Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak upřímně - mě by asi víc vadilo to neustálý sedání a vstávání, než to zvedání věcí (těžký balíky jsou taky blbý, to je jasný).
Těhotné na magnet můžou, nesmí se na CT.
Já jdu 17. k neurologovi po porodu… Mluvil o kontrolní magnetické, ale zas jsem se dočetla, že pokud kojím, tak nemůžu kontrastní látku? Tak nevím, co se vymyslí vlastně, jestli i bez kontrastu tam něco jde vidět.
Doufám teda, že mi kojení nezatrhne nějak radikálně…
Sice mě trochu brní ruce, ale spíš i bolí, sleduju přímou úměru mezi kvalitou spánku a pocity v rukách, pokud prcek je v pohodě a spinká, v noci spinká v postýlce, tak je to celkem OK, pokud ho hodně nosím a v noci spím s ním všelijak vykloubená, je to o dost horší.
frulllli - hodně štěstí a sil, ať těhotenství v pohodě. ![]()
@Pipet - já měla kojit do max. 4 měsíců. Pak mi pojišťovna nechtěla obnovit léčbu, tím se to protáhlo až do 6 měs. (ale už jsem pomalu radši přecházela na UM, abych neodstavovala ze dne na den) a od 6 měs. mám zase schválenou léčbu.
Jinak tu kontrastní látku při kojení nemůžeš mít, ale jde tam vidět vše i bez ní. Mě dělali vždy bez. Ten kontrast ukáže odlišně (svítivě) aktivní ložiska, bez něj nejdou rozlišit aktivní a neaktivní.
Gratuluju k tehotenstvi a drzim pesti, at jde vse hladce.
K ty rezonanci - ja byla taky objednana na rezonanci a kvuli tehotenstvi se o rok posouvala. Urcite bych do tunelu tehotna nesla, kdyz neni zavazny duvod…
@Pipet - tak to asi řešíš jen kvůli možnosti ataky, že? Podle mého dr. je to riziko ataky větší až po kojení delším, jak 6 měsíců. Jak dlouho chceš kojit?
@Milli Já ani nevím, aspoň těch 9 měsíců třeba, než bude víc jíst normální jídlo.
První jsem kojila do roka, od cca 5 měsíců zaváděné příkrmy. Poslední dva měsíce spíš jen tak na pomazlení, mlíka už moc nebylo. - ale to jsem ještě neměla diagnozu.
No ale nebudu to hrotit, pokud to nějak výrazněji nedoporučí nebo se nebudu cítit dobře, tak to kašlu.
Prostě raději nic neplánuju a uvidím, jak budu vypadat.
A jak ty, dobré?
Ahoj holky všm vam držim palce. Možna ani nema cenu psat nejsem ani těhotna a ani nemam děti. Ale hrozně si tu s vami občas napišu. Nejak mi to těhotenství nejde a už i mam věk větší než ví. No ale ze srdce vam to přeji, Já vim že moje neuroložka řika že kojení je dobré tak na těch pět měsicu a pak že je zase fajn se vratit k ležbě. No magnetická rezonance je vidět jak s kontrastní latkou tak i bez ní samozrejmně že sni je to lepší. Ale jestli že jsi těhotna tak to tam stejnak nepujdeš ale to určitě víš. Držim vam všem palečky a nezlobte se
@Pipet - zatím dobrý. Už 3 týdny si zase píchám. V těhotenství pohoda, porod taky, i to kojení. Ale chybí mi to - to pomazlení u prsa. Na druhou stranu mě zase malá odměňuje spaním - předevčírem dala 11 hodin v kuse
.
Dg. mám až po druhém porodu, to bylo mladšímu rok a čtvrt a ještě jsem ho kojila (hned jsem musela přestat). Nejstaršího jsem kojila do 2 let.
Tak uvidíš, co se ukáže/neukáže na MR a podle toho se můžeš rozhodovat.
@Milli Tak ať se to nezhoršuje
Tééda, 11h
![]()
usvit - to je mi líto, že se těhotenství nedaří - pochopila jsem, že bys ráda? ![]()
@usvit píše:
Ahoj holky všm vam držim palce. Možna ani nema cenu psat nejsem ani těhotna a ani nemam děti. Ale hrozně si tu s vami občas napišu. Nejak mi to těhotenství nejde a už i mam věk větší než ví.
No magnetická rezonance je vidět jak s kontrastní latkou tak i bez ní samozrejmně že sni je to lepší.
Ale jestli že jsi těhotna tak to tam stejnak nepujdeš ale to určitě víš.
Já taky nejsem zrovna nejmladší
, už se pilně blížím ke čtyřicítce.
MR s kontrastem je lepší v tom, že ukáže ty aktivní ložiska jako svítící. MR bez kontrastu ukáže všechna ložiska stejně.
A v těhotenství se může na MR chodit, na CT se nemůže - to už tu někdo myslím psal
.
@Pipet píše:
@Milli Tak ať se to nezhoršujeTééda, 11h
![]()
No jo, to mám za odměnu - krásnou malou hodnou holčičku. Kluci se mi budili po 2,5-3 hodinách, dokud jsem kojila.
AHojky,, co jsem těhotná
prosím o názor jsem zase bezradná. V pondlí jsem 36+0tt. Za tu dobu, co jsem těhotná jsem prodělala jednu ataku, kterou jsm úplně nepřeléčila, jelikož se mi Dr. bál napsat korikoidy. samozřejmě se mi to po měsíci dostalo jinam. Dnes to začalo brněním pravé ruky, jazyka až jsem nemohla mluvit, byla jsem, jak po anestezii a do toho migréna s aurou, která stále trvá a občasná slaabost v nohou.
Jsem vyřízená a mám docela strach. Přemýšlím, že se k večeru rozjedu na pohotovost neurologie. Myslíte si, že by mi raději porod vyvolali nebo mě v tom nechali? Máte zkuššenot nebo nějakou domněnku. Rodit dle neurologa z RS poradny mám přirozenou cestou. A já teď nevím, co dělat ![]()
Děkuji za ospověď.
@klarucha řikala jsi v nějaké diskusi, že chodíš do HK do rizikovky.Asi bych jela tam do porodnice a oni ti kdyžtak neurologa pozvou na konzilium. Drž se.
Ahoj Holký moc rada bych měla miminko ale už to vzdavam. dlouho jsem tu nebyla tak ani nevim ják se některe zvás mate a ják se daři vašim ratolestem. držim vám všem pesti
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.