Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Andrea8888 Nezlob se, ale pouhým dotykem se toxa neprenasi. Infekční je pouze vykal infikovaneho zvířete. Dotykem by jsi se mohla nakazit jen velmi výjimečně, pokud by jsi sáhla na vykal a v místě dotyku bys mela otevřenou ránu. Ale nákaza tímto způsobem je velmi vzácná. To jsi spíš zbastila špatně tepelně upravené maso nebo špatně omytou zeleninu ze zahrádky, která byla potrisnena vykalem. Já to mela stoprocentně z masa. Vánoční tatarak v restauraci se mi pěkně vymstil.
Vidím, že osvěta již je mnohem lepší, než například před rokem. Stájové nakažené - pokud jsi nejedla její výkaly, tak pohlazením jsi se opravdu nenakazila, to je absolutní krávovina, lze to v tomto případě skutečně jen tak, jak již zcela přesně popsala @Ijaa .
Obnovitelka - opět, že by ses takto nakazila, je krajně nepravděpodobné. I kdyby ano, což je asi tak pravděpodobné, jako to, že zítra vyhraji ve Sportce jackpot, tak rizika pro dítě jsou velmi malá, nejedná se o fatální poškození jako v prvním či neprobádaném druhém trimestru.
Toxoplasmozu prenaseji myši - kočka sežere infokovanou myš tudíž je také nakažená - pravdou je ze jsem mohla mít otevřenou ranku - z koňského prachu se mi dělaly záděry. Ale opravdu jsem se nakazila od té kočky.
@Ijaa píše:
@zvědavá borůvka Jinak příznaky toxoplasmozy jsou únava, spavost, zdurene uzliny. Ty uzliny zdurene mít můžeš a nemusíš. Může ale taky probíhat tak klidně, ze to ani nepostrehnes. Odhaduje se, ze az třetina lidí toxoplazmozu prodělala a ani o tom nemusí vedet. Pokud už jsi ji jednou dostala, nemůžeš ji chytit znovu. Mas ji už do smrti, ale poté, co se s ní imunitní systém vypořádá, už není nebezpečná. Pokud ti nedělali vyšetření na toxu, tak je taky klidně možné, žes ji už mela pred otehotnenim. Pokud mas obavu, mrkni na stranky www.toxoplasmoza.cz, tam ti určitě MUDr. Geleneky odpoví na tve otázky. Já tam chodila taky, kdyz jsem ji prodelavala.
Pozření kontaminované potraviny proběhlo někdy mezi 18. a 20. srpnem, včera mě dost bolela hlava, též mi začíná bolet v krku - jakoby angína, roky jsem ji neměla. V noci špatně spím, bolí mě ruce i nohy. Poslední tři dny jsem nepřiměřeně moc unavená, ještě předevčírem jsem doma hopsala a uklízela a pohodička a teď nejsem schopná ničeho a potřebuji si jít lehnout.
Dokonce jsem dnes po hodně dlouhé době plakala, emoční labilita je též příznakem.
Toto všechno pozoruji během posledních cca dvou-tří dnů.
Mám strach o miminko, ty následky co by se stalo, sem nebudu ani psát. Je to nepředstavitelné.
Zítra půjdu za obvodní lékařkou a budu doufat, že mě bude brát vážně a na test mě pošle. ![]()
@Trillian7 píše:
@zvědavá borůvka Buď v klidu, takhle toxo nechytneš. Jak píš @Ijaa spíš to chytneš ze špatně uvařenýho masa, či špatně umyté „zaručeně bio“ zeleniny. Mám doma 2 kočky, u táty máme koček 5, všechny venkovní a mám zdravého 5-ti měsíčního chlapečka.
Možná jsi už na toxoplazmozu imunní,
někde jsem četla, že jak ji jednou dostaneš tak příště jsi už imunní.
@zvědavá borůvka hlavně klid. To nebude toxo, tímto způsobem ji nechytneš. Mmch, já si nechala testovat (jsem taky v 8.měsíci) protože jsem byla zvědavá, jestli ji mám prodělanou a byla jsem si jista, že budu mít protilátky. A nemám, nikdy jsem se s ní nesetkala. A to jsem celé dětství na chalupě jedla zeleninu ze záhonku, kterou jsem třeba jenom utřela od hlíny do trička. Na těch záhoncích měly všechny kočky z okolí veřejné záchody. Mimoto máme celou dobu kočky doma už od mého dětství, taky sbírám všechny možný opuštěný nemocný kočky, léčím je, chodím do útulků. S kočkama se mazlím tak, že je pusinkuju na kožíšek atd. Miluju tataráky a dávám si je v každé hospodě. Jinak jsem teda normální ![]()
Tím jsem chtěla říct, že není zase tak jednoduché toxo chytit.
Pokud jsem slyšela, že se někdo nakazil, tak paradoxně s kočkama tolik společného neměl. Viděla bych to spíš na špatně umytou zeleninu např. v restauraci, případně, jak jsem zmiňovala, ten tatarák.
