Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj Vladus, jsem tu
Ale pravda, ze jen na chvilicku.Testiky dopadnou urcite mooooooc dobre a doktorka ti jen potvrdi to co uz vime-totiz ze letosni vanoce se vam trosku prodrazi.Bude vas totiz o jednoho nebo u vas mozne o nekolik vic.
Takze s manzelem uz darky mate a ted uz vybrat neco jen pro ty deticky.To uz bude malickost
.Teda to budou vesele vanoce. Jak ja vam to zavidim,ale v dobrem to se rozumi
S temi testiky bych rada vydrzela dle tve rady,ale kdyz ja to asi nevydrzim.
No ale dala jsem si zavazek, ze jestli budu testovat driv, budu to chapat jen jako ciste nezavaznou informaci) doufam.
Teda s tim vynechanim MS to mas u me.
To se taaaaaak krasne posloucha.Ted jdu spat, ale az se vyhajam, tak toho zase hodne napisu. Teda tak me napada
ja uz vam musim pekne lest krkem. No mozna dam chvilku pauzu, ale novinky si ujit teda nenecham,takze piste.Vladus urcite se ozvi.Tesim se az uslysim-uvidim,ty dobre zpravicky. Teda fakt jsem zvedava kolik tech mimisku budete mit (az budes vedet, okamzite hlas). My mame taky dost velky predpoklad na dvojcat (z manzelovi strany).Ja jsem tou myslenkou nadsena trosku min nez ty, ale asi bych to taky „nejak prezila“
.
Mejte se s mimiskem (ky) a samozrejme taky s manzilkem (ma na tom velkou zasuhu -ma 1*)moooooc fajn a napis.Omlouvam se za chyby, ale jsem tak unavena, ze se mi to po sobe nechce ani kontrolovat. ![]()
Gabriela
ahoj všem snažilkám, budoucím maminkám a všem mimískům v bříšku ![]()
když tak čtu ty vaše příspěvky, rozhodla jsem se vám taky napsat, sice už jsem jednou psala na emimino, že to chce vydržet a nezoufat, když to hned nejde, jsem zdárným příkladem toho, že dnešní medicína není vševědoucí i když umí dělat zázraky.
Nám s manžílkem nedávali vůbec naději na přirozené početí a když už jsme měli veškeré formality a sezení v centru asistované reprodukce za sebou a zbývalo jen podepsat papíry k umělemu oplodnění, stal se zázrak. Dnes jsem 9+1 a cítím se báječně, včera jsem byla podruhé na UTZ a už bylo krásně vidět srdíčko, samozřejmě mám i fotečku kde ta naše „fazolka“ vypadá spíš jak modlící se turek s turbanem v tureckém sedu:o)))
Jen ještě k tomu co psala Vladuš a co se týče tzv „babských rad“ - nebyly by to přece babské rady, kdyby na nich nebylo něco pravdy. Spíš jde o to, že se lidská dušička upne jiným směrem a přestane alespoň na chvilku intenzivně myslet na to " jen aby se to povedlo". To že jsem těhotná, jsem zjistila ve středu, v sobotu jsme měli odjet na lyže, ale taky je pravda, že tím že mi doktoři řekli, že se stejně UO nevyhnu a termín byl naplánovaný na duben - nemyslela jsem na to a ono se to povedlo. PS: Tu permanentku do solárka jsme měla taky ![]()
Všem těhulkám hodně zdravíčka, pošimrejte i za mě svoje bříška a všem snažilkám brzy // na testíku.
Kráčmerka a fazolka
Ahojky holky!
Omlouvám se že se sem trošku vetřu, ale mám dotázek, jestli budete některá vědět:
Po dobrání HA jsem nedostala menses, a doktor mi píchl injekci na vyvolání. Pak jsem dostala Norethisteron na tři měsíce (bere se 17-26. DC). Myslíte že můžu otěhotnět, když beru ty prášky (jestli mi probíhá ovulace), no vím že bÿch se měla jít zeptat doktora, ale já už jsem tam i tak pečená vařená, že se mi vůbec nechce.
