Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
tak já mám taky problémy, celkem časté špinění po velké, po styku teda ne zase musím říct,že s tělískem se opravdu o 100% spravil náš intimní život, ale mám to špinění skoro pořád a ještě když jsem šla na kontrolu po třech měsících od zavedení tak mám cistu,která tam před tělískem nebyla v dunbu jdu na další kontrolu jestli se náhodou nevstřebala a pokud poroste tak se to bude řešit takže nevím jestli mi to stálo za to ![]()
ahojky, precetla jsem ted celou diskusi , mam telisko uz 2.5 roku , nemela jsem sice zadne problemy po zavedeni ale uz od zari mam psychycke problemy. Jsem porad vztekla a trpim zavratema jsem ted vic unavena , plet taky neni uplne v poradku tak si rikam jestli to vsechno neni tou mirenou protoze doma je vse v uplnem poradku . Dokonce jsem ted zacala spinit a mela jsem bolesti jako pri menstruaci. Premyslim ze si ji necham vyndat. mam tri deti a bude me 40
Dobrý den, myslím, že vaše potíže jsou podobné, jako měla sestra. A měla to určitě z mireny, když si ji nechala vyndat, už to nemá. Akorát ji ještě bolela prsa, měla je tak citlivé, že na ně nemohl partner ani sáhnout, takže jim to komplikovalo i sex. Měla návaly jak do hlavy, tak zlosti a nervozity. Prostě se necítila svá. Takže je to opravdu individuální, ale doktoři to chválí, že to nemá žádné vedlejší účinky, což není určitě pravda. Každý může reagovat jinak… Já do toho taky asi nepůjdu, protože jsem podobný typ, jako sestra, takže vím, že by mi to asi nesedělo.
Dobrý den, podělím se s Vámi také o mé zkušenosti s Mirenou a to proto, že tyto informace mohou třeba někomu pomoci v trápení. Mirenu jsem si nechala zavést 1. července loňského roku, 4 měsíce po porodu druhého dítěte. Tzn., že teď ji mám téměř osm měsíců. Celých sedm měsíců jsem na třídačku špinila nebo krvácela, začaly mi migrény, zavodňování těla=přírůstek váhy, pleť a vlasy - katastrofa, do toho si manžel začal stěžovat, že to při milování cítí, což místo pěkných chvil jsem přemýšlela nad tím, zda je mu to nepříjemné a v neposlední řadě jsem také začala mít psychické problémy. Řekla jsem dost a rozhodla se, že si tělísko nechám při první příležitosti vyndat. Na začátku února jsem přestala kojit a ze dne na den přestalo krvácení a migrény. Ostatní problémy ale stále přetrvávají, takže se chci zeptat, jak se její psychické problémy projevovaly a jakou změnu pociťovala po vyndání Mireny. Děkuji za odpověď.
Ahoj holky, tak přidám trošku do mlýna … Mirenu mám 2 roky, po zavedení jsem špinila 8 měsíců, pak se to trošku zlepšilo, ale pořád je MS nepravidelná( i když slabá), spíš co 14 dní, po styku vždy druhý den špiním, poslední dobou se mi zhoršila pleť, nejprve se mi na zádech objevovaly bolavé pupínky, včera se mi objevil už i na čele a teda je to boule, jako by mě někdo praštil. Před MS se mi objeví na tvářích slabý ekzémek
Nikdy jsem s pletí neměla problémy!!! Začaly mi padat vlasy, přidaly se deprese. Nikdy jsem neměla tyto problémy, v práci jsem byla v trvalém stresu a většinou jsem to pocítila jen bolavým žaludkem. Teď jsem úplně vyměněná, nepoznávám se. Byla jsem s tím u praktické, došla jsem si i k psycholožce, ta uznala, že to může být způsobeno tělískem. Po 3 sezeních neshledala žádnou poruchu. Ale pokud si ho nevytáhnu tak to nezjistím. Teď v březnu jdu k ženskému, tak to proberu ze všech stran. Také by mě zajímalo, zda se po vyndání psychika ustálila do normálu. CHJO
Jdu se věnovat klukům, papa Lucka
Lois píše:
Ahoj holky, tak přidám trošku do mlýna … Mirenu mám 2 roky, po zavedení jsem špinila 8 měsíců, pak se to trošku zlepšilo, ale pořád je MS nepravidelná( i když slabá), spíš co 14 dní, po styku vždy druhý den špiním, poslední dobou se mi zhoršila pleť, nejprve se mi na zádech objevovaly bolavé pupínky, včera se mi objevil už i na čele a teda je to boule, jako by mě někdo praštil. Před MS se mi objeví na tvářích slabý ekzémekNikdy jsem s pletí neměla problémy!!! Začaly mi padat vlasy, přidaly se deprese. Nikdy jsem neměla tyto problémy, v práci jsem byla v trvalém stresu a většinou jsem to pocítila jen bolavým žaludkem. Teď jsem úplně vyměněná, nepoznávám se. Byla jsem s tím u praktické, došla jsem si i k psycholožce, ta uznala, že to může být způsobeno tělískem. Po 3 sezeních neshledala žádnou poruchu. Ale pokud si ho nevytáhnu tak to nezjistím. Teď v březnu jdu k ženskému, tak to proberu ze všech stran. Také by mě zajímalo, zda se po vyndání psychika ustálila do normálu. CHJO
Jdu se věnovat klukům, papa Lucka
Nevím, ale v letáku je uvedeno, že se u nějakého procenta pacientek může objevit i problém s psychikou, bolesti hlavy, svědění atd. Doma je vše ok, manželství mi kvete, děti jsou šikovné, tak nevím kde hledat příčinu. Před tělískem jsem toto nikdy neměla. ![]()
Mám to samý. Zdravý děti, super manžela, žádný problémy a přitom se cítím, jak v jiným těle. Jsem hrozně vzteklá až agresivní, se vším mlátím, do všeho kopu, nadávám sprostě, všechno mě hned vytočí, jsem hysterická......já takovej kliďas, kterej nikdy s tímhle neměl problémy, ani po porodech. Po prvním jsem byla naprosto šťastná a spokojená, po druhým taky, ale pouze 4 měsíce. Pak jsem si nechala zavést Mirenu a od tý doby to se mnou jde z kopce. Chudák děti a manžel. Tohle prostě nejsem já.
Pokud jste psychické problémy neměly před Mirenou a teď je máte, tak asi musí být chyba v Mireně. Sestra měla ty samé problémy, jak už jsem psala výše. A po vyndání Mireny je opět v pořádku. Takže to muselo být Mirenou. Byla také opuchlá a přibrala, přibírala z ničeho a nešlo to zastavit, po vyndání šla váha dolů a je teď zase spokojená. S gynekology to nemá cenu probírat, protože ti to chtějí hlavně prodat a můj gyn. mi řekl, že psychologové nejsou doktoři, ale šarlatáni, takže s ním se už nemám o čem bavit… Samozřejmě, že psychika a tělo jsou dvě spojité nádoby. A když máte cizí těleso v těle, tak to prostě citliví jedinci nemusí snášet dobře. Nepatrné změny hladiny hormonů u některých žen způsobují velké komplikace, u některých minimální. Pokud se dál nechcete trápit, nezbývá, než zkusit Mirenu vyndat a čekat, jestli se to zlepší. Já vím, jsou to vyhozené peníze, proto jsem se rozhodĺa do toho nejít, já vím, že jsem taky citlivá na nepatrné hormon. změny. Hold, každý se musí znát a rozhodnout si to sám. Každopádně, je to zásah do nejcitlivější ženské části těla, takže nevěřím kecům, že to nemá žádné vedlejší účinky… Já jsem se rozhodla použít raději gel, to je šetrné, není to taky zrovna levné, ale lepší, než radikální zásahy ať už Mireny, nebo hormonů. Toť ale jen můj názor. Přeji, ať se vám váš stav zase zlepší.
Jaký gel ?
DM píše:
Pokud jste psychické problémy neměly před Mirenou a teď je máte, tak asi musí být chyba v Mireně. Sestra měla ty samé problémy, jak už jsem psala výše. A po vyndání Mireny je opět v pořádku. Takže to muselo být Mirenou. Byla také opuchlá a přibrala, přibírala z ničeho a nešlo to zastavit, po vyndání šla váha dolů a je teď zase spokojená. S gynekology to nemá cenu probírat, protože ti to chtějí hlavně prodat a můj gyn. mi řekl, že psychologové nejsou doktoři, ale šarlatáni, takže s ním se už nemám o čem bavit… Samozřejmě, že psychika a tělo jsou dvě spojité nádoby. A když máte cizí těleso v těle, tak to prostě citliví jedinci nemusí snášet dobře. Nepatrné změny hladiny hormonů u některých žen způsobují velké komplikace, u některých minimální. Pokud se dál nechcete trápit, nezbývá, než zkusit Mirenu vyndat a čekat, jestli se to zlepší. Já vím, jsou to vyhozené peníze, proto jsem se rozhodĺa do toho nejít, já vím, že jsem taky citlivá na nepatrné hormon. změny. Hold, každý se musí znát a rozhodnout si to sám. Každopádně, je to zásah do nejcitlivější ženské části těla, takže nevěřím kecům, že to nemá žádné vedlejší účinky… Já jsem se rozhodla použít raději gel, to je šetrné, není to taky zrovna levné, ale lepší, než radikální zásahy ať už Mireny, nebo hormonů. Toť ale jen můj názor. Přeji, ať se vám váš stav zase zlepší.
Jo, a ještě bych k tomu chtěla dodat, že jsem se to snažila taky probírat s gynekologem ze všech stran, ale ten vše jen bagatelizoval. Na otázku, že se bojím, jestli to manžel neucítí při milování, se zachechtal a řekl, no jo, chudáček… Takové jednání, no hrůza. I nepatrná změna může pak ve vztahu nadělat hodně šlamastiky. A lékaři většinou nerespektují lidsku psychiku, co nelze jasně změřit, to pro ně není důležité. Neberou pacienta jako komplexního tvora. Takže já ten bussines asi nepodpořím…
No, v lékárně je k dostání antikoncepční gel. Zavádí se nějakou dobu před stykem. Má v sobě látku, co se nalepí na čípek a má v sobě látku, co ničí spermie. Není to asi 100%, ale já mám s manželem přerušovanou soulož, takže to je jen pojistka. Ale více se raději zeptejte v lékárně.
DM píše:
No, v lékárně je k dostání antikoncepční gel. Zavádí se nějakou dobu před stykem. Má v sobě látku, co se nalepí na čípek a má v sobě látku, co ničí spermie. Není to asi 100%, ale já mám s manželem přerušovanou soulož, takže to je jen pojistka. Ale více se raději zeptejte v lékárně.
Jak píšete Babčo-H, tak opravdu je to dost individuální. Jen mi nepříjde, že bych zrovna při dětech ve věku 7,5 , 3 roky a rok a čtvrt měla celý den nohy tzv. nahoře. Spíše naopak, a do toho všeho ještě dálkově studuji. Takže nemám ten pocit, že bych zrovna zahálela. Občas si připadám jako motorová myš. Teď jsou v klidu a zrovna se ani nervou. Jinak samozřejmě nedám na ně dopustit, jsou to moje zlaté holky. Takže zdravím a jdu kuchtit.