Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Malike Tak předně, tady vůbec nejde o Vánoce, takové chování je blbé jak před Vánoci tak během roku. Jestli je v přechodu, zkus jí to aspon trochu tolerovat, jsou to hormony s tím nic neuděláš, nepamatuješ si v těhotenství? S tebou to necloumalo? No a brácha to je jedno a to samé
Osobně si nemyslím, že šlo jen o oříšky, nejspíš se nakumulovali všechny problémy a pak to bouchlo.
Stavíš se do role oběti. Tak se přestan litovat a jestli chceš hezké vánoce tak si je snad můžeš s dítětem udělat sama ne? V tom ti nikdo nebrání i když dítěti to bude úplně jedno si myslím.
Jsem asi přibližně ve věku tvé maminky, zkusím se na to podívat z té druhé strany. Nepíšeš nic o tátovi, takže předpokládám, že je s vámi mamka sama. Jak dlouho se o vás starala jako samoživitelka? Připadá mi, že je toho na ni moc. Brácha v pubertě, k tomu dcera svobodná matka (důvod, proč to tak je, je teď vedlejší), která u ní nadále bydlí i s miminkem. Víš, on je to asi nápor na nervy, navíc nevíme, jaké další starosti, třeba v práci, finanční problémy apod., řeší. Může mít opravdu krizi. Třeba se těšila, že až budete velcí, osamostatníte se a ona bude mít klid a čas věnovat se sama sobě. Určitě vás má ráda, akorát jí už asi selhávají nervy. Pak kolikrát stačí zdánlivá blbost (snědené oříšky) a bouchne jako papiňák. Jenže ona to mohla být poslední kapka, píšeš, že s bráchou to taky není jednoduché. I máma je jenom člověk, který má svoje city a pocity. Třeba má problém to finančně všechno utáhnout a naštvalo ji to snědení ořechů, je to zbytečné plýtvání… třeba se jí v havě honí, že je sama, věk postupuje…chybí jí nějaké mužské rameno, do toho hormony spojené s přechodem, potřebovala by mít trochu svého klidu a doma má místo toho nafouklého puberťáka a dceru s miminem…
Na tvém místě bych ji teď nechala vychladnout, ona se zase zklidní, a pak si s ní v klidu promluvila, dej jí najevo, že si vážíš, co pro vás dělá, zeptej se jí, co jí trápí, jestli jí můžeš nějak pomoci, obejmi ji, řekni, že ji máš ráda. Promluv si s bráchou, ať se kouká okamžitě zklidnit a osamostatnit - viz. vstávání ráno, však už je to dospělej chlap. Žijete tam tři dospělí a jedno miminko, je to prostě nápor na vás všechny, chce to hodně tolerance a pochopení. Tak ať je líp, a nejen na Vánoce, ale pořád. ![]()
No omluvit se i když nevím za co můžu, ale určitě né dnes…musím jí nechat schladit žáhu..
Vím že není povinována nám dělat vánoce, jsme dospělí já s dítětem…
jinak mamka určitě nepocituje 3 dítě. o něj se výhradně starám sama, jen když je něco důležitého tak pohlídá…snažím se fakt moc..letos jsem se snažila hodně aby to klaplo ale asi jsem se opravdu moc upnula na vánoce a přidělává to starosti..brácha kudy chodí, tudy prohlašuje nemám rád vánoce..máma se na ně asi taky moc netěší a asi jsem jediná divná já že je ráda mám a zvlášt letos
co nadělám no..
jinak partner, ona partnera nechce..měla ošklivé vztahy a ani se jí nedivím..babička taky zůstala sama a já jsem taky s dítětem sama…asi hold nějaká rodiná kledba..
A maminka se takhle chová častěji, nebo je to jen výjimečně a jinak jste v pohodě? Víš, jde mi o to, jestli je to jen nějaká shoda náhod, proč se tak chová nebo jestli to s ní máš těžké již delší dobu? ![]()
@Denisa56 píše:
Jsem asi přibližně ve věku tvé maminky, zkusím se na to podívat z té druhé strany. Nepíšeš nic o tátovi, takže předpokládám, že je s vámi mamka sama. Jak dlouho se o vás starala jako samoživitelka? Připadá mi, že je toho na ni moc. Brácha v pubertě, k tomu dcera svobodná matka (důvod, proč to tak je, je teď vedlejší), která u ní nadále bydlí i s miminkem. Víš, on je to asi nápor na nervy, navíc nevíme, jaké další starosti, třeba v práci, finanční problémy apod., řeší. Může mít opravdu krizi. Třeba se těšila, že až budete velcí, osamostatníte se a ona bude mít klid a čas věnovat se sama sobě. Určitě vás má ráda, akorát jí už asi selhávají nervy. Pak kolikrát stačí zdánlivá blbost (snědené oříšky) a bouchne jako papiňák. Jenže ona to mohla být poslední kapka, píšeš, že s bráchou to taky není jednoduché. I máma je jenom člověk, který má svoje city a pocity. Třeba má problém to finančně všechno utáhnout a naštvalo ji to snědení ořechů, je to zbytečné plýtvání… třeba se jí v havě honí, že je sama, věk postupuje…chybí jí nějaké mužské rameno, do toho hormony spojené s přechodem, potřebovala by mít trochu svého klidu a doma má místo toho nafouklého puberťáka a dceru s miminem…
Na tvém místě bych ji teď nechala vychladnout, ona se zase zklidní, a pak si s ní v klidu promluvila, dej jí najevo, že si vážíš, co pro vás dělá, zeptej se jí, co jí trápí, jestli jí můžeš nějak pomoci, obejmi ji, řekni, že ji máš ráda. Promluv si s bráchou, ať se kouká okamžitě zklidnit a osamostatnit - viz. vstávání ráno, však už je to dospělej chlap. Žijete tam tři dospělí a jedno miminko, je to prostě nápor na vás všechny, chce to hodně tolerance a pochopení. Tak ať je líp, a nejen na Vánoce, ale pořád.
asi ponorka, někdy mám chut utéct daleko…včera jsem jak přišla menstruace a já pod hormonama se rozbrečela a začala hledat zájezd do 10 000 nikam na vánoce a hodně daleko jen já a dítě..moc mě mzí že prostě hold to nemám jako jiné maminky..i jí to mrzí. Nechám jí vydejchat…sama bych potřebovala nějakou noru kam zalézt.
@ivculka ne to vůbec, jinak je vše v pořádku..prostě tohle je jednou za..naposledy se semnou pohádala řádně v září..asi na 4 dny jsme se pohádali, minule protože mi musela udílet opět moudra a upřímně v ten den jsem to slyšet opravdu nechtěla, no tak se urazila at si dělám co chci když se mi tak daří..máma je bohužel ten tip co každou křivdu si uschová u sebe a když vylítne, je schopná ti vyčíst průsery cos dělala i v pěti.
@Melody 4 no já vím, prostě se ted cítím ukřivděná..né tak ublížená nebo obět, já upřímně kdybych jí nevmetla že jeto dětinské tak to nebude takové vyhrocené..
jen mě to mrzí kvůli synovi..udělat si vánoce hezké moc neumím když vím že vedle je nafčená máma které to se… a i možná mrzí a brácha..rodina má být o vánocích v klidu a míru a né v hádkách..chtěla jsem prostě jen hezké svátky s celou rodinou, n jen sama s dítětem v pokoji..nebo nevím jak to dopadne.
@Malike Tu noru na zalezení byste asi potřebovali všichni. Až se osamostatníš a odstěhuješ, určitě se to zlepší. Víš, já si pamatuju, jak jsem byla vyřízená z puberty starší dcery. Taky jsem tenkrát bouchala jak petarda. Člověk má prostě jen jedny nervy, a když je napětí déletrvající, tak už to kolikrát nezvládá, být pořád v pohodě a nad věcí. Zkus se teď tolik netrápit těma Vánocema, však jsou až za týden, to je ještě spousta času na zklidnění situace. Připrav je sama se vším všudy a nenech se rozhodit přístupem bráchy ani mamky. Nemáš to jednoduché ty ani ona, ale jste dospělé ženské, určitě se vám podaří najít společnou řeč a vzájemně se pochopit. Chce to jen najít vhodnou chvíli k rozhovoru - bez výčitek a ukřivděnosti.
@Malike píše:
Z domácností pomáhám, defakto jí vedu já, jsem na MD…ano chodí do práce a je v přechodu, tak jestli sní lomcují hormony nevím…
s bráchou určitě, ten to pojal jako nenávidím ted všechny a nemluví ani semnou. cukroví jsem napekla.
Myslim, žes trefila hřebíček na hlavičku…ženská v přechodu=trpí celá rodina. Dokopej ji k doktorovi ať ji napíše substituci a uleví se všem. Úplně pamatuju co jsem si vytrpěla s mamkou ![]()
@Malike Tak si myslím že jí ta situace kolem vás všech trápí, i když to neřekne nahlas.No a to jsou pak ty konce. Mám doma dceru s miminkem
syna, ten je ted nemocný. A ty vánoce do toho, to má člověk někdy dost.Asi bude opravdu nejlepší jí nechat v klidu. Mě osobně to miminko doma nakopává k tomu nejlepšímu. Ale každý to tak asi nemá. Drž se. ![]()
@Malike píše:
@Melody 4 no já vím, prostě se ted cítím ukřivděná..né tak ublížená nebo obět, já upřímně kdybych jí nevmetla že jeto dětinské tak to nebude takové vyhrocené..
jen mě to mrzí kvůli synovi..udělat si vánoce hezké moc neumím když vím že vedle je nafčená máma které to se… a i možná mrzí a brácha..rodina má být o vánocích v klidu a míru a né v hádkách..chtěla jsem prostě jen hezké svátky s celou rodinou, n jen sama s dítětem v pokoji..nebo nevím jak to dopadne.
Víš co přestan se s tim trapit, chovani druhych neovlivnis, proste to nejak dopadne. Kdyz si chtejí byt nafuceny at jsi jsou vem syna a oslav Vanoce s nim. Přece to jak se citis ty nezalezi na chovani druhych. Je to jejich problem, jejich boj ne tvuj.
Ale osobne si myslim, ze vanoce s lidmi delaji divy, takze se maminka stihne jeste odfouknout ![]()
Taky jsem necetla predchozi diskuzi, ale trosku se zastanu maminky. Podle me neni jednoduche sdilet spolecnou domacnost s 2 dospelyma a miminkem. Musi to byt na budku, asi to na maminku na Vanoce pada. Prace, svym zpusobem odpovednost za 4 lidi, mimco je asi bez tatinka, coz taky prarodice spatne dnasi-moje tchyne se treba zhroutila, kdyz svagrova byla svobodna matka a nikdy se s tim nesrovnala-a to je dneska vdana, svagr ma synovce za vlastniho…Co ty vis, co se mamce hoji v hlave. Nechala bych ji byt, upec cukrovi, udelej vanocni vyzdobu a uklid a bud trpeliva, mamka se urcite zase uklidni. ![]()
@Malike píše:
jinak mamka určitě nepocituje 3 dítě. o něj se výhradně starám sama, jen když je něco důležitého tak pohlídá…snažím se fakt moc..
To, ze se o dite staras sama jeste neznamena, ze ho mamka nepocituje. Kdyz nezvladnes vas uzivit sama, tak mamka urcite citi za vas zodpovednost. Misto, aby mela zodpovednost jen za tveho brachu, tak jsi se vratila ty i se synem. Pockej, az budes zit sama, to se napeti zase uvolni.
@Cuddy ale my spolu normálně napětí nepocitujem..máma naoak docela po narození kluka pookřála a řekněme že je mnohem štastnější než bývala..finačně za nás ale opravdu nemusí táhnout,..kromě rodičáku mám i nějaké peníze navíc. sama říkala že at počkáme a odejdem třeba až po mateřské, že neví jak by si ted zvykla nevidět malého dělat pokroky když roste před očima..já chápu že jeto hrozná ponorka když jsme tu tři, ale konkrétně s mámou problémy spolu nemáme..ano určitě třeba se jí honí nějaké starosti třeba kolem nás nebo bráchy a možná vím co jí ted trochu žere..já jí čas dám, jen jak říkám štedrý den na spadnutí, přijede návštěva a jestli bude naštvaná tak budu mít letos to co jiný říkají, přetvářku..obě jsme se přitom těšili..malej pod stromečkem tam bude tahat za buhví co..vybírali jsme košilku a motýlka..všicí budem koukat na toho našeho neposedu..nevím obě jsme to nadšeně plánovali už snad co se malej narodil..
tak moc doufám že jí to přejde..každopádně každé zvás děkuju za rady, moc si toho vážím a jemi trochu líp. Sice jsem se trochu bála, pač se někdy stáva že pak jsem za..no ty co co četli minule to víte
za 2 hodky přijde kamarádka tak to ještě rozeberu sní…
@Cuddy Přesně tak, pociťuje to i když se o všechno staráš ty, jak píšeš. Našim stačí být s dětma odpoledne, když přijedem na návštěvu a jsou z toho unavený. Prostě si holt představovala, že ty budeš mít lepší život než ona, a občas to v ní bouchne. Asi to nepřizná, ale určitě by taky ještě brala nějaký pěkný vzah, přec ještě tak stará být nemůže. Brácha bude asi případ, ale kdo není, že?