S mojí drahou polovičkou jsme se minulou neděli tak intenzivně tulili, že jsem pozapomněli na ochranu..a bylo v to v době kdybych teoreticky mohla mít ovu (teoreticky!). Tak se chci se zeptat kdy nejdřív má smysl to testovat (je to teď 9.den). Potřebuju to vedět brzy či jsem nebo nejsem // kvůli škole (děláme tam občas s chemikáliema, a tak bych nechtěla aby to mimísovi nějak uškodilo..). Mimíska sice moc chceme, ale původně jsme chtěli ještě chvíli počkat, tak na srpen.. no ale uvidíme.
Jinak s těmi bolestmi bříška - mě teď v sobotu tak divně slabě bolelo jako při menses..jindy než první den při menses mi to nedělá..může to něco znamenat?
Děkuju moc za odpověď!
A těhulky ať se mají krásně pohodově a snažilkám přeju hodně štěstíčka ať k nim ty těhu bacilky už konečně přiletí
pá pá Klaris
Teda Gabčo ty si teda fakt číslo, s těma mimískama si mě fakt rozesmála. ![]()
A vůbec nezkouše nic takového, že nás otravuješ a že nebudeš psát ( mluvím za sebe ale určitě je to tak u všech holčin - nikoho přece nenutíme, aby to četl když nechce
). Vůbec nevím jak bych to bez Tebe a ostatních holčin, které umí poradit a potěšit, zvládla. Je to moooc fajny, když si má s kým člověk pokecat a vylejt srdíčko.
A vůbec aby si se nedivila a neměli jste taky pod stromečkem pěknou nadílku, když si pospíšíte můžete to klidně ještě stihnout ![]()
Tak pěkně dobrou noc a brzy zas napiš
, papa Vladuš
Vladus, budem na teba mysliet, ked pojdes na ten UTZ, zeby vsetko dopadlo na vybornu…Zaujala ma jedna tvoja veta, co si pisala snazilkam - ze kupte si pernamentku do solarka…ja viem ze si to myslela ironicky, cize by to malo byt presne naopak…Ja som o tom vobec nevedela, zeby tehotne zeny nesmeli chodit do solarka a bola som teraz za posledne dva tyzdne v solariu (3×). nemala som tam chodit? Mohla som ublizit mojmu potencionalnemu dietatku (ked este neviem o tom, zeby som bola tehotna)?Dik za odpoved. ------------------------------------------------------------------------------------
Gabrielo, ty si na tom priblizne tak ako ja, co sa tyka terminov…Predpokladana ovu -stvrtok 1.4., teraz cakam do 15.4. na to, ci pride MS. Kedy budes prvykrat skusat tehotensky testik?:o))))zeby som skusila aj ja…Heh, keby nam to obom vyslo, mali by sme rovnako stare bejbinka:-)))
a to co som ti pisala, ze by si mala nieco robit-ja som to nemyslela tak, ze by si sa nemala setrit a ze by si mala nieco robit…Asi som sa vyjadrila zle, samozrejm, setrit sa musis, len si treba najst nejaku cinnost aby clovek na to stale nemyslel…Ja to mam dobre, som v praci permanentne vytazena (az na obcasne navstevy na emimine:-), s tebou je to inak, kedze nepracujes. Takze vela prechadzok a podobnych radosti by som ti naordinovala ja-ako lekar amater:o)))))
ahoj holky, no s vámi ten čas letí mnohem rychleji a příjemněji, myslím si, že bych doporučila všem snažilkám, i když já jsem taky v té řadě snažilek, aby se zapojili do debaty, jistě aspoň na chvíli zapomenou na strasti, holčiny, držím všem palečky a hlavně brzoučko //, no já vám napíšu jak jsem dopadla po velikonocích, ještě jednou děkuji za podporu zdenka
Ahojky Kráčmerko, jsem ráda, že jsi se také zapojila a přidala nějakou tu radu
Móóóc Ti gratuluji k Vaší fazolce a hlavně že to proběhlo tak krásně nenásilně a přírodně, přece jen není nad přírodu ( ale někdy se i ta musí trošku popostrčit
).
Hlavně se oba moc opatrujte a všechno bude jak má být ![]()
Tak já se taky zkusím zapojit do debaty. Taky jsem snažilka ( už skoro dva roky
) a nic.
Mám depresi, protože jsem to opět včera nečekaně a bez příznaků dostala.
Ach jo.
No jo co se dá dělat. Tak snaad příště ????????? ![]()
Taky všem mooooc držím palečky, ať máte brzy ty krásné // a malého broučka v bříšku.
Mikina
Ahoj Alienka, sice nejsem odborník ale myslím si že solárko v případě že bys byla těhulka není asi moc dobré. Každopádně bych tam asi už raději nechodila ( radši zůstaň bleďounká, než aby se něco pokazilo a Ty sis to vyčítala )
.
Možná další babská rada, ale vím od maminky, že když jsi těhu tak bys to ani neměla přehánět s moc horkou vodou při sprchování. A už vůbec žádnou horkou koupel - jestli ji máš ráda. To by miminku mohlo ublížit a nebo úplně odplavit, pokud by nebylo ještě úplně uhnízděné. A tak si myslím, že to samé je s tím solárkem, když budeš nemocná tak Ti také neudělá dobře a to samé s těhu. Nevím jestli samotné záření je škodlivé, ale každopádně krev se Ti rozproudí pěkně divoce, tak to raději zatím vydrž a počkej si na určitě o moc zdravější jarní sluníčko
.
Ale jak říkám je to pouze můj názor a rada tak si to přeber podle svého, a vydrž miminko za to určitě stojí
čauky Vladuš
Ahoj Vladuš,
s tím poposstrkováním přírody máš pravdu, skutečně to někdy bez toho nejde, i my jsme s manžílkem strkali jak se dalo a fakt toho nebylo málo, vitamíny, cvičení (dokonce jsme začali cvičit i metodu pí Mojžíšové - ale asi jen 3 dny:o))) - pak jsem totiž zjistila, že jsem těhu…), snažili jsem se změnit životosprávu a jedli hodně zeleniny, slipy vyměnily za trenky, studené sprchy brrr
-to jsem manžílka fakt obdivovala a spoustu jiných i „babských rad“ jsme vyzkoušeli. Myslím, že nám to hodně pomohlo a že nás to hodně zblížilo… alespoň já mám pocit, že jsme pro to udělali maximum a nečekali s rukama v klíně, jak si s tím doktoři poradí… a to můžu vřele doporučit všem snažilkám…Je super, když pak poznáte, že máte vedle sebe někoho, kdo vás podrží, na koho je víc ja 100% spoleh. Nikdy v žovotě jsem nebyla tak šťastná a spokojená jako v posledním půl roce i když fazolka klíčí teprve 10týdnů.
Ahoj Klaris, asi tě moc nepotěším, ale o těch Tvých lécích vůbec nic nevím. S chemikáliema bych si být tebou, alespoň než se ukáže, moc nezahrávala - asi pro mimčo nic moc
. Testík se má nejdříve dělat až v den kdy vynechá MS. Můžeš si ho udělat i dřív, ale moc bych tomu výsledku nevěřila. Radši si jich kup víc a udělej si je v rozmezí dvou dnů a uvidíš, jestli bude nějaká změna. Kup si testík který má citlivost 50 I.U./I ( alespoň takhle nějak to tam píšou ). Jsou i takové které mají jen asi 20 ( těch hrozných jednotek ) ale ty to nezjistí tak brzo. Já jsem si naposled koupila: GS Mamatest ( doufám že to nebude znít jako reklama
). V lékárně by Ti měli umět poradit.
Tak přeji // a zdravé miminko, Vladuš
Mikina, nebud smutna, ja viem, ze si sa velmi tesila a dufala, ze uz tento mesiac…tak velmi by som ta chcela potesit…ale z tvojho prispevku ma zaujalo, ze sa snazite uz dva roky a nic…neskusali ste sa uz medzitym obratit na lekarov, ze co oni na to?
Dnes som pri pozerani stranky www.babetko.sk (to je taky slovensky ekvivalent emimina, ale mne sa tu na emimine paci o hodne viac-o) natrafila na zaujimavy prispevok jednej holky, zaujalo ma to, ze mozno nie zvdy trea cakat az dva roky a az potom ist k lekarom po radu…mozno sa inspirujes, mila Mikina. Takze tu je ten slubeny prispevok z babetka:
Ahojte dievcata, objavila som stranku az dnes, kedze zacinam zbierat informacie o tehotenstve, babatkach… Pred tyzdnom mi lekar potvrdil krvnym testom tehotenstvom, vo stvrtok idem na ultrazvuk - som vo 4.T. Snazila som sa preluskat celou touto diskusiou a urcite Vam odporucam - vysetrenia. Ja budem mat totiz babo po umelom oplodnenim, pocat ho prirodzenou cestou sme sa ho ani nepokusali. Preco? Celu vysoku skolu som brala antikoncepciu a tiez este 3 roky po tom s nejakymi prestavkami /mam 27/. Minuly rok sme s manzelom zacali zvazovat babo - uz ano alebo nie? Zhodli sme sa, ze idealne by bolo mat ho o 2-3 roky, ked ho budeme moct dostatocne zabezpecit. A tak sme sa rozhodli, ze sa dame obaja vysetrit, aby sme vedeli, ci sme v poriadku a mozme teda potomka odlozit na neskor. Vysledok? U mna nedochadza k ovulacii /ak, tak ojedinele/, manzel ma malo spermii. A tak sme sa dali hned do umeleho oplodnenia. Preto si hovorim, chvalabohu, ze sme necakali, citili sme sa obaja fit, ale tie problemy tu su. Preto si myslim, ze aj ked to nie je optimisticky zaciatok, radsej sa dat vysetrit na zaciatku a podla potreby zacat konat hned. Vsetkym Vam drzim palce, viem co je to chciet babatko, 3 mesiace, pokial som cakala na vlozenie embryii do bruska, som dufala, ze predsa len otehotniem normalne - ale nestalo sa. Teraz mi je naozaj smiesne, ked si spomeniem na tie kvanta korun, ktore som zbytocne vydala na antikoncepciu a tie stresy - aby som neotehotnela, najma pocas skoly. Dufam, ze moje miminko mi vo stvrtok zakyva z ultrazvuku a bude dobre a velke az do porodu - potom uz ho budeme zvladat dvaja.
Tak dufam ze som to dodala trochu nadeje. Treba len verit!
Vladus, dik za tvoj nazor, asi sa vykaslem na to solarko, zacali sme tam chodit obaja s manzelom, lebo sa koncom maja (po cesky kveten) chystame na dovolenku do Egypta a nechceli sme tam prist uplne bieli, aby sme sa hned v prvy den nespalili…takze teraz neviem…ale asi pockam do terminu najblizsej MS. ak pride-budem chodit dalej do solarka. ak nepride - este lepsie, bude mimisek:o))
A ked tak nad tym rozmyslam, my sme to s tou dovolenku vlastne vobec nejak extra neplanovali, ale ako ste tu pisali, ze ak chce zena otehotniet, ma si kupit pernametnku do solarka alebo do posilovne, alebo nove saty, tak my sme si kupili ten zajazd do Egypta a mozno ho nakoniec budeme musiet stornovat, no ale sak to nevadi, hlavne aby bolo bejbinko…
a ak by som bola tehotna, tak v tom case dovolenky by som bola asi tak v druhom mesiaci, mysliste si, ze by som na tu dovolenku mohla ist alebo radsej ani nie? ------------------------------------------------------------------
Kracmerka, vitaj medzi nami a pis pis pis. my snazilky chceme vsetko vediet a vsetko nas zaujima, vsak Gabrielo?:o)))
to máš pravdu, hodně důležité je mít někoho o koho se můžeš opřít, a to já taky mám takové štěstíčko, mám skvělého chlapa, který se mnou chodí na všechny kontroly a ultrazvuky i když jsem zatím snažilka, no možná po velikonocích budu těhulka, ale raději ať to nezakřiknu, teď jen čekám, holčiny a taky mám Vás, můžu cokoliv napsat a hlavně se dozvědět velmi užitečné informace, děkuji, opatrujte se
zdenka
Zdenka, velmi ti drzim palce, aby vam to vyslo…Ja cakam MS tesne po Velkej noci, tak si holky drzme palce navzajom, aby MS nedosla!
Drz sa,
papa,
alienka
děkuji vladuš za povzbuzení, no já jsem si nechala šít nové šatky tak nevím, ještě jednou děkuji ti tobe držím palečky ať se ti daří co nejlépe a ať je vše v pořádku
zdenka