Toxoplazmoza v těhotenství - zkušenosti

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
698
7.1.13 21:59

Já jitaky prodělala, ale než jsem otěhotněla. Zjistili mi to pak v těhu, že mám protilátky. Nemusí to býz jen z kočky. Může to být ze špatně tepelně upraveného masa, nejvíc snad z králičího.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1804
7.1.13 22:03

@esterka03 : Navzdory rozsirene predstave, ze toxoplasmosa je „z kocek“ je nejcastejsim zdrojem nakazy spatne umyta syrova zelenina a ovoce (pozor na zeleninu v restauraci, nevite, zda je salat umyty!), nedostatecne dopecene maso, maso zpracovane pouze susenim nebo uzenim a take napriklad neoddeleni potravin konzumovanych jako syrove od tech, ktere jsou tepelne upravovane (typicky nakrajite syrove maso a stejnym nozem pak nakrajite okurku na salat, nebo pouzivate drevena krajeci prkenka, ktera jen narychlo oplachujete - lepsi je pouzivat plastova a myt je v mycce). Na toxoplasmosu je treba davat vetsi pozor nez na listeriozu, ktera se chytne mnohem obtizneji. Ja osobne dodrzuju vsechna vyse uvedena pravidla, neprijde mi to nijak omezujici…na foru mi par holek reklo, ze jsem paranoidni, ale ve Francii narozdil od Cech tyhle zasady zduraznuji predevsim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2133
7.1.13 22:13

@AnnaF To mas pravdu ale pise to i pani doktorka na zminenych strankach. Definitivnim hostitelem parazita jsou kockovite selmy, u nas tedy kocky. Jejich trus obsahuje tzv. Oocyty ktere prave muzou ulpet na zelenine nebo pokud je pozre napr. kralik, krava, prase a jejich maso je pak spatne tepelne upravene, parazit se muze prenest na cloveka. Ale jak uz jsem psala, toxo prvotne prenasi kocky. S tou nemoci jsem si dost uzila tak to mam troche nastudovane :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Naima
7.1.13 22:18
@esterka03 píše:
@AnnaF To mas pravdu ale pise to i pani doktorka na zminenych strankach. Definitivnim hostitelem parazita jsou kockovite selmy, u nas tedy kocky. Jejich trus obsahuje tzv. Oocyty ktere prave muzou ulpet na zelenine nebo pokud je pozre napr. kralik, krava, prase a jejich maso je pak spatne tepelne upravene, parazit se muze prenest na cloveka. Ale jak uz jsem psala, toxo prvotne prenasi kocky. S tou nemoci jsem si dost uzila tak to mam troche nastudovane :)

Jj, to máš pravdu, ale Anna spíš narážela na to, že netřeba šířit paniku toxoplasmoza = kočka. Paní doktorka sama píše, že je daleko větší pravděpodobnost nákazy ze salátu v luxusní restauraci, než od kočky.

• Citovat
  • Upravit
2133
7.1.13 22:21

Mozna proto ze ja ji od kocky chytila… ale vase argumenty naprosto chapu a respektuji. Proste lidi nesmi byt prasata a myt zeleninu a tepelne upravovat maso je samozrejmost, ne-li nutnost a nejen kvuli toxo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Naima
7.1.13 22:23

Tak to je samozřejmě pravda ;). Ovšem sama tataráčku občas neodolám :).

• Citovat
  • Upravit
2133
7.1.13 22:25

Ja tez ne :))) mnam

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45685
7.1.13 22:49

Jaka laboratoř ti dělala ty testy? Nejaka mala nebo velka nemocniční? Mne cca ve 13 tt taky vysla akutní toxo. Testy dělala jakási mala okresní laboratoř, kam můj gyndr posila vzorky na rozbor (z Brna, nevim proc, asi kvǔi cene). No panika velika, nastudovala jsem na netu vse o toxo, a hrozne se bala. Sice to mimino chytit nemusi, ale je to blby kdyby to chytilo. Nastesti mne ten můj gyndr poslal na infekční do fakultní nemocnice, tam mi testy udelali znovu a vyšly tam negativni, resp. Pozitivni jen ty paměťové protilátky, nikoliv ty akutní! Takže těhotenství vůbec nebylo ohroženo. Nervy hrozny nez byly ty druhe vysledky. No takže chci říct že jeste to tak nemusi byt, bulovka ti taky určitě udělá ty nejlepsi testy. Pry ty male laborky používají nejake levne testy a vychází jim to jinak. Coz mne teda dost děsí.

Příspěvek upraven 07.01.13 v 22:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1876
7.1.13 22:55

Mám dotaz prodělala jsem toxoplazmozu ted je to v pohodě. ale mám cystu v mozku v oblasti spánku. velikost 3 krát 2 cm. je tu někdo kdo to má tak jak já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
7.1.13 23:01

@wewen jéé to mi je líto ale z čeho to máš ty máš doma kočku? protože já ji mám už 11 let a nikdy jsem to neměla a to jí mám vykastrovanou teprve asi 4 roky. Ale neboj určitě to bude dobrý

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45685
7.1.13 23:06
@Maruška81 píše:
@wewen jéé to mi je líto ale z čeho to máš ty máš doma kočku? protože já ji mám už 11 let a nikdy jsem to neměla a to jí mám vykastrovanou teprve asi 4 roky. Ale neboj určitě to bude dobrý

A byla si na testech? Já taky nevěděla že jsem ji prodělala az do te doby nez mi v těhotenství udělaly testy. Kastrace s tim asi nesouvisii a vůbec to nemusi byt z kočky, ja kočku nikdy nemela ani.

Příspěvek upraven 07.01.13 v 23:08

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
7.1.13 23:08

@veria No já nevím jestli mi někdy dělali testy ale asi ano když půjdeme na IVF a nějaké krevní testy mi dělali a měla jsem všechny ok. Já jsem nevěděla že to musím hlásit že mám doma kočku myslíš že to mám raději nahlásit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Naima
7.1.13 23:09

Kočky s tím opravdu nemusí mít vůbec nic společného, já mám doma už čtvrtou a kolem toxy jsem v životě ani neproběhla :).

• Citovat
  • Upravit
45685
7.1.13 23:12

Nevim hele, mne pred IVF testy na toxo nedělali. Ono jde co to, abys to nechytla behem těhotenství. Takže kdyz ti to ted vyjde negativni, zes to nikdy nemela, moc ti to nepomůže. Jedine kdyby zjistil že jsi ji už prodělala, potom ji už nemuzes dostat a jsi v tehu chráněna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
7.1.13 23:12

@Naima já jsem o tom tedy slyšela. Ale nikdy mi nedošlo že by se to mohlo týkat mě. Alergoložce to zatajuji protože jsem exematik ale jinak mě nikdy nic netrápilo. Krevní testy jsem prodělala nedávno protože máme jít na IVF a to by mi snad řekli nebo nevím jestli jsem to měla nahlásit že kočku doma máme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí