Těhotenství a roztroušená skleróza

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1600
22.8.13 15:08

Ahoj holky,
ráda bych se mezi Vás zařadila a vyměnila si zkušenosti s RS a těhu a pak i mimi… mě RS zjistili loni, když mi bylo 29. Mimi bylo v plánu, ale tohle mi ty plány překazilo a měla jsem na rok stop. V únoru jsem byla na MR a výsledky vyšly moc dobře, tapže mi mimi povolili… ale stejně se to povedlo až po roce od první ataky :lol: teď jsem ve třetím měsíci a cítím se fajne. Nechala jsem si ale napsat naschopenku. Žádná práce za to nestojí, a kór kdež je to práce s lidma :x… Chtěla jsem se zeptat zda nemáte zkušenosti s podávanou injekcí v těhotenství… mám skupinu A - a při negativním Rh fakturu se podává injekce, ale nevím zda ji mohu dostat, když mám zákaz jakéhokoliv očkování… díky za radu… Alča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
22.8.13 15:38

@ajkad - to s očkováním nijak nesouvisí. Mám taky Rh faktor negativní, injekci jsem dostala po prvním potratu, pak už to nebylo třeba.
Počti si tady: http://www.krevniskupiny.cz/…tehotenstvi/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1600
22.8.13 15:47

Milli… moc díky za info… snad to bude OK… jsem zase o něco chytřejší… :dance: to víš, první prcek - spousta informací, které se musí skloubit s RS…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.11.13 18:16

druhé těhu

Ahoj holky, zdravím ;)… RS mám od roku 2008 a v pondělí se dovím, zda můžeme začít pracovat na druhém svišťovi, jeden skoro dvouletý mi tu už běhá ;)… Kolik máte vy dětí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.11.13 18:49

Tak to máš RS jen krátce. Já ji mám od r. 1996 a v roce 2012 se mi narodilo první a poslední dítko. Druhé už nebude. Nedávno jsem dostala takovou ataku, že jsem se skoro nedokázala postarat o sebe, natož o dítko. Druhé už mi nebylo doporučeno. Držím palce, ať se druhé povede. :)

• Citovat
  • Upravit
1600
15.11.13 22:49

Ahojky, ja doufam, ze mi druhe hned nezamitnou. je mi 30 a rs lecim od 6/2012. hned pri prvni atace jsem ochrnula na celou levou cast vc. obliceje, takze to byl fakt sok… ted se ale citim fajn ii leva strana funguje v pohode. jsem akorat desne unavena. tak snad miminko bude taky ruzenka a bude hodne spat aby mohla maminka odpocivat. vubec se ale netesim az si zase budu pichat leky… byla bych ted uz jen porad tehotna… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1600
15.11.13 22:52
@Ivana Anděl píše:
Ahoj holky, zdravím ;)… RS mám od roku 2008 a v pondělí se dovím, zda můžeme začít pracovat na druhém svišťovi, jeden skoro dvouletý mi tu už běhá ;)… Kolik máte vy dětí?

hodne stesti… snad se dozvis dobrou zpravu… vim, jak moc to potesilo me… a pak hlavne kdyz se objevily na testu //.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43034
16.11.13 07:09

Kamaradka ceka ctvrte :-) Ale uplne rozumna podle me neni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1600
16.11.13 09:02
@Pudloslava píše:
Kamaradka ceka ctvrte :-) Ale uplne rozumna podle me neni.

fiiihaaa, to je silenstvi pro zdraveho cloveka, natoz pak nemocneho… ale pokud to ma z kliniky schvalene a ma na to sily, tak proc ne… ma muj obdiv…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.11.13 17:35

@ajkad
Moc děkuji, řekli, že můžeme, tak se musíme začít snažit :P… děkuji ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1600
19.11.13 18:58
@Ivana Anděl píše:
@ajkad
Moc děkuji, řekli, že můžeme, tak se musíme začít snažit :P… děkuji ;)

to je super, moc gratuluji… a hlavne at se brzy ukazou // a cele tehu zvladas v pohode…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pinkulinka
3.12.13 07:41

