Terapie pro dítě bez souhlasu rodiče

24.6.25 21:31

Terapie pro dítě bez souhlasu rodiče

Ahoj holky.
Chtěla bych se zeptat, zda je možné se nějak dostat na terapii bez souhlasu a přítomnosti rodiče. Je mi opravdu špatně a nevím si rady. Moji rodiče terapii a psychiatry vůbec nepodporují a jsou proti. Prý to je ztráta času a peněz, ale jsem přesvědčená, že to je opravdu jediná možnost, co by mi opravdu mohla pomoct. Nejde jen o teenagerské výkyvy nálad. Zažívám něco jako,,depresi" už pár let a opravdu nevím jak dál. Jediná babička a děda mě chápou a byli by ochotni mi pomoct. S rodiči není domluva absolutně. Opravdu se bojím sama o sebe a jestli vůbec zvládnu žít tento život dál.. Děkuji za rady a ochotu :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3257
24.6.25 21:51

Kolik ti je? Jestli ještě nejsi plnoletá, určitě studuješ, požádej o pomoc školního psychologa nebo výchovného poradce, oni ti pomůžou nebo nasměrují. Jsou i bezplatné sociální služby, které pracují s teenagery s duševními problémy, a tví rodiče jsou zřejmě dost omezeni, když dnes je trendem destigmatizace duševních onemocnění i poruch a jejich léčba i prevence je na velmi vysoké úrovni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
285
24.6.25 21:58

Nebo zajdi za svoji dětskou doktorkou a ta už by ti měla pomoct bud přímo nebo ti poradit jak postupovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9280
24.6.25 22:05

Kontaktovat linku pomoci, OSPOD, že potřebuješ pomoct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44226
25.6.25 04:32

Moje nezletilá dcera chodí na terapie k dobré psycholožce, sami si to platíme. Žádné souhlasy jsem nepodepisovala. Chodit může sama. Také si sama domlouvá termíny sezení, aby se jí hodily. Pokud jsou babička s dědou ochotni terapie platit, určitě se Ti účinné pomoci dostane. Čekací doby jsou v řádu několika týdnů i pro samoplátce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krecik.dzungarsky
25.6.25 06:18

Psychiatr je lékař jako každý jiný a na psychologovi či terapeutovi není také nic špatného.
Sama jsem v intenzivní terapii a dceru s diagnózami mám v péči odborníků.
Pokud máš důvěru ke svému pediatrovi, obrať se na něj. Pokud by ti prarodiče byli ochotni terapie či psychologické poradenství platit, máte mnohem širší možnosti. Čekací lhůty jsou u dětských odborníků poměrně zdlouhavé, záleží také odkud jsi.
V nejhorším případě se skutečně obrať ma Linku bezpečí, i tam lze domluvit osobní schůzku, sama jsem tuto pomoc před více než dvaceti pěti lety vyhledala. Případě OSPOD, školní psycholog.
Jen se obávám, že terapii by potřebovali i tvoji rodiče. Mrzí mě, čím procházíš a přeji hodně štěstí v tom, aby se ti pro sebe podařilo vyhledat pomoc, která ti bude k užitku.

• Citovat
  • Upravit
53190
25.6.25 06:28

Nemáte školní psycholožku? Tam bych začala. Anebo u pediatričky. Popros o pomoc a vysvětli, že rodiče nespolupracují. Drží palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2867
25.6.25 06:32

Zfalšovala bych podpis na plnou moc, případně na jiné dokumenty, co budou potřeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9280
25.6.25 06:44
@Yasmen píše: Více

Ty jsi fakt cákla na hlavu, jak to včera kdosi psal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krecik.dzungarsky
25.6.25 06:55

Víš, jak by na ni mohlo být později nahlíženo? Jako na velmi problémové dítě. Problémové dítě není takové, kterému rodiče odmítají pomoci vyhledat odbornou pomoc.
Kdyby měla smůlu na nechápavé, neempatické dospělé, mohla by si tím zavařit na hodně dlouhou dobu dopředu.
Jako dítě jsem byla v zoufalé situaci a k zoufalým činům jsem se odhodlala. Věř, že to není dobré řešení.

• Citovat
  • Upravit
Snopy123
25.6.25 06:56

Velmi podobné téma tady bylo nedávno, včetně toho že si slečna sebepoškozovala.

Soukromého psychoterapeuta Ti mohou hradit prarodiče.
Ať některého kontaktují :kytka:
Jen tedy počítejte s částkou cca 1 tis za sezení, někde to možná bude méně.
Pokud jde opravdu o deprese muže ta terapie byt i intenzivnější.

• Citovat
  • Upravit
Snopy123
25.6.25 07:00

@krecik.dzungarsky navíc je to naprosto zbytečné. Soukromého mohou hradit prarodiče a domluvit to oni.
Pokud je slečně vice než 15 let jistě může i pro radu kontaktovat i svého pediatra ( to si tedy moc neumím představit, že jako puberťák tam běžím mu sdělovat … ).
Spis bych očekávala, že to bude řešit přes linku důvěry a tak - kde ji nasměruji taky.
Se školním psychologem fajn - ale z mých zkušeností záleží na člověku a tedy ne každý to s ním řešit chce, i když takové problémy má dnes hromada mladých :(

• Citovat
  • Upravit
2867
25.6.25 08:15
@Kelsey1 píše: Více

Pokud si nekdo mysli, ze je caknuty na hlavu, ze se ma rodic starat o vlastni dite, tak je to spis jeho vyzitka nez moje ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
25.6.25 08:37

Ty jsi cáknutá, když radíš naprosto zbytečný podvod. Že jsou její rodiče na hlavu nikdo nerozporuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78
25.6.25 10:07

Ahoj, moc mě mrzí, že si tímhle procházíš.
Nejsi na to sama - existuje pomoc a lidé, kteří tě vyslechnou a poradí, co dělat dál.
Zkus se podívat sem: https://www.linkabezpeci.cz/
Můžeš tam napsat anonymně přes chat nebo zavolat zdarma na číslo 116 111. Jsou tam pro děti a mladé lidi každý den, nonstop. Pomohli už spoustě lidem, pomůžou i tobě :srdce:

Držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky