Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@xlenushkax a nesnaží se ti chlapským, neomaleným způsobem naznačit, že by ses měla snažit co nejvíc žít, tak jako bys byla zdravá? Tohle je k naší psychice hodně důležité.
Prostě dělá jakoby nic tak se tak k tobě i chová. Je možné, že to taky nemůže pobrat a je to pro něj naopak velký problém a je jednodušší se tvářit, že jsi zdravá. Aby nemusel nic řešit. Hodně chlapů nerado řeší jakýkoliv problém. A tohle by mohla být i jeho obranná strategie i když tobě to ubližuje. ![]()
psycholog zdarma bývá myslím součástí některých studií. Ale ty jsi měla snad už všechny léky tak studii ti asi nenabízí, že?
Ad dítě - když jde po obědě spát, běž taky.Je spousta činností u kterých ty můžeš ležet a hrát si s dítětem
Domácí práce ti neutečou - chlap je za tebe neudělá. Večer se snaž už nic nedělat a choď brzo spát. Spánek je moc důležitý a spánkový deficit bohužel RS trestá.
@ereska net píše:
Kompletní informace o těhotenství a průběhu RSky najdete podrobně v tomto článku
http://www.ereska.net/viewtopic.php?…
Na to bych se podívala ráda, ale chce to po mě registraci a já se registrovat nechci. Škoda.
Ahoj holky, cely den patram po informacich o RS tak me napadlo nakouknout na emimino jestli je tema otevrene, a je…desne moc vam vsem fandim jak to zvladate a nevzdavate se. Chtela bych poprosit o pomoc s informacemi. Sama RS netrpim, mela ji babicka s maminy strany a uz umrela davno. Mama i ja jsme zatim zdrave. Ja jsem ted ve tretim mesici, je mi 33, zadarilo se po umelem oplodneni. Ale anamneza RS v rodine me strasi. Jake mate informace o dedicnosti, docetla jsem se ze to neni primo dedicna nemoc, ze je tam souhra vic faktoru. mela bych ja podstoupit nejake vysetreni a nechat si udelat test plodovky jak je na tom mimi? Byla bych vam strasne moc vdecna za jakekoliv info a radu.
Mám kamarádku s RS a vím, že chodí na kontroly na magnetickou resonanci a na odběr mozkomíšního moku. Jí se RS projevovala v pubertě a pak asi do 20 let, pak to dalo pokoj, byla jen sledovaná. Když byla těhotná,2 Dr. řekly, že je to riziko, jeden řekl, že není a ona to riskla a porodila zdravou holčičku. Dneska je z holčičky velká slečna a kamarádce se až teď občas zas RS začíná objevovat-celou dobu, jak jsem psala, dala pokoj-.Ted má kamarádka trochu problémy s chůzí, ale drží se, snaží si to moc nepřipouštět, jak říká. Být Tebou, bych se nechala sledovat.
Miminka z plodovky na RS netestují. U RS je dědičnost opravdu malá a sami genetici se tím moc nezabývají. Můj gynekolog konzultoval s genetičkou. Ta doporučila interupci, ale ne kvůli dítěti, chtěla chránit mě
.Říkala, že z dědičnosti obavy mít nemusím. Pro tvůj klid až bude dítě starší můžeš nechat udělat testy z krve.Dnes už to možné je.
ještě to můžeš nahlásit u pediatričky až budeš přihlašovat dítě a bude s tebou dělat rodinnou anamnézu. Tvoje dítě má v dnešní hektické a uspěchané době šanci na RS úplně stejnou jako každé jiné. ![]()
Myslím, že to, že měla babička RS bude dost slabé na to, aby tě někdo sledoval a dělal ti drahá vyšetření. My s RS máme nárok na magnetickou rezonanci jednou za dva roky, pokud člověk není ve studii a dr. to nepotřebují kvůli účinkům léku. A pokud jsme bez obtíží ani po dvou letech se pravidelně nedělá. Věřte tomu, že kdo není ve studii tak zas tak sledovaný není i když RS má. Nejsou na nás peníze. ![]()
Příspěvek upraven 02.04.13 v 19:48
@29 @klafina123 diky obema za rychle info. Ja jdu k dr ve ctvrtek ta to samo nahlasim. Ale jak pises @29 neco podobneho sem se docetla. Verim, ze hekticka doba a stres jsou dneska nejvetsimi spousteci jakyholiv nemoci. A test pozdeji udelat nechame i sobe.
mejte se
@29 dekuji moc za rychle info. Nahlasim to kazdopadne ted na kontrole a uvidime. Jsem nenapsala, ze ziju v NL a tak jsem zvedava na jejich pristup tady. Chapu ze CZ je bordel na dbordel a penize nejsou nikde:-( Manzel rikal, ze nejake jeho sestrenici ( ne prima krevni linie)delali test na RS kdyz byla tehotna aby to vyloucili u mimi, meli totiz nejaky tezky pripad v rodine u ditete kluka, taky dost neobvykle. Tak me trochu vydesil. Ale jak pises dneska stres a hekticka doba je nejvetsi spoustec asi jakekoliv nemoci. diky moc ![]()
Znám holčinu co ji první příznaky zjistili v Anglii a řešili ještě míň než v ČR. Na to ČR zase špatná není. Akorát s tím jak RS invazivně přibývá už má asi každý někoho v rodině s touto nemocí, aniž by to bylo dáno dědičností. U mne třeba důvod nenašli a tak si myslí, že dědičnost. Jenže ji nikdo neměl a nebo u nikoho nepropukla těžko říct. Stejně mám dvě holky. Vyšetřit je nechá dr. až budou starší a bude s nima lepší spolupráce právě proto, že si myslí, že já ji zdědila. ![]()
@29 podle toho co pises sem minimalne vic vklidu. Dekuji. mam kamaradku se systemovym lupusem a to je taky sila kdyz to prijde. nikdo nevi odkud to prislo. Proste tyhle autoimuni onemcneni je moznost ze chytne kazdej podle toho jak zije, mozna nejakej gen zvysuje riziko, ale uprimne ja verim ze stres a zatez organizmu vykona vic. Dobry je o tom vedet, ale vic mam strach treba ze v manzelove rodine je Downuv syndrom a to maj potvrzene, ze ten se objevil jen tak bez dedicnosti, proste jeden ze statisice nahoda…to bych se asi musela v tom tehotenstvi zblaznit:-) ja doufam jako kazda mamina ze vse bude Ok, jen abych uz prestala ![]()
Ahoj, holky nemáte někdo nějakou zkušenost s RS- urologické trable? Všude holky píšou cokoli jiného, ale problémy s močovým měchýřem, dnem pánevním to nějak ne, až začínám mít pocit, že jsem jediná
.
@elousek10 - zrovna mi přišlo nové číslo Rosky a tam to mladá holčina píše, že měla problémy s inkontinencí.
@elousek10 jediná nejsi, mě se taky dr. na kontrole vždycky ptá. zatím dobrý, měla jsem problémy po porodu asi trochu dýl než všechny maminky, ale už je to v pořádku. Musíš cvičit a posilovat dno pánevní.
Právě, že já ho skoro vůbec necítím, chodila jsem i k fyzioterapeutce, bez výsledku, zkouším doma cvičit, ale je to slabota, ty svaly nemají skoro žádnou akci.Dr na urologii mi řekl, že to tak prostě u RS pacientů bývá. Bohužel.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.