Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všem
tak už taky přemýšlím nad druhem antikonc., máme už dvě děti a více neplánujeme. Bohužel po prvním porodu už nesnesu žádnou HA, zkusili jsme asi 5druhů a bud mi bylo zle nebo jsem furt krvácela. A gumičkovat do konce života se mi fakt nechce, nehledě na to, že to není taky tolik spolehlivé..
Tak ted přemýšlím o jiných možnostech, jako je např. zminovaná Mirena. Jen se bojím, abych právě zase já nebyla vyjímka a nemusela Mirenu po čase „vyhodit“. Ted jsem třeba 7.týden po porodu a stále krvácím…
Zeptala bych se tve gynekolozky,zda by ti mirenu vyjmuli,pokud by ti ze zdravotnich duvodu nevyhovovala. Pry je to do roka mozne,cetla jsem to v ruznych diskuznich forech.Pak by ti vratili i cast penez.Clovek uz nevi,co by zkusil,ale mirena by mela byt celkem setrna, kdyz pusobi pouze lokalne,mam pocit,ze telo tak nezanasi jako HA.
Myslim,ze dat si mirenu, pokud neplanujes uz dalsi deti,je dobra volba.Mirena se zavadi az na 5 let.Zavedeni je rychle,pak se par dni spini,ale telo se s mirenou obvykle do tri mesicu od zavedeni zzije, a pak si clovek muze planovat dovolenou jak chce, protoze prakticky nemenstruuje:)Navic je setrna, protoze pusobi lokalne a ne jako HA, ktera se dostava do celeho tela.
Já jdu příští týden taky do Mireny, přibrala jste některá, když jste si nechala zavést tělísko?? A co plet? Kamarádce se docela zhoršila, ale problémy měla jen 3 měsíce a pak se jí to spravilo.
Nechala jsem si Mirenu zavést koncem května a od té doby chodím každý den s tamponem či slipovou vložkou. Už půl roku špiním, někdy více, někdy méně, ale zatím bylo jen málo dní, kdy jsem byla „čistá“. Pozoruji na sobě i změny jako je příbytek na váze - asi 5 kilo při stejném stravování, pleť samý pupínek - takovou jsem neměla ani v pubertě, náhlé tlaky v podbříšku. Mám úžasnou gynekoložku, které opravdu věřím a vím, že mi chtěla dát to nejlepší, ale přeci jen to je cizí těleso a každý organismus je jinak citlivý. Zatím vyčkávám co bude, ale už je to docela otravné a omezující. Tak nevím…
![]()
Vetsine zen mirena sedne,ale jsou zeny,ktere ji proste nesnesou.v za:,–(e nesedne zenam se senzitivnejsi pleti.Samozrejme se mirena nesmi zavest nekomu,kdo ma akutni onemocneni jater nebo infekci pohl.ustroji.
Phoebus píše:
Nechala jsem si Mirenu zavést koncem května a od té doby chodím každý den s tamponem či slipovou vložkou. Už půl roku špiním, někdy více, někdy méně, ale zatím bylo jen málo dní, kdy jsem byla „čistá“. Pozoruji na sobě i změny jako je příbytek na váze - asi 5 kilo při stejném stravování, pleť samý pupínek - takovou jsem neměla ani v pubertě, náhlé tlaky v podbříšku. Mám úžasnou gynekoložku, které opravdu věřím a vím, že mi chtěla dát to nejlepší, ale přeci jen to je cizí těleso a každý organismus je jinak citlivý. Zatím vyčkávám co bude, ale už je to docela otravné a omezující. Tak nevím…![]()
![]()
Tak já jsem na tom naprosto stejně,jen mám Mirenu o 2 měsíce déle a už jsem z toho špinění a krvácení zoufalááá.Takže asi pujde do koše a já jsem hold ta,které opravdu nesedla.Prachy v prachu.Martina
Ono to hot nekdy trva, az pul roku nez se telo s mirenou zzije. Snad uz to bude jen lepsi.V za:,–(e se mirena nedoporucuje zenam se sezitivnejsi pleti.Mela jste i pred zavedenim mireny plet spise citlivejsi?Paklize ano,mirena pro vas asi moc vhodna neni.
Tak já mám Mirenu asi měsíc a kromě toho krvácení(někdy docela silného)zatím žádné změny na váze nepozoruju. I plet je ok. Dokror mi sice tvrdil, že pokud mi zavede Mirenu v šestinedělí, tak špinit nebudu vůbec, bohužel měl pravdu, nešpiním, ale krvácím
Tak jsem zvědavá, kdy to přejde.
Urcite to nevzdavejte.Ja vim,krvaceni nebo spineni je neprijemne,protivne,ale kdyz se telo s mirenou smiri(vetsinou to trva 3 mesice,ale max.pul roku),mate po starostech:)
derida píše:
Tak já mám Mirenu asi měsíc a kromě toho krvácení(někdy docela silného)zatím žádné změny na váze nepozoruju. I plet je ok. Dokror mi sice tvrdil, že pokud mi zavede Mirenu v šestinedělí, tak špinit nebudu vůbec, bohužel měl pravdu, nešpiním, ale krvácímTak jsem zvědavá, kdy to přejde.
Derido, gyndr ti zavedl Mirenu v šestinedělí ? Co vím, tak se to nesmí. Upozorňuje na to výrobce (je to i v té knížečce, kterou po zavedení dostaneš). A mně to zdůraznil i můj gyndr. Já si ji stejně nechala zavést 4 měsíce po porodu. Ale jak už jsem psala výše, jsem zatím spokojená ![]()
Zavedl mi ji v 5.týdnu, já totiž pak odlítala do Itálie, kde žiju. Takže jsme to museli vyřešit takhle. Mám dvě kamarádky gynekoložky a konzultovala jsem to s nimi, tam je riziko, že pokud ta děloha není ještě zavinutá, tak to tělísko může cestovat, Já už ji měla zavinutou.
derida píše:
Zavedl mi ji v 5.týdnu, já totiž pak odlítala do Itálie, kde žiju. Takže jsme to museli vyřešit takhle. Mám dvě kamarádky gynekoložky a konzultovala jsem to s nimi, tam je riziko, že pokud ta děloha není ještě zavinutá, tak to tělísko může cestovat, Já už ji měla zavinutou.
Jé, tak jsem sem nakoukla za dlouho
Mně zase můj gynekolog (a porodník) řekl, že dřív jak po šestinedělí ne, děloha ještě není po porodu v pořádku. Může to pak dělat problém. No, nechala jsem si ji dát později a musím to zaklepat - zatím v pohodě
Ale že jsi spěchala, chápu ![]()
Holky, tak jsem špinila necelé dva měsíce a ted už je to v pohodě. Zatím teda spokojenost s Mirenou, uvidím, jestli po kojení dostanu menses. Doufám, že ne.
Ještě otázečka, je možné mít po Mireně větší chut na sladké??? Nebo je to spíše kojením???