Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Muzu se zeptat jestli RS mate vsechny v rodine jako prvni nebo maji RS i vase mamy?
Já jsem taky první, tedy aspoň o nikom v rodině nevíme. Ale moje děti už půjdou na vyšetření až budou starší. Riziko dědičnosti je v poměru k jiným nemocem nízké, ale nějaká šance přeci jen je.
@el009 - mám to stejně jako @Reenia a @29 . U nás v celé široké rodině to měla jen moje přivdaná teta, takže nepokrevní příbuzná.
@Reenia Ahojky, jen jsem chtela dodat k reseni ataky v tehotenstvi. Kdyz jsem byla v tehotenstvi s necitlivou nohou u doktorky v RS centru, tak mi rekla, ze to nechame byt, ale kdyby se to nejak dramaticky horsilo, tak by mi dali solumedrol. Ze v tomto tydnu tehotenstvi uz by to miminku neublizilo. Bylo to v lednu a TP jsem mela brezen/duben. Mohlo to byt tedy nejak kolem 30tt… Presne Ti to nereknu.
Podle meho nazoru Te budou sledovat a doufat, ze to ustojis bez solouse alespon do nejakeho toho 30.tt… napada me, ze by to treba mohl doktor chtit rozehnat nebo aspon ulevit magneskem a vitaminem B. Co myslite Milli a a 29? Muzou se ty injekce s beckem v tehotenstvi? Nekomu tim ataku rozhaneli, ne?
Jinak teda strasne moc drzim pesti, aby bylo vsechno v poradku! Je to neprijemny…
@kkkristynka pořádně netuším. Ale magnesko se běžně v těhotenství užívá
,takže tam problém nebude. ![]()
Tak mam davky solumedrolu, jelikoz jsem po 15t tak to miminku neuskodi. Mela bych zacit od zitrka… Nejsem z toho nadsena, ale co mi zbyva.
![]()
Dekuji moc za odpovedi. Mamka ma RS dvacet let. Ja jsem ted tehotna tak me napadlo az pri vasi diskuzi jestli taky nemam nejaka loziska. Cetla jsem ze dedicnost je padesat procent.
@Reenia ještě, že už ho tedy mohou nasadit.To je fajn zpráva.
@el009 když jsem byla těhotná, tak gynekolog řešil po telefonu s genetičkou zda si mám mimčo nechat nebo ne - dědičnost. Odpověděla, že dědičnosti by se nebála, že je riziko nízké, tak jak u alsehaimera a jiných nemocí, myslím to bylo 5 procent, ale kvůli sobě ať ho dám pryč. Nechala jsem si ho a ještě jedno přibylo. U holek je větší šance dědičnosti než u kluků, tam se píše o těch 50 procentech.Ale vychází se celkově z těch 5.
@el009 Těch 50 je ale když jsou oba rodiče nemocní, ne? Když jen jeden, tak je to malé číslo…
Ja tu dedicnost beru jen v linii zena zena. Tam to vychazi na tech padesat. Zatim jsem to u sebe neresila. V mnoha pripadech se to rozjelo prave po porodu.
@el009 píše:
Ja tu dedicnost beru jen v linii zena zena. Tam to vychazi na tech padesat. Zatim jsem to u sebe neresila. V mnoha pripadech se to rozjelo prave po porodu.
Dědičnost je 5% v případě, že to má jeden rodič. Ale jsou výjimky, kdy se to fakt tou ženskou linií táhne v celé rodině.
@el009 píše:
Dekuji moc za odpovedi. Mamka ma RS dvacet let. Ja jsem ted tehotna tak me napadlo az pri vasi diskuzi jestli taky nemam nejaka loziska. Cetla jsem ze dedicnost je padesat procent.
Ježiš nestraš
mě dr řikal, že dědičná v žádném případě není. Maminka mi na ní před pár lety zemřela.
@jjj11 mohu se zeptat jak dlouho s RS žila? Vím, že průběh je u každého individuální. Spíš mě to zajímá ze zvědavosti.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.