Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj
Naší malé byly čtyři měsíce prvního srpna, měla 6,4kg a 64cm. Na bříško se otáčí teprve dva tři týdny, ale už to umí na obě strany.
Jinak je to kočička, akorát jsme zvládli první dovču, tak si namočila ťapky v moři a byla z toho dost vykulená
Ale jinak vodu miluje, bazén a vana jsou její živel. Po zemi se točí dokola, na záda to zatím sama neumí. Neposazuju ji ani nepostavuju. V kočárku moc času netráví, ale když ji vyšlu s mužem nebo s někým, tak tam chvíli vydrží. Já ji nosím hlavně v šátku.
@angel005 Já plně kojím, s příkrmama budu začínat až v září. Teď na dovče to bylo super, že jsem nemusela vůbec řešit jídlo pro ni, prostě jsem jen vyprsila.
Až to přijde, plánuju zkombinovat klasický příkrm a jídlo do ručky třeba na svačinu, prý je super avokádo a vařená zelenina, tak to zkusíme. ![]()
@darrrsie69 ty jsi na dětičky sama? Nechci se vyptávat promiň, ale tak mi to s toho přišlo.. Nejhorší je, že sem se vždycky těšila jak si těhotenství užiju a ve finále to bylo strašný, bylo mi hodně zle a bohužel to bylo kvůli pree… Doufám, že další bude v pořádku
@EscapistV je a kde jste byly u more? Jak jste to udelaly ze ma.rada vodu? Ja to mam u maleho naopak a snazim se aby mel vodu rad tak i kdyz nesedi, tak ho ve vanicce posadim aby si s ni chtel hrat a poznaval ji
@Kytičkaaa ano bohuzel jsem sama..me v tehu od zacatku po veskerym jidle i piti horel zaludek, zaha ale desne a v prvnim vubec.
@angel005 prave co jsem zacala zkouset cumel tak se to zhorsilo, ale bere ho jen na spaní
Ne nevzteka se porad, prijde mi ze jen kdyz netece a jak zacne tak dobrý a pak ke konci zas brouka
, prislo mi to legracni ale pak k tomu pridal i vztekani a odtahovani.Asi je utahany, ale kdyz on za den nezaspi a kdyz tak sotva 1,5h za cely den at delam co delam.:( To je dobra metoda, ale asi bych se bala aby se treba nedavil? Ale urcite to zkusím, proc ne stejnak si porad neco strkaji do pusinky ![]()
@darrrsie69 Jenom tady u nás, ještě s ní nechci nikam lítat.
Sjeli jsme dolů na jih Anglie, touhle dobou je tu moře dost teplý, aby se v něm dalo koupat. Půjčili jsme si od známých karavan, abych mohla mít zázemí pro malou pořád s sebou, a mohli jsme si zastavit kde se nám chtělo. Líbilo se mi, že to nebylo jenom plácnout se k vodě, máme rádi aktivnější dovolené. ![]()
Jinak jsme nic speciálního nedělali, nebo o tom nevím
Ve vaničce se jí líbilo odmalička, nikdy se mi nestalo, že by ve vodě plakala, a teďka už se i vyloženě cachtá
. Od cca dvou měsíců chodíme u nás doma do bazénu (máme vnitřní, můžu si tam regulovat teplotu). Dr říkala, že se s dětmi může hned jak se jim zahojí pupík, pokud nemají nějaké kožní problémy, neměl by vadit ani chlor, ale chtěla jsem počkat aspoň do těch dvou měsíců. Na dětské plavání chci chodit asi od září, malé bude pět měsíců, ale viděla jsem i od tří měsíců a prý se dělá i pro děti od šestinedělí. Chci ale počkat, až budeme mít za sebou očko. Doma chodíme do bazénu jen tak, já ji držím, ale tak dvakrát, maximálně třikrát týdně, víc zatím ne. Začínali jsme tak na deset minut, postupně jsem prodlužovala, teďka jsme cca půl hodinky. A vynechávám okolo očkování. Vždycky ji potom omyju a namažu kvůli chlóru, a musíme dávat hodně pozor, aby nepila vodu.
A ještě dr. říkala dát pozor na teplotu vody, že tak malé děti ještě nemají správně nastavenou termoregulaci. Jí se to děsně líbí, hrozně mě baví jak se cachtá.
V moři teda nebyla, jen jsme jí ocákli nožky, děsně se divila, že voda přijde sama za ní.
Ale na koupání pro ni byla moc studená.
@EscapistV je tak to muselo byt hezky jak se cakala a divila
Karavan je super mit svou postel a bezpeci
Ja se bala a rodina taly dat do bazénu kvuli chloru, ale on je celkově studeny tak to by nebylo asi dobré. Ale jak maly vidi jak se deti cakaji v bazenu tak se rechta jak kdyby chtel taky a pak jsem ho dala do maleho bazenku a rev
ale ve vanicce kdyz si sedne tak uz se taky jakoby caka
Ve vode mi taky nebreci ve vane se mu nelibilo
My nemame zatepleny bazen jinak by jsem ho tam taky vzala aby si zvykal na vodu
chtela bych aby plaval a umel se potapet jak ty miminka ale to se musi asi od malicka chodit, taky jsem chtela nekam na plavání miminek, ale oni za to chteji celkem dost, je to jako lekce ![]()
@darrrsie69 to mě moc mrzí… To tě obdivuji s dvěma dětmi… Já ho malého taky občas posadím. Vím, že by se nemělo, ale on se snaží si sám sednou a vzteká se ![]()
@EscapistV Kdy myslíš, že by se tak mohlo s dítětem lítat? Já vím, že lítají i velmi brzy, ale to nechci.. My přemýšlíme, že bychom podnikli cestu do Emirátů po novém roce.. Třeba březen, ale nevím jestli to není moc brzy.. Hlavně taky záleží jak to s ním bude, jestli bude hodně uplakaný tak to bych se s ním do letadla bála..
@darrrsie69 Je to super v tom, že si prostě zastavíme kde chceme, a můžu mít úplně všechno s sebou.
Dr. říkala, že chlor prý nevadí, pokud dítě netrpí na kožní problémy, malá s ekzémem potíže nikdy neměla, tak jen hlídáme, aby to nepila. Ale stejně ji v té vodě pořád držím, takže mám kontrolu. I když bych řekla, že ten chlor snad vadit nemůže, dyť ty miminka se na lekcích i potápí… Prý by takhle malinké děti neměly do vody studenější než 30 stupňů, my jsme měli malinko míń a bylo to ok. Dívám se hlavně na ni, jestli jí nefialoví pusinka, a tak. A po koupání omyju v teplé vodě a dám napít, jednak to má na zahřátí do bříška a druhak bývá hladová. Potápění jsme zatím nezkoušeli, od září chci začít chodit na ty kurzy, aby to mělo nějaký řád, sama s ní žádný cvičení ve vodě neprovádím.
Chtěla jsem počkat i po očkování, aby nedostala imunita moc pokouřit.
@Kytičkaaa Žádnej oficiální termín nevím, ani u dr. jsem nezjištovala, ale co jsem viděla při lítání za bezdětna tak létají i opravdu malinká miminka. Takže myslím, že po Novém roce, už by to mělo být určitě ok, to už bude prckům přes 9 měsíců… paradoxně bych řekla, že malinké dítě to zvládne líp než třeba dvouleté, miminko to ideálně celé prospí, ty větší děti musíš zabavovat. My jsme zatím neměli důvod nikam letět, tak jsem to moc nezkoumala, ale příští rok na dovču, pokud bude všechno ok, asi poletíme. ![]()
@darrrsie69 Juju, toho se taky bojim, ctu o tom ted knizku elektronickou (kdyztak muzu poslat kdybys chtela) a nebo mrkni na fb na skupinky a tam pisou ze maj deti silnej vypuzovaci reflex, takze by to melo bejt v pohoe…:-)
a ohledne kojeni treba i na fb skupinku laktacni poradci a poradkyne…, tam jsou taky super a poradi
nas pres den driv taky nespal, ted jen u me usne, pak ho polozim do kocarku a pravidelne dava 30 min
a to tak 4× za den…za to v noci spinka krasne nastesti ![]()
@EscapistV Juju, to je super
taky satkuju a za mesic vyzkousime blw a event. to kombinovat s mixovanym…uvidime, jak bud bude sikovnej a jestli mu bude stacit moe mlicko
Tyo, to je sikulka, ze se otaci na obe strany, to ten nas od 3,5m na brisko ale jen pres jednu stranu a ta druhja ne a ne…jinak se taky toci jak vrtulka
kdyz to udal poprvy, myslela jsem ze uz mi hrabe, ze sem ho polozila jinak
a ono ne
jinak koupani nas taky miluje ![]()
@darrrsie69 Nasemu taky trvalo dlouho, nez si zvyknul na koupani - zhnusili mu to v porodnici a nam trvalo asi mesic, nez se koupal bez breku…chtelo to teplejsi vodu - 38-39 stupnu
bo zkus koupani s nim
aby se citil bezpecne a uzijete si to oba ![]()
@angel005 je taky se mi toci jen na jednu stranu
ja si taky myslela ze mi hrabe kdyz se mu povedlo se ted otocit uz párkrát na záda
no jak na to prijde jak se mu to povedlo, tak bude soudek všude
vazne tak to nevim ani ze na fb jsou laktacni radci tak jestli to kde mrskni prosim odkaz
No presne taky sotva 30min ale ono se to casem spraví znam u starsiho jen jsem si naivne myslela ze snad druhy bude spavejsi
no to jsme se jeste spolecne nekoupaly, to musím zkusit ![]()
@EscapistV no zatim kozni problemy nejsou. No ja si prave myslela ze tam tem miminkam chlor nedavaji, ale nevim.No tvrdi vsichni ze miminko ma reflex ze by se nemelo nadechnout vody, no po tom co jsem malyho skusila polozit do vanicky s malo vody aby mu koukala hlavicka a nedrzela ho chvily a sup otocil a hned si lokl
takze se to musi asi zvykat nebo nejak ucit pomalu
No my mame jen zahradni bazen a bez vyhrejvani takže bych musela nekam do baziku i pro mrnata, mame v planu ten solarni ohrev, tohle léto je jak podzim
@angel005 malemu se nelibi bazen zatim, ale posazuji ho a zacina se mu to libit ve vanicce kdyz tu vodu vidi to je objev ![]()
@Kytičkaaa děkuju,jo taky se čílý kdyz musi lezet sam se snazi si sednout taky ![]()