím, napiště mi, jak jste to zvládli a zda se to vůbec zvládnout dá. Moc vám děkuji Lucka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1340
13.10.12 10:46

Ja mam zatim pri RS jen jedno, ale doufam, ze se odhodlame i do druhyho. V tomhle je to hrozne individualni…kazdy mame ten stav jinej a taky hrozne zalezi na rodinnem zazemi. Jestli bys mela nekoho na pomoc (babicky, manzel, starsi syn)… risk to je kazdopadne, ale znam hodne holek tady z emimina, ktery maji dve a brzy i tri deti a zvladaji to suprove. Ale jak rikam - tohle je strasne individualni!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
13.10.12 10:57

@Lucka W - já jsem krátce před porodem třetího dítka, diagnozu mám potvrzenou po porodu druhého. Ale je to hrozně moc o tom zázemí, jak píše @kkkristynka . U nás fungují oboje prarodiče na 100%, starší chodí do školy, mladší do školky a vcelku poslouchají a v rámci svých možností pomáhají (ale nic převratného :mrgreen: ).
My jsme to třetí až tak úplně neplánovali, ale nedokázala bych jít na potrat, takže to bylo dost rychlé rozhodnutí, že miminko tu bude s námi (navíc se po dvou kloučcích zadařila holčička :srdce: ).
Co na to tvůj dr. v RS centru? U mě bude jediné omezení - kojení max. 3 měsíce a pak zase léčba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
10219
13.10.12 17:30

Já mám dvě děti které jsem porodila už po diag. RS a dopadlo to dobře .Ale přidávám se k holkám je to individuální. Akorát s druhým dítětem musel manžel hodně pomáhat, mám je od sebe necelé 3 roky a to je kolikrát pro zdravou maminku záhul.
Mě jen napadá, že když už jsi těhotná, jestli to není jedno vzhledem k RS. Ona interupce je taky zásah do organismu a i na psychiku :nevim:.Nejlepší to bude projednat v RS centru s dr. ten ví nejlíp jak na je tvá RS.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
14.10.12 09:46

Díky moc za vaše příspěvky :mavam:.Stále se nemůžu rozhodnout, někdy mám pocit, že se z toho asi zblázním, někdy jsem rozhodnuta, že to zvládnu a někdy, že to nepůjde, mám na pomoc jen manžela, syna a 60ti letou tetu. Ať se rozhodnu jakkoliv, bude to pro mě hrozné. Zvažuji taky to, že je mi už 36let a budu „stará mamka“ :oops: :roll:.Ale drží mě můj 10ti letý syn, který se strašně těší. Tak prosím pisněte ještě nějaké názory, ahoj a všem hezký den Lucka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
14.10.12 10:04

@Lucka W - blbost, jaká stará mamka? Mě je 35 a stará mamka si rozhodně nepřipadám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
10219
14.10.12 10:10

Stará mamka určitě nebudeš - rozhlídni se kolem sebe :mrgreen:.A velkou výhodu u tebe vidím v synovi, který určitě pomůže. Mě pomáhala tenkrát s miminkem 3 letá dcera a ocenila jsem, že mě něco podala přinesla apod. Syn ti už mimčo i povozí a ty si dáchneš. :think: Ale rozhodnutí je jistě na tobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
15.10.12 14:35

Ahoj, já mám 7 letou holku a skoro 2 letou raubířku, před 2mi lety jsem byla čerstvě rozvedená s 5 letou uličnicí a s přítelem jsem po cca dvou měsících známosti přišla do jiného stavu. Měla jsem problémy s atakami, navíc čerstvá známost, tak jsem taky zvažovala co a jak, doktor mi tenkrát řekl, že pokud někdy druhé dítě chci, tak mi nedoporučuje jít na interupci, že je to skoro totéž jako si to těhotenství prožít. po porodu jsem byla těžce hlídana, bohužel jsem se atakám nevyhla a kolikrát to nebylo nejlechčí neb ty stavy jsem zažívala třeba poprvé. Musím říct, že mi hodně pomáhala a pomáhá ta 7mi letá. Jinak kolem sebe nemám nikoho kdo by v případě nouze zaskočil, přítel je věčně v práci, babičky ani dědové nejsou. Přeji Ti hodně štěstí v rozhodování, ale myslím, že si to babetko necháš, neb se na něj všichni těšíte a možná by ti to neprospělo po psych. stránce kdybys ho dala pryč. Já dnes vím, že kdybych se tenkrát rozhodla jinak a dala „to“ pryč tak dřív nebo později bych po tom mrnouskovi toužila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sissina
17.10.12 20:41

Lidové léčitelství a RS?

Ahoj, jsem tu úplně nová, totálně vyděšená maminka. Rok a půl po porodu chlapečka jsem začala mít příznaky-brnění, slabé nohy, sem tam rozmazané vidění. Na Bulovce v Praze se ke mně chovali jako k hysterce, které nic není. Na moje naléhání mě poslali na rezonanci i lumbálku, které vyšly neurčitě. Něco tam je, ale není to jasně diagnostikovaná RS. Objednala jsem se sama i do specializovaného centra na RS, mám termín za měsíc. Dostala jsem se i k vyhlášené léčitelce, která mi tvrdí, že to RS je a namíchala mi jakýsi čaj. Prý mě dá dohromady. Máte někdo s alternativní medicínou zkušenosti? Jinak jsme chtěli druhé mimčo, je mi už 34, ale jak doktoři, tak léčitelka mi to zakázali. Brečím kudy chodím…

• Citovat
  • Upravit
30707
17.10.12 20:48
@Sissina píše:
Ahoj, jsem tu úplně nová, totálně vyděšená maminka. Rok a půl po porodu chlapečka jsem začala mít příznaky-brnění, slabé nohy, sem tam rozmazané vidění. Na Bulovce v Praze se ke mně chovali jako k hysterce, které nic není. Na moje naléhání mě poslali na rezonanci i lumbálku, které vyšly neurčitě. Něco tam je, ale není to jasně diagnostikovaná RS. Objednala jsem se sama i do specializovaného centra na RS, mám termín za měsíc. Dostala jsem se i k vyhlášené léčitelce, která mi tvrdí, že to RS je a namíchala mi jakýsi čaj. Prý mě dá dohromady. Máte někdo s alternativní medicínou zkušenosti? Jinak jsme chtěli druhé mimčo, je mi už 34, ale jak doktoři, tak léčitelka mi to zakázali. Brečím kudy chodím…

Ahoj, :mavam:

pokud chceš, písni mi do SZ. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
18.10.12 20:34

Ahoj, protože jsem úplně nová uživatelka, systém mi nedovoluje psát SZ, bohužel. Kvůli spamu nebo tak nějak mi to hláška psala. Prosím můžeš mi napsat přímo do diskuse? Díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30707
18.10.12 21:35
@Sissina píše:
Ahoj, protože jsem úplně nová uživatelka, systém mi nedovoluje psát SZ, bohužel. Kvůli spamu nebo tak nějak mi to hláška psala. Prosím můžeš mi napsat přímo do diskuse? Díky!

Napsala jsem Ti do SZ… :pankac: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
547
9.11.12 20:14

Dobrý den, nemám RS, ale potvrzenou bechtěrevovu chorobu asi 5. let. Nikdy jsem nebrala žádné kortikoidy, jen když mě něco moc bolelo, tak třeba Nimesil, nebo brufen. Teď jsem 18+3tt a od neděla jsem dostala šílený zánět do oka, hrozné bolesti na oko skoro nevidím, injekce kortikoidů do oka, kapu kortikoidové kapky. To prý se k miminku skoro nedostane, ale včera už mi museli dát kapačku Solu_Medrol 500mg+100ml FR, dnes 250mg solumed. zítra taky 250 a v neděli snad naposledy. Já mám tak strašný strach co to udělá s miminkem, jsem úplně zoufalá, tak bych se chtěla zeptat jestli tu někdo bral v těhu Solu-medrol a narodilo se mu zdravé miminko. :nevim: Předem děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Prázdná náruč, deníčky na eMiminu

Tolik naděje a zůstal jen smutek?

Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty