Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak jsem dneska byla u lekare, nemohla jsem totiz spat, jak jsem necitila jednu ruku, uz mi to nedalo. O RS jsem ani nepipla, jen jsem ji rekla, ze jsme se stehovali a asi jsem to prepiskla a brni mi ruce, nohy, jednu ruku necitim…vysetrila me, dala par doplnujicich otazek a jeji diagnoza zni RS
poslala me na akutni prijem na neurologii do fakultni nemocnice. Neurolozka zacla vylucovaci metodou, rikala, ze RS si nechame jako posledni staci, ale napichala mi asi 6 injekci a dala velice silne leky na uvolneni svalstva v celem tele, pry nebudu schopna se ani postarat o malou, tak pritel bude cely tyden doma, a po tom tydnu mam prijit na kontrolu. Nejhorsi je, ze mi ty injekce vubec nezabraly, ani na bolest, a to jsem dostala konskou davku a ani na to mravenceni…takze jeji predpoklad, ze by to mohlo byt od krcni patere se asi neprokazal. Byla jsem na RTG patere, jdu na karpaly a ocni pozadi, za tyden s vysledky znovu na neurologii. Priznam se, ze se mi trosku zhroutil svet, kdyz jsem slysela tu diagnozu z ust lekaru a stale doufam, ze to RS nebude
Taky si myslím, že bez mag. rezonance a lumbální punkce se nedá vyslovit konečná diagnoza… - a i v případě pozitivního nálezu je potřeba, aby se za nějaký čas v té nemoci projevil nějaký vývoj - další ataka, další léze v mozku - až pak ti někdo může říct - Ano, máte RS.
Napiš, jak to dopadne…
Budu držet pěsti.
Moc dekuji ![]()
Magnetickou mi zatim nepredepsala, chce nejprve zkusit uvolnit svalstvo a pocka na zakladni vysetreni, za tyden se domluvime co dal. Podle me ani hned magnetickou nepredepisuji, protoze je hodne nakladna. A navic me uz jednu pred temi cca 10 lety delali, tak asi tim spis, aby pojistovna neremcala - muj nazor
Urcite do te doby budu vyckavat, rozhodne mi nikdo nic nepotvrdil a ani do lumbalni punkce nepotvrdi.
@vodaziva Na magnetické rez. jsem byla do dvou měsíců od prvních příznaků, měsíc od první návštěvy neurologa. Je drahá… ![]()
Uvidíš… Vím, jak ti je ![]()
Drž se a jestli budeš mít chuť, tak napiš. ![]()
Holky já Vám napíšu trošku něco pozitivního. Ze začátku se zdá vše černé, mě se taky na chvíli zhroutil svět, když mě řekli diagnozu. Před 11lety
dnes mám dvě krásné holky a kojila jsem je obě do 1 roku. Ataky za těch 11let jsem měla dvě. Celou dobu jsem bez léčby - nedosahuji na ni a studii nechci podstoupit. Tenkrát nebylo tolik možností co máme teď. Už je trošku nějaká léčba na oddálení příznaků a v ní je veliká šance prožít pěkné mládí. ![]()
@vodaziva pokud ti RS potvrdí z lumbálky tak na magnetickou rezonanci máme nárok každé 3roky. Tak to důvod asi nebude. Spíš dodržují nějaký lékařský postup.
@vodaziva uvidíš moje mamka má taky brnění rukou - stává se ji, že ji někdy jako by visí prsty a RS nemá
má nemocnou krční páteř. brnění je ošemetná věc a nemusí to být od RS. třeba ani nebude
.
Ja jsem si byla pro CD z posledni MRI nedavno… Na recepci jsem řekla jmeno rodne čislo bla bla bla a kdyz se pani vratila koukla na mne a rika: vy jse jako za 9 let byla na magnet. 13krat??? (myslim ze to bolo 13… 13 nebo 11 uz nevim) takze ja tam chodila jak na klavir ![]()
@vodaziva píše:
Moc dekujiMagnetickou mi zatim nepredepsala, chce nejprve zkusit uvolnit svalstvo a pocka na zakladni vysetreni, za tyden se domluvime co dal. Podle me ani hned magnetickou nepredepisuji, protoze je hodne nakladna. A navic me uz jednu pred temi cca 10 lety delali, tak asi tim spis, aby pojistovna neremcala - muj nazor
Urcite do te doby budu vyckavat, rozhodne mi nikdo nic nepotvrdil a ani do lumbalni punkce nepotvrdi.
Tak jestli je drahá nebo není
- za mě to bylo před dvěma roky bez pár drobných 13tis. Teda tolik bylo na výpise z pojišťovny. Stejně, jako za celý porod se vším všudy
.
Tak oni asi vazne spis dodrzuji nejaky postup
kazdopadne kdyby me aspon v nemocnici vzali na ocni vysetreni, ale oni maji plne stavy, tak musim hledat ocniho a dneska uz to asi nestihnu, tak to me asi ted stve nejvic, z ocniho pozadi se uz da neco posoudit.
Ja porad doufam, ze diagnoza bude jina, pro me je proste RS nocni mura, i kdyz taky znam jednoho kluka od nas z prace, ktery ma RS a je sileny parmen
a vubec bych na nem nic nepoznala ![]()
No ale holky, injekce ani leky nezabraly, maximalne jsem z toho byla sjeta
prospala vcera pul dne a vysledek nulovy
jedna ruka total mrtva, uz ji ani nezatnu v pest a druha se horsi den ode dne, nohy taky brni, mam nestabilni chuzi
Nemely jste to nektera s tema rukama? Porad si rikam, jestli to neni syndrom karpalniho tunelu, i kdyz i nohy
to nedava smysl, ale treba to je od patere. Moje mamka, kdyz mela ataku s nohama, tak proste nemohla dojit do prace, vubec je necitila, me ale brni ty ruce a ta jedna je jakoby bez krve, mdla ![]()
@xlenushkax píše:
Ja jsem si byla pro CD z posledni MRI nedavno… Na recepci jsem řekla jmeno rodne čislo bla bla bla a kdyz se pani vratila koukla na mne a rika: vy jse jako za 9 let byla na magnet. 13krat??? (myslim ze to bolo 13… 13 nebo 11 uz nevim) takze ja tam chodila jak na klavir
@Pipet píše:
@vodaziva Na magnetické rez. jsem byla do dvou měsíců od prvních příznaků, měsíc od první návštěvy neurologa. Je drahá…
Uvidíš… Vím, jak ti je
Drž se a jestli budeš mít chuť, tak napiš.
@vodaziva pro mě jsou moje dvě děti naopak hnací motor. Vím, že kvůli nim musím a moc mě to pomáhá po psychické stránce. Určitě jsou na prvním místě a potom teprve nemoc. Je fakt, že pokud mě je blbě a já jsem s nima doma sama nějak prostě vím, že nesmím podlehnout. A nejhorší to je až děti spí až se člověk uvolní.
Ad nohy - tam jsem měla problémy dvakrát, brnění, ztěžklá noha, pomalá chůze ve stylu stařenky a taky úkrok do strany ač se člověk snaží jít rovně - stabilita. Takže třeba sem se netrefila do dveří a praštila se o futra. To jen pro představu.
Ahoj holky, tak já se připojuju taky ![]()
je mi 22, v 18 mi zjistili RS (měla jsem zamlžené oko a nic jsem na něj neviděla). Potvrdili mi to po lumbálce a magnetický r. Teďka si 3× týdně píchám injekce a vše ok. Několikrát jsem měla ataku, ale jakmile jsem odešla z VŠ, kde jsem měla dvakrát do roka (zkouškový) ataky, tak je to v pohodě. Dělám normální věci, chodím do práce, občas chodím pařit
, na spinning, i jsem po svolení doktorky zašla párkrát před svatbou do solárka, takže vedu úplně normální život
vůbec si nepřipouštím, že jsem nějak nemocná.
Před 2 měsícema jsem vysadila antikoncepci a s manželem se snažíme
tak doufám, že ze mě bude těhulka co nejdřív ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.