No, já právě s kočkami moc společného nemám.
Nikdy jsem žádnou jako domácího mazlíčka neměla a takhle po cca dvou letech jsem jela ke kamarádce na vesnici a tam byly kočky.
Jsem z toho neklidná, co když zrovna já patřím mezi tu setinu procenta, která je nakažená ![]()
Jde mi hlavně o miminko, které čekám. Mám o něj strach, aby v případě nákazy se narodilo živé a zdravé…
Vůbec se mi zítra k doktorce nechce, dělat ze sebe hypochondra. Ale jde mi o miminko ![]()
A fakt se teď poslední dva-tři dny cítím na houby, co když to není náhoda?
Třeba jsem si to vsugerovala, třeba je to jenom nějaké menší nachlazení. Kéž by.
Ale kdo ví? ![]()
@zvědavá borůvka nebooooj!!… Nech si to nabrat, jestli chceš být klidná, ale možná ti to doktorka nenapíše. Jinak ty příznaky…emoční labilita se ti určitě neprojeví za 8 dní
. Příznakem může být uzlinka (třeba v třísle nebo v podpaží), případně trochu zvětšené uzliny na krku (ale ne angína!) a symptomy jako lehčí chřipka. Případně proběhne bez příznaků. POkud se objeví nákaza, podává se jeden druh ATB (myslím že rovamycine, jestli nekecám) a ve třetím trimestru myslím už stejně nic neovlivníš, horší by to bylo v prvním trim.
Ale fakt buď v klidu, toxu určitě nemáš
A mimčo bude určitě zdravé ![]()
Cauky, necetla jsem to cele, tak pardon, jestli napisu neco, co uz napsano bylo
toxoplasmozu prenasi JEN kotata. A to jak zde jiz bylo receno, vykaly. Dospela kocka jiz neni prenasecem. Dale, pokud se nakazite toxoplasmozou do 12.tydne tt a vase telo je oslabene, je velke riziko potratu (svagrova takhle potratila
). Po jednou prodelane nakaze - ktera muze probehnout i bezpriznakove - jiz toxoplasmozu nechytnete…
Mala mela ve 2 mesicich zdravotni problemy, byly jsme kvuli tomu 4 dny v nemocnici na pozorovani a na testech. Z tech se zjistilo, ze jsem bud pred tehotenstvim nebo behem nej prodelala toxoplasmozu a mam proti ni protilatky, kterejsem bud krvi v tehotenstvi nebo po porodu kojenim, predala male.
Kuju za podporu ![]()
Mám se tedy zítra na tu obvodní lékařku vyprdnout?
Nechci se tam zbytečně ztrapňovat
![]()
Jedno kotě tam měla skoro pořád na gauči a pak asi tři kočky.
A co když si to kotě olízlo pokakanou prdku, pak si olízlo packu a někdo to kotě pohladil na pacce a potom se tou rukou dotkl jídla?
Reálné to přece je?
Teď ve osmém měsíci by se tedy miminku nic stát nemělo i kdybych byla nakažená?
Hlavně aby bylo zdravé a živé.
Jestli se necítíš dobře, tak tam jít můžeš, ale stejně ti nic nedá. Můžeš se na to zeptat a pokud o tom něco ví, řekne ti stejně to, co holky tady. Jestli ti napíše žádanku na odběr, to nevím, ale podle mě ne. Ale zkusit to můžeš
. Hlavně se nestresuj a nenervuj ![]()
@zvědavá borůvka píše:
@mmuerkaJedno kotě tam měla skoro pořád na gauči a pak asi tři kočky.
A co když si to kotě olízlo pokakanou prdku, pak si olízlo packu a někdo to kotě pohladil na pacce a potom se tou rukou dotkl jídla?
Reálné to přece je?
Teď ve osmém měsíci by se tedy miminku nic stát nemělo i kdybych byla nakažená?
Hlavně aby bylo zdravé a živé.
neee tak to je velmi velmi nepravděpodobné
zajímavá teorie
.
@zvědavá borůvka spis kdyby ses snim mazlila primo ty a ono ti utreba olizalo rukua ty by si ji pak treba jedla jablko nebo tak ![]()
Ale v 8.mesici, dle meho (nejsem doktor) by to miminku nemelo nijak ublizit ![]()
Reknu ti to takhle. Pokud mas strach nebo obavu, ze bys tu mrchu mohla mit, tak pred tim, nez pozenes k doktoru a jeste cestou pres cekarnu chytnes nejakou chripku, doktorovi zitra zavolej a zeptej se. Za zeptani nic nedas doktor ti pripadne sam rekne, at prijdes na odbery ![]()
Koupím si zázvor a udělám si zázvorový vývar s medem, ten mě vždy za cca dva dny popíjení pomohl a už dlóuho jsem nebyla nemocná.
Naposled jsem se cítila na houby někdy kolem 10.tt a zázvor taky jakž takž pomohl, když pominu ty první nevolnosti.
Holky, děkuji za uklidnění. Jsem teď mnohem klidnější ![]()