Ahoj, ja mam za sebou prvni tehotenstvi a na 100% posledni. Prubeh teh. Byl bezproblemovy i co se tyka rs, citila jsem se az moc ok…coz je ale normalni, kdyz mas rs, ze tehu prozivas vpoho. Co nasledovalo po porodu, bylo strasne…mocova inkontinence, hemoroidy, vypadani vlasu je normalni po porodu, ale do mesice prvni ataka- zanet zrakoveho nervu vlevo, po 2 mesicich dalsi ataka ale ted uz prave oko. Po zaleceni solumedrolem, medrolem tbl. Jsem se zlepsila, ale zrak mam jiz postizeni, na 100% nevidim. Co mi ale dost stvalo, ze jsem po medrolu silene ztloustla a mela pekne natekly oblicej- neni se cemu divit- jsou to steroidy, bohuzel je to zatim zabira na ataky. Pochopitelne pri prvni atace jsem vysadila kojeni a maly byl na UM. A to se dost prodrazi- meli jsme ha um. Ted mam 3. Ataku, temer nechodim a necitim cele telo. Takze opet na medrolu. A to od ledna mam mit slusne placenou praci v Anglii. Jinak jsem na rebifu 22, ale budou mi eskalovat lecbu na spesl tbl. Vyrobene v roce 2002, z nejake zazracne houby. Jdu opet na MR a ceka mi opet lumbalka. To je fakt bozi! Za me doporucuji jedno dite a cim driv, tim lip. Do 30 max. Pred tehu jsem byla stabilizivana a behem dvou let jsem mela dve ataky. Zozorka 25 let

• Citovat
  • Upravit
514
3.12.13 07:58
@pinkulinka píše:
Ahoj, ja mam za sebou prvni tehotenstvi a na 100% posledni. Prubeh teh. Byl bezproblemovy i co se tyka rs, citila jsem se az moc ok…coz je ale normalni, kdyz mas rs, ze tehu prozivas vpoho. Co nasledovalo po porodu, bylo strasne…mocova inkontinence, hemoroidy, vypadani vlasu je normalni po porodu, ale do mesice prvni ataka- zanet zrakoveho nervu vlevo, po 2 mesicich dalsi ataka ale ted uz prave oko. Po zaleceni solumedrolem, medrolem tbl. Jsem se zlepsila, ale zrak mam jiz postizeni, na 100% nevidim. Co mi ale dost stvalo, ze jsem po medrolu silene ztloustla a mela pekne natekly oblicej- neni se cemu divit- jsou to steroidy, bohuzel je to zatim zabira na ataky. Pochopitelne pri prvni atace jsem vysadila kojeni a maly byl na UM. A to se dost prodrazi- meli jsme ha um. Ted mam 3. Ataku, temer nechodim a necitim cele telo. Takze opet na medrolu. A to od ledna mam mit slusne placenou praci v Anglii. Jinak jsem na rebifu 22, ale budou mi eskalovat lecbu na spesl tbl. Vyrobene v roce 2002, z nejake zazracne houby. Jdu opet na MR a ceka mi opet lumbalka. To je fakt bozi! Za me doporucuji jedno dite a cim driv, tim lip. Do 30 max. Pred tehu jsem byla stabilizivana a behem dvou let jsem mela dve ataky. Zozorka 25 let

Muzu se zeptat, jestli jsi dostala po porodu imunoglobuliny? Ty by meli atakam po porodu zabranit nebo alespon zmirnit a snizit pocet.Tak se ptam, jestli to neni jen teorie, ale to by by nemels-byly na to delany klinicke studie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pinkulinka
3.12.13 08:12

Ahoj, nic jsem po porodu nedostala. Na neurologii jsem byla pozvana po sestinedeli. Rekli mi, ze mam prijit az skoncim s kojenim max asi do pul roka nebo kdyz se vyskytne ataka, tak me tam meli do mesice s atakou.

• Citovat
  • Upravit
1600
4.12.13 21:06
@pinkulinka píše:
Ahoj, nic jsem po porodu nedostala. Na neurologii jsem byla pozvana po sestinedeli. Rekli mi, ze mam prijit az skoncim s kojenim max asi do pul roka nebo kdyz se vyskytne ataka, tak me tam meli do mesice s atakou.

to je divny… me rekli, ze si mam pred porodem zavolat a objednat se na kontrolu a ze mi hned daji leky co se musi uzit do 48 hodin po porodu… kojeni mi doporucili jen sest nedel… ze by to nebylo jednotne? chapu spravne ze jsi mimci mela loni nebo zacatkem roku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Prázdná náruč, deníčky na eMiminu

Tolik naděje a zůstal jen smutek?

Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty