Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
A holky, co budete rodit skoro stejně jako já, co už máte nakoupenýho? Já se teda přiznám, že ještě nic
Jen nějaký oblečení. Největší problém budu mít asi s kočárkem, nemůžu se rozhodnout, jestli koupit klasickej hlubokej (ten vydrží tak do půl roku, jestli ne míň) a nebo kombinovanej (ten by byl asi lepší) ![]()
Eva a Vašek píše:
Já to letos stihnu určitě, protože jestli v termínu nebudou moje porodní cesty připravené, naplánujeme s gyndr. císaře. První porod mi totiž vyvolávali 2 dny a nakonec jsme museli na císaře. To mě trochu uklidňuje. Taky si říkám, že jsme to krásně naplánovali a Kalousku za porodné DÍK![]()
![]()
Taky bych si chtěla být jistá
Ale nevím. První termín mi sdělili 26. 12., na UTZ mi řekli 28., a podle PM to vychází na 24.
Takže kdy to bude, je zatím ve hvězdách
Ale doufám, že to stihnu letos. A mimochodem, je to moje první dítě, takže bych teoreticky měla nárok na porodný i kdyby se malej narodil v roce 2011, ne? Ono přece jen 13 tisíc je 13 tisíc.
Ty termíny porodu jsou, holky, stejně velmi velmi orientační. Nás ve škole učili (na zdrávce), že porod přichází ve 38.-42.tt. Mě třeba 38.tt.vychází na 15.12. a přitom mi TP stanovili na 5.1. Jak to vychází vám? Ve kterém týdnu budete v TP ?
DanMaj píše:
Ty termíny porodu jsou, holky, stejně velmi velmi orientační. Nás ve škole učili (na zdrávce), že porod přichází ve 38.-42.tt. Mě třeba 38.tt.vychází na 15.12. a přitom mi TP stanovili na 5.1. Jak to vychází vám? Ve kterém týdnu budete v TP ?
Mě vychází 38 tt nějak na 10. 12., TP 26. 12., takže to je 40 + 2, jestli dobře počítám
No zajímavé, stejně mi nezbyde nic jinýho, než se nechat překvapit, ale že to teda budou Vánoce, když budu jako na trní, kdy to přijde ![]()
Termín sice nemám,ale prvního syna mam narozeného 18.12 a 23.12 nás pouštěli z porodnice:-))
Tak jsem si zavzpomínala a vám všem přeji hodně štěstí a bezproblémový ,rychlý porod ![]()
Mamonko opravdu jen teoreticky. Prakticky: na porodné máš nárok podle datumu narození dítka.Tudíž i když máš tp cca 26.12.,narosit se může klidně i po Novém roce,stále budete v termínu,pak už tvůj nárok na porodné bude záviset na výši vašich přijmů. Veškeré odpovědi k tomuto se dají velmi lehce vyguglit…
A co když je nastávající mamča sama, respektive nežije s otcem dítěte a bydlí u rodičů? To by na porodné nárok mít měla, i když se to malé narodí v roce 2011, ne? Podle mého názoru ano, vaše názory?
Anonymní píše:Mamonko opravdu jen teoreticky. Prakticky: na porodné máš nárok podle datumu narození dítka.Tudíž i když máš tp cca 26.12.,narosit se může klidně i po Novém roce,stále budete v termínu,pak už tvůj nárok na porodné bude záviset na výši vašich přijmů. Veškeré odpovědi k tomuto se dají velmi lehce vyguglit…
S tím počítám, že se malej může narodit i po novém roce, ale lepší by bylo, kdyby to stihnul ještě letos
Jak by to bylo v případě, že by se narodil až po novém roce, to nevím, ale jelikož s otcem dítěte nežiju, tak snad bych na porodné nárok mít měla.
Čaute, já teda termín letos taky nemám, ale 1. dítko mám 23.12. a druhé 30.12., takže mám bohaté zkušenosti s pobytem v porodnici jak na Štědrý den tak na Silvestra.
![]()
TP nás učili +-14 dní od toho data, které vám Dr. určil podle UTZ (nebo MS, ale UTZ je přesnější).
A můžu vám říct, že ve finále mi bylo úplně jedno, co je za den, hlavně že mimčo už bylo na světě a v pořádku.
Zato teď je to rok od roku na Vánoce zajímavější, když musíme mezi svátky a všechny ty návštěvy příbuzných vecpat ještě dvě narozeninové oslavy a vymýšlet extra dárky navíc.
![]()
Tak ať vám to všem klapne podle vašich představ a máte doma ty nejhezčí a nejhodnější Jezulátka!
![]()
Ronnie píše: Čaute, já teda termín letos taky nemám, ale 1. dítko mám 23.12. a druhé 30.12., takže mám bohaté zkušenosti s pobytem v porodnici jak na Štědrý den tak na Silvestra.![]()
TP nás učili +-14 dní od toho data, které vám Dr. určil podle UTZ (nebo MS, ale UTZ je přesnější).
A můžu vám říct, že ve finále mi bylo úplně jedno, co je za den, hlavně že mimčo už bylo na světě a v pořádku.Zato teď je to rok od roku na Vánoce zajímavější, když musíme mezi svátky a všechny ty návštěvy příbuzných vecpat ještě dvě narozeninové oslavy a vymýšlet extra dárky navíc.
![]()
Tak ať vám to všem klapne podle vašich představ a máte doma ty nejhezčí a nejhodnější Jezulátka!![]()
Ono to vlastně může být i před Vánocema, když píšeš +- 14 dní od TP
No prostě to shrnu, celej prosinec budu jako na trní, kdy že to na mě přijde a jelikož jsem prvorodička, tak mám strach, že to ani nepoznám
nerada bych jela do porodnice zbytečně - tzv. planej poplach, když budou ty svátky, zbytečně se mi courat nechce ![]()
Neboj, porod poznáš. Když ti začnou kontrakce, měř si je a pokud jsou nepravidelné, jsou to jen poslíčky. Napusť si teplou vanu a pokud to jsou poslíčky, přejde to. Pokud je to porod, kontrakce zpravidelní a zesílí. Do porodnice je dobré jet, když je máš co 5 min. A nebo do ní pojedeš hned, když ti praskne voda a bude zkalená.
DanMaj píše:
Neboj, porod poznáš. Když ti začnou kontrakce, měř si je a pokud jsou nepravidelné, jsou to jen poslíčky. Napusť si teplou vanu a pokud to jsou poslíčky, přejde to. Pokud je to porod, kontrakce zpravidelní a zesílí. Do porodnice je dobré jet, když je máš co 5 min. A nebo do ní pojedeš hned, když ti praskne voda a bude zkalená.
Děkuju
Ale přece jen obavy pořád jsou, co nadělám, ale strach má asi každá prvorodička
A pochopila jsem to dobře, že voda prasknout nemusí, můžou třeba první přijít kontrakce? A voda prasknout až později? A kolik té vody asi tak je? Asi mám hloupé otázky, ale není na škodu to vědět ![]()
Každá to má jinak. A pochopila jsi to správně…někomu nejdřív praskne voda a kontrakce přijdou až pak a někdo to má naopak. A kolik vody? To je taky různé. Pokud to rupne hodně a vyteče vše, to zaručeně poznáš … to není jako když se počůráš, to je tak mokro, že to nepřehlédneš
Louže bude i pod tebou. No ale jsou i ženy, kterým voda odchází po troškách, to by jsis připadala, jako by jsis učůrla. A pokud si nebudeš jistá, zajdeš do porodnice, oni ti na tu mokrou vložku nalijí takový roztok a podle reakce poznají, zda se jednalo o moč nebo plodovku. V obou případech je to v těhu zcela přirozené a nemusíš se ničeho bát, ani se cítit trapně. ![]()
Maminko, jsem na tom úplně stejně, neměla jsem totiž žádné poslíčky, nepraskla mi voda, takže taky budu plašit
. To porodné je myslím do příjmu 2,4 násobku životního minima. Ale kolik to je přesně, to nevím. Jinak podle UZ ve 12tt mi termín vychází o 2 dny dřív - 11.12. Příští pondělí jdu na UZ ve 31tt, tak zase budu o něco moudřejší
. Jinak já toho moc nekupovala, protože jsme spoustu věcí podědili, tak jen pár kousků na cestu k doktorce a tak.
DanMaj píše:
Každá to má jinak. A pochopila jsi to správně…někomu nejdřív praskne voda a kontrakce přijdou až pak a někdo to má naopak. A kolik vody? To je taky různé. Pokud to rupne hodně a vyteče vše, to zaručeně poznáš … to není jako když se počůráš, to je tak mokro, že to nepřehlédnešLouže bude i pod tebou. No ale jsou i ženy, kterým voda odchází po troškách, to by jsis připadala, jako by jsis učůrla. A pokud si nebudeš jistá, zajdeš do porodnice, oni ti na tu mokrou vložku nalijí takový roztok a podle reakce poznají, zda se jednalo o moč nebo plodovku. V obou případech je to v těhu zcela přirozené a nemusíš se ničeho bát, ani se cítit trapně.
Takže pokud to vyteče všechno hned a naráz, tak to musí být teda kaluž
Doufám, že až to přijde, že nebudu zrovna někde, kde jsou koberce
Lepší určitě je, když to odchází po troškách, ale to bohužel neovlivníme
Jinak díky za info, hodí se ![]()