Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Vanille píše:
Ahoj holky, předem říkám - nečetla jsem celou diskuzi, ale můj dotaz je, zda jsem se mohla nakazit toxoplazmozou, kdyz jsem v 18.týdnu těhotenství, předevčírem jsem jela na návštěvu k příbuzným, kde jsem bohužel až na místě zjistila, že si vzali před týdnem domů potulnou kočku z ulice, neočkovanou, neodčervenou. Musela jsem tam jeden den přespat s ohledem na příjezd ve večerních hodinách a velkou vzdálenost od domova. Kočky jsem se ani nedotkla, ale zkrátka byla tam, v mé blízkosti, občas vyskočila na gauč atd. Podotýkám, že to bylo kotě, necelý rok věku, já jsem doma nikdy neměla zvířata, nemyslím, že bych toxoplazmozu prodělala v minulosti, ale nevím.
Mám velký strach z nakažení toxoplazmózou s ohledem na to, že se nejednalo o kočku, která by byla zcela zdravá a která by žila pouze zavřená doma.
Vzhledem k tomu, že kočka se toxou nakazí jednou v životě, nakažlivé zárodky produkuje jen chvilku a to ještě výkaly, vážně mě nenapadá, jak by ses mohla nakazit ![]()
Dobrý den, chci se vyjádŕit. Já na toxu nevěřila, tak malá pravděpodobnost a vždyť by člověk pak musel v těhu podstupovat toho spoustu. nač. Ale život dal…a vše prostě dalo tak, že jsem toxoplazmózu prodělala v něketrém z trimestrů (asi druhý nebo třetí), nic se v těhu na ultrazvuju nezjistilo a mám malého chlapečka s výrazným hydrocefalem (prakticky měl u narození jen slupku mozku) a chorioretinitídou - poškození sítnice - takže prakticky zatim nevidí…a způsobila to toxa. Tak nechci děsit, riziko je malé…ale pokud se hrabete v hlíně (tam ta toxa přežije i rok, nebo na zelenině) a dojdete ke styku s výkaly koček - určitě jděte na vyšetření. Případů je fakt málo, ale je a my jsme jeden. Všechno je však ještě otevřené (mozek je neproskoumán) a chlapeček má 11M a dělá obrovské pokroky - hoc pomalu ale jistě ale vše je prostě jiné a odmakané. Tak přeji ať takové veci nezažíváte a těšíte se ze zdravých miminek.
Příspěvek upraven 24.11.17 v 15:16
@Vanille píše:
Ahoj holky, předem říkám - nečetla jsem celou diskuzi, ale můj dotaz je, zda jsem se mohla nakazit toxoplazmozou, kdyz jsem v 18.týdnu těhotenství, předevčírem jsem jela na návštěvu k příbuzným, kde jsem bohužel až na místě zjistila, že si vzali před týdnem domů potulnou kočku z ulice, neočkovanou, neodčervenou. Musela jsem tam jeden den přespat s ohledem na příjezd ve večerních hodinách a velkou vzdálenost od domova. Kočky jsem se ani nedotkla, ale zkrátka byla tam, v mé blízkosti, občas vyskočila na gauč atd. Podotýkám, že to bylo kotě, necelý rok věku, já jsem doma nikdy neměla zvířata, nemyslím, že bych toxoplazmozu prodělala v minulosti, ale nevím.
Mám velký strach z nakažení toxoplazmózou s ohledem na to, že se nejednalo o kočku, která by byla zcela zdravá a která by žila pouze zavřená doma.
Dobrý den, chci se vyjádŕit. Já na toxu nevěřila, tak malá pravděpodobnost a vždyť by člověk pak musel v těhu podstupovat toho spoustu. nač. Ale život dal…a vše prostě dalo tak, že jsem toxoplazmózu prodělala v něketrém z trimestrů (asi druhý nebo třetí), nic se v těhu na ultrazvuju nezjistilo a mám malého chlapečka s výrazným hydrocefalem (prakticky měl u narození jen slupku mozku) a chorioretinitídou - poškození sítnice - takže prakticky zatim nevidí…a způsobila to toxa. Tak nechci děsit, riziko je malé…ale pokud se hrabete v hlíně (tam ta toxa přežije i rok, nebo na zelenině) a dojdete ke styku s výkaly koček - určitě jděte na vyšetření. Případů je fakt málo, ale je a my jsme jeden. Všechno je však ještě otevřené (mozek je neproskoumán) a chlapeček má 11M a dělá obrovské pokroky - hoc pomalu ale jistě ale vše je prostě jiné a odmakané. Tak přeji ať takové veci nezažíváte a těšíte se ze zdravých miminek.
Ahoj holky,
oživuji diskuzi. Máte prosím některá zkušenost s toxoplazmózou u dítěte? Syn má tři bouličky na krku, brali mu krev a zjistili protilátky na toxoplazmózu. Do úterka budeme čekat na další výsledky, kdy nám řeknou, zda jde o probíhající nemoc, nebo zda byla prodělána v minulosti.
V případě, že půjde o aktuální průběh, jak se prosím dál postupuje? Vyřazení z kolektivu, léčba…?
Nic ho netrápí, jen vodnatá rýma.
@Kazimíra Olejovka píše:
Ahoj holky,oživuji diskuzi. Máte prosím některá zkušenost s toxoplazmózou u dítěte? Syn má tři bouličky na krku, brali mu krev a zjistili protilátky na toxoplazmózu. Do úterka budeme čekat na další výsledky, kdy nám řeknou, zda jde o probíhající nemoc, nebo zda byla prodělána v minulosti.
V případě, že půjde o aktuální průběh, jak se prosím dál postupuje? Vyřazení z kolektivu, léčba…?
Nic ho netrápí, jen vodnatá rýma.
Vyřadit z kolektivu není potřeba, toxoplazmóza není infekční (z pohledu přenosu člověk-člověk). Léčí se, když je potřeba (malé děti, osoby s poruchou imunity, těhule) kombinací antiparazitik a antibiotik.
@Havlova Doktorka řekla: protilátky na toxoplazmózu
a že budeme čekat na další testy, zda jde o toxoplazmózu aktuálně, nebo zda jde o stopu z minulosti ![]()
@Jahru díky, ptám se kvůli tomu, že ji prodělala sestra, když byla malá, byla 3 měsíce mimo kolektiv, 14 dní v nemocnici, nesměla maso a prý hrozilo, že nebude moci mít děti (info od mámy, která vždy ví, kterými slovy podpořit
) na netu také čtu, že se zas tak moc neděje… ![]()
Máma mě vyděsila…
@Kazimíra Olejovka píše:
@Jahru díky, ptám se kvůli tomu, že ji prodělala sestra, když byla malá, byla 3 měsíce mimo kolektiv, 14 dní v nemocnici, nesměla maso a prý hrozilo, že nebude moci mít děti (info od mámy, která vždy ví, kterými slovy podpořit) na netu také čtu, že se zas tak moc neděje…
Máma mě vyděsila…
A neměla sestra spíš mononukleózu?
@Jahru v papírech má toxoplazmózu a byla víc sledovaná v těhotenství kvůli tomu ![]()
tenkrát jí nic nebylo na první pohled, měla jen boule na krku
@Kazimíra Olejovka píše:
@Havlova Doktorka řekla: protilátky na toxoplazmózua že budeme čekat na další testy, zda jde o toxoplazmózu aktuálně, nebo zda jde o stopu z minulosti
Tak nic. Myslela jsem, že kouknu na nález.
@Kazimíra Olejovka píše:
@Jahru díky, ptám se kvůli tomu, že ji prodělala sestra, když byla malá, byla 3 měsíce mimo kolektiv, 14 dní v nemocnici, nesměla maso a prý hrozilo, že nebude moci mít děti (info od mámy, která vždy ví, kterými slovy podpořit) na netu také čtu, že se zas tak moc neděje…
Máma mě vyděsila…
To na toxo nevypadá, spíš na mononukleózu. Toxo prodělaná v dětství je naopak v těhotenství výhodou, tam je nebezpečná primoinfekce.
@Havlova ještě jsem to zjišťovala…byla prý úplně malátná, že nemohla vstát z postele, pak lékaře napadla toxoplazmóza, byla 14 dní v nemocnici na kapačkách, máma jí tenkrát donesla řízky a doktorka jí vynadala, že to nesmí, pak jí propustili s tím, že možná nebude mít děti, tak to máma obrečela
Pak musela být ještě 3 měsíce doma kvůli imunitě. Bylo to v době, kdy chodila do školy, takže cca 1997,1998
ségra má protilátky a v kartě má psanou toxoplazmózu
taky si říkám, jestli to třeba jen nepopletli, nebo tenkrát se ještě tolik věcí nevědělo
Ale spíš mi šlo o to, jak to u dětí probíhá, protože to, co popisuje máma mě děsí. Syn je ok, jen má trochu vodnatou rýmu a tři bouličky na krku. Tvrdí mi, že kvůli imunitě nebude moct mezi lidi, tak mi to přijde hodně divné.
@Kazimíra Olejovka píše:
@Havlova ještě jsem to zjišťovala…byla prý úplně malátná, že nemohla vstát z postele, pak lékaře napadla toxoplazmóza, byla 14 dní v nemocnici na kapačkách, máma jí tenkrát donesla řízky a doktorka jí vynadala, že to nesmí, pak jí propustili s tím, že možná nebude mít děti, tak to máma obrečelaPak musela být ještě 3 měsíce doma kvůli imunitě. Bylo to v době, kdy chodila do školy, takže cca 1997,1998
ségra má protilátky a v kartě má psanou toxoplazmózu
taky si říkám, jestli to třeba jen nepopletli, nebo tenkrát se ještě tolik věcí nevědělo
Ale spíš mi šlo o to, jak to u dětí probíhá, protože to, co popisuje máma mě děsí. Syn je ok, jen má trochu vodnatou rýmu a tři bouličky na krku. Tvrdí mi, že kvůli imunitě nebude moct mezi lidi, tak mi to přijde hodně divné.
To je opravdu divné. Protilátky proti toxo má většina lidí. Uvidíš v úterý. Následné těhotenství toxo neovlivňuje, jen se nedoporučuje těhotnět brzo po onemocnění. Při toxo nasadí léčbu jen někdy, pak nějakou dobu sledují v poradně. Většinou ani není potřeba. Ale spousta lidí to prodělá, ani o ní neví.