Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
@Daša 2 to jsou Cybex sedačky (Juno Fix, ta je 9-18kg, ev. Pallas 2, Pallas 2 Fix, ta je 9-36kg). My máme Juno Fix a polohovat jde taky, dá se dát i do auta bez izofixu, ale v tom případě polohovat nejde.
Jinak sedačku jsme taky zkoušeli, tenkrát na veletrhu a pak kupovali přes net.
@Pipet píše:
@ivodička ne ne a ne. Je polohovací, protože děti v ní hodně spí, ale prostě takhle malé děti v ní být nemůžou - děti malé věkem. A nesedící. V případě čelního nárazu neudrží hlavu a dojde k velkému pohmoždění krční páteře.
Váha není jediná podmínka pro přechod do posměrné sedačky.@Helll Sedačka je dobrá, ale pro sedící děti. Máte v autě isofix? Když ne, je zbytečné kupovat sedačku s isofixem (leda byste v blízké době plánovali vyměnit auto).
Ano isofix mame.. takže pokud nesedi.. tak mame s tim vajičkem ještě vydržet? jak dlouho?
to mi asi nikdo neřekne kdy bude sedět, že??
ma cenu kupovat sedačku 0-18?
Diky
@Helll píše:
Ano isofix mame.. takže pokud nesedi.. tak mame s tim vajičkem ještě vydržet? jak dlouho?to mi asi nikdo neřekne kdy bude sedět, že??
ma cenu kupovat sedačku 0-18?
Diky
ne to ti určitě nikdo neřekne, ale určitě to není záležitost dní.. a pokud už se nevejde do vajíčka a jezdit potřebujete, nic jiného než 0-18 vám nezbude ![]()
Cenu to podle mě má, bude v ní moci být minimálně do 13kg v protisměru, což je pro malý dítko nejlepší a pak jí jenom otočíte po směru a bude tam jezdit až do těch 18kg, takže to vlastně nebude sedačka navíc, ale jen místo 9-18 koupíte 0-18. I mezi těmito najdeš hodně dobře hodnocené dle ADAC aspol ![]()
@ivodička píše:
Můj syn musel do této sedačky už v 5 měsících…byl moc velký a také neseděl
Nedá se to tak určit, proto se sedačky dělají na kila, ne na věk. Musela jsem ji mít vždy úplně položenou, aby v ní ležel a nevisela mu hlavička. Od toho je polohovací.
To si děláš srandu ne? Autosedačka posměrná má tři hlavní kritéria- 9kg, 9 měsíců minimálně a hlavně MUSÍ DÍTĚ SEDĚT! Samo sedět
Prodavač co vám ji prodal jestli nemá co dělat v takovém obchodě, jestli jste mu teda řekli, jak malé dítě do ni chcete dát
@Helll Pokud sama nesedí, tak bych určitě volila sedačku 0-18, která se dá používat jak po tak proti směru. Když sama nesedí tak určitě MUSÍ být autosedačka v protisměru. I kdyby měla už 9 kg, ale ještě neseděla, tak musí být v protisměru taky. Pokud sama nesedí, tak nemá dostatečně vyvinuté svalstvo kolem páteře, takže nemůže sedět v po směrné sedačce. No a když ti začne pěkně sedět, tak sedačku otočíš a začneš používat už po směru.
A tak drahou sedačku bych nekupovala, když ti v ní bude sedět tak cca do 2 roků. To bych raději investovala do sedačky 9-36, kterou bude používat dlouho, někdy až do konce.
@Helll Ještě jsem ti zapomněla napsat, jakou jsme sedačku měli my. Po vajíčku jsme dlouho vybírali a nakonec jsme šli do levnější varianty a vybrali sedačku Caretero Fenix a byla jsem s ní spokojená. Teď jí používá švagrová a taky v pohodě.
@mamina254 do konce by určitě jedna sedačka vystačit neměla, když jejich životnost se uvádí kolem 6ti let a průměrný dítě jí potřebuje cca do 12ti ![]()
TAKY nejsem pro sedačku od 9-36 kil..je to nebezpečné - většina ani neprojde testy. Plasty vydrží tak pět let a pak stačí i rychle zabrzdit a mužou popraskat..
@quinny Jasně, že jedna autosedačka nevystačí. Špatně jsem to asi napsala. Volila bych po vajíčku sedačku 0-18 a až pak 9-36. Psala jsem, že bych koupila levnější 0-18, ale že bych tolik do ní nevrazila, když vydrží tak do dvou až tří let věku dítěte. Psala jsem, že když následně budu kupovat 9-36, tak bych raději investovala do dražší sedačky, když bude sloužit dítěti od těch cca 4 let. Právě proto by se mělo investovat do sedaček 9-36, když vydrží déle. Tak snad je to teď jasnější.
Ale nechápu @smurfka že sedačky 9-36 nejsou bezpečné??? Kdyby nebyly bezpečné, tak nemůžou být v prodeji jinak by je čoika stáhla z trhu. A plast je u VŠECH autosedaček naprosto stejný, platí se vyšší cena jen za značku. EU normě musí odpovídat každá sedačka. Akorát dražší značky si můžou dovolit zaplatit nadstandardní testy jako je např. ADAC.
@mamina254 pokud byste měla do 4 let sedačku 0-18, tak je potom už lepší koupit 15-36 než 9-36.
A bohužel i ty sedačky, které mají EU homologaci nemusí být bezpečné, to se právě odhalí až při těch testech ADAC- které mmch si neplatí výrobci sedaček, ale ty dělá ADAC anonymě nákupem v obchodech, takže na výsledek testu ADACu nemá výrobce žádný vliv.
Ono totiž k tomu, aby sedačka dostala homologaci a mohla se prodávat, stačí, když má sedačka správný tvra, návod a protokol o neobsahování nebezpečných látek- a pokud toto má, tak dostane homologaci a může se prodávat, a bohužel takovouto homologaci dostane skoro každá sedačka, i když není bezpečná, vždyť ji mají i podsedáky a asi si nemusíme vyprávět o bezpečnosti podsedáků…
A plasty také nejsou všude stejné, někde se používá obyčejný plast, někde lepší ABS, ale jsou sedačky třeba i jen z polystyrenu…
@steeve Díky za tip, když budem vybírat větší sedačku, tak se mrknu jestli bude pro nás vhodní i 15-36 ![]()
Jinak k těm ADAC testům jsem spíš skeptik - je to opravdu jen můj názor. Když jsem koukala na ty testy, tak se v Německu testujou pořád stejné značky a samozřejmě především testují své německé značky viz Römer apod. Ale nikdy jsem mezi značkama nenašla třeba 4Baby, která je na trhu poměrně dost dlouho. Tak nevím proč tam není více značek? ![]()
@mamina254 píše:
Psala jsem, že bych koupila levnější 0-18, ale že bych tolik do ní nevrazila, když vydrží tak do dvou až tří let věku dítěte. Psala jsem, že když následně budu kupovat 9-36, tak bych raději investovala do dražší sedačky, když bude sloužit dítěti od těch cca 4 let. Právě proto by se mělo investovat do sedaček 9-36, když vydrží déle. Tak snad je to teď jasnější.
jasný to je
ale já teda čím menší dítě, tím mi přijde, že víc ochrany potřebuje, i když je to na kratší dobu, takže do tohohle prostě investujeme
k tomu ADACu- že by 4baby nebyla v Německu běžně prodávaná značka?
@quinny Jsme taky toho názoru, že čím menší dítě, tím větší ochrana. Právě proto by se měly kupovat sedačky postupně podle váhy a rozměrů dítěte.
K tomu ADACu: Z toho teda vyplývá, že na trhu je hodně značek, které vyrábějí kvalitní autosedačky, ale jen kvůli tomu, že se neprodávají běžně v Německu a tak nejsou zařazené do ADAC testu, tak je automaticky všichni považují za méně kvalitní? Máme sice levnější autosedačku 0-18, ale je stejně konstrukčně řešená jako jiné autosedačky, které ADACem prošly. Hodně lidí je zaujatých vůči jiným značkám, ale je to každého věc. Jen mi příjde přehnaný kupovat předražené německé sedačky.
@mamina254 Sedačky, které nemají ADAC testy, nemají kromě jiného crash testy. Takže nikdo neví, jak by ta sedačka obstála při nárazu. A na svým dítěti to zkoušet rozhodně nehodlám, proto jsme zvolili takovou, která v testech byla a která jimi prošla.