Tiskárna - prosím o radu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2603
17.8.19 17:18

@vokishka No vidíš, zvládla bys to ještě snáz. Zvládl to i něčí děda na babička, natož Ty. Já naopak zjišťuji, že dosti věcí je v Linuxu jednodušších než ve Windows. Windows si jinak užiju v práci, doma je nevyžaduji. Pár věcí jsem se musel naučit, nainstalovat si různé aplikace, ty aplikace si najít, protože ve Win jsou jiné, třeba pro zpracování zvuku, nebo ze videosouboru udělat zvukový mp3, zesílení mp3 ap. Taky podstatnou výhodou je, že Linux je zdarma, krom pár komerčních verzí, které mají smysl jen pro nějaké firemní využití.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
17.8.19 17:19

@Náhodný host Tak to jste šťastný člověk co nepotřebuje specializované odborné programy, protože vývojáři nechtějí ladit systém pro 1000 a jednu verzi ve kterých se může kdekdo vrtat. Jinak já zkoušela Linux na starém netbooku, s win (XP i 10) sice šel pomalu, ale šel, po instalaci Linuxu se odpojil systém napájení a jakmile došla baterka tak byl netbook definitivně mrtvý. Vyřešila to externí schránka na HDD a mám na tom filmy k televizi. Jinak doporučovat Linux někomu, kdo očividně používá PC jenom jako uživatel a nechce se každou chvíli v něčem vrtat je taky docela dobrý odvaz :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65171
17.8.19 17:21

@Heivka nebojte, já do toho nepůjdu :mrgreen: nejsem blázen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
17.8.19 17:27

@Heivka Já moc nevím, jaké specializované odborné programy bych měl potřebovat. Třeba Office má Linux Libre Office místo MS Office, umí to stejně a je to zdarma, ani se nemusí instalovat, čtvrthodinová instalace Linuxu nebo živě spuštěný linux z CD zajistí, že toto tam automaticky je. Nějaké naprogramované aplikace, jako třeba účetnictví ap., tak když to bude v Javě, ta na Linuxu poběží stejně jako ve Windows. Ale poběží i řada dalších programovacích jazyků. Nakonec dnes je velká část aplikací pro Web, tj. běží v prohlížeči a na Linuxu běží. Třeba když jsem podával elektronicky daňové přiznání, tak jsem pouštěl nějakou jejich aplikaci, běželo to i v prostředí Linuxu. Zadal jsem pár údajů, vyplnilo to celý formulář samo, rychlejší jak to ručně vypisovat. FÚ s tím byl spokojen, přes DS jsem to posílal taky z Linuxu. Na Linuxu nepoběží část věcí, které pochází z Microsoftu. Ale i Skype, který je od MS, tak mi na Linuxu běží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
17.8.19 18:34

@Náhodný host Třeba CAD systémy, teď si nevzpomenu jak se to jmenuje, ale veterináři jsem pomáhala dávat do kupy propojení s rentgenem a podobné, jako opravdu odborné programy, což textový editor není, ale třeba sázecí program pro tisk v Linuxu taky neběhá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
17.8.19 18:57

@Heivka Jistě, ne vše na Linuxu poběží, ani v prostředí, které je vytvořené jako emulace prostředí Windows, tj. spouštění Win programů v Linuxu. Propojení s RTG je docela speciální aplikace. Rozhodně nejde vzít program. exe z Windows a zkoušet spouště v Linuxu, takto to nefunguje. Já tady řešil otázku domácího uživatele. Sám ve Windows třeba pustím cizojazyčné slovníky, když jsem koupil knížku před lety, bylo tam i CD. Je to pro prostředí Window, možná by to běželo i v emulaci Wine, ale pro tento účel spustím Windows. Některé programy běží na Windows prostě proto, že byly pro tento systém vytvořené, nejsou spustitelné jinde. Stejně jako zas jiné programy jsou vytvořeny pro Android a nepoběží na Windows. Na Window běží dosti firemních serverů, zvl. kde je databáze. Vyšší stabilita a bezpečnost než Windows servery. Já si Linux oblíbil a mohu říci, že začít s ním pracovat bylo velmi snadné. Jako živím se v IT, ale ne jako správce sítí nebo systémák, spíš konzultacemi, analýzou, programováním. Jeden známý programátor mi říkal, že on Linux vůbec nezná, zato jeho tehdy asi 15 letý syn do něj docela pronikl. To bylo v době, kdy práce s Linuxem byla složitější, když to srovnám s dobou před 10 a více lety, tak Linux neposkytoval ten komfort jako nyní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová