Toxoplazmoza v těhotenství - zkušenosti

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
36556
21.11.17 23:15
@Vanille píše:
Ahoj holky, předem říkám - nečetla jsem celou diskuzi, ale můj dotaz je, zda jsem se mohla nakazit toxoplazmozou, kdyz jsem v 18.týdnu těhotenství, předevčírem jsem jela na návštěvu k příbuzným, kde jsem bohužel až na místě zjistila, že si vzali před týdnem domů potulnou kočku z ulice, neočkovanou, neodčervenou. Musela jsem tam jeden den přespat s ohledem na příjezd ve večerních hodinách a velkou vzdálenost od domova. Kočky jsem se ani nedotkla, ale zkrátka byla tam, v mé blízkosti, občas vyskočila na gauč atd. Podotýkám, že to bylo kotě, necelý rok věku, já jsem doma nikdy neměla zvířata, nemyslím, že bych toxoplazmozu prodělala v minulosti, ale nevím.
Mám velký strach z nakažení toxoplazmózou s ohledem na to, že se nejednalo o kočku, která by byla zcela zdravá a která by žila pouze zavřená doma.

Vzhledem k tomu, že kočka se toxou nakazí jednou v životě, nakažlivé zárodky produkuje jen chvilku a to ještě výkaly, vážně mě nenapadá, jak by ses mohla nakazit :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Poison Eve
22.11.17 07:03

Predpokladam, ze jeji vykaly jsi nekonzumovala, ne?

• Citovat
  • Upravit
2
24.11.17 15:08

Dobrý den, chci se vyjádŕit. Já na toxu nevěřila, tak malá pravděpodobnost a vždyť by člověk pak musel v těhu podstupovat toho spoustu. nač. Ale život dal…a vše prostě dalo tak, že jsem toxoplazmózu prodělala v něketrém z trimestrů (asi druhý nebo třetí), nic se v těhu na ultrazvuju nezjistilo a mám malého chlapečka s výrazným hydrocefalem (prakticky měl u narození jen slupku mozku) a chorioretinitídou - poškození sítnice - takže prakticky zatim nevidí…a způsobila to toxa. Tak nechci děsit, riziko je malé…ale pokud se hrabete v hlíně (tam ta toxa přežije i rok, nebo na zelenině) a dojdete ke styku s výkaly koček - určitě jděte na vyšetření. Případů je fakt málo, ale je a my jsme jeden. Všechno je však ještě otevřené (mozek je neproskoumán) a chlapeček má 11M a dělá obrovské pokroky - hoc pomalu ale jistě ale vše je prostě jiné a odmakané. Tak přeji ať takové veci nezažíváte a těšíte se ze zdravých miminek.

Příspěvek upraven 24.11.17 v 15:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
24.11.17 15:15
@Vanille píše:
Ahoj holky, předem říkám - nečetla jsem celou diskuzi, ale můj dotaz je, zda jsem se mohla nakazit toxoplazmozou, kdyz jsem v 18.týdnu těhotenství, předevčírem jsem jela na návštěvu k příbuzným, kde jsem bohužel až na místě zjistila, že si vzali před týdnem domů potulnou kočku z ulice, neočkovanou, neodčervenou. Musela jsem tam jeden den přespat s ohledem na příjezd ve večerních hodinách a velkou vzdálenost od domova. Kočky jsem se ani nedotkla, ale zkrátka byla tam, v mé blízkosti, občas vyskočila na gauč atd. Podotýkám, že to bylo kotě, necelý rok věku, já jsem doma nikdy neměla zvířata, nemyslím, že bych toxoplazmozu prodělala v minulosti, ale nevím.
Mám velký strach z nakažení toxoplazmózou s ohledem na to, že se nejednalo o kočku, která by byla zcela zdravá a která by žila pouze zavřená doma.

Dobrý den, chci se vyjádŕit. Já na toxu nevěřila, tak malá pravděpodobnost a vždyť by člověk pak musel v těhu podstupovat toho spoustu. nač. Ale život dal…a vše prostě dalo tak, že jsem toxoplazmózu prodělala v něketrém z trimestrů (asi druhý nebo třetí), nic se v těhu na ultrazvuju nezjistilo a mám malého chlapečka s výrazným hydrocefalem (prakticky měl u narození jen slupku mozku) a chorioretinitídou - poškození sítnice - takže prakticky zatim nevidí…a způsobila to toxa. Tak nechci děsit, riziko je malé…ale pokud se hrabete v hlíně (tam ta toxa přežije i rok, nebo na zelenině) a dojdete ke styku s výkaly koček - určitě jděte na vyšetření. Případů je fakt málo, ale je a my jsme jeden. Všechno je však ještě otevřené (mozek je neproskoumán) a chlapeček má 11M a dělá obrovské pokroky - hoc pomalu ale jistě ale vše je prostě jiné a odmakané. Tak přeji ať takové veci nezažíváte a těšíte se ze zdravých miminek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
28.5.21 12:31

Ahoj holky,

oživuji diskuzi. Máte prosím některá zkušenost s toxoplazmózou u dítěte? Syn má tři bouličky na krku, brali mu krev a zjistili protilátky na toxoplazmózu. Do úterka budeme čekat na další výsledky, kdy nám řeknou, zda jde o probíhající nemoc, nebo zda byla prodělána v minulosti.

V případě, že půjde o aktuální průběh, jak se prosím dál postupuje? Vyřazení z kolektivu, léčba…?

Nic ho netrápí, jen vodnatá rýma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9637
28.5.21 13:07
@Kazimíra Olejovka píše:
Ahoj holky,

oživuji diskuzi. Máte prosím některá zkušenost s toxoplazmózou u dítěte? Syn má tři bouličky na krku, brali mu krev a zjistili protilátky na toxoplazmózu. Do úterka budeme čekat na další výsledky, kdy nám řeknou, zda jde o probíhající nemoc, nebo zda byla prodělána v minulosti.

V případě, že půjde o aktuální průběh, jak se prosím dál postupuje? Vyřazení z kolektivu, léčba…?

Nic ho netrápí, jen vodnatá rýma.

Vyřadit z kolektivu není potřeba, toxoplazmóza není infekční (z pohledu přenosu člověk-člověk). Léčí se, když je potřeba (malé děti, osoby s poruchou imunity, těhule) kombinací antiparazitik a antibiotik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41757
28.5.21 13:52

Jaké protilátky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
28.5.21 13:55

@Havlova Doktorka řekla: protilátky na toxoplazmózu :nevim: a že budeme čekat na další testy, zda jde o toxoplazmózu aktuálně, nebo zda jde o stopu z minulosti :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
28.5.21 13:58

@Jahru díky, ptám se kvůli tomu, že ji prodělala sestra, když byla malá, byla 3 měsíce mimo kolektiv, 14 dní v nemocnici, nesměla maso a prý hrozilo, že nebude moci mít děti (info od mámy, která vždy ví, kterými slovy podpořit :mrgreen: ) na netu také čtu, že se zas tak moc neděje… :nevim:

Máma mě vyděsila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9637
28.5.21 14:00
@Kazimíra Olejovka píše:
@Jahru díky, ptám se kvůli tomu, že ji prodělala sestra, když byla malá, byla 3 měsíce mimo kolektiv, 14 dní v nemocnici, nesměla maso a prý hrozilo, že nebude moci mít děti (info od mámy, která vždy ví, kterými slovy podpořit :mrgreen: ) na netu také čtu, že se zas tak moc neděje… :nevim:Máma mě vyděsila…

A neměla sestra spíš mononukleózu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
28.5.21 14:22

@Jahru v papírech má toxoplazmózu a byla víc sledovaná v těhotenství kvůli tomu :nevim:

tenkrát jí nic nebylo na první pohled, měla jen boule na krku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41757
28.5.21 15:03
@Kazimíra Olejovka píše:
@Havlova Doktorka řekla: protilátky na toxoplazmózu :nevim: a že budeme čekat na další testy, zda jde o toxoplazmózu aktuálně, nebo zda jde o stopu z minulosti :nevim:

Tak nic. Myslela jsem, že kouknu na nález.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41757
28.5.21 15:08
@Kazimíra Olejovka píše:
@Jahru díky, ptám se kvůli tomu, že ji prodělala sestra, když byla malá, byla 3 měsíce mimo kolektiv, 14 dní v nemocnici, nesměla maso a prý hrozilo, že nebude moci mít děti (info od mámy, která vždy ví, kterými slovy podpořit :mrgreen: ) na netu také čtu, že se zas tak moc neděje… :nevim:Máma mě vyděsila…

To na toxo nevypadá, spíš na mononukleózu. Toxo prodělaná v dětství je naopak v těhotenství výhodou, tam je nebezpečná primoinfekce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
28.5.21 17:10

@Havlova ještě jsem to zjišťovala…byla prý úplně malátná, že nemohla vstát z postele, pak lékaře napadla toxoplazmóza, byla 14 dní v nemocnici na kapačkách, máma jí tenkrát donesla řízky a doktorka jí vynadala, že to nesmí, pak jí propustili s tím, že možná nebude mít děti, tak to máma obrečela

Pak musela být ještě 3 měsíce doma kvůli imunitě. Bylo to v době, kdy chodila do školy, takže cca 1997,1998

ségra má protilátky a v kartě má psanou toxoplazmózu

taky si říkám, jestli to třeba jen nepopletli, nebo tenkrát se ještě tolik věcí nevědělo

Ale spíš mi šlo o to, jak to u dětí probíhá, protože to, co popisuje máma mě děsí. Syn je ok, jen má trochu vodnatou rýmu a tři bouličky na krku. Tvrdí mi, že kvůli imunitě nebude moct mezi lidi, tak mi to přijde hodně divné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41757
28.5.21 17:15
@Kazimíra Olejovka píše:
@Havlova ještě jsem to zjišťovala…byla prý úplně malátná, že nemohla vstát z postele, pak lékaře napadla toxoplazmóza, byla 14 dní v nemocnici na kapačkách, máma jí tenkrát donesla řízky a doktorka jí vynadala, že to nesmí, pak jí propustili s tím, že možná nebude mít děti, tak to máma obrečela

Pak musela být ještě 3 měsíce doma kvůli imunitě. Bylo to v době, kdy chodila do školy, takže cca 1997,1998

ségra má protilátky a v kartě má psanou toxoplazmózu

taky si říkám, jestli to třeba jen nepopletli, nebo tenkrát se ještě tolik věcí nevědělo

Ale spíš mi šlo o to, jak to u dětí probíhá, protože to, co popisuje máma mě děsí. Syn je ok, jen má trochu vodnatou rýmu a tři bouličky na krku. Tvrdí mi, že kvůli imunitě nebude moct mezi lidi, tak mi to přijde hodně divné.

To je opravdu divné. Protilátky proti toxo má většina lidí. Uvidíš v úterý. Následné těhotenství toxo neovlivňuje, jen se nedoporučuje těhotnět brzo po onemocnění. Při toxo nasadí léčbu jen někdy, pak nějakou dobu sledují v poradně. Většinou ani není potřeba. Ale spousta lidí to prodělá, ani o ní neví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí