Těhotenství a roztroušená skleróza

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3890
27.7.12 23:02
@Leniee píše:
Ahoj maminy eresandy… (zvláštní? :)
Prosím, jak jste to měly s kojením?? Mě je 27 let, RS mám 11 let, ted mám měsíční holčičku, ale v RS centru HK mi doporučili kojit max. 2 měsíce, poté si budu píchat Copaxone, který jsem už před otěhotněním píchala asi 1,5 roku. Trhá mi to srdce, když vím, že zanedlouho bych měla ukončit kojení… :,(

ja mohla kojit 3 mesice… pak mne taky cekal copaxone ale nakonec se to cely zvrtlo tak ze jsem kojila 6 tydnu… ale to melo jine duvody… kazdopadne se tim netrap, to ze bude maminka OK je mnohem dulezitejsi nez kojeni :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
28.7.12 07:38

@Leniee - já jsem na tom hodně dobře, řekla bych, a po porodu mám doporučeno kojit maximálně tři měsíce a pak zase léčba. Prý se po těch 2-3 měsících zase uvolňuje ta bariéra a začínají se vylučovat hormony ke stimulaci imunity. V tomhle doktorům věřím, že vědí, co říkají. Právě taky zvažuju, jestli vůbec začít kojit. Ale mě kojení vždycky šlo, bavilo mě a mlíka jsem měla dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
10219
28.7.12 08:27

V tomhle bych poslechla lékaře. Pokud ti doporučují omezit kojení tak ví proč. Spíš je otázka jestli s tím vůbec začínat. Mě kojení nikdo nezakazoval tak já kojila dlouho a dobrý. Ale pokud by mě lékař řekl ať nekojím nekojila bych. Rozhodně matka co nekojí není o nic horší matka než ta co kojí. Zdravíčko je přednější :mavam:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1340
28.7.12 13:27

Ja jsem kojila 7tydnu a pak to radsi ukoncila. I tak teda prisla po 4m od porodu ataka. Kazdopadne jsem rada aspon za tech par tydnu…ma to svoje kouzlo. :-) urcite bych poslechla doktory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50
9.8.12 08:36

Prosba o pomoc

Ahoj, mám takový problém, jsem na začátku třetího těhotenství, při prvním těhotenství jsem byla prakticky téměř upoutaná na lůžko, měla jsem děsné závratě, zvracení, nemohla jsem skoro chodit, mluvit. Odvezli mě do nemocnice, kde mi dělali odběr mozkomíšního moku, vzhledem k tomu, že moje máma má RS, po nějaké době jsem volala o výsledky a řekli mi, že mi našli nějaká zánětlivá ložiska a at se objednám do poradny RS, tam mi lékař řekl, že se mnou do porodu stejně nic dělat nemůže, po porodu stejný problém, nemohla jsem se hýbat atd. Odvezli mě do nemocnice a tam mi dělali magnetickou resonanci, primář tvrdil, že to není uplně normální ale RS mi nediagnostikoval, nakonec mi řekl, že mám neurozu a poslal mě domů. VBolali na mě pomalu psychiatri, po šestinadělí jako když utne, bylo mi fajn a pak prakticky celých 6 let, než jsme začali přemýšlet o dalším miminku, měla jsem strach do toho jít, ale nakonec jsem se rozhodla, že to zkusím, těhotenství prakticky až do 6tého měsíce v pořádku, pak mi začali trochu problémy s hybností. Stačilo se z toho vyspat a dobrý. Po porodu celkem paráda, v pohodě, jen když jsem přišla domů, tak jsem ten stav kdy jsem se špatně pohybovala měla jen jednou. A ted čekáme s přítelem vytoužené miminko, devě děti mám z předchozího manželství. Od začátku mě brní obě nohy, jsem z toho nervozní, RS mi nikdy nediagnostikovali, po orce mi pak ještě dělali magnetickou resonanci, která byla v pořádku. Dítě moc chceme, ale mám strach, přítel je od rána do večera v práci, mám strach, že budu mít nějaké zlé stavy a nezvládnu se postarat o děti a tak. Prosím a jakoukoliv radu, myslíte, že bych mohla mít RS? A jak zvládat krizové situace? Vůbec nevím, co mám dělat. Prosím poradte. Mockrát děkuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
9.8.12 11:10

Ahoj, co ti poradit, nebo co na to říct…Obdivuji tě jak jsi to vše zvládla :), neumím si představit, že bych v těhotenství měla takové problémy, že bych byla v nemocnici. Máš síce příznaky RS, ale nemáš RS, svým způsobem to je horší než kdybys jí měla a léčila se na ní. RS je taková mrcha zákeřná. Můj otec se na RS celý život léčil, pak s nástupem magnetické rezonance šel na vyšetření, a tam mu řekli, že RS nemá, přitom problémy má. Nevím co poradit, snad jen abys to zvážila i s dr ke kterému chodíš a držela ses, hodně štěstí a pak déj vědět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
10219
10.8.12 07:46

RS je ve většině případů během těhotenství v útlumu neb placenta vyrábí interferon a ten nás chrání před projevy RS, léčí nás interferony v inijekcích. Počas těhotenství se inijekce vysazují neb je žena chráněna a po porodu opět nasazují. Věřím tomu, že můžeš mít příznaky a RS nemít.
Sestřenice byla dočasně ochrnutá a musela se znova naučit chodit, dodnes nikdo neví co ji bylo, ale RS neměla a nemá. Jestli chceš mít jistotu obrať se na nejbližší RS centrum. Jen v těhotenství ti nikdo nic nedá a asi nesmíš ani na MR - kvůli miminku. A bere se ještě mozkomíšní mok. Jenže to můžeš podstoupit bez mimča v bříšku. Asi si na to měla myslet hned po předchozích porodech, aby jsi měla jistotu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.9.12 23:11

piersing

Ahoj chtěla bych se zeptat, zda má někdo z vás zkušenost s piercingem, zajímá mě Váš názor, přece jen človíček s RS asi do pier. studia nechodí každý den.

• Citovat
  • Upravit
29
10219
18.9.12 06:56

Tak tam hrozí možnost infekce a potom následný průser. Prober to s ošetřujícím lékařem. To dál vysvětlovat nemusím, že? Já jen po odstranění zubního kamene dostávám atb.,abych nechytla zánět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3890
18.9.12 10:02
@Anonymní píše:
Ahoj chtěla bych se zeptat, zda má někdo z vás zkušenost s piercingem, zajímá mě Váš názor, přece jen človíček s RS asi do pier. studia nechodí každý den.

ja mela RS od 14 let a v 18 si dala piercing… pak ho musis na MRI vyndat je to kov, no a me se to za ten cas straveny v bubnu zrostlo a ted mam jen jizvu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3890
18.9.12 10:15

Jinak u me je ted po porodu (10 mesicu) uz 3. atak :,( a bojim se vic nez kdy driv :,( zacalo to pred 2 tydny slabim brnenim chodidel..po tydnu se to hodne zhorsilo no a v patek jsem si uz necitila prsty :( vcera jsem byla v RS centru a doktorka rekla ze je to hodne spatny se mnou.. ze musime hned neco delat, jinak muzu ochrnout :,( sla jsem hned na solumedrol, ale dnes rano jsem uz nemohla ani hnout prsty, od 5 jsem byla vzhuru a snazila se hybat ale nic, tak jsem to obrecela a v 6 sla do Motola na 2. davku solumedrolu… hrozne moc se bojim ze se to uz nezlepsi… jak bych to zvladla s miminkem :(
no a jeste doktorka rekla ze po MRI (bude v nedeli) musime nasadit jinou lecbu… silnejsi.. na copaxone jsem alergicka a po reebifu mam ted zasa ataku - 2 mesice po predchozi :,( dala mi 2 moznosti:
1. Gilenya - prej 30% ucinnost, ale bez nezadoucich ucinku, 1 prasek denne
2. Tysabri, az 80% sance na spomaleni az zastaveni, dokonce je mozne zlepseni MRI… ALE 50% lidi s RS ma v krvi nejaky virus, u ktereho je vyssi riziko ze po 2 letech uzivani dostanou zanet mozku coz vrcholi smrti 8o a ja zen virus samozrejme mam :,(
mam tyden na rozhodnuti :( a ja nevim co delat… bojim se.. za dva roky budu mit jen 27let a 3letou holcicku, to nejde tohle riskovat :(

berete to tady nekdo?? asi ne vid? :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
10219
18.9.12 11:29

Já neporadím :( RS mám 11let, ale zatím dvě ataky. Takže léky neberu žádné. :nevim:

Tohle rozhodování je naprd, je mě to líto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
18.9.12 14:39

Ahoj já po 3 měsících po porodu měla léčbu rebifem 22, ale po další atace o další 2 měsíce později mi to dr zvýšil na rebif 44, s tím, že pokud příjde další ataka budu mít nějaké infuze každý měsíc. Mám pocit, že to byl lék o kterém píšeš, kdy je tam nepatrné procento kdy léčba zasáhne myslím mozek a končí to smrtí. Naštěstí jsem měla ataku až za rok, takže se o léčbě dr už nezmínil, ale jak píšeš první na co člověk myslí je kdo se postará o malinkého sirotka.Loni mi strašně pomohly knihy od Louse Hayové, je to takové to tonoucí se stébla chytá, kdy už nevíš kudy kam, tělo tě neposlouchá, chodíš na solumedrol, máš před sebou poslední infuzi a třeba nohu pořád táhneš za sebou. Musíš ten svůj mozek nějak obalamutit, vím lehce se to píše, bojuji s tím každý den, bohužel každý den člověk řeší něco jiného. Drž se a věř, že to už zabere. Sestřičky v centru mi říkali, že to trvá i 3týdny, než se ukáže výsledek, jinak při té infuzi je důležitý klid a odpočinek, tak vždy když mám ataku tak se snažím být ten den co nejvíc v klidu.Pa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1340
18.9.12 15:53

Ja jsem taky mela ten Tysabri nabidnuty, ale bala jsem se, ptz ten virus jsem samozrejme mela. Doktroka mi to vysvetlovala tak, za mi to muze dat tedka na dva roky, kdy je tk riziko male…placnu - treba jeden clovek z tisice. Ale po dvou letech se to riziko zvysuje tak, ze bychom museli nasadit neco jineho. Ale ze za dva roky uz zas budou treba dalsi leky…
Ja se rozhodovala mezi Rebifem 44 nebo Tysabri a tak jsem neriskovala. V Tvem pripade bych o tom mozna na ty dva roky uvazovala a pak se s doktorem dohodla na jine lecbe.
Napriklad ja jsem tedka ve studii, kdy porovnavaji Rebif 44 s nejakou infuzi, co se dava jednou za pul roku. Je to uz treti (a snad zaverecna) faze testovani a meli by to schvalit. Tak nehazej flintu do zita. ;-)

Ja osobne bych treba zkusila tan lek, co ma tech 30% a pokid by prisla dalsi ataka, tak bych sla na dva roky do Tisabri a pak by se videlo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3890
18.9.12 16:06
@kkkristynka píše:
Ja jsem taky mela ten Tysabri nabidnuty, ale bala jsem se, ptz ten virus jsem samozrejme mela. Doktroka mi to vysvetlovala tak, za mi to muze dat tedka na dva roky, kdy je tk riziko male…placnu - treba jeden clovek z tisice. Ale po dvou letech se to riziko zvysuje tak, ze bychom museli nasadit neco jineho. Ale ze za dva roky uz zas budou treba dalsi leky…
Ja se rozhodovala mezi Rebifem 44 nebo Tysabri a tak jsem neriskovala. V Tvem pripade bych o tom mozna na ty dva roky uvazovala a pak se s doktorem dohodla na jine lecbe.
Napriklad ja jsem tedka ve studii, kdy porovnavaji Rebif 44 s nejakou infuzi, co se dava jednou za pul roku. Je to uz treti (a snad zaverecna) faze testovani a meli by to schvalit. Tak nehazej flintu do zita. ;-)Ja osobne bych treba zkusila tan lek, co ma tech 30% a pokid by prisla dalsi ataka, tak bych sla na dva roky do Tisabri a pak by se videlo…

presne takhle uvazuji ja… zkusit ten 30% a kdyz ne tak hold neostane jina moznost :( taky rikala moje dr ze za ty dva roky snad bude neco jine a lepsi… ale to jsou pro mne dost slabe argumenty :-/
ona mi jinak doporucuje tysabri… ale ji se to rekne ze jo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Prázdná náruč, deníčky na eMiminu

Tolik naděje a zůstal jen smutek?

Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty