Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já si čtvrtku brufenu beru pořád, ale je pravda, že jsem to ještě nezkoušela si jej nevzít.
@lucishca píše:
To já po avonexu byla, jak když mám chřipku, ale další den to bylo zase ok. A teďka s rebifem paráda. Sice mi dělá problémy si píchat (jsem poseroutka![]()
) s avonexem to byla katastrofa, to jsem sama nezvládla a teďka teda než se odvážim, ale nakonec si píchnu
a jak jsi to s prckem zvládala? a co těhotenství? a když jsi otěhotněla, tak jsi injekce normálně vysadila?
a ty si to pichas ručo? ja mam takovy aplikator zeleny veliky… ale i s tim se 5 minut odhodlavam
dnes to bylo do bricha… ja se tak bala… jsem hodne hubena (170cm/48kg) takze o to vic to boli… ale svete div se vubec to nebolelo
brufeny beru 2 pred kazdym… po skusenostech s avonexem… a mudra + sestrička taky rikaly at beru.. tak beru
kdyz jsem brala avonex pred par lety.. tak jsem jedte bydlela na SR a tam jsem kazdy tyden chodila do ordinace a pichla mi to sestricka… sama bych to nedala.. to fakt ne.. i ted mi to do zadku picha chlap (to zni divne) a to je nejlepsi protoze si nemusim ublizovat sama ![]()
prcka jeste mam prtaveho
je ji 8 mesicu… ja kdyz otehotnela tak mi trošku brnela noha.. počas tehu se to postupne zhoršovalo jako ze to brneni bylo silnejsi- mela jsem stale min citu az ku kolenu.. pak porod… hned po nem mi dali kapat kiovag.. ja doted vlastne nevim co to je.. pak se mi zhorsilo videni na jedno oko… jakoby jsem mela bile body v obraze.. takze solumedrol se to jmenuje myslim… chvilku ok a pred mesicem jsem onemocnela - kasel, ryma, teploty a dalsi atak
jak jsem uz psala na pravu stranu dvojite videni + tezko se mi chodilo.. byla jsem jak opila musela jsem se pohybovat pomalu protoze se mi motala hlava pri rychlejsim pohybu nebo jen otočeni hlavy… s malou to je moc tezky.. chlap dela kratky dlouhy tyden a pres tu ataku mel akorat dlouhej… celou rodinu mam na Slovensku takze mi nikto nemohol pomoct byla jsem na to uplne sama.. ataka + miminko… no probrecela jsem toze jo.. uz jsem mela i hrozne temne myslenky… neurolozka mi dala na tri dny solumedrol to nepomohlo tak jeste dve a stale nic tak jsem stracela nadej ze se to zlepsi.. a kdyby to tak zustalo tak opravdu nevim ![]()
Budu doufat… že to nebude ještě těmi dalšími vyšetřeními na kterých budu trvat definitivní. Nechápu, jak je možné, že to doktorka vůbec vyslovila, pokud to tímto jedním vyšetřením nelze říct s jistotou. Tak budu věřit, děkuju vám.
Já nejdřív nevěděla, že nějaký aplikátor existuje, až když jsem si postěžovala na ztvrdlé boule tak mi ten aplikátor dali a je to pohoda si to píchnout, dnes jsem si to taky píchala do břicha, v podstatě za pochodu, neb jsem koupala svou 1.5 letou dceru. Spíš mám problém s modřinkama, nebo že na nohách cítím každý vpich.Ale oproti Avonexu je to pícháni pohoda, to jsem i hodinu seděla a
hledala odvahu.
Já už mám jedno 6leté dítko a když jsem podruhé otěhotněla s novým partnerem, myslela jsem, že mi dr nedoporučí v těhotenství pokračovat, protože jsem měla dost atak.Dr mi řekl, že těhotenství je klidové období kdy RS spí, tedy většinou, já měla po 1trimestru 3× solumedrol, pak jakoby klid a po porodu jsem měla co měsíc nějaké infuze, no a 3měsíce po porodu ataka, lítal mi obraz před očima, neměla jsem sílu vstát z postele, ani se to pořádně nespravilo a přišla další kdy jsem necítila levou nohu a zakopávala jsem, neudržela jsem rovnováhu, točil se mi svět.
,Fuj to bylo před rokem teď je to už lepší a já bojuji co se dá, ale kulhání mi zůstalo, právě proto by mě zajímalo zda vidíš nějaké výsledky po Rebifu.
Tak to mi je moc lito ze to zustalo
mne zustalo slabe brneni na nohach… chtela bych druhe miminko… hrozne moc.. ale asi to uz nebudu riskovat ![]()
ja mam ten rebif jeste jen dva tydny takze to jeste moc nemuzu hodnotit.. mela jsem chvilku ten copaxone ale byla jsem nakonec alergicka tak mi ted dali ten Rebif…
@xlenushkax píše:
a jaky je ten zivotni styl?? jako strava trebaeliminace stresu… no to je tezky… mam chlapa s kterym asi nejde byt bez stresu…
V podstatě jde o zdravou stravu (byly o tom vydané i knížky pro RSkáře), která pomáhá tělu bojovat proti nemocem, protože cokoliv na podporu imunity je pro nás průšvih. Stačí třeba chřipka nebo tak a může tu být ataka. Taky mám chlapa, co má hodně stresující práci, ale on se hrozně začal snažit, aby to na mě nepřenášel. A navíc většině lidí, co jim oznámí diagnózu RS, se rázem přerovná žebříček hodnot a rázem se ukáže, co je opravdu důležité. Takže největší kus práce musíme na sobě odvést my sami.
Ahoj, ráda čtu vaše rady a teď bych taky jednu potřebovala. Od dětství se léčím s epilepsii která se po lékách nezhoršuje, ale zhruba před dvouma lety my k tomu zjistili RS. Mám jednu zdravou holčičku které je jedenáct let, ale z manželem toužíme ještě po jednom. Tenkrát jsem měla jen tu jednu nemoc tak při pravidelných prohlídkách jsme to z manželem podstoupili a doufali že naše děťátko bude zdravé, vše dobře dopadlo. Teď to ale je větší ryziko a chtěla bych vědět jestli s tím má někdo zkušenost. Děkuji moc
@Lidka01 - základ je domluvit se v RS centru s neurologem, ke kterému normálně chodíš. Jde o to, jestli máš nebo nemáš ataky, jaký je tvůj celkový stav, jestli máš nebo nemáš nějakou léčbu atd. Ale určitě bych do toho nešla bez předchozí domluvy s neurologem.
Přidává se k názoru Milli, jen doplním jde o tvé zdraví. O zdraví dítěte nemusíš mít strach.
Ahoj holky, tak mě taky zjistily Rs
Měla jsem atak do ruky, nehybná pravá ruka, nemohla jsem psát, jíst… Čekám jestli mi schválí léčbu Rebif 22.Nevite jak dlouho to trvá???Čekám už od června ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, tak mě taky zjistily RsMěla jsem atak do ruky, nehybná pravá ruka, nemohla jsem psát, jíst… Čekám jestli mi schválí léčbu Rebif 22.Nevite jak dlouho to trvá???Čekám už od června
Když hodně rychle, tak do měsíce. Když to trvá dýl (záleží na tom, jakou máš pojišťovnu, v jakém jsi RS centru, kolik už centrum utratilo z balíku peněz od pojišťovny za předchozí pacienty), klidně i pár měsíců. Ale to by ti měl říct doktor.
@Milli píše:
Když hodně rychle, tak do měsíce. Když to trvá dýl (záleží na tom, jakou máš pojišťovnu, v jakém jsi RS centru, kolik už centrum utratilo z balíku peněz od pojišťovny za předchozí pacienty), klidně i pár měsíců. Ale to by ti měl říct doktor.
Děkuji za odpověď, v RS centru mi říkaly, že by se my měli ozvat do půlky srpna, což mi přijde dlouhá doba
Už bych chtěla mít léky. Mám RS centro v Motole. Doufám, že mi léčbu schválí mám 21 měsíčního chlapečka.
@Anonymní píše:
Děkuji za odpověď, v RS centru mi říkaly, že by se my měli ozvat do půlky srpna, což mi přijde dlouhá dobaUž bych chtěla mít léky. Mám RS centro v Motole. Doufám, že mi léčbu schválí mám 21 měsíčního chlapečka.
A jakou máš zdravotní pojišťovnu? Tam to už prošlo? Jestli ti slíbili zavolat, tak se jim zkus třeba sama těsně před tím ozvat, pokud do té doby nezavolají sami.
Mám OZP, jestli to v pojišťovně prošlo to tedy vůbec nevím
Začátkem srpna zavolám do Motola a uvidíme ![]()
Ahoj maminy eresandy… (zvláštní? ![]()
Prosím, jak jste to měly s kojením?? Mě je 27 let, RS mám 11 let, ted mám měsíční holčičku, ale v RS centru HK mi doporučili kojit max. 2 měsíce, poté si budu píchat Copaxone, který jsem už před otěhotněním píchala asi 1,5 roku. Trhá mi to srdce, když vím, že zanedlouho bych měla ukončit kojení… ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.